:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 238
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хиляди гърци пак заявиха, че "Македония е Гърция"

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Гърци от цялата страна пристигнаха вчера в столицата Атина, за да протестират срещу използването на името Македония в спора със Скопие за името на страната.
Над 1 млн. гърци се очакваше да излязат вчера на мащабен протест в Атина срещу използването на думата Македония в името на северната съседка на Гърция, предадоха агенциите. Участниците в митинга, организиран от неправителствени организации и културни сдружения на гърците, пристигнаха от цялата страна с 2500 автобуса. Митингът, чийто лозунг бе "Македония е Гърция", бе открит от Микис Теодоракис, който е смятан от гърците за символ на националното достойнство. 92-годишният композитор призова за провеждане на референдум за всяка правителствена сделка, насочена към решаването на дългогодишния спор за името на Македония. "Македония беше, е и ще бъде гръцка", заяви той. Официална Атина каза, че е готова да приеме комбинирано име, което ще установи ясно разграничение от гръцка Македония. Демонстрантите вчера настояваха да не се правят компромиси със Скопие в спора за името.

Протестът протече при засилени мерки за сигурност. 19 000 полицаи охраняваха демонстрацията. Атина на практика беше напълно блокирана, затворени бяха улици, метростанции и голяма част от градския транспорт не се движеше.

9
1710
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
04 Февруари 2018 20:44
В Македония (гръцката) ще стане напечено, ако и БЮРМ се нарече Македония, защото в същата северна Гърция - демек в Македония - се говори доста български, който от тях е наричан македоникà, а е по подразбиране български. А даже и хора, които не говорят езика, са напълно наясно кои са родителите и дедите им. Как са се казвали и на какви училища са ходили. А някои знаят още и българските названия на населените места.
Гърците в Атина не ги е еня, че някой щял да се нарича македонец, ами ги е страх някой да не вземе да отвори приказка за българския и българите точно в Македония (гръцката, а те са три - източна, централна и западна), тоест в северна Гърция. Че и част от Епир е населен с "македонци". Или трябваше да сложа "гърци".
---
Добавка. По същата причина преди години в Гърция бяха издали гръцко-български речник с название Гръцко-Помашки. За да не се разбере, че (даже) помаците в северна Гърция говорят или са говорили български.
04 Февруари 2018 20:46
И все пак гърците проблем нямат. Проблемът е на коминтерновците, щот вече ни коминтерн, ни съветски танкове... Че и Югославия няма. Една гола Сърбия.
04 Февруари 2018 23:37
Николас,
04 Февруари 2018 23:37
Скоро първи братовчед се върна от костурско. Срещал се с роднини, вече далечни. Тия под 40-45 години не говорят български, но със старите доста си поприказвал. Хората си знаят кои са.
05 Февруари 2018 08:37
Nickolas,
Ето Ви едно много свестно интервю на немски историк-специалист относно гръцките безумни "претенции" към западните ни братови чеда: Натисни тук
Цялата демонстрация относно Македония е обходна маневра на Ципрас да си върже гащите пред неминуемото - клатенето на стола му и последващо му заминаване извън властта. Типично византийски подход... "Охи" - ама "Не"!
05 Февруари 2018 08:56
Македонците не са били допускани до древните Олимпийски игри, защото били "негърци". Има го и в интерннет. Кратко, ясно. Какво повече ?
05 Февруари 2018 17:06
в същата северна Гърция - демек в Македония - се говори доста български, който от тях е наричан македоникà, а е по подразбиране български

Бе...
Къде го намирате да се говори този "доста български" все се чудя.
20 години се размотавам из северна Гърция
- един помак, който твърдеше бе бил турчин
- и още един два случая вероятно, на хора които не знаеха македонци ли са, гърци ли са или българи...
Това ми е опита.

Етническата мозайка в Северна Гърция е променена/решена още 20-те 30-те години на 20ти век - при това - изключвам градовете - там тя си е преобладаващо гръцка и преди това.
През него период малко над 4? милионна Гърция приема почти 1 милион гръцки бежанци от различни райони.
По малки вливания като тези след истанбулските погроми над гърците или тези на александрийските (Египет) гърци дори не е необходимо да се споменават.
05 Февруари 2018 18:10
Погледнато исторически, Елада (Гърция) е Македония. Малка част от Македонската империя.
05 Февруари 2018 20:41
Го нема Ванче.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД