:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Българското месо е пълно с антибиотици според европейско изследване

Нашите фермери са на осмо място в Европа по прекомерна употреба на лекарства за животни
Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай". Това показва седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата. Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г. Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас.

Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада. Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества.

Това, че ядем месо, натъпкано с антибиотици, е още по-смущаващо на фона на честите скандали по темата храни - яйцата с фипронил, "кравето" масло, пълно с вода и неживотински мазнини, имитациите на сирене, направени с палмово масло и т.н. В България най-голяма е употребата на тетрациклини, показват данните от доклада. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин.

Основният извод от доклада е, че като цяло използването на антибиотици във фермите в Европа е намаляло. Но това не важи за всички държави и както вече стана дума, нашата е сред изключенията. Относително добре е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава.

"За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада. Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители".

ОПИТ

Антибиотиците в месото съвсем не са единственият проблем с храните у нас. При последния си, най-нов тест на маслото от "Активни потребители" засякоха забранен противогъбичен препарат, който умишлено се влагал в част от продуктите, за да са по-дълготрайни. Тогава анализът показа, че само две от 10 марки масло отговарят на изискванията. От държавната Агенция за безопасност на храните, която е на бюджетна издръжка, до момента нямат публикуван толкова подробен анализ или съпоставка на влаганите в храните непозволени съставки и медикаменти.
50
11266
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
50
 Видими 
05 Ноември 2017 18:54
За Бога, братя, не купувайте българско месо!
**********************************************
05 Ноември 2017 18:58
Отдавна не се доверявам на храни, произведени в България. Не само месо. Макар че то е на първо място.
05 Ноември 2017 19:02
не съм спец, но примерно по пчелите - на север просто няма такива болести (не виреят заради студа), заради които пчелите тр да се тъпчат у нас с антибиотици. същото е и с ябълките - у нас слагат стрептомицин, в полша и германия - не - там просто няма нужда, у нас обаче има.
05 Ноември 2017 19:03

2017-11-05 18:54:07
За Бога, братя, не купувайте българско месо!

То и няма такова.... ако си мислите, че купувате българско месо в суперите и големите магазини, много жестоко се лъжете...
Тук-таме по малките градове има...
05 Ноември 2017 19:22
Друго си е 20 годишно дълбоко замразено.. от някоя супер демокрация.

А иначе.. нашите са усвоили някакъв гаден метод за надуване на пилешкото месо.. с вода и други производни. Не знам колко е безопасно това месо вече.
05 Ноември 2017 19:23
фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай"
е, не. това даже и за бгмама не е. няма такова нещо. няма, бе. няма.

лекарствата струват пари. кой ще тръгне ей-така, без причина, да купува и да разхвърля лекарства, ако може да си го спести? те фермерите да не са идиоти?

авторката да проучи какво значи здравен статус и какъв е той в нашите ферми.
05 Ноември 2017 19:29
Чудно ми е.. как се позволява пълнене на пилешкото с 50% воден разтвор предполагам.. т.е. лъжат с 50%... някъде. Купуваш нещо.. пък то напълнено изкуствено с вода.
05 Ноември 2017 19:33
onzi
05 Ное 2017 19:23
05 Ноември 2017 19:33
фермите дават и на здравите животни антибиотици
Може и в Америка е същото, и затова някои от жените там да приличат на малки прасенца .
По-добре само картофи, ориз и зеленчуци - постничко.-)
05 Ноември 2017 19:39
А това, дето пълнели бройлерите с 50% вода, е за лековерните бабички, които си хвърлят парите през балкона.
Та нали като го свариш тоя бройлер, или го изпечеш, от него ще остане половината?
И хипермаркетите щеха перманентно да са обсадени от тълпи гневни потребители, замерящи сградите с пилета по 6-7-стин грама.
05 Ноември 2017 19:40
лекарствата струват пари. кой ще тръгне ей-така, без причина, да купува и да разхвърля лекарства, ако може да си го спести
Че колко да струват медикаменти (хормони, не само "лекарства", които да помагат на растежа на животните? Ако са безбожни скъпи, то никой няма да ги купува. Но след изследвания на месото в продажба - може лесно да се установи.
05 Ноември 2017 19:40
купувайте българското, казваха, подкрепеге родното производство, убеждаваха...
05 Ноември 2017 19:47
Интересно, от къде тези европИйци намериха българско месо, за да го изследват?
Вероятно от техните магазини?
Ако са го купували от наш магазин, минали са се! Тяхно си е и няма за какво да недоволстват
05 Ноември 2017 19:48
Ама мислете с тия глави, ако не получаваш субсидии, откъде пари за лекарства?
05 Ноември 2017 20:02
хормони, не само "лекарства"
какви хормони, като в статията става въпрос за антибиотици? и защо си мислиш, че трябва да има хормони? те животните си растат прекрасно и без тях, ако са ти наред храната и условията.

именно условията в повечето бг ферми не са наред - има си технология, която просто не е спазвана и сега старите ферми са болни. ферма с висок здравен статус се строи на зелена поляна, ако там е имало стара ферма няма как да имаш гаранция, че не са останали некви организъмчета, дето да се събудят и да ти скапят стадото. иначе това за хормоните ме накара да допрочета статията и моментално лъсна ето какво:
Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е,
че такъв проблем няма. няма, бе. няма. антибиотиците се продават само с рецепта, изписана от лекар. ветеринарен. кое му е безконтролното?
05 Ноември 2017 20:20
Интересно, от къде тези европИйци намериха българско месо, за да го изследват?
никой не е изследвал месото, просто са събрали фактурите от ветеринарните аптеки, сметнали са общото количество продаден антибиотик и са го разделили на килограмите месо /в бабх трябва да имат инфо/
05 Ноември 2017 20:32
ако там е имало стара ферма няма как да имаш гаранция, че не са останали некви организъмчета, дето да се събудят и да ти скапят стадото. и

Точно така.
Тъста и Тъщата в Харманли гледат зайци, пуйки и бройлери.
През няколко години животните започват да мрат, тогава всичко спира, прави се пауза от година или две, и се почва отначало.
05 Ноември 2017 20:53
тошето, чувал ли си за тумблиране?
05 Ноември 2017 21:03
Чувал съм, да, и?
Разликата в качеството между купешките и домашните пилета, които ни пращат, е несъществена.
Да, възможно е да има и производители, които не работят по правилата, на аз не съм попадал на тяхна продукция.
А доколкото съдя по предходните мнения, и никой от писалите също не е, а просто се мрънкя по принцип...
05 Ноември 2017 22:25
Разликата в качеството между купешките и домашните пилета, които ни пращат, е несъществена.


Прегледай какви точно пилета ти пращат, защото домашно пиле и купешко пиле да са еднакви, значи че домашното не е домашно....
05 Ноември 2017 23:21
Нямам време да влизам в излишни спорове с уважаваните форумни капацитети,но тъй като имам доказани наблюдения и практики по време на "двойствения" ми живот,
едно, че съм зодия близнак , а също прекарвам почти равностойно време от двете страни на "гьола" /след пенсионирането си/,съм установил следните странни несъотвествия в някои хранителни продукта, произвеждани в страната на неограничените невъзможности/БГ/, и в страната на неограничените възможности:

1/много обичам варени яйца, слагам 2,3,5/закупени от частник, или било от някои от хранителните вериги/ на котлона и след завирането почти всички се пукат и белтъка изтича.Това е в БГ, но не и в пиндостан,

2/също много обичам да си приготвям телешко варено ,в БГ в съд под налягане, месото се сварява за около 3 до 4 часа ,а тук в такъв съд, за 30 до 45 мин.

Извода е за вас.
05 Ноември 2017 23:33
СЕГА, бих ви препоръчал да си проверите добре данните, че имате грешка и то голяма! Показателите, които се използват в доклада НЕ СА мг за тон живо тегло! Доклада е публичен, както и базата данни, което е полезно да се разгледа.
05 Ноември 2017 23:37
Излишна истерия. Сигурно съм изял тонове, пък нищо ми няма.

Почти
05 Ноември 2017 23:46
mick, знаете ли колко процента е водата в нормалното месо, явно не - 75% е, както и във вашето тяло.
06 Ноември 2017 00:04
1/ варени яйца, след завирането почти всички се пукат и белтъка изтича
Тоест белтъка остава течен? След колко минути варене на водата?
06 Ноември 2017 00:16
Тоест белтъка остава течен?

Не,сварява се, но извън черупката.
06 Ноември 2017 06:49
Българското месо е пълно с антибиотици според европейско изследване

Но сме заринати с банани, нали?
06 Ноември 2017 08:06
Около нас има три магазина за месо , но месото от единия като го пържеш пуска толкова много течност, че се вари!
06 Ноември 2017 08:14
Поредната европейска "грижа" за нашето производство. Друго си е да ни пращат 20-годишна мърша..без антибиотици
06 Ноември 2017 08:31
2/също много обичам да си приготвям телешко варено ,в БГ в съд под налягане, месото се сварява за около 3 до 4 часа ,а тук в такъв съд, за 30 до 45 мин.

Извода е за вас.

ИзводЪТ е:
1.Телешкото в Бг /говоря за истинско телешко/ е доста по-скъпо от "телешкото", което всъщност е говеждо, от възрастно животно.
Разликата във времето за сваряване е нормална, също както м/у агнешкото и овчето. Хубавото телешко е в пъти по-скъпо от говеждото.
2.Пропуснал си да кажеш колко струва месото там и колко тук, разликата показва какво месо си купувал.
06 Ноември 2017 10:08
Аз бих искал да попитам:
1. Тея ферми, дето блъскат животните с антибиотици и т.н., държавни ли са или частни?
2. Ако са частни, тези дружества членове ли са на различни съсловни организации от типа на КРИБ, БСК и т.н.?
3. Как да вярваме на главите на съсловните организации, повтарящи мантри за пазара-регулатор, невидимата ръка на пазара и веиката си социална отговорност, обезсмисляща всяка форма на държавен контрол?
4. Необходими ли са засилени проверки и контрол върху производителите от страна на държавните органи или това, според авторите на статията и съсловните организации, би било държавен произвол?

Благодаря за вниманието!
06 Ноември 2017 10:14
НПО-то "Активни потребители" почти винаги изследва само български производители, винаги алармира, че слагат нещо вредно в храните и кой знае защо почти не посяга на чуждите производители.

Интересно какви ли са източниците на финансиране на тая фондация, официални и неофициални?

06 Ноември 2017 10:24
Интересно какви ли са източниците на финансиране на тая фондация, официални и неофициални?


Няма нужда да питаш, заглавието е достатъчен източник на информация. Сайтът на НПО-то също...
06 Ноември 2017 10:57
Няма фермер, който да не се допитва до ветеринарния си лекар. Което ще рече, че тия "акъли" им ги дава доктора - къде за да си "върже гащите" при евентуални зоонози, къде да пробутва ненужни и скъпи илачи...
06 Ноември 2017 11:03
Има нещо вярно в това изследване и всеки може да го установи при сваряване на месото. Купувах от месарски магазин, казват, че са производители. Такава миризма на лекарства се разнесе при вареното, че се чудих дали да не хвърля месото. Изглежда доста антибиотици поемаме с храната .
06 Ноември 2017 11:21
Идва грипния сезон - яжте месо за профилактика
Това да кажеш, че домаша кокошка и бройлер са почти еднакви е като да сравниш прясно мляко от кравата с това от магазина - нямат нищо общо. Същото и с месото. Купувам си от производител. На вкус няма нищо общо с купешкото. И какво означава европейско изследване? Ние сме в Европа и географски и политически. Наистина статията е в стил БГ мама...
06 Ноември 2017 12:19
>>>>><<<<<
Не българското месо, а месото произведено в България. Освен ако не се предлага нещо под тезгяха на папуаси първо поколение.

Освен това, това месо има редица положителнио качества:
Една и половина пържоли на закуска и три кифтета с лютеница на обяд лекуват простудни заболявания.
Две вратни пържоли три пъти дневно с лека салата лекуват цистогастроентеритоколит.

Месото произведено в България е единствения евтин източник на скъпи антибиотици, които за фармацевтични нужди имат 10-20 пъти по-високи цени.
Важно е да се знае дозата, но нев я обявяват.
06 Ноември 2017 12:33
В България все още има села...не за дълго...но все още има...отиваш до най-близкото село до твоя град и си поръчваш месо от някое селско прасе, което не е тъпкано с антибиотици, защото Бай Пешо и Баба Пена нямат пари за антибиотици...сто пъти по-добре отколкото да си купуваш разни съмнителни меса от Мауфланд и Литъл...или пък от Белля...

...между другото най-вкусното месо, което някога съм ял е от един див заек, който случайно ми излезе пред колата късно вечерта и не успях да спра...наложи се да го одерем с жената...не бяхме драли заек но Слава на Господ има клипове на youtube...първо се обучихме от клипа...после го одрахме...оттогава толкова вкусно месо не съм ял...
06 Ноември 2017 12:37
наложи се да го одерем с жената...не бяхме драли заек но Слава на Господ има клипове на youtube...първо се обучихме от клипа...после го одрахме.
06 Ноември 2017 14:26
Поредната европейска "грижа" за нашето производство. Друго си е да ни пращат 20-годишна мърша..без антибиотици

А-ха, значи някой от Европа нарочно е изпратил залежало месо за да ни трови?
Въпросното месо не е имало сертификат, че е годно за ядене от хора. Продадено е като храна за животни.
Т.е. фирмата-продавач не е измамила купувачите, че им продава годно за консумация от хора месо. Измамниците са от българската фирма в комбина с контрола по качеството на храните, пуснали месо без сертификат.
Отговорните за това не бяха наказани... сигурно и за това пак е виновна Европа.
06 Ноември 2017 14:30
Това не го разбирам. Та нали антибиотиците струват пари? С даване прекомерно антибиотици не оскъпяват ли крайният продукт?
06 Ноември 2017 14:36
Zavinagi CSKAR 06 Ноември 2017 12:33

...между другото най-вкусното месо, което някога съм ял е от един див заек, който случайно ми излезе пред колата

Само в България ...
Чужденец ще има да ти се чуди.
И внимавай с диви животни, може да са болни и да се натровите.
06 Ноември 2017 15:36
НПО-то "Активни потребители" почти винаги изследва само български производители

да се закрият, само ни тровят психологически, добре сме си без тях, блаженни низшите духом
06 Ноември 2017 16:28
да се закрият
Или просто да почнат да изследват и вносни хранителни продукти?

06 Ноември 2017 17:43
Или просто да почнат да изследват и вносни хранителни продукти?

и що?
При маслото, примерно, изследват и немското. Какво друго са изследвали само българско? Пари откъде получават за тия изследвания, с каква цел им се дават, ти искаш ли да ги спонсорираш при изследванията?
06 Ноември 2017 18:05
дисидентбг:
И внимавай с диви животни, може да са болни и да се натровите.


...жената и тя ми вика по едно време "
ми ако е болен?
...но аз разсеях съмненията й с желязния аргумент, че ако беше болен заека нямаше да скача по тъмното да прекосява опасни пътища...вместо туй щеше да лежи свит в някоя дупка и да се превива от болка, защото е болен...доколкото знам само трихинелозата е опасна, но тя е при дивите прасета и други всеядни животни...заека като яде само треви няма как да се зарази от трихинелоза...
06 Ноември 2017 18:30
1/ варени яйца, след завирането почти всички се пукат и белтъка изтича

Купувам яйца от малка ферма в края на града.кокошките тичат свободно и се кефят с петли.Яйцата са с истински жълт жълтък,който остава "на очи" при готвeне.При варене не се пукат,т.к. са пресни-въздушната камера е много малка.При старите яйца поради изпарението през порите на черупката въздушната камера се увеличава и при нагряване -бум.Те това е положението другари,господа и дами!
06 Ноември 2017 18:46
При маслото, примерно, изследват и немското
Какъв процент от изследваните храни е вносен, кайли?

06 Ноември 2017 18:59
Чужденец ще има да ти се чуди.

То зависи и от чужденеца, ама си е отвсякъде бракониерство.
06 Ноември 2017 19:42
Какъв процент от изследваните храни е вносен, кайли?

не знам, какъв?
А и не ме интересува, българското добро ли е за ядене - не е... ми вносното не го оправдава, българи ни тровят, майцепродавци
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД