:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 169
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Слагайте каските

Спектакълът е триумф на надеждата, и то, когато светът прилича на спукан балон
Снимки: Божидар Марков
Пиесата е за тъгата по отминалите години, но и за волята да се продължи напред.
Премиера: "Колко е важно да бъдеш сериозен (години по-късно)"

Режисьор: Бойко Илиев



Своеобразно продължение на пиесата на Оскар Уайлд "Колко е важно да бъдеш сериозен", определяна от изследователите като негово върхово постижение, е премиерното заглавие в афиша на Народния театър "Иван Вазов". Става дума за творбата на американския драматург Том Томас

"Колко е важно да бъдеш сериозен (години по-късно)" e носител на множество награди, включително на приз на фондация "Форд".

Публиката е свидетел как повече от три десетилетия след края на историята в класиката на Уайлд героите отново попадат в низ от трагикомични ситуации. Избраният исторически отрязък - идването на Хитлер на власт в Германия, Голямата депресия и крахът на "Уолстрийт" - е фонът, на който се разиграват съдбите на три семейни двойки.

Режисьорът е поканил на сцената впечатляващ актьорски състав. С присъщата си неподправеност Антон Радичев влиза в кожата на артистичния Алджи, когото никакви обстоятелства не могат да принудят да се откаже от всекидневните си ритуали и привички. Още по-малко пък ненадейното пристигане на брат му, отмъкнал преди 34 години годеницата му. В ролята на "жалкия дегенерат" Ърни, каквито определения не му спестява той, макар и след толкова време, класна игра показва Кирил Кавадарков. Не им отстъпва и женското дуо Добринка Станкова и Милена Атанасова, които приемат образите на все така палавите съпруги - Гуен и Сесили. Да удържат нивото напрягат мишци младите Славена Зайкова (щерката Бренда) и Цветан Пейчев (барабанист и бъдещ зет). Последният има своя звезден миг, убедително превъплъщавайки се в некадърен комик, който, ако изобщо притежава някакъв талант, е да разплаче публиката, а не да я разсмее.

Запомняща се метафора в пиесата са тенджерите, които героите нахлупват на главите си вместо каски. Само привидно те са защитно средство срещу бомбите, които хер Хитлер без цел и посока хвърля над Лондон, където се развива действието. Празните тенджери са преди всичко алегория на изгубения щастлив и свободен живот. "Том Томас изключително добре подражава на парадоксалния хумор на Уайлд, напомняйки ни отново великата му мисъл, че животът е твърде важно нещо, за да говорим сериозно за него", добавя Бойко Илиев. Номерата, които си спретват персонажите, отмъщавайки си уж със задна дата, "разменките" на партньори, симулациите, неочакваните кроежи илюстрират от какво съдбовно значение е човек да има живец за живот дори когато ситуацията изглежда безизходна.

Следващите представления се играят на 29 май, както и на 5 и 16 юни.

 -----
1593
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД