:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 307
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Борисов прие без коментар оставката на зам. социалния министър

Освобождаването на отговарящата за хората с увреждания обаче вбеси вицепремиера Валери Симеонов, който пламенно я защити
СНИМКА: МТСП, Фейсбук
В Ню Йорк Росица Димитрова обяснила, че у нас се пише нов закон за хората с увреждания и за социалните услуги. Запознала е участниците и с деинституционализацията на грижите за децата. Сега тя се връща на работа в община Велико Търново, където е завеждала дирекция „Социални дейности и здравеопазване“.
Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на зам. социалния министър Росица Димитрова. Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й в 11-ата сесия на Конференцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк, съобщи правителствената пресслужба. Както "Сега" писа, Димитрова и още един експерт похарчиха над 16 000 лв., за да представят несъществуващи успехи на България в интеграцията на хората с увреждания, докато пред родния парламент има палатков лагер на недоволни протестиращи. Димитрова е пряко отговорна за интеграцията на хора с увреждания, но явно е предпочела командировката пред разрешаването на проблемите. Приемането на оставката обаче предизвика гневната реакция на вицепремиера Валери Симеонов.

Димитрова обясни вчера пред Би Ти Ви, че е взела решение за оставката, след като видяла реакцията на обществото и "лошите неща, които се пишат". Тя разказа, че поканата за конференцията е от март и първоначално България не смятала да изпраща представител, въпреки че е председател на форума. В последния момент я командировали. "Може да не е било редно, но аз съм си изпълнила ангажимента", каза Димитрова. И отново подчерта, че конференцията е много важна, макар че не се разбра защо. "Дано моята оставка успокои обществото", коментира още тя. Димитрова подозира, че най-вероятно е била "сготвена", а на въпроса кой и защо, отговори: "Някой, който най-вероятно изпитва удоволствие от такива неща".

Ден преди да подаде оставка Димитрова имаше съвсем различен поглед към ситуацията. Тя категорично отказа да влиза в "обяснителен режим" за пътуването си в бизнес класа, което й се полагало по нормативни документи. На въпрос никой ли в министерството не се е замислил за стойността на билета и как това изглежда точно в този момент, тя отсече, че "държавният ресурс за хората с увреждания не е малък". Според нея било важно, че България е получила поздравления от всички страни и че се изпълнява правителствената програма с пълна сила. Не стана ясно за какво точно са поздравленията, след като у нас има консенсус, че системата за подпомагане на хора с увреждания не работи, всички предложения за реформи за момента са отхвърлени, преговорите по тях са в задънена улица, а общественият дебат излиза от границите на приличието. Протестиращи майки намират за гавра някой да се разхожда до Ню Йорк да обяснява, че сме интегрирали хората с увреждания. "Да дойде г-жа Димитрова да й дам моята количка, един ден да се разхожда с нея в кой да е град, за да види за каква интеграция и какви успехи става дума", предложи жена пред Би Ти Ви.

Премиерът не съпроводи с коментар разписаната оставка, но Димитрова получи подкрепа от вицепремиера Валери Симеонов, който отвори още един фронт срещу коалиционния си партньор. Симеонов е уведомил Борисов, че не е съгласен с оставката и счита, че не бива да бъде освобождаван заместник-министър, който има добър професионален опит и биография, работещ в едно от най-тежките министерства. Той настоява Димитрова да бъде върната на поста и се възмути, че освобождаването й не е съгласувано с него, защото той отговаря за социалната политика. "В държавната администрация много трудно се създават професионалисти, за да могат да бъдат по такъв лесен начин харчени, и то за абсолютно безумни обвинения", заяви Симеонов.

Симеонов даде различна версия защо зам.-министърът пътува в бизнес класа до Ню Йорк. Според него, "когато се наложи да купиш билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа". Точно на този въпрос - защо билетите са купени в последния момент, никой няма отговор. Самата Димитрова също призна, че поканата е дошла през март, макар че такива международни конференции се планират с много месеци напред, особено ако страната е и председателстваща. Симеонов твърди, че Димитрова е спала в общежитието на посолството. В командировъчното на Димитрова и нейната колежка обаче е посочен разход от 4032 лв. за 4 нощувки.

За разлика от партньора си в "Обединени патриоти", лидерът на "Атака" Волен Сидеров категорично подкрепи премиера. "Решението на зам.-министър Росица Димитрова да подаде оставка е правилно. Аз самият си плащам пътуванията. Премиерът действа бързо при такива случаи", заяви той.



КОНФУЗ

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов също изпадна в конфузна ситуация. На заседанието на националния съвет за интеграция на хората с увреждания Манолов си изпусна нервите при подхвърлена реплика от залата и скастри протестиращите майки с думите: "Не ми подвиквайте като овчар и престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се малко!". Вчера синдикалният лидер се яви пред Би Ти Ви да поднесе извинения, но произведе обратен ефект. "Вчера казах, че като човек, чувствителен към тези неща, ми е мъчно как деца са употребявани за политически цели. Ако съм засегнал някого от нормалните хора там, защото имаше и ненормални хора между тях, им поднасям извиненията си", каза Манолов. И добави: "За децата ми е жал, че ги държат на слънцето и на жегата. Ние не сме общество от изроди, за да ни се тика непрекъснато това пред очите, и е достатъчно да ги видим един път."



ПИСМО

Да се проверят неправителствените организации на хората с увреждания кои са техни членове, дали знаят, че са им членове, дали не са починали, искат майки на деца с увреждания, които са срещу всички останали сдружения. В писмо до премиера Борисов те настояват и да се разследва дейността на двата национални синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа", както и усвоените от тях средства от всички източници в периода от създаването им. Искат и справка с точни разходи на три министерства - на труда, на здравеопазването и на образованието. Издръжката на тези ведомства всъщност е една от най-скромните в държавната администрация - в пъти по-ниска от системи като МВР и МО.



ЕКСПЕРТНО

Един от малкото спокойни гласове в какофонията е на бившия социален министър Иван Нейков. "Не е верният път всеки проблем, свързан с хората с увреждания, да бъде решаван на парче. Така доникъде няма да стигнем. Пътят е в създаването на обща уредба, на кодекс за хората с увреждане, където да бъдат събрани всички проблеми. Сега част от проблема е, че вече има пунически войни между представителни и непредставителни организации, между стари и млади, деца и възрастни. Затова трябва да се създаде нова глобална уредба за хората с увреждания", каза пред Би Ти Ви Нейков.



ЕДНО КЪМ ЕДНО

"На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката."

Валери Симеонов пред Би Ти Ви

16
3101
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
20 Юни 2018 20:04
"На майките не им е работа колко струва самолетният билет на зам.-министърката."

Валери Симеонов пред Би Ти Ви


Валери,тъпо парче си,дебил!
21 Юни 2018 00:05
Ние не сме общество от изроди, за да ни се тика непрекъснато това пред очите, и е достатъчно да ги видим един път.

А това? На другия такъв?
Все повечте се доближаваме до момента с изравянето на дедовите берданки, комай!!!
21 Юни 2018 01:03
Не познавам зам-министърката, само ми казаха, че докато работела във Велико Търново, се е изявила като отговорен и добър професионалист. В скоби, един човек, дори зам-министър, не може сам да реши многогодишни проблеми, Иван Нейков е прав.
Но намирам за тъпо жената да бъде уволнена единствено заради шума покрай командировката й (другата командирована дама уволнена ли е?): първо, участието на страната ни в такива конференции винаги има смисъл, поне да се види “какво и как го правят другите”; второ, само който не е преживявал часовата разлика с Ню Йорк няма да разбере необходимостта от удобно пътуване в самолета, при положение, че със слизането трябва да се включиш в програмата на форума, вместо да си легнеш. Вярно, че билетът е скъп, но не госпожата го е купила такъв и в последния момент, а и неговата стойност не решава ничии проблеми.

Питане: ЦЦ в икономична класа ли пътува до Щатите?
21 Юни 2018 01:05
Варелито да оди да прави каквото може най-добре - да стряска хората по дискотеките.
21 Юни 2018 01:07
ЦЦ следва примера на създателя на ИКЕА - само в економик клас!
21 Юни 2018 07:20
Pedantka21 Юни 2018 01:03
а и неговата стойност не решава ничии проблеми.

Да беше взела ербъса, според Баце разходите си заслужават.
Можеше и Бистришките тигри да разходи до САЩ, сега само две госпожи ходили за селфи.
Добре УСВОЕНИТЕ пари не решават обществени проблеми, а лични.
21 Юни 2018 07:38
Не ми жал за тая. Гербаво бушонче. Щом се е навила да играе тази роля в бандата Му, да си носи последствията!
21 Юни 2018 08:57
Не понасям Станишев, но той навремето даде вярното определение на днешните управляващи - циркаджии. Та циркът днес в България е пълен, макар и нискокачествен.
21 Юни 2018 09:00
Кражби, Далавери, Лъжи, Безстопанственост, Забогатяване, Безразличие към Обществото и Народа, това е личностната характеристика на всички управници от Групировката ГЕРБ. Гарантирано от ГЕРБ !
21 Юни 2018 09:12
Буратино, ти виждаш ли по-далеч от носа си? Не ми се влиза в безмислени спорове, но какво значи
“Добре УСВОЕНИТЕ пари не решават обществени проблеми, а лични.”?

Колко лични? Може би знаеш, че тя събира точки от налетени километри с (коя?) авиокомпания? Аз не знам!

Що се отнася до конференцията - дали е трябвало да се ходи - ами преценили са, че трябва. Това е покана към България на явно значим форум, щом е още от м.март, а не към госпожата. Очаква се там да има полза за участниците от споделени идеи (обществена) и нови познанства (лична). За нашата госпожа ползата се оказа с обратен знак.

Пак повтарям, не я познавам, но такава простотия - уволнение заради скъп билет, ми идва в повече!
Това срами и България в крайна сметка - на тези форуми винаги се прави обмяна на координати и изведнъж - ние изчезваме...защо?...”а, значи българите не търсят решения за хората си”... и т.н...., ако мислиш, ще разбереш какво ти обяснявам.
От мен - това, късно ми е да свиквам с простотии.
21 Юни 2018 09:13
https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/35530737_2193750357318841_945027611258519552_n.jpg?_nc_cat=0&oh=1341c9733d9438dabf8a562eab7ef7d5&oe=5BAA66C8
21 Юни 2018 09:28
Някой срещал ли е коментар от медийните труженички за 895 000 лева годишни разходи "за външни услуги" на омбудсманиата? Колко "деца-инвалиди" са ощетени от такава сума, защото това са около 110 билета бизнес-класа до Ню Йорк. Самият омбудсманиат е с щат 76 човека и 3 000 000 лева годишен бюджет (еквивалент на 375 билета бизнес-класа от "онези" ), а резултатите от дейността са по-малко от 0. Вместо да дадат тези 3 000 000 на децата-инвалиди....
21 Юни 2018 11:20
Димитрова подозира, че най-вероятно е била "сготвена", а на въпроса кой и защо, отговори: "Някой, който най-вероятно изпитва удоволствие от такива неща".


Човеколюбци, пардон, човекоядци! Искат да гризнат, с удоволствие луксозно, зам. министърско месце, търкаляло се по общежитията до преди седмица!
21 Юни 2018 11:25
От Tsv.Tsv. е онази от женурята МУ с билетите за 8 бона:
http://19min.bg/news/8/102042.html
Росица Димитрова, която се прочу с баснословен командировъчен харч се оказа кадър на Цветан Цветанов. Двамата са свързани по линия на Велико Търново. Припомняме, че зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ е бил водач на партийната листа в града. Търново традиционно се смята за крепост на партийния шеф. На последните парламентарни Димитрова също бе част от листата на ГЕРБ, подредена от лично от Цветанов.

Казуса21 Юни 2018 09:13

21 Юни 2018 16:08
Калинката никога нямаше да отиде на свои собствени разноски в САЩ. Защо тогава да ходи на мои разноски и на останалите данъкоплатци, с какво допринася стойност на обществото и държавата тази нейна командировка. Щеше да допренесе, ако тези 16 хил. лв. бяха дадени на майките по точно определена програма и начин. Непазарната цена на самолетните билети се дължи на корупция и брутално комисионерство, на кой му пука, след като се харчат чужди пари. Валери Симеонов определено взема комисионни, щом така пламенно защитава цената на билетите. Оставката нищо не решава, ще й намерят друго топло местенце.
21 Юни 2018 16:22
Проблемът с мерака на българина да обиколи света за чужда сметка е много отдавна - за справка калсиката "Адио РИО". В нормалните страни командировка е здраво бачкане даече от дома, в България е екскурзия, която данъкоплатецът ти плаща, че и по 35 евро на ден ти плащат безотчетно, които не се изразходват по предназначение, а за подаръци на роднини ии просто добавка към заплатата. Командировъчните са абсурд. Вместо тях командированият трябва да получава служебна кредитна карта, където прозрачно се вижда за какво и как е харчил. Че и бизнес класа, и то за 7 часа полет до Ню Йорк - бизнес класата е за бизнеса, не за държавните паразити.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД