:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Щурм срещу енергото във Варна

Недоволни граждани изпочупиха входа на лъскавия офис на E.ON, две деца за малко не бяха затиснати от тълпата
Снимка: БТА
Над 200 граждани се събраха пред сградата на "Електроразпределение" във Варна, за да протестират срещу честите спирания на тока. Протестиращите опитаха да нахлуят в сградата на дружеството, при което едно от стъклата на вратите се счупи. Последва незабавна намеса на служителите на реда. Още - на 7-а стр.
След като почти два месеца жителите на Варна имат всекидневни проблеми с тока, вчера проблем имаше и собственикът на местното енерго - немската E.ON. Гневни варненци щурмуваха лъскавия офис на компанията и потрошиха стъклата на входа.



Те възроптаха срещу непрекъснатите аварии, кадровата политика на E.ON и подаваното слабо напрежение, което в някои райони на Варненска област е едва 134 волта. Протестиращите поискаха и публичност на приватизационния договор, за да видят има ли механизми, чрез които държавата може да овладее ситуацията.

Митингът бе организиран от ВМРО и няколко неправителствени организации. Протестът стартира точно пред входа на енергото в 12.30 часа, когато множеството издигна транспаранти "Стига енергиен геноцид", "Кой плаща циганския ток", "E.ON, дайте договора" и "Стига вече аварии". Народът бе подгрят с възрожденски песни като "Боят настана" и "Вятър ечи, Балкан стене". Бурно бе освиркано и правителството, което разпродавало безогледно държавата.

"E.ON води колониална политика, ние обаче ще си търсим правата като нормални европейци", заяви от трибуната областният лидер на ВМРО Костадин Костадинов.

Градусът на напрежението рязко се вдигна, след като той поиска представители на E.ON да излязат и да получат протестна декларация. Това не се случи и в 13 часа Костадинов и лидерът на гражданското сдружение "Зелена Варна" Кръстьо Кръстев влязоха сами в офиса. Тълпата ги последва. Видяла се в чудо, охраната на E.ON залости вратата. Няколко яки демонстранти обаче нахлуха през стъклената врата, развявайки знамето на ВМРО и националния трибагреник.

Полицията се намеси десетина минути след началото на щурма. Униформените построиха жив щит пред входа. Две дечица, хвърлени от бабите си в епицентъра на събитията, се отърваха само с уплаха. Стъклата се строшиха в краката на едното, а другото за малко не бе затиснато от гневното множество. До арести обаче не се стигна.

Шефовете на E.ON не посмяха да се появят пред протестиращите. Първоначално изтече информация, че са се събрали на спешно заседание. После стана ясно, че ще приемат представители на ВМРО днес в 9 часа. Само директорът на енергото Дончо Дончев се престраши и прие декларацията на митингуващите.

От E.ON обявиха, че са имали готовност да изпратят свой човек на митинга, но той се отказал, защото протестът ескалирал в незаконни действия. Била застрашена и сигурността на клиенти на компанията, намиращи се по това време в офиса. "ЕРП Варна" и ръководителите на компанията не могат да приемат и осъждат тази проява на насилие", се казва в декларация на компанията.

Днес шефът на ДКЕВР Константин Шушулов ще посети Варна, за да връчи предписания на E.ON за подобряване на електрическата мрежа. Десет дни комисията проверяваше съоръженията на E.ON. Тя установи, че до момента не са направени никакви инвестиции в мрежата. Очаква се ДКЕВР да определи срок, в който немското дружество трябва да изпълни препоръките. Ако то не направи това, ще следват санкции. По закон те могат да са до 20 000 лв. при първо нарушение и до 80 000 лв. при второ.

От ежедневно спиране на тока вече се оплакват и в Шумен и Велико Търново, където мрежата също се държи от E.ON. "Това нарушава нормалната работа на институциите, оплакаха се във Велико Търново. Заради сривовете в мрежата компютрите на съдебната палата, общината и данъчните служби се повреждали и така се губели съдебни протоколи и архиви с ценни данни. Оказа се, че половината от компютрите в окръжния и районния съд в Търново и 10% от тези в местното поделение на НАП са без UPS-устройства, позволяващи автономна работа при ниско напрежение и спиране на тока. "През последните 3 месеца техниката е отчела най-малко 10 случая на токови удари или напрежение извън нормите," обясни инж. Илко Караатанасов, системен администратор на Великотърновския окръжен съд.

Това бе вторият протест на "воеводите" срещу електроразпределителното дружество. Преди седмица 1000 пловдивчани демонстрираха срещу надписаните сметки за ток от австрийската компания EVN. Вчера стана ясно, че гражданите са подали 4946 жалби срещу дружеството. От тях обаче са уважени само 194, при които са открити грешки. От EVN съобщиха още, че са върнали парите на клиентите си в 17 села, които бяха ощетени, защото в сметките им не бяха включени евтините 75 квч енергия. За всяка сметка са възстановени по 5.75 лв.
 Константин Шушулов
153
7928
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
153
 Видими 
21 Ноември 2006 23:05
САМО ТАКА!!!
21 Ноември 2006 23:07
Доста робство и тиранство!
21 Ноември 2006 23:09
Намирисва ми на организация, но няма лошо! Като сме овчи народ, явно ще трябва да се намери някой да ръчка.
Наред са Министерски съвет, Народно събрание...
21 Ноември 2006 23:10


___________________________________
kaily.dir.bg-ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС
21 Ноември 2006 23:16
Горещо ми интересува мнението на Института за пазарна икономика
Как така приватизираното не работи изобщо, а ако работи то много по-зле от лошото държавно, а

Редактирано от - Минавам от тук на 21/11/2006 г/ 23:16:58

21 Ноември 2006 23:26
протестът ескалирал в незаконни действия!!!!!!! тия се гаврят с нас нещо. браво на варненци и вмро.това е на4ина да се покаже, 4е не вси4ки сме/освен другарите и другарките/
21 Ноември 2006 23:34
Май почна де се буди народеца, а? Като спрат 3 и 4 ти реактор съобразно "европейските изисквания ", кой знае - може и по 12 волта да получаваме вече. Като светодиоди ще светим ..... Нали искахте либерализация, приватизация -сега и веднага, честни инвеститори от Запад - ето ви ги. Що чупите витрините?
22 Ноември 2006 00:04
Значи, митинга ескалирал в незаконни действия, а тия синковци кво правят от както са купили компанията?!, нашите пък ги галят със смешни глоби, които счетоводно пак от нас ще си изкарат...вместо веднага да се постави въпроса за лиценза...Безобразие.
22 Ноември 2006 00:06
УНИВЕРС, тц.
Добра ВМРО реклама и ПиАр, с близък прицел топли общински местенца (митинг от ... 200 души).
Народът е съставен главно от и не мое се събуди.

Редактирано от - Han на 22/11/2006 г/ 00:09:24

22 Ноември 2006 00:10
Не знам при вас как е, но на мен лично ми писна да ни правят на маймуни, То не бяха предпазни клаузи, престъпност, затваряне на пазара на труда, износ на мафиоти, на спин, на незнамсикаквооще. Не се минава и ден, някой европейски вестник да не развие тезата колко сме лоши и защо. Бахти сбърканяците. И едните и другите. Онези ни имат за примати, а нашите пък се надпреварват да им се подлагат и да ни плакнат докато ни плиснат някъде встрани, където единственото, което негласно се толерира е да се самоизяждаме докато те се подхилкват мазно. И ние още продължаваме да им слушаме глупостите. Всякакви треторазредни чиновници се надпреварват да наливат акъл и да ръсят мозък наляво и надясно, разни журналоиди подхващат каквото им се подаде, почват да се надпреварват кой какво ще измисли за да ни уплаши повече, естествено без да бъде подкрепено с факти, доказателства и пр., а никой от овластените не се появява за да обясни какво и защо се случва, освен в случаите, когато трябва да се омаже някой, който пречи на някого от тях. Егати държавата, егати чудото. Няма визия за времето след 01.01.2007, не може да противодейства на явни подигравки с нацията и държавата, не държи на националното достойнство, не води широка кампания за разясняване на бъдещите ни права, задължения и отговорности, а иначе умее да стряска нещастния си народ от време на време с подхвърлени изцепки на изживяващи се за политици довчерашни неудачници, няма подготвени специалисти и структури за усвояване на средствата от европейските фондове, в училищата цари безпросветност и насилие, а бе какво съм седнал и аз да си губя времето...
22 Ноември 2006 00:13
Минаващ от тук, идеята не е подобряване на нещата чрез приватизация.
Идеята е бавно да се сварят жабите. Работи си безотказно, и жабите усещат нещо само когато от време на време готвача бодне с вилица да провери дали манджата е готова...
А тя е вече почти готова.
22 Ноември 2006 00:19
Важното в случая е , че само така може да се постигне нещо , и можем да кажем на протестиращите само едно голямо БРАВО .

Не става въпрос кой какво печели и пропагандира , става въпрос че хората са се обединили за нещо .

Наистина изглежда като нагласена работа , но просто хората са прекалено малко за да е нагласено .... Да не забравяме , че Любен Дилов-син можеше да вдигне 100 000 човека за 1 час по време на президентските избори
22 Ноември 2006 00:21

Това е организирано мероприятие на Овчаров и Каракачанов. С пари на енергийната мафия. Приватизацията на Енергото Варна им бръкна в мозъка. Сега са бесни. Всички аварии са саботажи на енергийната мафия, за да създадат обществено недоволство към ЕОН и да развалят приватизационния договор. Това са организирани агитки с написани плакати. Само сляп не вижда ръката на Овчаров. Да беше за доброто на хората, ами то за да пълнят джобовете един кръг от фирми около Овчаров.
22 Ноември 2006 00:31
Да бе полуадаш, то случайни работи в природата и в България няма.Тук всичко си е планирано грабене много отдавна.
22 Ноември 2006 00:54
Още малко и варненци ще стигнат "американците"- по волтаж на тока/сега около 135 волта, вместо 220-230/ !!!
Първо Варна, а после и цялата страна!
22 Ноември 2006 00:56
Циркаджии
Все едно преди, когато Енергото беше още държавно ги нямаше тези проблеми с ниското напрежение?Но тогава явно е имало и дарения!
22 Ноември 2006 00:59
кой дойде в БГ всеки гледа да те изклати, всеки гледа бързата печалба.стига сме плащали тока на манговците.нямало да има режим на тока---след 1 януари --стой та гледай, няма ли да има режим.Колкото повече повтаряш една лъжа, толкова по-бързо тя става истина.
22 Ноември 2006 01:00
Да бе
Шпионите
Врагът бди
Това ли е последната икономическа новина, а
явно напрежението все още не е спаднало до необходимото на тукашните мозъци да светнат в тъмното със твърдосиньото
22 Ноември 2006 01:00
В червена рамка
22 Ноември 2006 01:10
много бързо бе ... още нема инфлация 3000%, а вече и бунтове.
22 Ноември 2006 01:17
Абе този на снимката нарочно ли му слагат дебилската физиономия всеки път?
22 Ноември 2006 01:27
Народът бе подгрят с възрожденски песни като "Боят настана" и "Вятър ечи, Балкан стене".

Опа!!!А де Гроен де.....
22 Ноември 2006 02:00
Пеко, ти от коя страна на барикадата си бе мека и лека глава...ЕОН бащината или сестрината ти фирма е бе келеш, че за енергийна мафия ще ми приказваш...Аман от безродници...
22 Ноември 2006 02:41
Ако влезат така и в Народното събрание, нещата могат и да потръгнат !
22 Ноември 2006 03:01
Ех, GIANNI, GIANNI,
и в Народното влиза'ах ме, и партийнио палихме и що - едно голямо нищо!
22 Ноември 2006 04:56
Крайно време беше! Българинът не е по бунтовете и за да се разбунтува бая е трябвало да потърпи. Така, че допускам, че хората им е омръзнало от издевателствата на поредната комунистическа банда, дегизирала се зад чужди букви.
22 Ноември 2006 04:58

'
Правата които имаш, са тези, които можеш да отстояваш.
'
Днес в енергото, утре всички в парламента и министерски съвет за саморазправи с конспираторите срещу народа и държавата, които за един апартемент дариха държавната ни собственост, за да ни докарат до националнален икономически и битов колапс.
22 Ноември 2006 05:25
Така е Марко,
ама не сте си свършили работата докрай!
Сопата трябва да играе, докато влечугото спре да шава !
22 Ноември 2006 05:52
Време му беше на българина - търпя много постройки, перестройки, катастройки, ходене по мъки и пак и пак и пак
Тук все се привиждат някакви скрити червени вагабонди
А през 1986 при всенародната дискотека - те съвсем не бяха скрити, светеха се
Та до ден днешен светят
Стари са инсталациите
Стари са и начините за тяхното подържане. Сменят се номиналните стопани. А собственикът, още от онуй време е един и същ..
Та за търпение
Нещо не ми вдъхва доверие и този път
Тук някой вече каза - писани им плакати на машина. Машината се казва ВМРО но двигателят е ...Атака Воеводите се събудиха защото Атака им взе електората.
А кои са ги създали . Все същите

В София като че ли напрежението не скача. Опитайте нещо елементарно в кухна да направите сутрин или вечер, когата рязко нараства потреблението на дребно - кафенце, закуска, вечеря. Ще чакате.
Тук все още се търпи

Редактирано от - Минавам от тук на 22/11/2006 г/ 05:54:01

22 Ноември 2006 06:08
Много личат конците на театъра. Или сценаристите се поизчерпаха.....
22 Ноември 2006 07:10
Не може да гласуваш за Първанов без да мислиш....за Овчаров.Хак да ви е!Тока, водата, храната....1996г.Къде отиде житото???
22 Ноември 2006 07:15
СЪБУДИ СЕ НАЙ-ПОСЛЕ РАЯТА !!!

СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЪ !!!
22 Ноември 2006 07:51
Във Варна, качеството на услугите на електроразпределение не е по - различно от преди приватизацията. Даже бих казал, че специално обслужването на клиенти в касите е на по-високо ниво. Авариите не с с по-висока честота от преди. За последните 6 месеца лично аз съм видял спиране на тока 2 - 3 пъти(единия път за 20-тина минути, а другите за по-кратко), което не е повече, отколкото преди. Личните ми наблюдения се различават от истерията, която се раздухва от медиите(всички знаят в чии ръце са и чии интереси изразяват повечето). Между другото, много по - зле е работата с ВиК, Топлофикация и напоследък - БТК като по-специално организацията на фактуриране на корпоративни клиенти - имаме си големи проблеми с тях, ама за тези организации не се говори, защото са държавни или в ръцете на местни представители на олигархията или техни офшорни фирми и се вписват идеално в корупционните схеми и интересите на комунягите и източните им господари. За мене сегашните изпълнения с/у Е.ОН са провокирани, целенасочени и са резултат от факта, че западния инвеститор(когото по принцип комунягите мразят) е прекъснал някой от мафиотските обръчи около електроразпределението и така е нарушил интереси. Освен това е и трън в очите на руснаците, които следват политика на енергийно заробване на страната.
22 Ноември 2006 08:24
"...до момента не са направени никакви инвестиции в мрежата."
Те не дойдоха да правят инвестиции, а да печелят .
22 Ноември 2006 08:27
Хубаво е, че някой си брани правата със сопата, това е гражданското общество, на което ни обучават с разни методи през последните 17 години. Лошото е, че исканията светкавично стават политически, което означава, че ситуацията в страната е много, ама много нестабилна. То личи и по форума...
Хубаво е, ако протестите принудят Е.ОN. да инвестира в мрежата. Лошото е, ако акцията има за цел само да развали приватизационната сделка и да замени E.ON. с една руска фирма, дето много искаше Електроразпределението...
И накрая - хубаво е когато хората се осъзнават като сила. Лошото е, че за 130 години не се научиха да се самоорганизират и все чакат някой да го направи...В изгода на този някой естествено.
22 Ноември 2006 08:50
134V pk? rms? p-p? avg? има ли замервания на клирфактора?
Купувай народе американска техника, тя е на 110V рейтед
22 Ноември 2006 08:52
Stormleader,
Всичко това си е добре организирана кампания. И разбира се разни милчовци се връзват. И как няма да се вържат като те са целевата аудитория.
Авариите винаги си ги е имало. А EON вместо да се мобилизират срещу тази кампания се държат като слон в стъкларски магазин.
22 Ноември 2006 08:54
*****
На Шушулов - с любов !

Редактирано от - bot на 22/11/2006 г/ 10:14:13

22 Ноември 2006 08:59
Това си е една тренировчица, загрявка!Следващият път ще ги измъкнат от кабинетите.
22 Ноември 2006 09:02
Браво!Само така! До победата!!!
22 Ноември 2006 09:10
слабо напрежение, което в някои райони на Варненска област е едва 134 волта.
-България в началото на 21 век.

На мен лично ми направи впечатление от кадрите, които гледах, че нямаше нито един ром, който да е недоволен от ниското напрежение по жиците...Защо така?
Нали говорим постоянно за интеграция и равни права между етносите...

Къде е сега Българския Хелзински комитет да защити правата на варненци, след като защитава правата например на "македонското малцинство" в България...
22 Ноември 2006 09:13
Един форумец твърди, че "Във Варна, качеството на услугите на електроразпределение не е по - различно от преди приватизацията".
.
Съмнявам се това твърдение да принадлежи на човек, живеещ във Варна.
Спират тока през ден, в различно време, за около час. Предпочитам режим на тока, отколкото изненади всеки ден или през ден. В селата около Варна електричеството е с по-ниско напрежение от нормалното.
Вярно е, че 1990 г. имаше режим на тока, но поне знаехме и взимахме мерки. Сега рискуваме да останем без някои необходими ел.уреди, които никак не са евтини.

Редактирано от - wwwe на 22/11/2006 г/ 09:15:28

22 Ноември 2006 09:13
Цесекарче
Бъркаш жанра.Елементарен си.
22 Ноември 2006 09:18
wwwe
Технически проблема може да се обясни или със умишлено съботиране или с тотално скапана мрежа.Не може преди година всичко да е било О.К и за няколко месеца-хоп да се скапе.Няма такъв филм.А това за ниското напрежение си е от години.
22 Ноември 2006 09:19
"ДКЕВР е установила, че от планираните за 2006 г. 27 млн. лв. инвестиции E.On е реализирала едва 35%, като в мрежата "ниско напрежение" са вложени минимални средства". И това при гарантирана норма на възвръщаемост от 16%!!! Плюс още толкова от укриване на печалба. Погазване на ЗОП.... E.On инвестират предимно в "спомени за внуците" - събират слънце и се радват от сърце на "морската ни столица" и всички съпътстващи я екстри. Можехте да вметнете, какви са били проблемите и какви са ги вършили от E.On в Чехия, Унгария и в провинциите на бившата ГДР. Щото, меко казано и там са акали. Защо пряко присъединените към мрежата на НЕК потребители със собствени съоръжения останаха в "прегръдката" на E.On и плащат с 15-20% по-скъп ток? Без E.On да си мърдат пръста. Не се прави абсолютно никаква профилактика на мрежата НН, не се правят просеки, както преди 2 години, трафопостовете зеят отворени и безстопанствени. На този фон 200 човека "работят", хранят се и спят в TUI, други са настанени в Бизнеспарка. 2 пъти в седмицата чартърни полети от и до Германия... партита, купони. А за Варненци - дискотека.
22 Ноември 2006 09:20
Само така! Българите с нищо не са по-лоши от унгарците и поляците и от всички европейски граждани, та да не искат да си защитят правата! дано най-после се разбере, че ако сами не си помагаме, няма кой да ни помогне-Бог е високо а царят-краде много и е надалеч. На жълтите плочки в София нещата изглеждат розово-поне за власт имащите, но обикновените хора са принудени вече 17 години да търпим какви ли не простаци и профани, грабещи България! Така че днес в Пловдив и Варна, а утре- ВЪВ ВСИЧИКИ градове срещу енергийната мафия, която ни надува сметките, лъже ни и така ограбва честните хора!! ВЪН ЕРП-тата от България! И подписалите тези срамни договори българи - на съд за НАЦИОНАЛНА ГАВРА С ХОРАТА!!
22 Ноември 2006 09:24
E.On е собственик на ЕРП Варна и Г. Оряховица от повече от 2 (ДВЕ!!!) ГОДИНИ. За този период на НИЩОПРАВЕНЕ и смукане на пари се скапа мрежата. Плюс още 1 година на предприватизационна подготовка и проучване, в който само се крадеше. Милко Ковачев и Милен Велчев са за е***не. Те продадоха ЕРП-тата за жълти стотинки.
22 Ноември 2006 09:29
Браво на варненци.
22 Ноември 2006 09:31
Уважаеми другари Форумци!

Отново се пише за проблем, с койте не сте запознати. Обикновенно във форума пишат хора, които нямат с какво друго да се занимават и дискутират теми, които не разбират.

Проблем с Енергоразпределителните предприятия има! И той не е от вчера. Преди приватизацията имаше места, в които напрежението по мрежата беше около 150 V. Това е поради слабата и стара мрежа с която ЕНЕРГОТО разполагаше. Това означава кабелни и въздушни мрежи с малко сечение на проводниците, или малка мощност, която може да се използува. Когато някой искаше да си построи къща на Траката, Евксиноград, Почивка, Езиковите гимназии, Дружба над магистралата, енергото винаги е предупреждавало за този проблем с мрежата. За подобряване на енергозахранването е необходима инвестиция (за нов трансформатор в трафопоста - 8-10000 лв., за подмяна на проводника в района - 5-6000 лв., нови стълбове и т.н.) от порядъка на 20, 000 лв. минимум за една къща.
Освен това захранвашият електропровод ( 20, 000 волта) има капацитет до 4, 000 киловата пренасяна мощност). За района на Траката, където беше вилната зона на Варна за едно домакинство са изчислени 4-5 киловата. Това означава около 800 вили. В момента те са повече от 2000, включително хотели, ресторанти.
Бурното и понякога незаконно строителство води до това. Надеждата беше, а и е записано в приватизационния договор на Е.ОН, че трябва да се направят инвестиции в мрежата за ниско и средно напрежение.
Такива инвестиции не бяха направени и нямат намерение да правят. Защото Е.ОН купи електроразпределителните предприятия за да печели, а не да ги ги развива.
Освен това е монополист на пазара.
22 Ноември 2006 09:32
wwwe,
ти къде живееш? Може би Бриз?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД