:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КАРИЕРА

Биляна Цветкова мечтаела да полети в космоса

Известната българска манекенка и Кралица на красотата за 1999 г. се озовала на модния подиум съвсем случайно
Спомняте ли си онова чаровно момиче, което преди години пееше в "Бисквитките"? Сега момичето е вече пораснало, но е все така чаровно и още по-известно.

Това е Биляна Цветкова, за която спокойно може да се каже, че е сред най-търсените български манекенки в чужбина. Ако става дума за прочути родни топмодели, то тя е една от тях. Дефилирала е за Армани, за Лакроа, за Соня Рикел, за "Етро" и за почти всички световноизвестни дизайнери и модни къщи. По време на последното ревю - през лятото в Испания, се запознала и била на един подиум с Наоми Кембъл, Валерия Маца, Летисия Каста, Ева Херцигова.

Биляна всъщност е от манекенките ни, които се завръщат в родината рядко, заради многото ангажименти. "Пътуванията са уморителни, но ги приемам. Не съм се главозамаяла обаче и знам, че тази професия е до време", бърза да уточни тя. Мечтата й е да работи по специалността си. А именно - пъблик рилейшънс.



Биляна е студентка в Софийския университет



и трябва да се дипломира догодина.

Преди това учила пак там класическа филология, но на втората година се отказала. Също като своя по-голям брат тя е завършила класическата гимназия в София. И като стана дума за брат й - той е Ивайло "Нойзи" Цветков, бивш главен редактор на младежкото списание "Егоист" и настоящ негов директор, бивш главен редактор и на "Плейбой".

"Ние имаме много силна връзка. Никога не сме се карали, той винаги е бил добър с мен. А и му дължа много, защото той ме възпита като малка", казва Биляна.

Ивайло е по-голям от нея със 7 години. А тя в момента е на 23. Детската й мечта не била да покори модните подиуми по света, нито пък да стане актриса или балерина, каквито са желанията на повечето момиченца. Биляна искала да полети в космоса. "Мечтаех си да стана космонавт. После



исках да бъда световна шампионка



по художествена гимнастика", издава тя.

Биляна наистина е тренирала дълги години художествена гимнастика в "Левски". Сама се отказала, когато видяла, че расте твърде бързо. А високи гимнастички в света почти няма. Тогава се насочила към волейбола, после и към плуването. "В един момент тренирах три неща едновременно и свирех на пиано", припомня си тя. Сега кара сноуборд през зимата и играе скуош, когато има време. Но не тренира сериозно. "Обичам спортовете, при които има игра. Не мога да вляза във фитнесзала и да прекарам там два часа. Така е много скучно".

Преди години и през ум не й минавало, че един ден ще работи нещо, свързано с модата. "Аз съм по принцип човек на знанията. Привличат ме хуманитарните науки. Обичам да изучавам езици". И като ученичка била доста прилежна и предпочитала да си учи кротко уроците, вместо да лудее навън с другите деца или да прави бели у дома. Така



завършила с отличен успех



и основното училище, а после и класическата гимназия.

Родителите на Биляна и Ивайло са съвсем обикновени хора с обикновени професии. "Но ни дадоха много добро възпитание, което е най-важното", казва Биляна. Отличителната черта на семейството им било чувството за хумор, което и при четиримата било в изобилие. "Спомням си как посрещахме Нова година, когато бях дете. Малко преди полунощ някой излизаше навън, звънваше на вратата, оставяше подаръците на прага и бързо се скриваше надолу по стълбището. А аз все исках да видя Дядо Мраз - тогава още нямаше Дядо Коледа. И все не успявах. Един ден се заинатих, седнах на един стол в антрето до вратата и казах, че няма да мръдна оттам, но ще го дочакам. И 20 минути преди полунощ заспах", разказва тя. След тази случка родителите й се принудили да признаят, че Дядо Мраз не съществува. "Много се разочаровах.



До последно вярвах



в него."

Най-необикновената й Нова година от последните години била посрещането на Милениума. Тогава заминали за Лондон - тя с приятеля си и Ивайло с приятелката си. "Беше много весело. А и Лондон е космополитен град".

Но не Лондон е любимият й град. Париж печели. Може би защото оттам започва кариерата й на модел. Биляна по принцип е открита за модния подиум от Роза Сотирова, когато била само на 14 години. "Тя основа първата агенция в България. Но почина".

Тогава с мода у нас се изкарвали добри пари. "По време на кризата, когато доларът стана 3 лв, аз изкарвах повече от моите родители", признава Биляна. По същото време тя започнала и да пее с "Бисквитките". И тъй като публиката ги харесвала, те обикаляли цяла България и имали много участия. "Бях решила да се откажа завинаги от модата и



да се занимавам само с пеене



Но по време на един концерт ме видя агентката на "Форд моделс". Те точно бяха дошли в България за първи път. И веднага ме поканиха да работя за тях в Париж. А "Форд моделс" е най-добрата модна агенция в света", обяснява Биляна.

10 дни по-късно тя била вече във френската столица. "Нямах дори снимки, с които да се явя на кастинг. Бях само с две от "Полароид", разказва манекенката. Така започнала кариерата й. "Заминах, започнах и видях колко е трудно. А и България взе да ми липсва. Минах по целия път, докато стигна до този момент. За три години създадох много контакти".

Но преди да замине за Париж,



почти на шега се явила на конкурс



за красота в България. И го спечелила. Така през 1999 г. Биляна стана Кралица на красотата. После представи родината в европейското издание на конкурса, където се класира четвърта. Това й даде право да участва в световния финал. Там Биляна влезе в десятката.

Да видите сега Биляна на ревю в България е почти невъзможно. Не че не желае да участва, а поради липса на време. В последния Форум българска мода обаче тя също дефилира на родния подиум. "Най-тежко ми беше в чужбина в началото, когато останах съвсем сама. Но пък се научих на самодисциплина".
10954
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД