:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 489
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тайланд - една достъпна мечта

СЕГА СНИМКИ
Фрагмент от статуята на почиващия Буда.
Пътувам до Тайланд от 10 години, а в последно време и по няколко пъти годишно. Мисля, че вече познавам немалко от страната и нрава на хората, които я населяват. Обикалял съм по пазари, храмове, дворци, хотели и острови, плувал съм в Южнокитайско и Андаманско море, хранил съм се в скъпи ресторанти и улични сергии. Обожавам пикантната тайландска кухня, естетиката на месния дизайн, спокойното достойнство на тайландците и способността им да доставят удоволствие на гостите си! Не обичам ужасния трафик в големите градове и лепкавата влага през дъждовните месеци!



Винаги когато кацам в Банкок, си казвам, че съм видял вече всичко! Но всеки път се опровергавам, защото в Тайланд всичко се променя, понякога преди още да сте завършили изречението!

Тайландците са едни от най-милите, любезни и усмихнати хора в света. Усмихват се навсякъде и за всичко. Само този факт те кара да се чувстваш щастлив през цялото време, когато си там. Може би защото са будисти, религията е определила начина им на живот и мислене. Уважават всички и всичко. Да свикнеш да се усмихваш и да уважаваш е първият важен урок. Навсякъде - по най-натоварените улици, в небостъргачите, банковите офиси или жилищните сгради има малки параклиси със статуи на Буда. Когато минават край тях, тайландците се покланят. Пред параклисите са поставени панички с благовония и ароматизирани пръчици. Тези миризми се смесват с миризмата на готвено от съседния тротоар и от това цялата държава придобива един специфичен аромат.

Тъй като е винаги топло и евтино, в Тайланд се живее като на курорт. Изобилието от различни видове риба, меса, плодове и зеленчуци е уникално. Около обед улиците на големите градове и курортите се изпълват със скари и за стотинки можеш да хапнеш пържено пилешко, скариди или люта супа с кокосово мляко. Оризът е също в изобилие, все пак Тайланд е номер едно износител на ориз в света.

Ако обичате да пазарувате, без съмнение Тайланд е едно от най-подходящите места в света. Изобилието от пазари, магазинчета и бутици не може да остави безразличен и най-пестеливия човек. Купува се всичко - от най-прости сувенири до фантастичните тайландски коприни и бутикови рокли на "Ралф Лорен" и "Гучи". А се купува, защото цените са без конкуренция. Разбира се, в този океан от стока не всичко е оригинал, но и фалшификатът върши същата работа, пък и какво му плащаш!? Особена атракция за туристите е нощният банкокски пазар "Патпонг". Това е мястото, където може да си изберете най-престижните марки и модели часовници за по 40-50 щатски долара и те да ви служат вярно поне няколко години. Пазарете се задължително, иначе ще развалите кефа от продажбата и ще ви пробутат боклук.

Ако сте мечтали да избягате от сковаващия студ, от сивото ежедневие и скука, не се колебайте да изберете Кралство Тайланд. Това е страна с топъл и влажен мусонен климат. В годината има 3 основни сезона, които, както се шегуват тайландците, са топъл, по-топъл и най-топъл. Температурите са най-високи през март и април - между 28 и 38 градуса по Целзий, а най-голямо количество валежи падат през юли и август, но на практика главно в северната част на страната.

Не бих искал да ви отегчавам с описания на прекрасните дворци и храмове, изобилстващи от злато и изящна архитектура, с невероятните плажове и спиращите дъха с красотата си коралови рифове, с очарованието на джунглата и десетките слонски, крокодилски или змийски ферми. Нека те бъдат изненада за вас! Бих искал сами да опитате вкуса на Азия, посещавайки Тайланд, защото това е една много достъпна дестинация и си струва усилието да преодолеете тези 7950 км, които делят София от Банкок. Уверявам ви, няма да съжалявате!

Ежегодно Тайланд се посещава от над 10 милиона чуждестранни туристи, които оставят на държавата повече от 15 милиарда долара приходи. И го правят с удоволствие!

---------

Що за държава е това кралство?

Тайланд означава Страна на свободата и в течение на 800-годишната си история тайландците могат да се похвалят с факта, че са единствената страна в Югоизточна Азия, която никога не е била колониализирана. Дълго време преди появата на тайландското кралство през XII в. районът, познат като долината „Чао Прая", е бил населен от древна цивилизация, която може да бъде проследена до праисторически времена. До 1949 г. държавата се е наричала Сиам, което в превод означава подчинен. Ето защо последният крал променя името на Тайланд. Кралството е разположено в сърцето на Югоизточна Азия, обхваща площ от 513 115 кв. км. На запад граничи с Мианмар, на север с Лаос, на изток с Лаос и Камбоджа и на юг с Малайзия. Населението е приблизително 66 милиона, националният език е тайски, а английският е широко говорим и разбираем в големите градове и туристическите центрове.

Държавата е конституционна монархия, управлява се от демократично избрано правителство, а върховен суверен е кралят, който днес е Н.В. Бумибол Адулядей - Рама IX. Тази година Негово величество ще чества своята 80-годишнина и 60 години от поемането на кралската власт. Той е най-дълго управлявалият крал в съвременната история на човечеството. Парламентът е двукамарен. Състои се от 200 членове на Сената и 500 избрани от населението членове на Народното събрание. В момента управляваща е партията Тай Рат Тай, което в превод означава Тайланд за тайландците, а министър-председател е Н.Пр. Таксин Шинаватра. Министър-председателят се избира от членовете на Народното събрание.

Страната е разделена на 76 провинции, управлявани от назначени губернатори, а столицата Банкок се управлява от избран от гражданите губернатор, като градът е разделен на 36 района. И за да завърша представянето, ще добавя, че около 50% от работоспособното население са заети в селското стопанство, което в никакъв случай не прави държавата просто аграрна, защото Тайланд е на 3-о място в света по производство и износ на каучук, на едно от първите места по производство на компютри и части за тях, има 5 завода за производство на автомобили и в момента завършва строителството на едно от най-големите летища в света. Изпратила е в Космоса два комуникационни спътника. Страната разполага с близо 70 хил. км шосета, около 4000 км железопътни линии и също толкова вътрешни водни пътища.
 Реката Чао Прая разделя Банкок на две части, където типичната тайландска архитектура се среща с модерното.
 Кралският дворец.
 Нощен изглед на кралския дворец в Банкок.
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 В Тайланд се продава всичко - от най-прости сувенири до бутикови дрехи, защото цените са без конкуренция.
 Тайланд
 Тайланд
 Тайландската коприна.
 Остров Тао е една от най-големите атракции за туристите, почиващи на о. Самуи. Около него е един от най-прекрасните коралови рифове.
 Един от прекрасните водопади в джунглите на остров Самуи.
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Изобилието от плодове и зеленчуци смайва всеки посетител на Тайланд.
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Кик-бокс из улиците на Банкок.
СЕГА СНИМКИ
По последни данни в Тайланд живеят и се отглеждат повече от 50 000 слона. Те се използват навсякъде, където може да бъде полезна тяхната сила, а за туристите са атракция.
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Останки от дворец в старата столица на Тайланд.
СЕГА СНИМКИ
Един от ритуалите да се лепят малки парченца златно фолио върху фигури и статуи на Буда.
СЕГА СНИМКИ
Един от прочутите банкокски пазари. Тайландците не се страхуват от птичия грип.
СЕГА СНИМКИ
На десетки места в градовете и курортите има параклиси със статуи на Буда, където тайландците се молят.
 Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Плаж на остров Пи Пи. Някъде там е сниман филмът "Плажът".
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Сградата на първото правителство в Тайланд.
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Прочутият тайландски масаж
СЕГА СНИМКИ
Един от многото плажове на остров Пукет.
СЕГА СНИМКИ
Общ изглед от кралския дворец в Банкок.
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Това е златната стопа, в която се съхранява косъм от Буда в двора на кралския дворец в Банкок.
СЕГА СНИМКИ
Фрагмент от украсата на кралския дворец в Бангкок.
СЕГА СНИМКИ
Главата на златния Буда в храма на Златния Буда в Банкок.
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Луксът и екзотиката са едно от предимствата на хотелите на остров Пукет.
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Един път в годината за тържествена церемония се изкарва кралската лодка, която събира възторга на жителите на Банкок и туристите.
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
 Това е прочутият воден пазар край Банкок на реката Чао Прая.
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
СЕГА СНИМКИ
Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд
 Тайланд

текстове под снимки

На 3-а стр. Остров Тао е една от най-големите атракции за туристите, почиващи на о. Самуи. Около него е един от най-прекрасните коралови рифове.



Кралският дворец

В Тайланд се продава всичко - от най-прости сувенири до бутикови дрехи. Цените са без конкуренция.



Един от прекрасните водопади в джунглата на о. Самуи

В Тайланд живеят повече от 50 000 слона.

Ритуал е да се лепят малки парченца златно фолио върху фигури на Буда.

Статуите на Буда са навсякъде - тайландците се молят.

Един път годишно на тържествена церемония се изкарва кралската лодка.

Прочутият воден пазар край Банкок на река Чоа Прая.
1
43458
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Февруари 2006 02:16
Еееее, гаси, колко много снимки има към тая статия. Браво на редакцията, браво!!!! Напълнихте ми душата. Прекрасно приложение, наистина...
Със здраве


---

[...] работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръковоство или нескопосано ръководена, която сякаш по съдържание свършва със скандал, за да служи само за грозна регистрация на печалните си герои.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД