:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МВР най-после задвижи спешните мерки за Шенген

В края на лятото бяха пуснати конкурси за оборудване, необходимо за защита на чувствителната информация от зоната
След като през май правителството набеляза 57 допълнителни неотложни мерки за влизане в Шенгенското пространство, едва в края на лятото МВР започна ударно да пуска обществени поръчки за оборудване, ремонти и обучение. Уверенията на правителството, че до края на годината страната ни ще е напълно готова могат да се сбъднат само ако конкурсите не се провалят или пък се проточат заради обжалване. Според експерти, проверяващите от Брюксел са приели за изпълнени достатъчно критерии за допускането ни в зоната, което обаче не означава, че България няма още какво да прави, за да изпълнява задълженията си по охрана на външните граници и защита на чувствителната шенгенска информация, с която ще оперира.

До 29 август дирекция "Международни проекти" на МВР ще събира оферти по поръчка за близо 1 млн. лева за доставка на оборудване за обмен на информация в реално време и осигуряване на достъп до обществени мрежи извън МВР. До 26 август трябваше да се отворят офертите за доставка на оборудване и софтуерни лицензи за антивирусна защита на компютри, сървъри и мрежи за крайните работни места, от които се оперира ежедневно с автоматизираните информационни системи, ползвани в гранична зона (АИС Граничен контрол, Национално копие на Шенгенската информационна система), както и за обучение за служители на МВР за работа с новото оборудване.

Чак до 20 септември ще се чакат оферти по конкурса за допълнителен хардуер и софтуер за главния компютърно-комуникационен център (ГККЦ). За повишаване сигурността в резервния център (РККЦ) и надеждността на информационните технологии, в която функционира националната ШИС, офертите ще се отворят едва на 30 септември. Следва обявяване на победител, 10 дни за жалби и ако такива няма, в най-добрия вариант договорът може да е факт през октомври.

Доста пари бе предвидено да се излеят в специализирания отряд за въздушно наблюдение (СОВН) в кв. "Враждебна" - за специално облекло на пилотите и за ремонт на административната сграда на отряда. Други 1 млн. лева МС задели за доставка на резервни части, инструменти, наземно оборудване и комплект аварийни поплавъци за хеликоптери. Поръчката за резервни части е от 14 юли. При положение, че офертите се отворят в началото на септември и се стигне до договор, доставката се очаква до три месеца от датата на подписване на договора, но не по-късно от 15 декември.
3
1854
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
28 Август 2011 20:09
МВР най-после задвижи спешните мерки за Шенген
, щото чак СЕГА намерили хоросан за измазване на колибката, за която Боко каза, че е единствената бариера към Шенгеня...Хоросан има, ама само за довършване на палатите на Цвинокио, по документи на етап груб строеж. ..Герберастия!
29 Август 2011 00:10
... ма па то и с шенгеня междувременно стана една галиматия .... мани, мани ....
29 Август 2011 09:15
Такааа, сега конкурса ще бъде спечелен от фирма БМВ :о)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД