:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 199
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кабинетът подхваща крадците на кабели

Драстично ще се завишат глобите и ще се облекчи лицензирането
"Ако мерките, които обсъдим, не дадат резултат, мога да спра цялата търговия с черни и цветни метали временно." Така се закани вицепремиерът Петър Жотев вчера преди срещата си с производители и търговци, с представители на БДЖ, БТК и НЕК, предизвикана от рязкото увеличение на кражбите на кабели от началото на годината. Те са скочили тройно, обяви министърът. "Краде се, много се краде. Обществото вижда. Свеж ресурс, нови, скъпи метали се похабяват", обясни Жотев. Той изрази недоволство от дирекцията, която лицензира дружествата за търговия и преработка на метали, и обяви, че провежда конкурс за нови служители. Двама души са освободени. "Не заради сигнали за корупция, а защото не са си вършили работата", обясни министърът.

В момента се обсъждат промени в наредбата за лицензиране на търговията с метали и в Закона за административните нарушения. Предлага се драстично увеличение на глобите за крадците. Сега те са символични - от 10 лв. до 150 лв. "Ще станат с много нули", обеща Жотев. Теменужка Костова, юрист в дирекцията, обясни, че глобите за физически лица ще се завишат десетократно, а за фирмите нарушители ще станат от 3000 до 5000 лв. При повторно нарушение глобата ще се удвоява.

В същото време ще се облекчи издаването на лицензи. Вместо необходимите досега 17 документа фирмите ще трябва да показват 4-5. Но пък критериите за издаване на лиценз ще бъдат драконовски. Предвижда се намаление на таксите за тапията, които в момента са 4000 лв. за търговия и 7000 лв. за търговия и преработка на метали.

"Проблемите са най-вече от нелицензирани фирми и от онези, които работят за тях, но нямаше представители на това съсловие", обясни Жотев. Според него над 60% от това, което се търгува, е крадено.
612
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД