:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,329,405
Активни 92
Страници 11,590
За един ден 1,302,066
Дискусия

Обущарю, не гледай над обувките!

Проф.д.и.н. Николай Овчаров отговаря на памфлета на Йордан Ефтимов
Снимка: Велислав Николов
Някога в древна Атина имало обичай художниците да излагат новите си произведения на централния площад. Така великият Апелес веднъж показал последната си картина. После се скрил отзад, за да чуе какво си говорят хората. Минал и градският обущар, който открил грешка в сандалите и коментирал с останалите. През нощта Апелес поправил това и отново застанал зад картината. Обущарят дошъл отново и, възгордян, обсъдил цялата фигура. Тогава Апелес излязъл наяве и произнесъл: "Обущарю, не гледай по-високо от обувките!"

Разказвам тази древна случка по повод коментара на Йордан Ефтимов от 07.02.04 г.

Господинът нашироко се е подиграл с усилията на няколко археолози и историци, които са се опитали да си свършат работата. Във време, когато никой не го беше еня за българската история. Когато се "трупаше капитала", а малцина идиоти (по Достоевски) като цитираните Георги Китов, Божидар Димитров и Николай Овчаров копаеха в студ и кал могили и крепости, или обикаляха Вардарска Македония, Западните покрайнини в Сърбия или влашките пустоши, където ги гонеха и псуваха на майка.Дали с Китов сме Шлиман и Индиана Джоунсхората ще преценят сами. По-важно е, че сме Георги Китов и Николай Овчаров. Единият е открил десетки гробници и килограми злато. Другият, колкото и да му е неудобно да говори за себе си, 25 години е копал столицата на цар Симеон, Велики Преслав. Разкрил е около 20 средновековни църкви само в Източните Родопи, за които някои твърдяха, че са открай време с турско население. Накрая откри грандиозния Перперикон, пещерата-утроба на Великата богиня-майка и светилището на Орфей при с. Татул, Момчилградско, за което г-н Евтимов явно не знае.

Проучил е десетки крепости и паметници извън пределите на днешна България, между които от Русия, Грузия, Гърция, Малта, Сърбия, Турция, Полша. Някои от които в по-страшни ситуации от показаните във филмите за Индиана Джоунс. Като например да проучваш манастири в Румъния, докато се води Гражданската война през 1989 г., или да работиш в Белград през 1998 г., чакайки НАТО да удари с ракети столицата на Югославия.Лично аз съм атакуван за "гръмки фрази"по отношение на изследванията ми във Вардарска Македония. Моето първо научно пътуване там стана два месеца преди падането на режима на Живков през 1989 г. Последваха 15 години с около 20 експедиции. Днес всеки македонец се пише българин, но преди 10 години улиците на селищата в Република Македония бяха пълни с табели и надписи против "фашистичкиот бугарски окупатор", а на нас се гледаше като на второразрядни хора. И все пак, благодарение на многото родолюбиви българи там, аз успях да проуча и публикувам огромно количество нови материали. А буквално в последните дни коригирах на място и направих възстановки на някои от най-важните находки. Става дума основно за подписите от канцеларията на охридските архиепископи в църквата "Св. София". Тук некомпетентният Ефтимов се гаври с твърдението ми, че хартията през средновековието е скъпа и често писарите правят упражненията си по стените и колоните. Този интересен момент е доловен както в България (ранните манастири при Равна, Черноглавци, "Св.св. Петър и Павел" във Велико Търново), така и Русия, Румъния и Гърция.

Що се отнася до въпроса за "подпис" и "монограм", то всеки специалист знае, че средновековният владетел не се подписва лично. Това е работа на неговия писар. А подписът се оформя калиграфски в монограми, имащи естетически и донякъде тайнствен смисъл.

Накрая ще си позволя да препоръчам на г-н Ефтимов да чете СкайФорума на "Сега". Тогава ще му стане ясно какво мислят хората за него и за личностите, за които той си позволява да пише по такъв начин.
11
7023
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Февруари 2005 22:08
Проф.д.и.н. Николай Овчаров отговаря на памфлета на Йордан Ефтимов

мой коментар: това не беше памфлет, а пасквил на една низша листна въшка, турила си за обозначение човешко име, за да я различават сред останалите подобни листни въшки.
10 Февруари 2005 01:47
>>>>><<<<
Не следя отблизо нещата, но от публикуваното в [последните години направо се шашвам от огрмната работа свършена и предстояща да се върши от нашите археолози.
Имам снимки от различни места на Перперикон и от това имам чуството, че ни чака нова свещена книга на българските земи.
>>>
Ще пусна едно желание за среща във форума с наши археолози. Много ще е по-интересно от среща с политически лаици.
>>>
Имам отсега въпрос към проф. Овчаров. Преди 30 години посетих Плиска и бях удивен от мащаба на строителството. По мои груби изчисления само оградната стена беше по обем около 1/3 от Голямата пирамида в Гиза. С остраналите строежи този обем можеше да стигне незнам до къде, тъй като се виждаха само основи, пък и не е моя работа да правя хипотези. Инженерната ми констатация обаче беше, че това не може да се извърши от неспецилисти, т.е от едно чергарско племе без дълбока култура и разбиране на камъка. Отрязването на каменните блокове, пренасянето им на огромна за времето си дистанция (без пътища) представлява грандиозна инженерна задача, която изобщо е немислимо да се реши от една орда и от две орди и от всички орди предлагани ни до сега като хипотези.
Та въпросът ми е, кой ще даде отговор. Не вярвам само археолкози да могат да го дадат. Необходими са обединените усилия на различни специалисти и поглед от различен ъгъл.
Моля проф. Овчаров да си намисли един отговор, като за начало.

слънчо
10 Февруари 2005 06:11
Следя писанията на този Ефтимов - не за друго, а за да видя докъде ще стигне в своето фанфаронство. Първо, той е всеяден. Второ, няма езиков усет. Неговите статии са мешаница от стилове на писане, ако приемем, й ; оже да се говори за стил. И трето: Евтимов, учи се от своите възможности - бъди скромен!
10 Февруари 2005 06:33
Спрете се, бре хора! Нали затова живеем в демократична, ужким, държава? Всеки има право да си казва мнението по всички въпроси. Йордан Ефтимов също. Може да е некомпетентен по археологически теми, но какво от това? Нека говори. Така става интересно и във форума, както е отбелязал професорът. А защо Й. Е. се подписва в "Литературен вестник" с малки букви - "йордан ефтимов", оставям на вас, да прецените сами. Може би защото все още е мнооого малък...
10 Февруари 2005 09:28
Накрая ще си позволя да препоръчам на г-н Ефтимов да чете СкайФорума на "Сега".

СкайФорума не е на "Сега"...
10 Февруари 2005 09:31
Кефи ме...
Кефи ме, че ЙЕ е нов автор във вестника, защото старите тикви омръзват.
Не ме кефи, че той, макар и млад, често се подхлъзва да пише като горните.
Кефи ме, че известни учени смятат за нужно да му отговорят, при това бързо-бързо.
Не ме кефи, когато авторите се правят на всичкознайковци, а учените - на щипани госпожици.
Идеята на Слънчо също ме кефи.
А, да не забравя - Индиана Джоунс ме кефи повече от Шлиман, а Роки едно, две, три и прочие - повече от Майк Тайсън.
10 Февруари 2005 09:41
Форумът на Сега - висша инстанция в спора!
Привет, Инако!
10 Февруари 2005 09:55
Знаете ли, има сайт на Перперикон, подновяван редовно... Слънчо, за теб може да е интересно - ако не си го виждал вече, разбира се...
10 Февруари 2005 12:48
Нека си копяат археолозите... Материалът на Йордан Ефтимов е насочен срещу гръмките фрази, срещу националистическата окраска, срещу постоянните опити да си изграждаме нови безумни митове. не разбирате ли, че не става дума само за това какво ще изкопаят архиолозите, а и как ще го представят, как ще го подемат после божидардимитровци и славитрифоновци, та да се стигне да бръщолевенето за произхода на българите от Шумер и от Марс. Преди време имаше в този вестник една статия за чалгата в историята, вижте я пак
10 Февруари 2005 13:49
Рурец,
по твоята логика археолозите трябва да си копаят, но не където трябва, за да не вадят нищо, поне докато Божо и Славейко не срещнат лично Кралевич Марка
Май и ти не всичко си разбрал...
-
Ефтимов попресоли този път манджата. Но като не умееш да се изразяваш правилно - по-добре понякога да не се изразяваш въобще!

Редактирано от - Forza NATO на 10/2/2005 г/ 13:51:50

10 Февруари 2005 16:13
>>>><<<<
Реконтра,
благодаря сърдечно за инфото. Аз съм лаик и в Плиска признавам, сум гледал само сандалите, ама все съм се чудил къв ли колос ще да ги е обувал. Не знаех за легендите или хипотезите за проижода на българите от шумерите или от луната. За второтъо обаче има преки доказателства - Ян Бибиян на Луната и Калчо (не гои кавичкиртам щото не си спомням точно заглавията, ма все пак две книги от български класик. За шумерите не знам. Все пак опитайте се като гледате основите на стената в която много блокове са 2х3х1.5 метра х 2.5 плътност на скалата >>> над 20 тона да си представите чергари слезли от стремето, нарязали дървета на цилиндри (чергарите и дървета по-дебели от ръка не са рязали - нема тоолс, ама зор нали, да си направят столица оседнала и да заживеят като хората). След това начи, накълцали скали от около 100 км на такивата бучки захар по над 20 тона, няколко десетки хиляди на брой и бърху дървените цилиндри по безпътието ги домъкнали до основите на България.
След това извадили либелите (паници с вода или канална мрежа) и ги нивелирали до точен хоризонт. Това в продължение на 17 км и с ширина в основата до 10 метра.
Цялата Византийска империя им носела вода, храна, обличала ги и обувала, давала им автокари високоповдигачи, трактори БТР-и и др защото чергарите били само сто хиляди и за да отрежат 30000 камъчета и да ги подредят биха им трябвали не 30 ами 330 години. Подело се стахановско движение в редовете на ордата и бъдещите българи работели денонощно, а жените раждали през месец нови попълнения за да изпълнят грандиозния план на партията Тангра....
Тогава дошли Шлиман И Индияна и казали "ай сиктер с тия примитивни методи в науката бе, ето как е било:"... И разказват. Та аз си чакам такъв един разказ(или преразказ на историята) , на който логиката ми да не ми/му пречи.
слънчо
>>><<<<
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД