:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 184
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България - с добри програмисти, но без пари за компютри

Макар българите да се славят като едни от най-добрите програмисти в света, страната ни е на последно място по развитие на компютърните и информационни технологии сред страните кандидат-членки за ЕС. Преди нея са даже Турция и Румъния. Това показва проучване на Еврокомисията, цитирано от "Дойче веле".

В България само 13% от населението ползва Интернет. Средното европейско ниво е около 50%.

Правителството е наясно с трагичното положение. През май министърът на транспорта и телекомуникациите Николай Василев внесе в МС спешни мерки за преодоляване на това изоставане и поиска 100 млн. лв. за компютъризация на училищата. В доклада си до премиера за образованието финансист N1 Милен Велчев също препоръча да се отделят пари за компютри.

Още - в "България"
109
989
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
109
 Видими 
13 Август 2004 20:59
Ами откъде да има пари за компютри като Милен Велчев не оставя нищо, а Кобурга ще отнесе и Мусала навън
13 Август 2004 21:00
И какво като ги отделят?Като купят компютри?
Първо успешно ще похарчат по 800-1200 $ на машина, защото "парите трябва да се усвоят". И да има по 100% комисионни..
А после машините ще стоят и ще събират прах, защото 80% от учителите и преподавателите са неграмотни да работят с тях. По-страшното - ТЕ НЕ ИСКАТ да работят с тях. Българина няма усещане и разбиране че информационните технологии дават знания и могат да носят пари , пари, пари на знаещите..
13 Август 2004 21:09
Те добрите програмисти имат пари да си купят компютри. На тях не им бера грижата. А останалите........абе сещам се за оня виц дето става въпрос колко компютри България е произвела и изнесла. После се оказало, че не става въпрос за компютри ами за компоти и че не изнесени ами върнати.
13 Август 2004 21:26
Няма дете, което да не иска да има компютър и да прави нещо с него - с голяма вероятност да мине от игрите и интернета към по-дълбоката компютърна грамотност.
Има страшно много талантливи ученици, които са и добри програмисти, но не са се научили на това в училище, а на компютрите на татко и мама или батко.
Защо да не ползват за тази цел училищните компютри?
Друг въпрос е колко ги влече техните учители към информационните технологии - там е разрива.
При всяка масова компютризация има голям процент фира - чиновнички, на чийто екран по цял ден е солитера, сътрудници, които не се сещат в работно време да изключат и звука на ICQ-то, та като влезеш в такава стая, от всички страни се носи пиюкане. За пишещите по форуми не говорим, щото в къщата на обесения, нали, хмммм... Те, форумите, поне са безшумни.
Имала съм такива сътрудници, на които много майчински съм казвала - научете се да си минимизирате екрана на приложението, и си оставете само екрана със служебната работа отворен, та като вляза в стаята, да имате време за едно бързо кликване и винаги служебната работа да грее гордо от екрана.... Аз я владея тази маскировка, но не поради страх от шефове - моите са много нависоко и много надалеч, а просто за престиж....
Но заради тази фира не си струва да се лишават нашите талантливи деца от компютърна техника.
13 Август 2004 21:32
Как така изчислиха, че България е по-назад от други страни по "развитие на компютърните и информационни технологии" ? Да оценяваш нещата по това, колко от жителите й ползуват Интернет е наивно. Всички знаем, че най-големия трафик по Мрежата се прави от посещения на порно сайтове, следвано от сваляне на филми и музика. Това няма нищо общо с развитието на информационните технологии, нито с квалификацията на компютърните специалисти.

Между другото, САЩ, където по-голямата част от населението има достъп до Интернет, осигуряват нуждите си от специалисти по информационни технологии чрез имиграция или outsourcing.

Купуването на компютри за училищата няма да допринесе съществено, освен, както каза вече besbuy, за гушене на комисиони. Децата дори в университетите не се учат на програмиране, а на някакви измислени наченки и осатрели технологии, та камо ли в училище ! Ще направят зали за интернет в училищата, където децата ще правят същоот, каквото правят и в компютърните клубове - игри, порносайтове и MP3.
13 Август 2004 21:43
Проблема не е само в компютрите - програмистите са зле заплатени. Разни чичковци експлоатират труда на БГ програмиста. Ето един пресен пример:
Фирмата Х поема проект на болница в Англия да й се пренапише софтуеъра под Уиндоус. Хонорара е над 50 000 лв - петте програмисти получават по 500 лева за двуседмичен труд, собственика прибира останалите и си купува поредния джип (защото е поел още 5 такива проекта).
Програмистите сега работят в Германия, Канада и Англия!!! Това е резултата.
Обещанието беше да направят проекта и получават 80% т.е. 40000 лв, но после мутрата се изметнала!!!
13 Август 2004 21:49
А бе я по-добре да хвърлят още 200-300 милиона за даможе др. Кал4ев и близки до правителството фирми и банки да пе4елят комисионни - аиде пък и компютри сега - както другаря Дайново оби4а да казва българите са мързеливи само мрънкат и за кво са им при това положение компютри - само трябв ада ги навикваш.
13 Август 2004 22:01
Inferno,
тези "чичковци" са нашето българско правителство. Ето, в момента тече търг за информационна система на Мин. Правосъдието. Условията на търга са такива, че не е възможно българска фирма да го спечели (условията за финансови резултати от миналата година и за подобни проекти).


Какво ще стане ? Ами, всички знаем добре. Ще го спечели някоя "правилна" фирма, която после ще наеме няколко нашенски фирми за подизпълнители. Тук ще се платят 2 до 3 млн от общо 10-те млн евро за проекта, а другите ще останат познай къде.

Това са министри. Какво остава за мутрите ?

Редактирано от - Калки на 13/8/2004 г/ 22:02:45

13 Август 2004 22:06
Правилно бе Croft! Ти и другаркат сетсра на другаря цар го каза - "Щом кафетата са пълни с хора значи имат пари! "
Виж бедната Сакскобурготска фамилия си заработва реституционните милиони с неуморен 24 4асов труд на дедото.
Пък другаря вел4ев комисионните ве4е са му толкова 4е стариа виц може да се преформулира така - "С кого грани4и на изток БГ? - с Вел4еви"
13 Август 2004 22:22
Това, че получаваме малката част от парите като субконтрактори, или ги вземат други над нас, или западните ни партньори, както се предвижда по проектите - лъвската част за тях, не трябва да ни отказва от това, да продължаваме да участваме и да ползваме и тази част, която ни попада.
Когато няма избор, високомерието към някакво заплащане не ти прави добра услуга.
Аз и моите колеги сме преживяли много тежки просешки дни, но винаги сме се ръководили от принципа на оная мишка, дето като паднала в млякото, ритала и се мъчила да излезе, и то станало на сметана, и наистина излязла.
Получавала съм много снизходителни потупвания по рамото от големи европейски фактори, които са разбирали неравноправното ни положение в много joint ventures. Израза беше - keep on working.
По-добре така, отколкото да чакаш мизерните трохи от бюджетната ясла.
И ако ти дадат десет компютъра, един от които ще послужи за напредък на някого или на нещо, не се отказвай от тях.
Защото те пак ще си ги вземат, и пак ще си гушнат, а ти ще останеш само с оплакванията, горд и принципен.
13 Август 2004 22:24
KAKVI SA TIA GLUPOSTI. NA KAKVI DANNI SE POZOVAVATE ZA DA KAZETE CHE BULGARITE SA EDNI OT NAI-DOBRITE PRORGRAMISTI? STIGA S TAIA MEGALOMANSTINA. NAI-DOBRITE RECIDIVISTI, REKETIORI I T.N. SUM SUGLASEN. KAKUV SVETOVNO IZVESTEN SOFTWARE E IZMISLEN OT BULGARIN?
NIAKOI BULGARIN DA E RUKOVODITEL NA GOLIAM SOFTWARE CONCERN?
NIAMA OPREDELENA NACIA ZA KOIATO DA SE KAZE CHE OT NEIA IZLIZAT DOBRI PROGRAMISTI. POZNAVAM MNOGO RUSNACI, INDIICI, AZIATZI - DOBRI PROGRAMISTI, NO BULGARIN NE POZNAVAM. DOKATO NE SE OTTURVEM OT MANIATA SI ZA VELICHIE NIAMA DA IMA PROSPERITET. KOITO SE OPITA DA ME OSPORI E PULEN MUHLIO I NE E ZAPOZNAT GLOBALNO PO VUPROSA.
13 Август 2004 22:46
Странно, и аз не мога да се сетя откъде тръгна митът за добрите български програмисти. В една голяма "канадска" софтуерна компания например работят да речем 30% индийци, 40% китайци, 5-10% руснаци..............................и нито един българин! Защо? Защото българите чистят офиси, мият стъкла, возят пици, боядисват или продават хот-дог. Това е истината......................
13 Август 2004 23:29
Милен Велчев никога не се е интересувал от образованието, освен ако то не му генерира приходи.

Редактирано от - Old Firehand на 13/8/2004 г/ 23:56:56

13 Август 2004 23:36
Геновева,
вече обмислям решение да сезирам шефа на БАН за вашите занимания в работно време и с държавната техника. И да му предложа да си получавате заплатите от чата и от форума.
14 Август 2004 00:02
Зую-хую, предоставеният донос се приема с благодарност. Както и юстановихме гореупеменатата персона се е занимавала с нерагламентирана дейност в часовете 21.26.38 и 22.22.59. Сиреч туй по ЕТ(не “едноличен търговец”, а ийст юръп тайм), повтарям ийст тайм, ще рече в извънработно време. Препоръчвам да се съсредоточите като надежден доносник и да не допускате подобни изцепки в будеще.
майор Тричков
14 Август 2004 00:19
Залюбил е млади Зую
Гена Хубавица
и за Гена все копнее
Зуьова душица.

*****************
Ооооо, Зуйййййооооо!
Чичо Фичо го пробва тоя номер, преди 3 години.
Писа до шефовете на БАН за Мунчо.
Ама напълно сериозно, с факсове и мейли.
Три дни се говореше за него в БАН като за оня, лудия, щото и Чоли писа нещо по същото време - пак до шефовете на БАН, та добре си съвпаднаха.
Сега искаш - пак същите шефове да видят, че има и други ли?
Генините девет братя....
**********
Аз, мили Зуьо, се занимавам едновременно с WEB технологии и с компютърна текстообработка.
Така че смятай, че всичкото ми е професионално.
А страничния кеф от горещи флиртове като този, дето го заформяш с мен,
той си е личен.
Въпреки че, да ме ухажваше некой по-романтичен ник, а то...
Зую, да го е срам човек да си помисли за римата....
14 Август 2004 00:28
.. бе що на сички ... /не се чете/ толкоз им ся ще да пишат до БАН?
.. аку разбера и аз ша пиша
14 Август 2004 00:31
Добри програмисти в България и ползващи компютри са две различни неща. Наистина има добри програмисти, но не си спомням да има компилатор или ОС които да се е разпространили по света и да са създадени в БГ. Така, че това "добър програмист" е относително.
14 Август 2004 00:32
Ней доказана еднозначна идентичност между индивидите Чичо Фичо, Зую и Зевзекзую, но уликите сочат натам. Надявам се и ДНК анализЪ. дъ путвърди импиричната хипотеза.
мейджър Тричкоу /пресс аташше - не пъпеш/
14 Август 2004 00:33
чичо не е индивид.. чичо е вид
14 Август 2004 00:35
От оптимисти4на гледна то4ка, данните в статята са супер.Цифрите, от едно направено наскоро иследване гласяха, 4е в БГ 85% от използваниa софтуеар е нелегален.Ама след като само около 20 % от населението има достъп изоб6то до компютри, може гордо да се каже, 4е Българя е на опа6ката в пиратските програми!!!
14 Август 2004 00:36
Естет. дават награда по 10 лв за най-идиотския мейл и по 20 - за най-идиотския факс. След което тези мейли си ги разпечатват и си ги слагат по стените - за да се кефят - както шофьорите на междуградски автобуси си слагат снимка на Памела ...

Таз година Зую определено спечели наградата, преди да е участвал За което трябва талант
14 Август 2004 00:37
Оооо, Ести, здравей, душа!
Този сърбеж за писане до началници се проявява най-вече, ако си забелезАл, от наши сънародници оттатък големата вода.
Не се бутай и ти между атовете, с тоя Черни Осъм закъде си тръгнАл.
Нивгаж туземец не се е заканвал с доноси, ако забелязваш. Този стремеж от оттатъка се дължи на две причини - първо, носталгични движения в посока - оплакване до партийния секретар и профкомитета, и
второ - увереност, че всеки сигнал оттам би бил приет с челобитие от всеки български началник, независимо от нивото му и независимо от малоумието на доноса.
И на нощния ми живот посягат, мераклиите му с мераклии, а дето са ми нарочили провайдера, думи немам ...
Ще се пее арията на Кармен, то се е видяло...
Хайде, яла за августовската среща де!!!
14 Август 2004 00:45
...чичо баш си е вид, ма е защитен вид – нещо кат мечка...
14 Август 2004 00:47
ама стръвница ли?
(извинете за кривия почерк, ама нещо ми се е разтреперала ръката... )
14 Август 2004 00:52
Няма бе, Геновева, няма да кажа нищо. Дори напротив. Ще кажа от чата и форума да ви дават втора заплата.
14 Август 2004 00:52
.. ми май нема а разбЕра що ги сърби да пишат
затуй - пИсмо от естетя не чекайте
Мони, ми то за 20 лева Чичката мое и сФирка да врътне... знае ли човек кви са нравите презокеански? Тук са по 2, 50 кога има прУмоСиа
Геновева, дано не изгори некой друг комшийски покрив... та дано имам късмет да дойда... ма утре отивам за 10-на дни да накисна шнотхела
14 Август 2004 00:55
Зуююю, аз вече съм получила часовник от редакцията на СЕГА. Много мазно му ходят стрелките, да знаеш... Те, хората, знаят как да се отплатят...
А ти не ма дърпай за плитките, не знаеш ли, че не съм първа младост... нещо не си ми проследил биографичните данни...
Виж там, земи да флиртуваш по тоя екстравагантен начин по-добре с Незнайко. Той има вече към 11 000 постинга....
П.С. И да оставим Чичо на мира, моля ви се. Той вече показа какво може...

Редактирано от - Геновева на 14/8/2004 г/ 00:57:33

14 Август 2004 00:55
Теляк Ганю го трий ! Предупредих те, че не искам да бързаш със специализираната услуга. Изчакай да свърша с Геновевчето и ще ти се обадя. То бива мерак да го трий бива, ама то с нужда и без нужда.
14 Август 2004 00:57
...Чичо е международник-стръвник
14 Август 2004 00:58
Dog, къде видя тези канадски фирми, дето няма българи-програмисти? Аз работя в High-tech фирма (вярно, като инженер, не като програмист), достатъчно голяма е и българите сме около 0.5% - точно толкова, колкото е процента на българите в града, където живея.
Колкото до процента на другите - около 50% са китайци, 15-20% индийци, 15-20% - източно-европейци и 20-25% - канадци (е, повечето на различни мениджърски позиции).
От моите познати тук сигурно 80% работят като програмисти или някакъв вид сис-администратори, 10% - като инженери и сигурно 10% са т.нар. - неквалифицирана работа (повечето от които са от "пресните" - току-що пристигнали и минаващи по рутинния нелек път, през който всички сме минали в някаква степен - към работа по специалността).
Не казвам, че българите сме супер, но нека не обобщаваме за сеир на тези, които няма как да знаят кое как е...
14 Август 2004 01:02
От слава има полза, кога може да се капитализира
14 Август 2004 01:02
Геновева, за часовника- честито!
А що се отнася до женската младост, то тя не свършва.
14 Август 2004 01:03
… пък за приятели тайзи услуга е безплатна(freewhere).. сал да има фрий тайм... при търсените услуги и това го има...
14 Август 2004 01:09
Ганю го трий,
мерси, доволен съм, дръпни се сега!
14 Август 2004 01:10
Чак не ми е удобно и ще карам без имена, ама нема колега от моите - става дума за математици и информатици, теоретици и приложници, включително и с участие в IT индустрията, дето като са отишли оттатък, да не са заели много престижни и много високи места в съответната йерархия - от университетската до индустриалната. А от Майкрософт колко българчета са лапнали, да не говорим.
И се са около мене бе - на колежка дъщеря й ли не щеш, бивш колега ли не щеш, аспирант на лабораторията ли не щеш, просто съсед по етажа ли не щеш...
Па такова изключение ли са, джанъм?!?!?!
14 Август 2004 01:11
Да не стане нужда пак да го триеш!
14 Август 2004 01:14
Извинявам се, ставаше въпрос за компютри. Няма да се натрапвам повече.
14 Август 2004 01:19
Е, това са модерните мъже!
Подаде малко - и се уплаши, та се дръпне.
А едно време какви мъже имаше, ехеееее....
14 Август 2004 01:21
айде, айде... ми то квито и жените бе
Понастъпи мончето, па сега що бега... ми ша бега я
14 Август 2004 01:26
... що - щот получи такива инструкции
Многострадална, доколкот знам в централата на Майкрософт в Сиатъл има 20-30 от БГ. А иначе по света сигур са 10 пъти повече.
14 Август 2004 01:27
и у програмирането си има чантаджии и кираджии. наште момчета най-често копая изкопите
14 Август 2004 01:58
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Сички празнодумци шъ ви изпортя на БАН да не мое да се отървете от БАНяне в РБ.
НаЙ-много да не се отърве Зую и да го върнат по майтапен ред в БАН защото той пръв започна.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
естета и 99 пишат точно по темата и заслужават моето и на светъ уважеwние.
слънчо
пп
Абе да ви питам как да си туря снимката на страницата с регистрацията? Знае ли некой?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<<<<<<<
14 Август 2004 02:13
Милен Велчев също препоръча да се отделят пари за компютри.
Другарят каза "че видиме какво можем да направим".
14 Август 2004 02:15
Зую бегА ли, та да са обадя....., че ма е страх....
Аз не съм запозната какъв е процента на българите в MS централата, ама аз лично имам там едно наше момиче. С една дума - на секи километър...
А си спомням преди известно време ми разказваха за един бивш директор на голема опера, дето заедно с жена си бичел нощна смяна като стругар в некаква фабрика. И не временно, а бая постоянно. За оттатъка иде реч.
А с мойте хора това не може да се случи. Верно, случили са на специалност.
Но и за тях беше темата, ако некой още си спомня....
14 Август 2004 02:19
ногу са добри на кобол
14 Август 2004 02:24
слънчо златен, за снимката
-отиваш на forum.skycode.com;
-горе вдясно избираш иконата “редактиране на досие”;
- попълваш име/парола(излиза ти картона);
-до надписа “снимка” натискаш “browse” и посочваш картинката.
Сега обаче дава грешка – изчакай да го оправят.
14 Август 2004 02:28
Ми като беха и другите едно време добри на Кобол, и наште беха.
И на Алгол, и на Снобол биля... а у нас е имало и повече асемблеристи на глава от населението от всекоя друга държава... Требеше да бъркаме хептен надълбоко, че да изкопираме нещо, де... нали на нас чакаше родната индустрия.
Аз съм си въвеждала данни на машинен код, колега, 16 разрядни клетки в осмична система. Доскоро я помнех даже тая азбука. И си имам в моминския албум перфокарти, бланки за перфорация, дор и перфоленти, дето си правехме от тех кошнички....
Боже, пак се отплеснах по автобиографичното, да ма извинявате...
14 Август 2004 02:34
СЛЮНЧО, немой да плашиш хората с "СНИМКА"
14 Август 2004 02:37
Добрите български програмисти бяха обучени преди 1989, когато държавата плащаше за висшето образование. Днес българските ВУЗ-ове са едни бандитски институции, продаващи дипломи, но не даващи знания и умения.
Интернетът пък върви по кабел, кабелът пък се държи от БТК, БТК се държи от интересите на Бакърджиевци и подобни.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД