:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,025,561
Активни 121
Страници 16,027
За един ден 1,302,066

Област Пазарджик е шампион по производство на зелен ток

Инсталираните ВЕИ мощности в областта са повече от реактор на АЕЦ "Козлодуй"
СНИМКА: БГНЕС
Със своите 864 мегавата ПАВЕЦ "Чаира" е най-голямата зелена централа у нас.
Област Пазарджик се оказва царството на зеления ток в България. Това е регионът, в който има най-много мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници, разкрива анализ на консултантската компания "Тим ВИЖЪН България". Вицешампион по производство на чиста енергия е област Добрич.

Проучването включва информация за инсталациите, използващи слънчева, вятърна, водна, топлинна, геотермална енергия, биогаз и др. Авторите използват информацията, публикувана в националния Портал за отворени данни, а чрез специалния софтуер Tableau я групират и представят по райони, области, брой обекти и съвкупната инсталирана мощност (в мегавати/MW).

Област Пазарджик е безапелационен първенец в България по инсталирани ВЕИ мощности. На територията й има такива обекти с 1054 мегавата обща мощност, сочи анализът. За сравнение - 1000 MW е капацитетът на всеки от двата блока на АЕЦ "Козлодуй". Втората в класацията област - Добрич, разполага с 535 мегавата. Най-слабо е застъпена зелената енергетика в Северния централен район, където са инсталирани едва 115 MW.

Реално най-големият ВЕИ производител в България са помпено-акумулиращите водноелектрически централи (ПАВЕЦ) на каскадата "Белмекен - Сестримо" - "Чаира" с нейните 864 MW, "Белмекен" и "Орфей". С други думи, Пазарджишка област държи първенството в тази класация благодарение на тези централи, а не на фотоволтаиците и перките, станали особено модерни у нас в последните години.

Така или иначе бумът на соларните и вятърните централи у нас в 21-ви век е факт, като пикът на присъединяване на нови мощности към електроенергийната система на страната е 2012 година. Това струпване не е случайно - тогава собствениците на ВЕИ инсталации се втурнаха да се включват в мрежата, поне по документи, за да хванат най-високите цени за изкупуване на зелен ток, които впоследствие започнаха да се понижават. После се оказа, че в гонитбата на високите тарифи са правени и фалшификации. Но засега осъдени няма.ПИОНЕР

Първата в България зелена централа, работеща с възобновяеми източници, е ВЕЦ "Енина". Тя е пусната в експлоатация през далечната 1914 г. с мощност 1.02 мегавата.32
3632
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
05 Ноември 2017 18:25
На територията й има такива обекти с 1054 мегавата обща мощност

Ще е интересно сравнението и с произведеното спрямо АЕЦ. Да не се каже около 30% от АЕЦ-ката.
05 Ноември 2017 18:38
Област Пазарджик е шампион по производство на зелен ток
Област Пазарджик е безапелационен първенец в България по инсталирани ВЕИ мощности
Тънкия момент е в двете думички:
- по инсталирани мощности
- по производство
Не разбрах много, какво е изследването, но данните са публични и ги има на адрес:
https://opendata.government.bg/dataset/da/resource/9185ee2f-fdce-4641-938c-364fbb431e6a

Представени са в интерактивна таблична форма.
Моето "изследване" показа, че инсталираните мощности са малко повече: 1055.700 MW ( данните на портала са обновени преди месец! )
05 Ноември 2017 18:45
Е това за хвалене ли е? Шампион ама със наследството от лошия соц.Иначе...гола вода и кал по гърба.
05 Ноември 2017 20:34
Идиоти!
Що тогава не спрете блока на АЕЦ-а !!?? Да ви е?а у шампионите!
Без вас може, ама без АЕЦ-а умиргаме.
05 Ноември 2017 20:36
Не мисля, че има някаква информация в така представената дописка.
05 Ноември 2017 20:41
Ами хубаво.. ама що цените са толкова високи? Ааа да щото имаме депутати и техни близки с ВЕИ.

Демокрация = далавера. Заради това 44-та година е имало революция. Не заради фашизма. Сега не гледайте малкото развити демокрации.. щото те са развити щото са имали достъп до много евтини ресурси и защото могат да печатат пари на корем и с тия пари да купуват ресурси на корем. Та далаверата я правят навън, това е голямата разлика с нашата демокрация. При нас далаверата е в държавата, щото не ни пускат до другата далавера.
05 Ноември 2017 20:50
Меко казано, неточна информация. ПАВЕЦ "Чаира" денем произвежда електрически ток, а нощем консумира.
Среднодневната работа на ПАВЕЦ "Чаира" е ограничена от обема на долния изравнител яз. Чаира. Текущият му обем позволява непрекъсната работа от 8.5 часа в генераторен режим и 11 часа в помпен режим.
05 Ноември 2017 21:27
Но не казват че голямата част от тока, който се продава за "зелен", всъщност е закупен от НЕК и препродаден за "зелен", хайвер...
05 Ноември 2017 23:06
Идиоти!
Що тогава не спрете блока на АЕЦ-а !!?? Да ви е?а у шампионите!
Без вас може, ама без АЕЦ-а умиргаме.


В статията ясно е посочено, че зелените мощности в област Пазарджик произвеждат колкото един реактор на АЕЦ. Сиреч, ако спрем блок на АЕЦ и умрем, то същия ефект умиране би трябвало да се наблюдава и при спиране на еквавилентните по мощност зелени централи.

Гореизказаното от бай Драган е ясно улицетворения на многократно посочваното в редица изследвания на нашето образование:

"Учениците не могат да осмислят прочетен текст и направят логически изводи от прочетеното".
05 Ноември 2017 23:45
z-men
05 Ноември 2017 23:06
Понятие си нямаш от нещата. По-добре пиши за цветовете на дъгата.
06 Ноември 2017 01:34
Наскоро показаха статистика за произведениата ел енергия в България. Процента на тази от възобновяеми източници е много нисък.
Някой лъже, но кой ли?
06 Ноември 2017 07:22
Каква хубава новина?
“ЗЕЛЕНИТЕ МИЛИОНИ” И МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО
Стефан ТОШЕВ
http://www.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5260:zelenitemilioniima6inatanavremeto&catid=465:broi-32-2013&Itemid=125
• Как се прави „слънчев” милион за седмица-две, или по колко часа “грее”
Слънцето над България?
• Кратък разказ за още един грабеж от и чрез енергетиката
06 Ноември 2017 07:26
Гореизказаното от бай Драган е ясно улицетворения
06 Ноември 2017 07:52
ПАВЕЦ какво произвежда ? Сутрин рано дава, а късно нощем взема .... от системата. Така че тази инсталирана мощност само на някой литератор му се вижда като "зелена".
06 Ноември 2017 08:13
Ами това е най-новата и последна далавера. Малките ВЕЦове са особено яка далавера за кой успее да се уреди. Нема депутатин , който да не участва в това. А после баба Пена купува скъп ток и и обясняват , че няма нужда от Белене.
06 Ноември 2017 08:33
В статията ясно е посочено, че зелените мощности в област Пазарджик произвеждат колкото един реактор на АЕЦ

В статията ясно е посочено, че в област Пазарджик са инсталирани зелени мощности колкото един реактор на АЕЦ. А колко произвеждат е друга работа .
06 Ноември 2017 08:38
В статията ясно е посочено, че зелените мощности в област Пазарджик произвеждат колкото един реактор на АЕЦ. Сиреч, ако спрем блок на АЕЦ и умрем, то същия ефект умиране би трябвало да се наблюдава и при спиране на еквавилентните по мощност зелени централи.

В статията е посочено, че има инсталирани "зелени" мощности колкото един реактор на АЕЦ. Данните не се намират много лесно, но през 2015 година всички инсталирани перки и соларки в България (не само в Пазарджишко) като мощност са колкото 2 (два) реактора на АЕЦ, а цената им е даже повече. Производството им на ток обаче е под 17% от тези 2 реактора на АЕЦ. Без да обсъждаме съхранение на ток и балансиране на система, за да се достигне производството на АЕЦ ще трябва увеличение на перките и соларките с 600%, тоест колкото 14 реактора на АЕЦ при това на цената на 20-30 реактора.
Идва зима. Ако спре един реактор (не дай Боже два), ще се разбере от кое какви последици ще има.
PS
"Учениците не могат да осмислят прочетен текст и направят логически изводи от прочетеното".

Изводът май е верен.
06 Ноември 2017 08:40
ПАВЕЦ какво произвежда ?

"Преработва" нощния ток от АЕЦ в дневен. Ако има фотоволтаици дето произвеждат през нощта, техния ток - също.
06 Ноември 2017 09:01
Като чета за зеления? ток ми идват едни мисли... Например, че ни пращат за зелен хайвер щото ние плащаме зеления? ток много пъти по-скъпо от този, който се произвежда в АЕЦ. А ни карат и да се радваме, че сме зелени, а всички други да не казват гък.
06 Ноември 2017 09:40
Дъгоцветния от края на азбуката,
що не вземеш да пишеш за прайдовете и каква енергия извира от там, а се занимаваш с неща дето хептен не разбираш?
Вземи първо за домашно да си изясниш три неща> инсталиран, произведен и ПАВЕЦ.
06 Ноември 2017 10:00
Реално най-големият ВЕИ производител в България са помпено-акумулиращите водноелектрически централи (ПАВЕЦ) на каскадата "Белмекен - Сестримо" - "Чаира" с нейните 864 MW, "Белмекен" и "Орфей".
Построена по времето на Живков. По цени считани по Цанков камък, то ако днес тръгнем да стоим нещо такова, ще струва към 16 млрд. (удвоявам разходите за лев/MW, защото ПАВЕЦ е бая по-сложно съоръжение от ВЕЦ). Явно тогава е можело и без еврофондове (без дори да споменавам ВЕЦ-овете като яз. Г. Димитров, еле пък АЕЦ Козлодуй). Ех ако можеше поне още 2-3 години да го бяха оставили на власт този човек, да беше завършил и АЕЦ Белене - толкоз още бъдещи проблеми щяха да се решат...
06 Ноември 2017 11:17
ясно улицетворения на многократно посочваното в редица изследвания на нашето образование:

С О, с О се пише тая дума!
06 Ноември 2017 11:29
Северен централен район може бързо да стане водещ, ако се осъществят брадясалите проекти за ВЕЦ "Никопол - Турну Магурели" и ВЕЦ" Силистра - Калъраш".
Така България ще си делнат с Румъния по 1000 МВт чиста енергия, ще си имаме още два моста, а нивото на плавателната трансевропейска магистрала , р. Дунав, ще бъде ... каквото си пожелаем.
Ама на гербавите очите им само в стиропора и асфалта !
06 Ноември 2017 11:51
Въпрос от конспекта за изпит по Теоретична електротехника: Какъв е цвета на тока?
И двамата професори: Минчо Златев и Самуил Фархи се обръщат в гробовете си!
06 Ноември 2017 11:52
. Ако има фотоволтаици дето произвеждат през нощта, техния ток - също
на ветрогенераторите в Добруджа на брега на Черното море - те произвеждат максимално в 3 през нощ, а тогава бризът е най ефективен за ветрогенераторите - на тях им трябва постоянен по скорост и плътност на вятъра оптималното е 5м/сек.
06 Ноември 2017 12:34
оптималното е 5м/сек.

Големите ветрогенератори започват да правят смислен ток при тази скорост, оптималното им е 10-12. Това е по-дребното. По-едрото е колко време ще издържат 220 мегаватови генератори да работят в такт с поривите на вятъра (без да броим преносната система). Сега проблемите са сравнително малки, защото перките са някъде в диапазона на 10% от капацитета на мрежата. Ако резнеш още 2000 мегавата базови мощности ще е интересното. Големият рев ще е когато получим системата която заслужаваме. Засега още доизяждаме наследството, но вече ясно му се вижда края.
06 Ноември 2017 12:49
Дания бе първа в Европа и Света що се отнася до ток от вятър. Инсталирани са огромни мощности. От всички държави по света, най-скъп е тока в Дания.
06 Ноември 2017 12:51
От всички държави по света, най-скъп е тока в Дания.


ТЪЙ ЛИ, А ЗАЩО ТОГАВА В ПОЧИВНИТЕ ДНИ Е БЕЗПЛАТЕН ?
06 Ноември 2017 13:12
Ако един реактор на "славния" АЕЦ КоДузлуй спре,просто няма да се изнася евтин ток от България,с голяма разлика за печалба на някой който го продава.Ако 20050МВ на козлодуйската централа се продаваха в България изцяло,а не наполовина,тогава цената трябваше да е по-ниска която плащаме,ама печалбата на "другарете"-също.
Като погледне човек обмена на електроенергия по граници излиза че всяко денонощие България продава навън работата на един реактор в Козлодуй.Така ,че ...айде стига риваха
06 Ноември 2017 13:15
П.п. Скъпия ток -на вътрешния пазар,евтиния-на външния,че така печалбата е в пъти по-голяма.Така ще го караме,ако ще и десет АЕЦ' да имаме.
06 Ноември 2017 13:52
Michael_P
06 Ное 2017 11:51
Нали се шегуваш? Не може да е верно! Наистина Минчо Златев - Мъглата ще се обърне в гроба. Иначе и аз бях енергетик/ел. централи/, но тука толкова компетентни мнения има /зумера напр./, че ми е неудобно да коментирам.
06 Ноември 2017 17:58
Michael_P
06 Ное 2017 11:51
Минчо бе велик . Ама бая зор видях по Теоретична електротехника.
Единица за мъглявина - 1 Минч.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД