:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

80 на сто от бежанците идват без документи

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В тези общежития на надлез "Надежда" в София ще бъдат настанени бежанци, според неофициална информация на живеещите в квартала.
От началото на годината 8128 граждани на трети страни са пресекли българо-турската граница, като около 80% от тях нямат никакви документи за самоличност. Данните представи вътрешният министър Цветлин Йовчев на парламентарния контрол вчера. 7496 от новодошлите се намират в центровете за настаняване, а 620 са в центрове за задържане. Йовчев уточни, че от задържаните се "свалят" биометричните им данни, които се сравняват с данни в Шенгенската информационна система, както и в системата на Интерпол. За установяването на самоличността на бежанците службите са подпомагани и от представители на сирийската общност, посочи Йовчев.

По думите му незадържаните незаконно преминали границата ни с Турция представляват 0.5 процента от всички преминали. Йовчев заяви, че засега няма информация в България да са намерили убежище престъпници или избягали затворници от Близкия изток. У нито един от заловените не е намерено оръжие, нито опасни средства.

Вицепремиерът отрече появилата се информация, че бежанци ще бъдат настанявани в Казанлък. Отхвърли и твърденията на "Атака", че държавата планира да строи фамилни къщи за бежанците в новозагорското село Баня. По думите му усилията на властите били насочени да се търсят сгради от ведомства, които не ги ползват, за настаняване на новодошлите, като тези във "Враждебна" и "Военна рампа".

Жители на столичния кв. "Банишора" съобщиха за "Сега", че се подготвят за протест и блокиране на улици. Причината е слух, че в двете общежития на градския транспорт на надлез "Надежда" ще бъдат настанявани бежанци. Сградите се намират в близост до централата на Държавната агенция за бежанците.

"Наредили са елтехниците от тролейното депо да възстановяват електричеството за бежанците", коментираха пред "Сега" хора от квартала. Те се възмущават, че в съседство с общежитията има детска градина и Пета градска болница.

"Няма такова нещо", побърза да успокои столичани шефът на агенцията за бежанците Николай Черпанлиев.



КВОТИ

Канцлерът на Австрия Вернер Файман предлага да бъде въведена квота за разпределение на бежанците между страните от Европейския съюз. Според него, ако всяка страна е готова да приеме някаква част от хората, това ще смекчи остротата на проблема, предадоха световните медии. Във втория ден на заседанието на Европейския съвет ръководителят на австрийското правителство призна, че процесът на съгласуване на такова решение ще бъде сложен и неясен.
27
3644
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
25 Октомври 2013 19:40
80 на сто от бежанците идват без документи

Все пак е нормално-бандит документи не носи.Само парЕ и наставление от Баткото да бъде ухажван.
Абе,защо и тук ни забаламосват,че влизащите нелегално от границата с Турция,които били идвали от Сирия,са бежанци?По Виенската конвенция и българското законодателство те са си просто нелегално преминали границата на България и така нарушили законите-ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИ.А зада установи самоличността на обявяващите се за сирийци,властта не се обръща към посолството на Сирия,а към...сирийската общност!?.Тя е поредната НПО на бандитите.
25 Октомври 2013 19:59
Без извинение - до момента какво е направил Н.П.Посланика на Сирия по проблема с документите?
А г-н Вигенин?
А г-н Орешарски?
За г-н Плевнелиев няма да питам, при него всичко е ясно.
25 Октомври 2013 20:50
"80 % идват без документи", че да не би да искате да вържат зелена лента на главата си с надпис "джихадист".
Тежко и горко на следващите ни поколения. Те са още по-глупави и наивни.
25 Октомври 2013 21:30
***
25 Октомври 2013 21:38
Доживях: вила, олдмен
Особенно, какво е попитало правителството (и президента, щото той май трябва да иска обяснение) от сирийския посланик?
Олдмен, прати им емайл с тези въпроси, белким отговорят
25 Октомври 2013 22:01
26 Октомври 2013 01:10
Йовчев заяви, че засега няма информация в България да са намерили убежище престъпници или избягали затворници от Близкия изток.

Странно мислене! Е, кой да ви я даде тази информация Сауди Арабия ли, Турция ли, Катар или избитите мирни жители в Маалула?! Та нали тези държави подкрепят сирийската опозиция:

Islamic coalition (Syria) -- Натисни тук

Army of Islam (Syria) --Натисни тук

Al-Qaeda --Натисни тук

26 Октомври 2013 01:14
Репортаж от християнския град Маалула в Сирия - 08/09/2013.
Сирийските бунтовници нападат християнския град Маалула.

Натисни тук
26 Октомври 2013 02:55
OLDMAD,
/:/ "Без извинение - до момента какво е направил Н.П.Посланика на Сирия по проблема с документите?"
..............................................................................
ЕТО какво:
23 октомври 2013, сряда
Сирия кани всички бежанци да се върнат у дома
Днес посолството на Сирийската арабска република в София разпространи следната декларация:
Декларация на Посолството на Сирийската Арабска Република в София
Съгласно указанията на Правителството на Сирийската Арабска Република, Посолството на Сирия в София ще предостави всички необходими улеснения на сирийските бежанци, които се намират във всички страни по света, в това число и в приятелска Република България, които принудени от извънредните обстоятелствата напуснаха Родината си и имат желание да се завърнат в Сирия.
Посолството на Сирийската Арабска Република в София обявява своята готовност за следното:
Да приеме всички молби от сирийските бежанци , които се намират на територията на Република България и желаят да се завърнат в Родината си, като се ангажира в рамките на 24 часа да уреди тяхното завръщане.Правителството на Сирийската Арабска Република се ангажира с посрещането на бежанците и предоставянето на всички необходими улеснения за завръщането им по домовете или осигуряване настаняването им във временни приютни центрове, които правителството откри в няколко сирийски града.
26 Октомври 2013 03:30
Няма такова нещо като връщане, разберете го! Първата работа на избягалите (не само от Сирия, от където и да е ) е да си изгорят и унищожат документите за самоличност,тези ако искаха да се връщат то нямаше и да тръгват дори! А иначе Сирия ще им помогне да се върнат, стига да искат.И Щатите ще помогнат на Сноудън да се върне , и чартър ще му пратят даже, но надали ще се съгласи.Никоя държава не пречи на гражданите си да се върнат, но после? Кой е луд да се върне, да го викнат запас и да ходи да се бие и да му режат главата ислямистите?Проблема се решава както Бай Тошо на времето реши проблема с дрогата - само транзит, да минава , да плащат , а тези на Запад да се тровят.Като не можем нито да ги спрем, нито да ги върнем защо не ги пуснем из европата да ни се разкарат от главата?
26 Октомври 2013 08:41
Кой ще плаща водата,отоплението,електроенергията и здравното обслужване на тези хора? Освен техническа помощ,ще получим ли някакви средства от фонда на ЕС и в какъв размер? Някой има ли отговор на тези въпроси?
26 Октомври 2013 09:30
[size=2]"Като не можем нито да ги спрем, нито да ги върнем защо не ги пуснем из европата да ни се разкарат от главата?"
Вярваш ли ?
Европата ще ни ги върне и ще си останат наши завинаги, защото , ако някоя страна от ЕС не иска "бежанците" има правото да ги върне в страната, която им е дала бежански статут.
Как си представяте свободното им плъпване из старата Европа, а?!
26 Октомври 2013 09:31
Пример за горното -- румънците ни върнаха вече
няколко десетки "бежанци" .
26 Октомври 2013 09:35
Затова и "гражданката на света" Кристалина /Сталинка/ Георгиева каза цинично, че България ще спечели от тях, защото щели да обработват пустеещите ни земи и щели да подобрят демографията.
Коментарите оставям за вас.
А ако им дадем масово статут на бежанци, те си остават практически завинаги у нас и покачват ибез това високата безработица и други социални разходи.
26 Октомври 2013 10:53
Освен техническа помощ,ще получим ли някакви средства от фонда на ЕС и в какъв размер?


Не се заблуждавайте - ще дадат нещо за момента и после край. Пък и това, което дадат, ще е нищожно в сравнение с нуждите и с по-нататъшните разходи. Това е по модела: "Заем се изплаща, наем не се изплаща."

Но проблемът не е финансов. Огромният проблем е навлизането на много хора много различни от нас по култура, манталитет, убеждения, в огромния брой случаи ниско образовани, без професия и без желание да приемат нашите порядки. Колкото повече са на брой, толкова повече ще се съпротивляват на опитите ни за "интеграция". Насила интеграция не става, в Западна Европа установяват 12-14% интегрирани от имигрантите от мюсюлманските общности. Пак да използвам поговорки (какво ми става днес?!) - "Насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш", "Зорлем гюзеллик олмаз".

Още по-голям е проблемът с това, че нахлуването тепърва започва...

26 Октомври 2013 11:38
У нито един от заловените не е намерено оръжие, нито опасни средства.

Оръжието е от друг характер. Това е генетично оръжие. Всеки от тях във фертилна възраст го носи под кръста си.
26 Октомври 2013 11:50
Започвам да се замислям дали изобщо тези хора са имали каквито и да е документи. Обикновено, когато някой тръгва на път или бяга си взима поне личната карта. Тези хора наистина живеят в някакви първобитни условия, странното е как като дойдат в България и започват да имат огромни претенции и изисквания. След всички данни изнесени в медиите, предполагам, че вече сирийци в Сирия не са останали.
26 Октомври 2013 11:50
Ако хванат регистриран в БГ емигрант ни го връщат, но ако е минал без да го регистрираме....не могат, където е хванат първи път там се води.Има и друг вариант, сега гърците го прилагат, улесняват издаването на документи за пребиваване и емигрантите могат съвсем законно да пътуват из ЕС.
Пари за ток и вода няма да ти даде никой, има един фонд от ООН , но дават смешно малки суми, предвидено е че за някоя африканска страна един долар на ден си е голяма сума за издръжка на бежанци, докато страните със силни валути където сумата е смешна би трябвало да могат да си поемат доплащането, не е допуснато че страна може да има скъпа валута, но да е бедна.
От ЕС е трудно, фондовете финансират проекти, не дават пари , прави примерно общината някакъп проект свързан с чужденците, кандидатства и ако всичко е изрядно получава 50% от сумата, но тези фондове вече са изчерпани и няма пари.По правило ти дават да инсталираш камери на границата или да купиш някакво ИТ оборудване на гранична полиция да може по лесно да ги регистрира нелегалните, или пък за охрана на сръбската граница да не бягат от БГ към останалите страни или за транспорт на хванати из ЕС до първата страна от която са влезли, тоест до София, за издръжка и храна е почти невъзможно да вземеш пари.
26 Октомври 2013 12:08
С една дума,вкараха ни го.
26 Октомври 2013 13:48
Без извинение - до момента какво е направил Н.П.Посланика на Сирия по проблема с документите

Старо па наивно.
Какво да направи. Да не би безчинстващите в Сирия талибани да са сирийци предимно.
Нема оди събира документи от Египет, Либия, Катар, Кавказ ......
26 Октомври 2013 14:27
Умишлено продължава да се манипулира общественото мнение на темат сирийски "бежанци", въпреки многобройните факти за това, че сирийци са само половината от незаконно проникналите на територията мигранти. На официално ниво се говори само за сирийци и почти само за бежанци...
26 Октомври 2013 14:45
Е как ще кажат, че са от Сирия като на документите им пише Либия например? Затова и ги "губят"!
26 Октомври 2013 18:00
80 на сто от бежанците идват без документи

Арабистът Кирияк Цонев: България вече бъка от терористи!
“Бунтовниците” от “Ал Кайда” пристигат у нас на почивка и за лечение, след това отиват отново в Сирия, за да се бият, но други остават
-Тук не става въпрос само за джихадистите и не знам какви си още хора от различни терористични групировки, защото тероризмът в света не се изчерпва само с “Ал Кайда”. Те пристигат тук заедно с автентичните бежанци. Идват тук даже на нещо като почивка, ако щете, идват да се лекуват, и отново да отидат да се бият. Аз нямам нищо против да си отидат и да се бият, но кой може да каже колко ще си отидат и колко “потенциално опасни лица”, както се изразяват службите и правителствените чиновници, ще останат?!
- Вижте, като наблюдавам състава на тези бежанци, стигам до някои странни изводи. Например, че Турция пропуска селективно към страната ни семейства с много деца, т. е. - да се товари нашата социална система, а не тяхната. Тук идват глави на семейства с по 12 до 15 деца и с по две-три жени. И това не са изолирани случаи, както се опитаха да го изкарат в един тв репортаж. Да оставим юридическия скандал, че нашите закони не позволяват да се регистрира съпруг с повече от една жена. Всичко това също е въпрос на национална сигурност, защото вече гласувахме десетки милиони за издръжка на бежанците и никой не знае в близките месеци и години колко ще станат те. В същото време огромна част от българите мизерстват много повече от тях! Погледнете колко гладни имаме! До мен достига информация за случаи, когато някои от бежанците заявяват, че имали големи авоари в турски банки. Ами тогава, защо идваш тука, бе, защо не си преведеш парите в български банки, а в същото време пищиш, че се бавели процедурите по даване статут на бежанец?!...

Натисни тук
27 Октомври 2013 09:34
Няма нужда от чак такива истерии.Сирия е древна страна и въпреки трудното положение ,в което се намират сирийците са горди хора,с чувство за чест и достоинство.В тяхната родина правителството вече е решило да се погрижи за своите съграждани и ги призовава да се завърнат,така че всички,които са без документи,могат да бъдат изпратени обратно в Сирия.
27 Октомври 2013 11:11
всички,които са без документи,могат да бъдат изпратени обратно в Сирия.


Така ли?

Не познавам законодателството (а и изказвания на хора на високи постове у нас сочат, че и те или не го познават, или не смятат да се съобразяват с него), но някъде прочетох, че трябвало и писмено съгласие на този, когото връщат?
27 Октомври 2013 13:36
Различни гледни точки относно "бежанската" криза в БГ
Българско национално радио
Хоризонт
Деконструкция с Димитър Йончев и Бойко Ноев

Натисни тук
27 Октомври 2013 18:36
Като чета мненията преди мен, мислим еднакво и ....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД