:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комерсиално? Аз съм такъв и така работя

И новият филм по романа “Черната кутия” ще бъде за публиката, твърди режисьорът Димитър Митовски.
Снимка: "Мисия Лондон"
Димитър Митовски
----

Димитър Митовски е художник, режисьор, сценарист и продуцент. Завършил е във ВИТИЗ филмова и анимационна режисура в класа на Доньо Донев. Един от основателите е на продуцентските компании СИА и "Камера", заснел е над 500 реклами. Автор е на късометражните филми "Върнете заека" и "Лошият заек", номинирани на кинофестивала в Кан през 2005 и 2007 г. Режисьор е на филма "Мисия Лондон", който би всички рекорди за приходи от български филм през последните години.

--------

- Вашият филм "Мисия Лондон" чупи рекорди по посещаемост. Още преди да знаете това обаче, бяхте решили да правите нов проект с Алек Попов, нали?

- Да. Възнамерявам да направя филм и по другия му роман "Черната кутия". И както стана с "Мисия Лондон", пак той ще се заеме с писането на сценария. Решихме го, защото романът много ми харесва. Освен това моето усещане за света, за това какво ми се иска да правя и за начина, по който бих искал да се изразявам, е много близо до това на Алек Попов.

- И с "Черната кутия" ли се получи като с "Мисия Лондон" - четейки книгата, да видите образите като на лента?

- Да. Даже бих казал, че романът "Черната кутия" е написан още по-драматургично, още по-филмово. Погледнато от режисьорска гледна точка, в книгите на Алек има страшно много действие, а това е важно, за да се екранизира успешно един роман. Описанията на чувства, на всякакви красоти и поетични отклонения в литературата няма как да бъдат показани по същия ефектен начин в киното.

- "Мисия Лондон" е комерсиален филм в най-хубавия смисъл на думата. И с "Черната кутия" ли ще заложите на това?

- Много режисьори, като Уди Алън, Стивън Спилбърг, Мартин Скорсезе, правят комерсиални филми, които всички ние страшно харесваме, защото са прекрасни. Да, филмът по романа "Черната кутия" също ще бъде комерсиален, в добрия смисъл. Аз съм такъв и така работя.

- Имате ли отсега предвид конкретни актьори, или всичко ще се реши на кастинг, както обикновено постъпвате?

- Кастинг ще има. Все още нямам точна визия кои актьори ще участват във филма. Това обикновено ми се изяснява в момента, когато започна да работя по сценария и най-вече когато сценарият е почти завършен. Това е така, защото по време на целия този процес героите реално се променят, дообогатяват, стават по-различни от това, което са в самата книга. Ще ви дам много ясен пример - в романа "Мисия Лондон" посланикът е отрицателен герой, а във филма е положителен. Ако трябваше той да си остане отрицателен герой и във филма, надали Юлиян Вергов щеше да е подходящ за тази роля.

- Продуцент сте на сериала "Стъклен дом", другият рекордьор по брой зрители - първия епизод са го гледали милион и половина. В много от чуждите сериали, които се излъчват по нашите телевизии, се рекламира тяхната национална култура. Да речем, камерата показва обложката на книгата, която героят чете, и на нея непременно виждаме името на техен писател...

- Разбирам какво имате предвид. Да, зрителят на "Стъклен дом" със сигурност ще види българското. Това е залегнало в сценария и ще бъде показано по един много деликатен начин - все пак никой няма нужда да се афишират някакви лозунги. Най-важно е това, което хората виждат в сериала, да им изглежда истинско, защото само тогава те ще повярват на видяното. Така че, ще се постараем. Сериалът е добър и имаме прекрасни отзиви. Дай боже, този проект като цяло да е успешен, защото наистина беше крайно време да имаме един добър български сериал.

- Ще дадете ли конкретен пример за присъствието на българското?

- Героинята на Елена Петрова - Боряна Касабова - се занимава с антики, които са наше наследство. В нейната галерия зрителят ще види неща, които са исторически значими за нас, българите. И това е само едни пример.

- Някои от актьорите, например от "Мисия Лондон", ви величаят, че сте с "нечовешки богато" въображение. Откъде "крадете" идеи, в творческия смисъл, де?

- "Крада" е точната дума. Пикасо го е казал: "Гениалните крадат, посредствените заимстват". По принцип човек или се ражда с въображение, или не. Смятам, че нищо в изкуството не може бъде измислено просто защото на някого му хрумнало еди-какво си и хоп - появява се нещо ново. Всичко, което човешката цивилизация е постигнала, е плод на натрупване откакто свят светува. Още от онези първи скални рисунки в пещерата Ласко или кой да е друг пръв пример. Оттам започва една градация и всеки следващ човек, който иска да твори, по някакъв начин заимства или краде. Никой не живее във вакуум, няма как да се абстрахираш от вече създаденото и ако някой каже друго, според мен лъже.
Снимка: "Мисия Лондон"
Митовски е неуморим с екипа.
Снимка: архив
---
1335
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД