:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Какво, че корабът потъва...

Някакъв мъж, когото бях забравил и дори не знаех жив ли е още, ме фиксира начумерен от предизборния плакат на неизвестна партия, залепен върху сива кутия на телефонните служби. Този плакат ще стои до следващи и по-следващи избори, ако, разбира се, не му лепнат нещо отгоре. Не бях сигурен дали е същият човек, прибрах се и почнах да ровя снимки и стари бележници, където трябваше да има някаква следа от случайната ни среща в едно далечно време. Е, не открих човека от плаката - това си е закон на живота: при всяко раздаване в колодата да липсва точно онази карта, която търсиш. Но самото прехвърляне на купищата фотографии, визитки и адреси никога не може да се нарече безрезултатно. И в най-едрата мрежа все нещо се заплита.

Пред къщата на прочута тибетска лекарка в Делхи сме се снимали четирима. Аз съм четвъртият, а другите са Грег и Ядвиге от Дърбан заедно с болното им момиче. Фотографирала ни е жена ми, защото не е на снимката. В чакалнята, където хората и без това бяха някак свързани от болестите си, ние съвсем случайно открихме друга връзка.



Мъжът беше силно шокиран да срещне българи



Не беше се случвало през целия му живот, а както се разбра - трябвало. Беше развълнуван, гласът му затрепера. После сподели, че му се е допило...

Дядото на Грег напуснал Шотландия с "Титаник", почти потънал с него, но се е спасил и се върнал. Разказвал, че дължал спасението си на някакви българи, които в битката за оцеляване му помогнали с нещо - Грег не знаеше точно с какво. Не беше виждал дядото въобще, той загинал в Първата световна война, и то на Балканите, май също в България. "Ако беше потънал в океана - патетично поясняваше мъжът - никой от нас нямаше да го има, нито баща ми, нито чичо ми, нито сестрите ми, нито братовчедите. Представяте ли си?" Изглежда след голямото премеждие инстинктът за продължение бе подгонил дядото, щом, преди да го вземат на война, бе оставил цял род след себе си. Затова и Грег така се вълнуваше да срещне човек, чиито сънародници бяха дали рамо на съдбата му. Толкова беше възбуден, че преводът прегря и засече.

Видяхме се още веднъж с тези хора, преди да си тръгнем. Те идвали в Индия през няколко години на преглед и за лекарства. И, напрегнато се усмихваше Ядвиге, винаги с кораб.



Изглежда така се избиваше семейният

комплекс от океански води и дълбини



Грег беше геолог, той се беше родил в Африка. Както не бе имало хляб за дядото, тъй и не се бе появил той за никого от тях в Шотландия. Баща му бе емигрирал съвсем млад и повече не бе стъпил в Европа. Самият Грег бе идвал два пъти, но континентът просто му се видял суров и неуютен. Близкият изток му бе харесал повече - пустините, нефтените кладенци. Петролът бе неговата специалност.

Заведе ни на един странен пазар - гледахме не стоката, а хората. Продавачите на месо не държаха ножовете с ръка, а с... крак. Рибарите също не си служеха със сечивото по познатия начин - извито като сабя (или по-скоро като коса) острие бе забито в тежък пън пред тях и те чистеха рибата с две ръце, плъзгайки я по него. Това, казваше той, било присъщо на по-природните хора: ръцете им трябват и двете и те си помагат с крак, с уста, с брадичката. Европеецът е по-ограничен, а може би просто инертен. Беше видял всякакви народи и племена в своята земя, само българин не беше срещал. По онова време в ЮАР това беше обяснимо, днес нашенци там колкото щеш, трябва да им се е наситил...

Никога повече не се видяхме, получих една-две картички от него - и картинките и печатите им бяха от Ангола. (Сашо Момчев, който е спец по Африка, ми обясни, че на южноафриканците петролните им полета са в Ангола и затова воюват там с руснаците.) Аз и толкова не направих. После животът се завъртя в друга плоскост.



И тук, и там режимите се сгромолясаха



Все по-рядко се сещах за онзи човек, а напоследък - и никак. Ако и той ме е вече забравил - заслужавам си го. И като погледнеш - какво общо имах с него, ако не беше "българската връзка" в необикновеното му родословие? Точно тя, обаче сега ме връща назад.

Българите на "Титаник" съвсем не са били много и се смята, че повечето са от Троянско и Плевенско. Най-вероятно и замесените в спасението на шотландеца да са били измежду тези хора. От същите околии са били и два от полковете на Девета плевенска дивизия при Дойран, пред чиито позиции има голямо шотландско гробище. Нищо чудно географската връзка и на спасението, и на гибелта да има един и същи адрес. Но това е само ей така, от любов към обобщенията. А иначе британските гробове в онази война пълзят от Дарданелите на север и ако някой търси предците си, и днес не е невъзможно да ги открие. Но за един войник, след толкова десетилетия, съвсем не е малко ,че го помнят.

Колкото до Дойран, там съдбата е отсъдила съществуването и на моето семейство. Там дядо ми Павел е бил спасен от дядо ми Донко, а след войната се родила майка ми. Разказвал съм го вече.

Някак не особено окуражаващо звучи тази непоследователност на съдбата. И когато спасява, тя не спасява завинаги. Дава ти някакъв кратък срок, неясно по какъв критерий - и после променя решението си. Импровизира съдбата и всеки път намира изпълнители. Понякога и българи. Остава поуката: получиш ли такъв знак, не губи време. Защото решенията съдбата ги взема в последния момент. И винаги е по-късно, отколкото си мислиш...

Но дори когато корабът ти потъва, все още можеш да сториш нещо, което да те надживее. Какво повече?
43
5380
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
43
 Видими 
10 Юли 2009 00:56
Добре, Донков.


Но точно сега ли, на върха на ентусиазма след изборите, за потънали гемии да говорим ? Я малко по-весело и "бодро-оптимистично" ... малко ли се мусехме през последните 4 г.

Срещу съдбата си ни човек, ни народ може да рита... Но ако потъва и рита, може и да изплува, ако се отпусне и дреме, не - отива си ей така мърцина.

1 700 000 "ритнаха" една триглава ламя по задникa и сега е време за запретване на ръкавите и оправяне на къщата, че голям бардак оставиха предишните хаирсъзи.

Редактирано от - Mars Attack на 10/7/2009 г/ 01:26:12

10 Юли 2009 01:31
Като прочетох днешното заглавие на К. Донков веднага помислих за миналите преди дни избори.....И все пак повечето хора в България се надяваме че в момента кораба не потъва
10 Юли 2009 01:40
verislave,


Натисна се спирачката с победата на ГЕРБ, но негативната инерция в движението през последните години е доста силна и засега само се намали скоростта на падане. От мерките на новото правителство зависи то да спре и да почнем да се изкачване нагоре ! Дано успее, че в тази криза положението е доста "офсайд" !
10 Юли 2009 01:57
Мъжът беше силно шокиран да срещне българи

----------------------------------------- ------
Г-н Донков,
Сега вече никой не се шокира като срещне българи. Навсякъде можеш да ги срещнеш. И повечето са по света, отколкото в собствената си родина.
10 Юли 2009 02:01
Ако имахме национално-отговорно управление през последните години сега в хазната щеше да се гушат няколко милиарда буфер за гладните години.
Обаче с каманяки начело какво да очакваш освен грабеж до дупка.
Затуй на следващото правителство тежко му се пише:
Един път световна криза от която България НЯМАШЕ как да не бъде засената.
Втори път камуняшко наследство на бандюги дето до последно си свирукаха и лъжеха че сме остров на стабилността . За да издумкат де що имаше финансов резерв и да опразнят хазната та заприлича на празна кратуна на команистически гласоподавател.
10 Юли 2009 07:23
кръчмарските политиканти пак се раздрънкаха:човек да не пръдне.и homo faber се случва на този свят, както го е написал макс фриш.само ние си въобразяваме случайностите на съдбата.животът на човек не е измислен филм.
10 Юли 2009 08:08
Човешко и философско.

А това си е сентенция:
това си е закон на живота: при всяко раздаване в колодата да липсва точно онази карта, която търсиш

Така е - според закона за световната гадост.
10 Юли 2009 09:13
Статията е написана вяло.Няколко исторически факта и посредствен извод.Чел съм и по-интересни статии от автора.

Редактирано от - наблюдател 3 на 10/7/2009 г/ 09:16:20

10 Юли 2009 09:32
Добро четиво
комплименти за автора
10 Юли 2009 09:43
Добра е статията - малко в стила на ДИ...
А съдбата - е, всеки със съдбата си...
Все се опитваме да я "надскочим", да я "надхитрим", все се надяваме да заживеем по-добре, убедени, че го заслужаваме....
Какво ли ни е приготвила съдбата в следващите 4 години?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…

Редактирано от - редник на 10/7/2009 г/ 09:45:13

10 Юли 2009 09:59
Преди време в Италия се запознах с един бразилец. Беше толкова щастлив, че среща българин! Бях потресена. Оказа се, че с приятелите си гледали на някакъв фестивал български филм (оказа се "Време разделно" и толкова го харесали, че даже започнали един на друг да си викат "ага". Даже точаше да се обади по телефона на компанията си да се похвали :-) Чувството е много странно.
10 Юли 2009 10:02
Какво, че корабът потъва... и плъховете бягат, да му мисли капитанът, по традиция остава последен на борда, ако не го хвърлят моряците зад борда
10 Юли 2009 12:34
Що бе , на комунягите гемиите им потънаха много яко !!
Е това се казва потъване - внезапно !!
Както си мислеха , че едва ли не ще векуват !!
И сега квичат като ранени диви прасета , леле как квичат !!
10 Юли 2009 13:28
Добре, Донков.

Но точно сега ли, на върха на ентусиазма след изборите, за потънали гемии да говорим ? Я малко по-весело и "бодро-оптимистично" ... малко ли се мусехме през последните 4 г.


----------------------------------------- -----------

Марсе,


Ето ти един по-оптимистичен вариант :



Между нас и Титаник има не само прилики, но и съществени разлики. И ние, както и пътниците на Титаник, се намираме в плавателни съдове. Само че Титаник бил огромен, а нашият съд е малък кат орехова черупка. За Титаник специалистите предсказали, че е непотопяем, а той взел, че отишъл на дъното. Докато ние, ако се слушат специалистите, трябва отдавна да сме на дъното, а всъщност, ето на, все още се крепим. Капитанът на Титаник вдигнал ръка и казал : Full steam ahead and fuck the icebergs ! И екипажът му взел, че го послушал. То затова май и станала белята. А нашите капитани кат кажат : Go ahead and fuck the icebergs ........ ние им отговаряме - Go fuck yourself! . И май затова все още се държим на повърхността. Капитанът на Титаник не го сменили до края на катастрофата. А ний наште ги сменяме като тоалетна хартия. Всеки нов капитан сменя посоката и ни казва – Ето там е спасителният бряг, с пълна пара напред!. Но ний, за разлика от Титаник и за наше щастие, гребем на ръце. Едните гребат от ляво надясно, а другите в обратна посока. И в резултат лодката се върти в кръг. Затова и не срещаме айсберги на пътя си. Само подаваме SOS сигнали и чакаме някой отвън да ни спаси. И може би тук е тайната на оцеляването ни. Та нали и тез, които са оцелели от Титаник, също са се отървали на малки спасителни лодки!
10 Юли 2009 13:37
Everybody knows that the dice are loaded
Everybody rolls with their fingers crossed
Everybody knows that the war is over
Everybody knows the good guys lost
Everybody knows the fight was fixed
The poor stay poor, the rich get rich
Thats how it goes
Everybody knows

Everybody knows that the boat is leaking
Everybody knows that the captain lied
Everybody got this broken feeling
Like their father or their dog just died

Everybody talking to their pockets
Everybody wants a box of chocolates
And a long stem rose
Everybody knows

Everybody knows that you love me baby
Everybody knows that you really do
Everybody knows that youve been faithful
Ah give or take a night or two
Everybody knows youve been discreet
But there were so many people you just had to meet
Without your clothes
And everybody knows

Everybody knows, everybody knows
Thats how it goes
Everybody knows

Everybody knows, everybody knows
Thats how it goes
Everybody knows

And everybody knows that its now or never
Everybody knows that its me or you
And everybody knows that you live forever
Ah when youve done a line or two
Everybody knows the deal is rotten
Old black joes still pickin cotton
For your ribbons and bows
And everybody knows

And everybody knows that the plague is coming
Everybody knows that its moving fast
Everybody knows that the naked man and woman
Are just a shining artifact of the past
Everybody knows the scene is dead
But theres gonna be a meter on your bed
That will disclose
What everybody knows

And everybody knows that youre in trouble
Everybody knows what youve been through
From the bloody cross on top of calvary
To the beach of malibu
Everybody knows its coming apart
Take one last look at this sacred heart
Before it blows
And everybody knows

Everybody knows, everybody knows
Thats how it goes
Everybody knows

Oh everybody knows, everybody knows
Thats how it goes
Everybody knows

Everybody knows
10 Юли 2009 13:41
А ето го и в по-прост вид:
Натиснете тук
10 Юли 2009 14:03
Anastass,


С някои неща съм съгласен, с други не съвсем... А къде е оркестърът, свирил докрай и потънал с кораба ? Проблемът е, че кораба "БГ" от 20 г. насам все калпави капитани го управляват, и макар да знаят къде са айсбергите, всеки път нова пробойна му правеха. Щото спасителните им лодки бяха винаги готови да бъдат спуснати на вода, ако почне да потъва стремоглаво към дъното (парите са им а офшорките, със сигурност)... А народът, както пътниците в трета класа, са му затворили вратата към горната палуба, и си потъва, без шанс да оцелее.

Дано новият капитан си вземе поука от предишните некадърни престъпници и го преведе през сегашния сторм..., иначе - спукана ни е работата (като страна и население).


Сократе,


Добър е Леонард Коен, само дето беше малко изперкал на тема религия за доста време. Поне се усети и пак почна да ни радва ушето...
10 Юли 2009 14:09
Марсе,
За мен "Титаник" поражда преди всичко асоциацията за последните истински джентълмени - най-богатите мъже на света, които са загинали, без да опитат да си потърсят път към спасението чрез натиск, подкуп или друг непочтен ход.
Единственият, който се спасил по такъв начин, бил прекият виновник за катастрофата - представителят на фирмата, който през цялото време настоявал за максимална скорост и дори изземвал правомощията на капитана. А когато станала белята, качил се в първата лодка и наредил да я спускат пълна само до половината.
Пък колкото до забежките на Ленард Коен - ами той и Том Круз изкукурига по сциентологията, ама го гледам с удоволствие.
Или пък... Всъщност знаеш ли - вече не ми е толкова приятен.

Редактирано от - Сократ-май на 10/7/2009 г/ 14:23:06

10 Юли 2009 14:33
Добро есе на Калин, задушевно, душещипательное, както казват руснаците.
Анастасе, а бе то капитанът на "Титаник" хубаво викнал "Full speed ahead and fuck the iceberg", ама малко по-късно възкликнал ошашавен "Where is all this fucking water coming from?" Така че на капитанския мостик трябва да се внимава с всякаквите там Айсберги, Вайсберги, Айзенберги и т.п. Рабиновичи.
Дано новият капитан си вземе поука от предишните некадърни престъпници и го преведе през сегашния сторм

Марсе, е а дано, ама знае ли се? Аз изпървом (много отдавна) престанах да вярвам в съществуването на дядо Мраз, а по-сетне - и в съществуването на велики кормчии и политици-чудотворци.
Сократе, това парче е почти като Алековото "O tempora, o mores" - то, дето и да го туриш, все си е на мястото.


Редактирано от - Даскал Цеко на 10/7/2009 г/ 14:36:32

10 Юли 2009 14:42
Марсе,


За оркестъра на Титаник много е писано. А нашият оркестър е самодеен фолклорен състав "Сто каба гайди" - с ръчен компресор, поради липса на пара за свирките. Все пак се водим за корабокрушенци и затова ни дават помощи. Не трябва да си режем клона на който седим и да демонстрираме благополучие със звездите на родния попфолк и чалга. По-скромно значи, за да не плашим европейските данъкоплатци. Засега обявяваме, че все още сме в криза, а след шест-седем месеца ще видим
10 Юли 2009 14:53
Сократе,

Това (за собственика) много добре е отразено във филма, доколкото си спомням. Те богатите не са имали и много възможности да се спаят всички, щото лодките са били кът (не стигнали за всички), но сигурно е имало и хора, държали се достойно в тази трагедия. И бедни, и богати ...

Аз си спомням, че такава "беда" го сполетя и Кет Стивънс (отплесна се по исляма, завалията). Том Круз: неговото си е от безделие и многопаричие. Човек, когато висчко му е осигурено, го избива на екстравагантности, та и той така. Добър артист е (спомни си напр. "4 юли" и "Рейнмън", но от екшъните падат повече мангизи (и той челяд требе да рани)...


Даскале,


И аз престанах отдавна да вярвам в Дядо Мраз, ама то, ако на човек ентусиазма, илюзиите и надеждата в по-доброто бъдеще му отнемеш, съвсем на дъното го забиваш, нали така ? Стига да не е "гола" (надеждата де), струва си.
10 Юли 2009 14:57
Така е, Anastass-e,

А ето сега и "новата-стара" комисарка за защита на правата на потребитедите пак ще се погрижи за нас, като добра и грижовна майчица !

(Макар че едва ли ще издонорства част от тлъстата й заплатица да нахрани някои бедни гърла у нас... )
10 Юли 2009 14:58
Стига да не е "гола" (надеждата де), струва си


А, може и да е гола Надеждата, особено ако сe казва Михайлова или Грановская - тогава още повече си струва!

Редактирано от - Даскал Цеко на 10/7/2009 г/ 15:06:32

10 Юли 2009 15:00
Даскал Цеко,


"Where is all this fucking water coming from?" е бил проблем на Титаник, дето го няма вече. А нашият проблем засега е "Where did all these fucking turks come from?" - нищо, че нещо подобно пръв го е казал друг генерал, Къстър се казваше май.


10 Юли 2009 15:08
Марсе,

Ти все в ретровизора гледаш. Проблемът е не как да орежем заплата на Кунева, а как да доведем средната заплата до нейната и то в най-близко време. Стига с този балкански манталитет на Вуте, малко американски оптимизъм бе, човек
10 Юли 2009 16:04
Лелей, Даскал Цеко,


Донков с Титаника не можа толкова да ме уплаши, ама ти с голата Надежда съвсем охлади ентусиазма ми. Ти да не би да си гледал фотошоп снимките ù в Elle, щото иначе някой лоши езици казват че ....... спирам дотук, защото Софи пак ще ме заяде заради годините - не мое се примири горката, че един ден и тя ще дойде на моето дередже. Колкото и да я успокоявам, че това не е чак толкова страшно, не ще и това си е.
10 Юли 2009 16:06
А народът, както пътниците в трета класа, са му затворили вратата към горната палуба, и си потъва, без шанс да оцелее.

Може би не е било чак така. Защо? Защото от 50-те българи, пътували 3-а класа, са се спасили точно 12. От тях двама се връщат от САЩ доброволци за войните и е твърде вероятно да са се били против британците примерно на укрепленията около Дойран. За жалост съдбата им не е известна.
Преди 5 години ходих по следите и съответно по родните места на българите от Титаник и имам уникални снимки от гробове, актове за смърт, застрахователни полици на Lloyds и пр. В село Гумощник дори има паметник. Почти всички са от троянско. Разбира се Минковци и Минкови. Ако някой иска снимките - да пише тука, ще ги вдигна в рапида.
10 Юли 2009 16:28
Nikolas,


Не бъркаш малко ли посоката ? "Титаник" тръгва от Саутхемптън за Америка, а не от Америка за Европа ? По-скоро тези българи са емигрирали заради войните на Балканите в Америка, а не обратното ...


Anastass,


Не й гледам в паницата на комисарката, думата ми е, че не трябва да се заседява много на това топло местенце, ето за евродепутатка я избраха, 13000 ерва на месец в джеба, лошо ли е ?


Хитрец си ти, Даскале,

Я как подмени първата буква с главна и какво се получи !
Не беше зле Надка преди години (гола не съм я виждал), ама от толкова бОрби в СДС сигурно й се е отразило ... на свежестта на кожата.
10 Юли 2009 16:43
Марсиански, а бе може хубавото Наде и да се е посдухало напоследък, ама като се сетя едно време за Нина Хрушчова и Цола Драгойчева, пък по-сетне за Катето Михайлова, Танчето Дончева и Емито Масларова, та си викам за сетен път: всичко е относително.
10 Юли 2009 17:04
Така е, Даскале,


"На вкус и на цвет, товарища нет !".

И още, "Въпрос на вкус", казал заекът, когато го попитали, защо си ближе задника.


За някои мацки се казваше, "тя не е хубава, ама е дашна !" (та, пак дотам стигаме - кой каквото си предпочита.

Абе, на мен напоследък все Карла Бруни ми е пред очите, като си говорим за "президентши"...

Редактирано от - Mars Attack на 10/7/2009 г/ 17:11:30

10 Юли 2009 17:22
Тия 50 българи се качват повечето в Шербур, а много по-малкото в Саутхамптън. А колкото за доброволците - не е измислица - чух го от един 80 годишен мъж, който пък го знае от селската хроника и самият той се е занимавал цял живот с тази тема. Беше дошъл човекът лично в кметството заради мене.
Обясних си го, че са отишли в Америка и са се върнали веднага. Даже гледах на календар. Възможно е. Той ми и показа гробовете на гробището в Терзийско. Паметникът е в Гумощник. Там пък има нещо като музей със списъци и имена от Ллойд - и си пише кой къде се е качил на парахода.
Та аз нищо не бъркам, предавам само чужда реч. Дано е жив и здрав човекът, подари ми едно шише истинска сливова - в село Терзийско 2005 година пролетта.

Редактирано от - Nickolas на 10/7/2009 г/ 17:25:04

10 Юли 2009 17:56
Nikolas,


ОК. Не съм запознат подробно със съдбата на българските пътници на Титаник, сигурно е, както казваш.

Един страничен въпрос: да не си фен на Саркози, носите същото име ? ... Аз бих си сменил моето с "Бруно" (но не този филма на Саша Барон Коен, а заради Карлето...; тя пак се изтежкари и не дойде с всички първи дами в Италия, отделно щяла да посети засегнатите от земетръса места).
10 Юли 2009 18:28
Не съм му фен, още повече, че той е без "к". На мене хубавиците на Берлушкони ми харесват повече.
10 Юли 2009 20:04
Здравей Nickolas, мерхаба!


Пробутването на мацетата на Берлускони от тоя страна е направо нелоялна конкуренция. Затова предлагам да оставим Марса и Даскал Цеко да спорят кой коя, Карла Бруни или убавото Наде. Още повече, че между тях няма конфликт на интереси, всеки си държи на своето, а и французите казват, че най-хубавата манджа в стара тенджера се вари.


Искам да се върна към историята, която разказа. В същата тази 1912 година е създадена и Военната академия. И в последвалите години към нея се юрват отвсякъде – много напускат университети и колежи в чужбина, за да станат български офицери и военни начЕлници. Не началници а начЕлници, както подчертаваше бившият директор на Военно-историческия музей, защото "начелник" означавало да бъдеш винаги начело на армията. Не само за пример и подражание, но и да я поведеш в бой, когато това е нужно .


Когато избухнала войната, доброволци се стичали отвсякъде. Нищо чудно между тях да са били и момчетата от Терзийско и Гумощник. Най-обикновени простички момчета, тръгнали да търсят късметя си в Америката, преживели гибелта на Титаник, и едва стигнали до Обетованата земя - обратно, по своя воля, защото Родината имала нужда от тях. И ги повели в бой кои? - в много случаи офицерчетата-начЕлници, възпитаници на същата тази, току що сформирана Военна академия. В разцвета на своята младост и с още жълто около устата. Е кво чудно има тогава, че при наличието на такъв матрЯл, армията ни е видяла сметката на англичаните при Дойран. Щом и англичаните след войната, станали на крака при влизането на българските генерали на възспоменателните тържества и извикали : Шапки долу пред героите от Дойран!
Бог да ги прости! Жалко, като си помисли човек какво сме били и какво станахме.


PS Последното изречение няма нищо общо с вица за Митрето и локвата, която се опитал да прескочи.
10 Юли 2009 20:38
Мерхаба, Анастасе! Истина е. Генерал Вазов му става на крака цялото воинство в Лондон. Какви бяхме, какви станахме викаш.
Нали знаеш, че на времето имаше сериозни градски цигани, които не живееха непременно в Максуда, Комлука или Селеметя според града. Пращаха си децата на училище, мъжете поправяха нещо, работеха, а жените ходеха да чистят по христянските празници. Ама то беше едно чистене, едно стъргане - дюшеметата им падаше боята, измежду дъските излизаше на гайтан мъхът, дето се е събрал - зер с обуща влизахме навсякъде. Това със събуването по чорапи го донесе урбанизацията, меко казано. Та и на камъните на входните стълби им заличаваше кой камък от коя кариера са го докарали, защото не всички камъни от варовични кариери са еднакви. Светваха. Някои са по-жълти, други по бели. Та така.
Разправя баба ми, че към 1955-а година една циганка от тия, старите познати, които идват да чистят и вика. Ша ма прощаваш, госпожа, ама все се каня да ти кажа нещо. Казвай, ..., как се викаше. Не помня вече името. Госпожа, вика тая, ний мислехме, че ще станем като вас, пък то вий станахте кат нас.
Апропо, тази циганка идва при баба ми да я пита какво име да даде на не знам кой си, при първото преименуване на циганите. Баба ми вика - имам двама скъпи братовчеди Емил (Радков, на Георги Радков брат и на Руси син) и Асен (Йорданов, тоя същия, да). Вземай Емил и Асен. Пък те си бяха турскоезични цигани, та пасна. Та сега имаме и едва ли не роднини в циганската махала.
И знаеш ли кое е най-лошото? Че нямаме даже и минимален шанс да се надяваме да стане България това, което е била. Такъв народ няма вече. Калъп няма и зъмбата друга.



Редактирано от - Nickolas на 10/7/2009 г/ 20:59:04

10 Юли 2009 20:46
Ама ще стане друга. Може би и не по-лоша. И за това спомагат тия 4 години, дето започват в момента. Белки се подмлади малко нацията до другите избори. И квот вика Танчето - амин!

Редактирано от - Nickolas на 10/7/2009 г/ 20:50:59

10 Юли 2009 21:15
Министър-председателят поправи отново очилата си. Бяха се изпотили, виждаше замъглено... нищо, след това последно заседание на правителството се очертаваше да има свободно време... много свободно време... можеше да помисли най-после и за контактни лещи...
На последното заседание колегите му бяха озверели. Списъкът за заседанието беше дълъг: заменки, назначения, раздаване на пари - като за последно, помисли си с горчивина той. Погледът му падна върху заглавие от полуотворения вестник, оставен на масата - "Какво, че корабът потъва...". Да... потъва... явно, такава е била съдбата. А всичко изглеждаше толкова добре обмислено и подготвено - до последния момент.
Усети, че го обзема внезапен гняв - гняв към несправедливостта на съдбата, към тъпотата на милионите идиоти, избрали си идиот... Импулсивно сграбчи вестника от масата, смачка го и го хвърли към кошчето.
Всички млъкнаха и стреснато го погледнаха. Той се усмихна глупаво (искаше му се да се намръщи решително, но не знаеше как се прави това), измърмори: "Прощавайте, нерви...", стана и излезе от залата. Не виждаше никакъв смисъл. Корабът потъваше - какво повече? Край! А ние разпределяме някакви последни трохи от покривката... За какво? Ще каже ли някой един ден "Благодаря!" за това, което направих за тези хора? - мислеше с горчивина той.


***


Слънцето над Аляска жулеше силно. Старата жена се надигна, за да влезе на хладно - навън не можеше да прекара повече от половин час. "Да, не ни лъжеха за глобалното затопляне, ама кой да ти вярва по онуй време..." - помисли си тя. Двете дечица я заврънкаха: "Бабо, разкажи ни за Добрия Плъх."
Тя въздъхна. "Тази приказка аз не мога да я разказвам, дядо ви я измисли, царство му небесно, той си ви я разказваше. Аз не я знам".
"Знаеш я, знаеш я" - развикаха се децата. - "Дядо казваше, че Добрият Плъх не е избягал от кораба, когато корабът е потъвал, ами вместо това до последния момент е правил добро - изпратил е прабаба и прадядо на служба в Америка, и затова сте могли вие да се срещнете с дядо и нас да ни има. Бабо ма, покажи ни вестника с Добрия Плъх, моля ти се!".
Очите и се насълзиха, тя бавно пристъпи към долапчето, в което пазеше малкото си останали от едно време спомени. Отвори едно чекмедже и извади тържествено оттам един пожълтял, смачкан вестник. "Добрият Плъх, добрият Плъх" - развикаха се децата, сочейки една от снимките във вестника. "Бабо, прочети ни това, което дядо ни четеше за кораба на Добрия Плъх, моля те!".
Тя знаеше думите почти наизуст и почти не беше необходимо да ги чете. Тържествено започна да нарежда: "...решенията съдбата ги взема в последния момент. И винаги е по-късно, отколкото си мислиш... Но дори когато корабът ти потъва, все още можеш да сториш нещо, което да те надживее..."
10 Юли 2009 21:25
Nickolas, -
Ще съм благодарен, ако ми пратите на пощата каквото имате за "Титаник" и българите, пътували с него...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
10 Юли 2009 21:38
Ей, ей, Анастасе, по-полека бе! Не ми пикай в семейното огнище! Кви са тия Надета-Мадета? Ще вземе жената да прочете писанието ти и върви после разправяй, че си намерил жабата на улицата. Иначе за старата тенджера си житейски прав.
Николас, с постинга си от 20:46:42 ти измери пишка наравно с Калин и Джимо. Особено като се има предвид фактът, че те са професионални писачи, а ти – предимно читател и отчасти форумен списувател. Та циганизацията на българите не е от вчера. И наистина първи я усетиха циганите. А че България ще стане друга – ще стане. Тя вече Е друга. И ще продължи да другясва. От народа зависи какво ще стане. Всичко опира до хората. Каквито хората - такава и държавата.
И отново към заглавието на Калиновото есе. Какво че корабът потъва ли? Ми нищо. Свят широк, кораби разни. Едни продължават да плават, други пропускат вода, та все се налага да им се запушват цепките с насмолени кълчища, а трети направо си потъват. То не само отделни кораби, ами цели велики армади и мощни флотилии са потъвали. Какво тук значи някакъв си кораб? Особено когато капитаните се сменят начесто, низшият флотски състав отдавна е окрал и разпродал оборудването и такелажа, а пасажерите се спасяват поединично – кой както може.


Редактирано от - Даскал Цеко на 10/7/2009 г/ 22:37:01

10 Юли 2009 23:56
Каквито хората - такава и държавата.


По- скоро каквато държавата- такива и хората. Държавата е крадлива, престъпна и жестока. Такива са и хората- крадливи, престъпни и жестоки. Спомням си едно време по Татовото (аз съм била малка тогава де ) но хората бяха по- човечни, веселяха се, оставяха вратите си незаключени, подаряваха ми малки подъръци непознати за мен хора.
11 Юли 2009 00:13
Nickolas,


Вярно, че ти си с "К", а Сарко, без... в бързането не го забелязах.


Анастасе,


Карла е добре, но мен по-така ми идват още по-брюнетките (Тери Хатчер, Ева Лонгория, Сузана Хоффс (певачката на "The Bangles" ), и т.н. Или Моника Белучи, да речем.


Даскале,


Ти нямаш ли си password на компютъра, че те е шъбе от жената ? ... Това е "сугубо личная территория", нал тъй ?


Фрида,


Вярно е, че каквато държавата (средата), такива и хората. И обратното е вярно - хората (основно управниците) правят държавата. Нещата са взаимно свързани.

Редактирано от - Mars Attack на 11/7/2009 г/ 00:14:51

11 Юли 2009 02:02
Даскал Цеко,


Хайде сега пък и ти - Да гледам Анастас че пикай над семейното ми огнище !!! Забърка кашата, сети се за жена си и се уплаши. Ами ако те сбара, ще ù кажеш, че кат си писал за голата Надежда си имал предвид не Надето, а квартал Надежда и толкоз. Неправилно са те интерпретирали значи, както често се случваше с Желю Желев навремето. А ако жена ти пък не повярва, не може да докаже и противното. Аз ли да те уча сега.


Nickolas,


В отговора ми на трогателния ти постинг за българчетата от Титаник аз исках да кажа и нещо друго. Никой не се запита защо те са тръгнали за Америката. Явно и тогава положението не е било никак розово и са тръгнали на гурбет. Както го правят хиляди българи и сега. Тръгнали, ама скътали нещо в сърцето си и кат почувствали, че са необходими, върнали се да помагат. Като е така, защо да не допуснем, че такива като тях и сега ги има сред новите емигранти. Не чак да се върнат, но готови да помагат с каквото могат, стига да почувстват, че от тях има нужда и затова ги търсят. И сега като им вземат паспортите кво ще стане? Най-много да кажат - Съжалявам, но аз повече не съм българин, след като и вие не ме броите за такъв.


Марсе,


Ти си живо потвърждение на това, че каквото и са се случи, българинът винаги ще е недоволен. Нали наскоро правиха проучване - ква заплата му трябва на човек, за да доволен. Тези като получават 150 лева, казаха 300. Със заплати 500 лева поискаха 1000, а със заплати 1000 лева им трябваха 2000 за да са доволни. Та и с тебе същата работа. Останахме с впечатление, че Карла Бруни ти е на сърце и затова великодушно ти я предложихме, за да си доволен. Да ама не, след като ти се изпълни желанието минимум, ти веднага назова други и то цял поменик. Помисли малко, след като ДПС-ето загуби изборите, харемите повече не са на дневен ред.


Фрида,


Накрая няколко думи и на теб. Това че вратите навремето не се заключваха, съвсем не означаваше, че човек ляга и спи спокойно. Това че човек имаше много приятели, съвсем не означаваше, че не трябва да внимава какво говори пред тях. А колкото до бонбончетата и подаръчетата, ако като малка си била на цирк, не може да не си забелязала на кого още ги дават след добро и послушно изпълнение.


И така, лека вечер на всички! Утре ще я карате без мен, защото съм на тежка сватба

11 Юли 2009 14:39
Закъснял отговор.
Марсе. а бе имам си пасуърд, ама жената чете форума - компютърът ни е общ.
Така че с пасуърд, и без него - все тая.
Фрида, виж какво. Първо са се появили хората, а после - държавата. Значи хората са определящи по отношение на държавата. На скандинавците и швейцарците кой им е направил читави държавите? Марсианците ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД