:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната каса вече плаща за лечение в ЕС

Националните здравноосигурителни каси вече ще плащат за лечението на своите клиенти в други страни от ЕС. Това означава, че за лечение на българин в друга страна от ЕС здравната каса трябва да изплати на съответната болница сумата, която би отпуснала на болница в България за същата процедура. Разликата в цената се покрива от пациента. Това следва от влязлата в сила от вчера нова здравна евродиректива. Тя дава на пациентите възможност и за по-лесно признаване на рецепти в чужбина.

От утре пък влиза в сила друга директива, според която гражданите, които са задържани или обвинени в извършване на престъпление, имат правото на устен превод по време на наказателното производство, включително при получаването на правна помощ, на собствения си език и във всички съдилища в ЕС.

31
3925
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
25 Октомври 2013 20:00
Тази новина има и друг аспект, защо българските болници да не се възползват от възможността, да обслужват примерно гръцки или австрийски пациенти, за лечението им ще им бъде заплатена сумата, която се плаща в тези държави, а те със сигурност са по-високи от колкото в България.
25 Октомври 2013 20:30
Плаща се сумата за лечението ДО нивото, което струва в страната от която е пациента. Българските болници обаче не могат да искат различни цени за български и австрийски пациенти например. Цените на клиничните пътеки обачие често не покриват реалната стойност на лечението и полза за болниците няма.
Австрия е малко по-голяма от България, има сходен брой болнични легла и хоспитализирани болни. Българските болници получават 1,2 млрд лева годишно от НЗОК. Австрийските болници разполагат с 11,25 млрд евро. За един пациент Австрия дава 20 пъти повече от България.
25 Октомври 2013 20:36
Не съм запознат с директивата, аз съм прочел следното: "Това означава, че за лечение на българин в друга страна от ЕС здравната каса трябва да изплати на съответната болница сумата, която би отпуснала на болница в България за същата процедура." и това ме навежда на мисълта, че би трябвало да е реципрочно, австрийската каса(или там каквото е) да изплати сумата, която би платила за лечение там.
25 Октомври 2013 20:43
Не разбрахте ли драги съфорумци, че българинът отново ще "субсидира" чуждото здравеопазване от джоба си.
В чужбина /,пардон -- европейският ссср/ бългаският пациент ще плаща от джоба си по цени на лекуващата го /чужда/ болница, а ще си получи парите от нашата здравна каса по цени на нашето "здравеопазване". Ще изтича капитал , но не от държавата ни, а от джоба на окаяния беден българин.
25 Октомври 2013 20:47
Ето ви Европа на няколко "скорости".
Тия правят всичко възможно да намразим "европейските ценности" , които още от самото начало са в противоречие с християнските ценности.Някъде е станало късо съединение.
25 Октомври 2013 21:03
Абе човек може ли да си толкова наивен? Кога се е случило ние да спечелим от евродиректива????Преди българите се лекуваха в ЕС и не плащаха, сега вече ще плащат, като "здравната каса" след представяне на 3 папки преведени и заверени документи и евентуално вода от 9 кладенеца ще върне 5-10% от сумата, а гражданите на богати държави ще се лекуват почти без пари у нас! Тези евродирективи ги налагат богатите страни, бедните винаги губят!
25 Октомври 2013 21:10
Ами нали това казвам и аз!
25 Октомври 2013 21:12
Cisco, мини оттатък текста , де.
25 Октомври 2013 21:15
ivanko77 имах предвид, постнал си докато пиша
25 Октомври 2013 21:29
Демек, болен здрав ще носи....
То, това е и принципът на ЕС, който е майка за едни и мащеха за други.
Важното е да има силни сигнали и ясни знаци и трепет пред междинните доклади.
25 Октомври 2013 21:32
Преди българите се лекуваха в ЕС и не плащаха, сега вече ще плащат, като "здравната каса" след представяне на 3 папки преведени и заверени документи и евентуално вода от 9 кладенеца ще върне 5-10% от сумата, а гражданите на богати държави ще се лекуват почти без пари у нас! Тези евродирективи ги налагат богатите страни, бедните винаги губят!

Къде това българите да се лекуват без пари? Моите познати, които работят на Запад до един си плащат данъци и осигуровки, така че хич не им е без пари. Виж тези на социал - може. Та от написаното по-горе излиза, че досега хитреците са печелили, отсега нататък вратичката за тях се затваря.
25 Октомври 2013 22:06
На запад здравето е конституционно право и на никой не може да бъде отнето, и то по финансови причини(такса или вноска) , както не може да ти се отнемат всички други такива права!Понятие като "здравно неосигурен" няма , противокоституционно е, затова няма никъде здравни каси, всички са "редовни" и няма нужда да се води архив и да се контролира, или работиш и ти удържат данъка, или си безработен и не трябва да плащаш, безсмислено е да се контролира.Българи преди се лекуваха и разходите им биваха поети от тамошното здравно министерство както и на всички останали живеещи на територията.
25 Октомври 2013 22:43
Е хубаво, ама след като за това право се плащат солидни суми от данъкоплатците явно се търси начин то да се разпростре само върху постоянно живеещите в държавата. Кандидатите за здравен (социален) туризъм надвишават възможностите на приемащите страни.
25 Октомври 2013 22:49
А, не , нещо си се объркал, данъка "здраве" или както и да се казва се плаща от всички, и местни , и чужденци, няма разлика.Няма да ти оставят заплатата необложена защото си чужденец, никъде, така че не можеш да определиш местните като данакоплатци а чужденците като неданакоплатци
26 Октомври 2013 00:10
какво плаща Каката не е ясно, ама българските болници са пред Фалит и лекарите се готвят за национална Стачка.
26 Октомври 2013 06:14
Като не плащаше - лошо, сега пак лошо. А кой ще е този австриец, дето ще дойде да се лекува в българска кочина? Да си носи чаршафите! Някой виждал ли е въобще австрийска болница! Я се стегнете!
26 Октомври 2013 08:24
А, не , нещо си се объркал, данъка "здраве" или както и да се казва се плаща от всички, и местни , и чужденци, няма разлика.Няма да ти оставят заплатата необложена защото си чужденец, никъде, така че не можеш да определиш местните като данакоплатци а чужденците като неданакоплатци

Аз не съм се объркал, а ти по-горе пишеше, че българите се лекували без пари:
Преди българите се лекуваха в ЕС и не плащаха...

Та уточни за кои българи става дума, след като тези работещи легално винаги са си плащали чрез данъците и осигуровките (където ги има). Сигурно имаш предвид работещите нелегално или живеещите на социал.
26 Октомври 2013 10:42
Всъщност сега ще има здравен туризъм на българи към Европа.
26 Октомври 2013 11:51
Тази здравна каса не може да плаща за лечение в България, ще плаща за лечение в ЕС.....Стига! И какви са тези цени, които се обявяват. За някои болни лечението можело да достигне до 3-5 000 лева дневно?!?!?!?! Скоро ще задминем и Щатите по цени, а по качество можем само да мечтаем.
26 Октомври 2013 11:52
За един пациент Австрия дава 20 пъти повече от България.

Но това е след безумното харчене от страна на българското здравеопазване , което трябва да се озапти. Целта е с около 30 пъти по-малко пари българите да получаваме подобно качество на услугата. Всяка жаба да си знае гьола .
26 Октомври 2013 12:10
Четете, някои от вас, какво пише. На български е: за лечение на българин в друга страна от ЕС здравната каса трябва да изплати на съответната болница сумата, която би отпуснала на болница в България за същата процедура.
Аз това го разбирам, че ако в България за някаква операция се предвиждат 2.000 лева, а другаде 15.000 лева, българската каса ще плати 2.000 лева, а останалите 13.000 лева (или повече, колкото и да са!) ще бъдат понесени от застрахованите на съотвената страна. От това по-хубаво за българските пациенти - здраве му кажи! Ако въобще е така! Ще питам.
----
Това единствено означава, че всички, които са решили да се оперират другаде, ще тръгнат да пътуват.
----
Точно това става в момента с поляци от близките на Германия райони. Поляци идват за операции - за да не чакат у тях, германци ходят на зъболекар за протетика. И никой не се чувства прее...
26 Октомври 2013 12:32
Работещи, не работещи, социал...все тая, това са си проблеми на финансовите министерства и те си се занимават, не здравните, събирането на данъци е предвидено да се осъществява от бирници, не от лекари.На кой каквото дължи си му го търсят, здравно, ДДС, ДОД...няма значение.
Новото е че при лечение трябва да си платиш, а след това да си търсиш парите от здравната каса, докато до сега плащаше тамошното здравно министерство, нищо не трябваше да плащаш ти, няма дори предвидена такава процедура в държавни болници.
26 Октомври 2013 13:45
След разговор с жена ми на обяд, дългогодишна юрисконсултка на голяма клиника, споделям следната информация:
1. Нищо не се е изменило от състоянието до сега по отношение на спешната помощ.
2. Добавено е само плановото лечение на същите условия.*
3. Разликата в цените на местните (вкл. българската) каси и ценоразписите на чуждите каси се понася от пациента. Ако има разлика.
4. Разлики доплащат в Германия и германските пациенти, които отиват да се лекуват по избор с по-скъпи региони на страната. Прост пример: от Берлин в Мюнхен.
5. За да няма изненади, нека пациентите с плановите лечения поискат първо "предварителна сметка". И да я съгласуват със собствената си каса.
Ценоразписите на отделните каси са известни на всички каси.
край на информацията
--------
* До сега българските пациенти с планови лечения първо се лекуваха в чужбина, пък после се съдеха с касата. Сега съденето е изключено по подразбиране. Под линията е от мои наблюдения.
26 Октомври 2013 15:50
Nickolas, ако една операция в България струва 2000 лева, а в Германия 15 000, то българският пациент ще брои 15000 в немската болница, а после НЗОК ще му даде 2000. Разликата, 13 000 лева ще са за негова сметка. Съответно, ако немец се лекува в България, ще плати 2000 лева, а в Германия ще му ги върнат изцяло.
26 Октомври 2013 16:00
Weed, сметката и аз така я виждам. Само с тази разлика в обстоятелствата, че германецът трябва да е и луд, защото на него касата (му) му плаща и 15-те хиляди за операцията в Германия. За какво плаща тия луди пари всеки месец.
----
Добавка в 20:15 Германски осигурен ходи в чужбина единствено ако касата не му поема разноските и/или в чужбина цените са много по-ниски от тези в Германия. Това се отнася за пластичната хирургия, лазер за очите и зъбни протези - в които има много работа и струват от няколко хиляди до 14 - 15.000, че и повече евро. Касата плаща една определена сума, в която в Полша се вместват много повече работи. Въпреки това сериозен човек няма да се запъти към Полша, защото ще има допълнителна застраховка за дентална протетика, която застраховка плаща 75% от доплащането към това, което плаща касата. Малко сложно стана, но става дума единствнео за пари.
Иначе за по-бедните туристи има и Златни Пясъци+някой мост, ама и това сериозни хора не го практикуват, защото няма гаранция.
За лазер на очите ходят в Истанбул, за пластична хирургия нямам понятие къде, а за протетика първо беше Унгария, сега е Полша актуална. Германските каси имат договори с полски стоматологични клиники. Тези клиники дават същата гаранция както и германските, Полша не е далеч, а и разлика в културите няма чак такава, всички в клиниката говорят немски.... Швейцарците пък си правят зъбите в Германия за по-евтино и така върви светът.
26 Октомври 2013 19:29
Weed, Niuolas,
Ясно и точно!
26 Октомври 2013 19:31
Излиза, че ЕСсср прилага двоен аршин и ние пак сме си пре...цакани.
26 Октомври 2013 20:15
Няма двоен аршин - здравните вноски у нас са 8% от заплата (месечния доход) - средно по 30 евро на месец за самоосигуряващите се и тези на трудов договор; за деца, пенсионери, полиция, военни и държавни служители - по 10 евро на месец.
В Германия мисля е ок. 15% от заплата (месечния доход) - в абсолютни стойности e 15 - 20 пъти повече, отколкото у нас. Няма ка български пациент да се лекува безплатно в Германия и немските данъкоплатци да му плащат лечението. От друга страна ако НЗОК плаща пълният размер на лечението там и пациентите масово тръгната да се лекуват в западна Европа то парите на нашата здравна каса ще свършват още към 15 или 20-ти януари.

Нашата здравна система е учудващо добра за мизерното финансиране, което получава. Всъщност като отношение качество/цена няма по-добра в ЕС.
26 Октомври 2013 20:34
В Германия в момента са 15,5% като 50% се поемат от работодателя за хората на заплата, а за свободните професии пак същото, но 100% се плащат от самия застрахован. Касите имат излишъци от милиарди. За първата половина на текущата година бяха 1,2 миларда, с което паричният резерв на касите (за по-лоши времена) достигна в края на юни 2013 г. 29 милиарда евро. Това става само с криминализиране на неплащането на вноски. И с желязното им събиране. Например ако някой Geschäftsmann (човек на бизнеса), е останал длъжник на някоя каса, същият няма шанс да участва даже в конкурс за каквато и да е държавна поръчка. Просто не се допуска, освен, че има съд за укриване на вноски, защото фактически краде от плащащите осигурени! И много такива законно заложени "препъникамъни", които действително са белег за гореспоменатите две скорости - първо в начина на мислене.
26 Октомври 2013 20:52
Освен това има Pflegeversicherung. Това е за гледане на хора, имащи нужда от помощ в ежедневния си живот. То е сега 2,05%, мисля. Събира се заедно с другата вноска.
Особеното на тези застраховки е, че от две финансови години насам се свалят 100% от облагаемата с данъци маса на доходите. Но пък се и събират от всички видове доходи: за труд, от наеми, от ренти и спекулация на борсата, акцийни фондове и пр.
26 Октомври 2013 21:04
...с което паричният резерв на касите (за по-лоши времена) достигна в края на юни 2013 г. 29 милиарда евро...
Само един Дянков ви трябва!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД