:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 228
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Интересът към поддръжката на магистрали е неочаквано слаб

СНИМКА: БГНЕС
Снегопочистващата техника е едно от важните изисквания за поддръжката на магистралите.
Едва четирима кандидати се явиха в конкурса на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за поддръжката на магистралите "Люлин" и "Струма". Това стана ясно, след като в края на миналата седмица изтече крайният срок за подаване на оферти в търга за превантивно, текущо, зимно и аварийно поддържане на двата аутобана.

Очевидно ангажиментът за 4 години напред и прогнозната стойност от 10 млн. лв. са се оказали не толкова привлекателни, както апетитните поръчки за изграждането на малко километри срещу десетки милиони левове. С поръчката АПИ търси изпълнител за 48 месеца, а цената е основният критерий за класиране на подадените предложения. Всъщност става дума за изцяло новопостроени участъци - около 20 км по "Люлин" и 56 км от "Струма". Друго изискване е през последните пет години кандидатите да са изпълнявали строителство, сходно с предмета на поръчката.

Зад един от кандидатите - обединението "Агропът поддържане" - са "Пътстрой 92" и "Пътища и съоръжения", собственост на Цоло Вутов, и благоевградската "Агробилд". В надпреварата участва и държавното дружество "Автомагистрали", което поддържа части от магистралите "Хемус" и "Люлин". Неговото ръководство наскоро беше сменено след инцидента в тунела на "Хемус", при който паднала лампа уби жена. Консорциумът "Екомагистрали 2017" е от две фирми в бизнеса с отпадъците и чистота - "Еко ресурс - р" "АЕС Х", заедно със строително дружество от Разлог - "Мейсън мастърс". Кандидат за поддръжката на новите километри от двете магистрали е и "Мегаинвест холд", Дупница, която заедно с "Трейс" е имала ангажимент за "Люлин" преди години.

3
1126
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Март 2017 20:26
Явно работата е много.. а не може да с краде достатъчно.
28 Март 2017 09:54
Че кой е луд да се обвърже да поддържа построеното от ГЕРБ. Гледаш Цариградско шосе в София и не ти трябва повече - 3 ремонта за 4 години на едни и същи места. И все вълнички се получават !
28 Март 2017 10:11
Явно работата е много.. а не може да с краде достатъчно.
Точно това е причината. Между другото, какво е това "текущо", аварийно и превантивно поддържане". И само за магистрали ли се полага? По света съм виждал да почистват пътищата, канавките и банкетите, да косят тревата и да режат храсти и дървета около пътищата. Да поправят счупени мантинели, знаци и др. За това ли става дума? Но в България не съм виждал някой да извършва такава дейност и няма следи да е правено. Единствените следи от поддръжка са неравни кръпки по асфалта. Каквото се счупи, си стои счупено. А тревите се превръщат в храсти и дървета и се подкастрят само от карусериите на камионите. Дори пътувайки през България, на много места човек остава с впечатление, че преминава през джунгла, докато всъщност пътува през равните поля на Тракия или Добруджа. Ако до сега е плащано за това, а не се прави, къде са парите?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД