:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК наказа Google с 2.42 млрд. евро за нелоялна конкуренция

Търсачката класирала по-напред рекламодателите на интернет платформата
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Пешеходци минават покрай офис на Google в британската столица Лондон.
Европейската комисия наложи вчера рекордна глоба на Google в размер на 2.42 милиарда евро, се казва в официалното съобщение на ЕК. Основната причина за тази санкция е, че комерсиалните партньори на интернет гиганта първи се показват в резултатите от търсенето в глобалната мрежа. Еврокомисията на практика глоби холдинга Alphabet, в който са събрани всички предишни владения на Google, с рекордната сума за злоупотреба с доминиращото положение на търсачката. В сайта на Еврокомисията се казва, че Google е формирал резултатите от търсенето по такъв начин, че комерсиалните партньори на корпорацията излизат най-отгоре за сметка на другите.

Изследванията показват, че поставените на първите места резултати получават и най-много кликове от първите 10 резултата на първата страница от търсенето събират около 95% от всички кликове на потребителите, като първият събира около 35%. В същото време търсачката на Google е най-използваната (над 90%) в цялата Европейска икономическа зона от 2008 г. "Съгласно антитръстовите правила на ЕС действията на Google са незаконни. Google е лишил другите дружества от възможността да се конкурират въз основа на качествата на своите продукти и да разработват иновативни продукти. И което е най-важното, Google е лишил европейските потребители от истински избор на услуги и от пълноценно ползване на предимствата на иновациите", заяви еврокомисарят Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията. От технологичния гигант изказаха "уважително несъгласие" с решението на европейския орган и съобщиха, че обмислят обжалване на рекордно високата глоба.

Това е резултатът от само едно от трите разследвания на ЕК срещу потенциално неконкурентни практики, използвани от Google, и на практика може да промени начина на работа на търсачката в страните от ЕС. Второто разследване е срещу операционната система на компанията Android. Според Брюксел концернът задължава производителите на смартфони, използващи тази операционна система, да инсталират задължително браузъра на Google Chrome и магазина за приложения на Google - Google Play, като по този начин притиска конкурентите си в тези сегменти. Третото е срещу рекламната платформа на компанията AdSense. Ако тези дела издържат в съда, това ще отвори възможност на други компании за онлайн продажби да потърсят компенсации за пропуснати ползи заради начина, по който Google подрежда търсената от потребителите информация.

ПАРТНЬОРСТВО

Най-големите световни технологични компании, сред които Microsoft, YouTube, Facebook и Twitter, анонсираха създаването на Световен интернет форум за борба с тероризма. Целта е да се опрости съвместната работа и намиране на технически решения при сътрудничеството с правителствата на различните страни и неправителствени организации. Програмата се основава на няколко вече съществуващи инициативи, насочени към премахване на терористичните материали в интернет, пише в. "Гардиън".

1025
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД