:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гергов превзе Пловдивския панаир в пълна мъгла

Георги Гергов
Усилена дейност по раздържавяването на Пловдивския панаир кипя вчера в града на тепетата, но мъглата около сделката, вместо да се разсее, още повече се сгъсти.

Изобщо не е ясно с какви имоти смесеното дружество между Пловдивска община и бизнесмена Георги Гергов "Пълдинтур Инвест" ще покрие 48-процентния дял от панаира, който би трябвало да придобие. Преди време общинският съвет реши двамата съдружници да направят отделни апорти в смесеното дружество. Оценката на панаира е 140 млн. лв., което значи, че те трябва да извадят свежи пари, или да апортират терени и имоти за над 67 млн. лв. При създаването на "Пълдинтур", в което общината има 75%, а Гергов - 25%, бизнесменът изчисли, че "ще трябва да се вкарат поне 70 млн. лв., а това не е лесно".

Вчера ОбС гласува с 34 гласа "за", 4 "против" и 6 "въздържали се" предвидените за апортиране 16.7 дка да се преобразуват от публична в частна общинска собственост.

Пред "Сега" Гергов каза, че дотук е апортирал хотела си "Санкт Петербург", Церетелевата къща в Стария град, ресторант "Пълдин" и паркинга пред панаира. "Само хотелът ми е оценен за 70 милиона, аз го вкарвам за 7 млн., за да не наруша квотата в смесеното дружество", каза той. По думите му къщата и ресторантът му са оценени по 3 млн. "Още 60 милиона ни трябват като имоти", каза хотелиерът и обясни, че апортите ще дойдат във вид на нови терени от общината.

ОбС в Пловдив вчера гласува и капиталът на "Пълдинтур" да се вдигне до 200 млн. лв. вместо досегашните максимум 100 млн. лв. Преди 3 месеца и Гергов, и Чомаков бяха категорични, че няма да има увеличение на капитала.

На теория, ако 48% от Пловдивския панаир станат собственост на смесеното дружество, 1% се даде на хората с реституционни претенции, а 51% запази държавата, всички апортирани имоти би трябвало да се контролират от ведомството на Румен Овчаров. На практика обаче цялото управление на панаира е в ръцете на Георги Гергов. Оня ден той уволни другия шеф на панаира Йордан Радев, без да се свиква съвет на директорите. Шефът на борда - зам.-министър Корнелия Нинова, е в чужбина. Зам. вътрешният министър Цонко Киров, който също е в борда, обясни пред "Сега", че това е съобразено със закона, още повече че Гергов имал право да посочва свой представител в управлението. Така сега "Пловдивски панаир" се управлява от Георги Гергов и неговата приближена Веселина Пищялова. Държавата няма свой изпълнителен директор. От два дни от ведомството на Румен Овчаров обясняват, че ще защитят интересите на държавата, но не казват как ще стане това.

Решението за предоставяне на до 49% от акциите на "Пловдивски панаир" на "Пълдинтур" без търг или конкурс бе взето от правителството на 10 ноември 2006 г.





БОРДЪТ

От страна на държавата:

Корнелия Нинова, зам.-министър на икономиката

Цонко Киров, зам.-министър на МВР

Владимир Петров, шеф дирекция във финансовото министерство

Александър Константинов, общински съветник от "Коалиция за Пловдив" (БСП)



От страна на "Пълдинтур Инвест":

Георги Гергов

Степан Ерамян, съсобственик на пресгрупа "Марица"

до сряда - Йордан Радев

от сряда - Веселина Пищялова, икономически директор на ЦУМ (собственост на Гергов)
 Иван Чомаков
5
4066
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
19 Януари 2007 02:52
Инициативни хора - строители на съвременна България...
19 Януари 2007 09:25
Асеновград
Димитровград
Велинград
Герговград
19 Януари 2007 13:22
Поросята в космосе
19 Януари 2007 16:25
Този Гергов е ненаситно копеле, перач на мръсни пари! Голям гад е! Окраде всичко що можа досега, че и продължава да лапа! В неговия случай сигурното е само едно - скоро и той ще си го получи, както Кюлев!
19 Януари 2007 17:45
А коя е девойката до него на снимката?
Благодаря Ви предварително!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД