:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Разходите на бизнеса за разплащане с хазната ще нараснат

Четири отделни сметки ще заменят досегашната единна сметка
БГНЕС
Финансовият министър Петър Чобанов бе изслушан вчера в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Той призна, че отмяната на единната сметка със сигурност ще вдигне разходите на бизнеса за разплащане с хазната.
Разходите на бизнеса за разплащане с хазната със сигурност ще нараснат. След отмяната на единната сметка фирмите и самоосигуряващите се лица ще превеждат дължимите данъци и осигуровки в четири отделни сметки. Така ще се увеличи броят на платежните нареждания и банковите такси за тях.

Това стана ясно от изказване на финансовия министър Петър Чобанов по повод решението на Конституционния съд за отмяна на единната сметка. Съдът постанови, че събирането накуп на данъци и осигуровки и автоматичното прехвърляне на платени осигуровки към по-стари данъчни задължения е противоконституционно.

"Запознахме се с решението на съда. В момента работим по два алтернативни варианта - сметката да остане една с четири подсметки или да се раздели изцяло на четири", обясни Чобанов. Той допълни, че и в двата случая разходите на бизнеса ще са еднакви, защото отделни такси ще се дължат и при варианта с подсметките. Те вероятно ще са в четири направления - социалните осигуровки, здравните осигуровки, данъците и плащанията за допълнителна втора пенсия.

От думите на министъра не стана ясно как точно институциите ще се съобразят с мнението на съда, че данъкоплатецът трябва да има право да решава кое задължение да покрива, когато изпитва затруднения, а не плащането да отива към най-старото по дата задължение.

Подробности около единната сметка ще има в понеделник, когато вариантите ще бъдат обсъдени с бизнеса и синдикатите, обясниха от Националната агенция за приходите (НАП). От агенцията допълниха, че след въвеждането на единната сметка броят на платежните нареждания е намалял двойно - от 24 милиона през 2012 г. на 12 милиона през 2013 г. Предстоящите плащания на данъка върху доходите на физическите лица с 5% отстъпка до 10 февруари, както и вноските за данъка върху добавената стойност с краен срок до 14 февруари, ще се извършват по досегашния ред на внасяне на задълженията, тъй като решението на Конституционния съд все още не е влязло в сила, уточняват от НАП.





РАЗНОБОЙ

Вносителите на проекта за промени в Закона за потребителския кредит не смятат да отстъпват от ключови мерки въпреки несъгласието на търговските банки и отправени критики от БНБ. Бюджетната комисия в НС вчера одобри проекта на първо четене, а председателят на комисията Йордан Цонев даде да се разбере, че ще отстоява до край внесените след дълги преговори предложения. Сред най-спорните мерки са забраната за събиране на такси за усвояване и управление на кредита, както и премахването на наказателните санкции при предсрочното връщане на ипотечен заем след като е изминала 1 г. от сключването на договора. БНБ разкритикува и готвеното задължение на банките при ипотечни кредити да предлагат право на избор на кредитополучателя в случаите на принудително изпълнение. Така кредитополучателят ще има право да избира дали да отговаря с цялото си имущество при невъзможност за връщане на дълга или обезпечението по заема ще е достатъчно и банката ще сподели риска от евентуална продажба на жилището на по-ниска цена.

3
1754
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Февруари 2014 10:55
Съдът постанови, че събирането накуп на данъци и осигуровки и автоматичното прехвърляне на платени осигуровки към по-стари данъчни задължения е противоконституционно.

"Запознахме се с решението на съда. В момента работим по два алтернативни варианта - сметката да остане една с четири подсметки или да се раздели изцяло на четири", обясни Чобанов.

Ами самото решение на съда подсказва, че е достатъчно сметката да се раздели на две - "данъчни задължения" и "осигуровки". Пък че разходите на бизнеса щели да нараснат - сори. За сметка на това нали приходите на банките ще нараснат - това също е бизнес. Да се разберат кой бизнес е по - по - най!
07 Февруари 2014 12:34
В Алианц банк таксата за платежно с електронен подпис е 0.80 лв, в ОББ - 1 лев. Мисля, че разход от 3 лева няма да сринат бизнеса даже на леля Мара в магазина за 1 лев, но пък това дянково недоразумение единната сметка ще изчезне. Вярно е, че вече се посвикна, а сега наново... Не знам защо съсът се бави толкова с решението си или пък е бил сезиран късно? Сега, който знае каква боза е с декларирането да ДОД в декларация 6, мани, мани!
07 Февруари 2014 17:24
Този финансов министър удивително ми напомня за един друг финансов министър.
Този на Жан Виденов. Същият мухъл, дечко, мамин убавец и послушко.
Бая беше напълнил гащичките в един бял автобус.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД