:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 226
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Кому кози крак

Тоз, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина - не го жалеят

И Бог предпочете Авел пред Каин заради печеното месо, и Каин уби брата си. И пак ядем месо и сланина! Божа работа щото.
Виктор Николаев, НТВ: ...Който не си пази здравето, трябва ли да плаща повече за здравеопазване - чрез осигуровка или по някакъв друг начин - от този, който си пази здравето, не яде сланина, не пие не пуши и т.н.?

Проф. Милан Миланов, анестезиолог, бивш шеф на "Пирогов": Ако трябва да сме точни, в осигурителния модел такива наказания няма. Разбира се, в никакъв случай не бива да се отхвърля тежката артилерия, дори бих казал, че по този начин би трябвало да се изразяваме - като премиера, за да може да вденем, българите да вденем за какво става дума. Че действително заплашваме здравето си. В осигурителния модел такова нещо няма, в застрахователния има. И пияниците, и пушачите, и т.н., в осигурителния модел това е вече от 180 години, от Бисмарк е въведено - няма такова положение... Друг е проблемът със закона. Нека да кажа нещо много важно. Значи, така, ще се опитам да перифразирам Левски. Ние сме в една и съща биосфера - животните, растенията и хората. Една и съща биосфера. Ние сме вътре в тях и те са вътре в нас. Растенията се раждат и умират на една година, ние хората - по-бавно, но чрез екскрементите си също ги храним тях. Те хранят нас. Нищо, което е измислено от Господ-Бог не е вредно. Нищо! Сега, Бог обаче не е виновен, че е посадил тютюна, а пък ние сме направили цигарите. Нали. Или пък, че ядем повече сладко или повече солено.

ВН: Ракията къде е в божествения въпрос и биосферата?

ММ: Ракията е в гроздето. Той е направил гроздето, а ние правим ракията.

ВН: Сланината?

ММ: Сланината също.

...Нека да кажа нещо. Ние хората сме като кучетата, като мравките. Няма човек, който да хапне солено и ако му е солено - да не го хвърли. Все човек ще каже - абе тая седмица ми се яде сирене. Тая седмица ми се ядат банички. На другата седмица не ми се ядат. Ние регулираме. Нашият самоконтрол, вътрешен, саморегулацията на невро-ендокринната ни система и метаболизма през нея е най-важното нещо в живота на един човек.

ВН: Слушай тялото си, вкуса си, апетита си - това ли ни казвате като лекар?

ММ: Да, точно това казвам. Сега, разбира се, тука не касае въпроса за алкохола или за цигарите... Този закон (за общественото здраве) - не искам да противореча дали ще бъде приет или няма да бъде приет - най-малко ще бъдат икономическите ползи от него, защото тия пари отиват в държавния бюджет и там - кому кози крак. Здравният въпрос обаче. Ето аз ще ви кажа. Аз забранявах на моите внуци да ядат царевични пръчици, защото аз знам, че това е вредна храна. Но да не им дам да ядат пуканки, може би, защото са солени?! Това просто не е истината. Защото те в първите 20 минути - още повече децата пък са много по-подвластни на тоя саморегулиращ се механизъм, отколкото нас възрастните - на 20-та минута те ще усетят солта и ще прекъснат да ядат. Ще усетят и лошия вкус и т.н.

ВН: Вие казвате да се доверим на божествения изначален замисъл, който е вграден в телата и в клетките ни?

ММ: Разбира се. Вижте, човекът е направен толкова велико, че даже и на тия години, на които са ми всичките познания и които имам, продължавам да се учудвам.

ВН: Например? Например?

ММ: Например точно това, за което говорим сега с вас. Болестта си човек я усеща много преди да я усети лекаря. Той не може да я формулира, тъй като му липсват познания, но той я усеща... Това е моето принципно несъгласие със закона. Аз казвам така: добре, те са вредни, знае се кои са, моля ви - спрете ги от производство. Спрете ги! Спрете ги тия храни! Спрете ги!



2291
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД