:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдът излъска скандалния прокурор Николай Ганчев

Обвинителят се връща на шефското си място в София
Снимка: Юлиян Савчев
Николай Ганчев (вдясно)
Скандално известният прокурор Николай Ганчев се връща като зам. апелативен обвинител на София. Това следва от окончателното решение на петчленен състав на ВАС, огласено вчера.

Тричленката не уважи жалбата на Ганчев срещу дисциплинарното му уволнение, но горната инстанция намери доводи да го върне на работа, въпреки че приема нарушенията му за доказани. След като се върне на работа, Ганчев ще трябва да получи накуп заплатите си за времето, през което е бил отстранен. Става дума за поне 16 000 лв. Докладчик по делото е Таня Вачева, председател на състава - Елена Златинова, а членове - Диана Добрева, Юлия Ковачева и Иван Раденков.

Дисциплинарното уволнение на Ганчев за уронване престижа на съдебната власт бе поискано през юли 2006 г., след като името му изскочи от прословутите 16 папки на ГДБОП. Според материалите в тях през май 2004 г. Ганчев и окръжният обвинител на Русе Люлин Матев са имали "нерегламентирани и користни връзки с ръководителя на русенска престъпна група" - крупния бизнесмен Илиян Пенев-Мацола. Той е влизал в полезрението на разследващите, но никога не му е повдигано обвинение. В предложението за уволнение се разказваше, че Ганчев и Мацола са говорили за лобиране за назначението на Матев за окръжен прокурор, за оказване на съдействие по гражданско дело, за опит за въздействие на магистрати за разрешение обвиняем да напусне страната. След скандала Матев подаде оставка. Срещу него има и висящо наказателно дело. Решението на ВСС за уволнението на Ганчев дойде едва в средата на декември м.г., тъй като много пъти делото му бе отлагано по негова вина.

Според петчленния състав на ВАС Висшият съдебен съвет не е имал право да уволни Ганчев заради изтекла давност. Неговото дисциплинарно дело се гледаше по реда на стария съдебен закон. Според него наказанието може да бъде наложено до една година от откриването, но не по-късно от 2 г. от извършването на нарушението, ако то е преустановено. След тези срокове ВСС губи правото си да освободи от длъжност магистрата, дори и да бъде установено извършено от него нарушение, пишат върховните съдии.

Последният засечен разговор на Ганчев с Мацола е на 3 май 2004 г. Тоест след 3 май 2006 г. той вече не е можел да бъде преследван. Петчленката не приема доводите на ВСС и на тричленката, че давността не е изтекла, защото нарушенията му стават известни на обществото през 2006 г. и престижът на съдебната власт на практика е уронен тогава, а не през 2004 г.

Освен с приятелството си с Мацола Ганчев се прочу и с хотелиерския си бизнес. Той бе сред приближените на бившия главен прокурор Никола Филчев и участваше в състава на предишния ВСС.



КОМЕНТАР

Двама юристи винаги имат поне три мнения по даден казус, твърди гилдийният хумор. Съдиите от ВАС доказаха нагледно как законът може да бъде тълкуван различно. Нарушение - има, но няма как то да бъде наказано. Давността е хубаво нещо, тя пази от произвол. Би трябвало и да дисциплинира органите, които могат да търсят отговорност, без значение дали наказателна или дисциплинарна. Но законът освен буква има и дух. И не е лошо съдии да обръщат внимание и на духа, който понякога е по-близо до реалния живот, отколкото буквата. За да не се стига до такова бламиране на прочистването на магистратурата, за което тя отдавна си плаче.
51
6809
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
51
 Видими 
18 Юли 2008 05:08
Време е някои от големите политици на България като Ахмет Доган или Цар Симеон и партиите им да се заемат със съдебната система.На другите не може много да се разчита.
18 Юли 2008 06:27
горната инстанция намери доводи да го върне на работа, въпреки че приема нарушенията му за доказани.


За тия нарушения той требе да е в затвора а ще ходи и на работа. Изглежда че прокурорите в БГто са открили начин за физическо раздвояване - на две места едновременно...
18 Юли 2008 06:41
Ебаси ужаса И тоя ще решава сьдбите на хора.
18 Юли 2008 07:14
На фона на всички критики от ЕС, тези нещастници продължават да правят простотии.Абе българска му работа-кервана си върви, кучето си лае...
18 Юли 2008 07:32
параметър - абсолютно прав.
Докладчик по делото е Таня Вачева, председател на състава - Елена Златинова, а членове - Диана Добрева, Юлия Ковачева и Иван Раденков.

Ето - тия имена трябва дасе запишат с големи букви. Та да виждаме кой носи отговорността за следващите деяния на корумпирания мошеник. И, ако /ако???/ го хванат пак - тия заедно с него в затвора.
Ама няма да стане!
18 Юли 2008 07:33
Ето това е огромен скандал, който ще остане незабелязан от обществото. Жалка картинка. А толкова търпелив народ като българския няма никъде.
18 Юли 2008 08:23
Простак, ще си позволя да развия мисълта Ви. Скандалът ще остане незабелязан от българското общество, но няма да остане незабелязън от тези, дето ни гледат под лупа и пишат доклади в Брюксел. И след малко време, когато ЕС спре да признава решенията на българските съдилища, политици с влажен поглед и наивно докарани физиономии ще ни обясняват, че това е неоснователно.
18 Юли 2008 08:53
Абе, локуме, вече съм сигурна с какво е пълна главата ти...Ми нали цял мандат имахте ДПС и НДСВ. Да не би тогава да е била мноооого читава съдебната система? Ако си вярваш , че е било така, не остава нищо освен да викаме медицинския персонал.
18 Юли 2008 08:55
Съдът излъска

като се започне от имиджа и свършат с бастуна.
Ненапразно са толкова жени!
18 Юли 2008 09:03
вече честно казано ми се повръща и от правителство и съд и администрация - наглостта, безочието, дебелогъзието и пълното безхаберие са просто извън всякакви разбираеми граници.


VOTE WITH A BULLET
18 Юли 2008 09:07
но няма да остане незабелязън от тези, дето ни гледат под лупа и пишат доклади в Брюксел.


И за да не остане НИТО ЕДИН ПОДОБЕН СКАНДАЛ незабелязън, предлагам своевременно да информираме Европейските институции за простотията българска, щото тя няма край!
Пишете до ОЛАФ, до Комисията, на български, англииски, немски, френски, слагайте линкове към писмата! Само те единственнимогат да спрат тая долна сган.

ОЛАФ- Натиснете тук

Комисията- Натиснете тук
(горе в денсия ъгъл се сменя езика)
18 Юли 2008 09:20
Пишете още до разследващия журналист Юрген Рот, или само линк към конкретна статия

Натиснете тук
18 Юли 2008 09:28
нашата съдебна система система се състои от смешници.
Каква давност от 2 години, какви 5 лева. В Парламента е бъкано с юристи между, които и професори по право и те един свестен Наказателен когекс не можаха да измислят. На тези професори ВАК трябва да им отнеме званията, като позорящи тези звания. Има такава точка в разпоредбите на ВАК.
Да се върне Наказателния кодекс на бай Тошо, като смъртното наказание се сведе до най-строг доживотен затвор и клаузите от Студената война за политически престъпления да се премахнат и въпросът да се реши. Стига са се мъчили тези наши нови юристи празните им глави да родят нещо смеслено.
18 Юли 2008 09:40
И бастуна ли са излъскали?
18 Юли 2008 10:47
така е марксе, смешници са. ама ти си по-смешен, щото се правиш, че не знаеш кога са учили юриспруденция светилата и професорите. да те светна, че точно по бай-тошово време са се образовали. хем помежду лекциите за диалектика и класова борба.
18 Юли 2008 11:32
защото нарушенията му стават известни на обществото през 2006 г. и престижът на съдебната власт на практика е уронен тогава,

То няма съдебна власт, те за престиж ми говорят..
18 Юли 2008 12:33
Егати държавата- разни "Мацоли-Мазоли-Сополи" си имат прокурори във ВАС.
И после ми разправят наш'те политици как да дадеме възможност на съд и прокуратура спокойно да си върши работата. Коя работа, по-скоро- чия? Съдийка с подкуп, прокурор-мафиот, възстановен на работа от други прокурори-мафиоти. За какво говорим, за държава ли? Има една поговорка/мисъл- не знам дали е бъллгарска или не, ама е много вярна:
Когато една нива има повече плевел, отколкото жито, то единственото спасение за реколтата за следващата година е огъня.
18 Юли 2008 12:50
да ги избесят пред парламенто и Ганчев и Таня Вачева и председателя на състава - Елена Златинова, и членове - Диана Добрева, Юлия Ковачева и Иван Раденков.
Тва е. Като линчуват една банда да му мислят следващите.
18 Юли 2008 14:38
След като се върне на работа, Ганчев ще трябва да получи накуп заплатите си за времето, през което е бил отстранен. Става дума за поне 16 000 лв.
Те това е хубахо платена отпуска. Хем да си завърши хотелчетата, хем да си почине и да не е на показ за известно време.
Като го махнаха си помислих ' Е, почна се. Един по един боклуците ще си отидат'. Сега вече знам че не е так. Просто човека е имал нужда от почивка.
Съжалявам, но наистина си мисля, че Европата трябва да спре всички пари за България и да наложи предпазните клаузи. То бива боклук, ама чак толкова пък бива ли??
18 Юли 2008 15:23
Гледам - и не вярвам на очите си, че то само ангели и архангели в този форум и в този вестник! И всички, едни такива смели, едни решителни, едни борци за всеобща правда !
Защо не си гледате вашата работа?
Колко разбира свиня от кладенчова вода, та и вие толкоз ще разберете защо го възстановяват ?
Ама това не е за всеки мозък ...
18 Юли 2008 16:26
Юдит, колкото свиня разбира от кладенчова вода, толкова и ти от справедливост. Впрочем защо ли обиждам свинете, те са умни животни?
А когато формализиранот правосъдието се разпада обикновените хора ще го заместят.
18 Юли 2008 16:28
еми кажи бе Юдите, къде сме криви и къде е шаячната правда, просветли ни и нас нищите духом малко.

ма немой само с кухи лафове, требва и съдържание. което при тебе липсва
18 Юли 2008 17:06
Правото и справедливосттта не са тъждествени и никога не са били.
Анадънму?
18 Юли 2008 17:16
Уважаеми съдии, постановили съдебният акт, събудил височайшия гняв на форума, приемете моите поздравления!
Вие не сте се побояли да служите на закона, дори тогава, когато за това - да служите на закона - ще очернят имената Ви.
Има правосъдие в Република България.
18 Юли 2008 17:21
Факт.
Най-доброто, което можеш да си купиш с пари
18 Юли 2008 17:26
Драги ми вие сте идиот. Дай да махнем съдииите и сложим компютри и една секретарка да вкарва данните и компютъра да решава. Съдиите са затова- да тълкуват закона, така че духът му да е спазен. Нашите съдии тълкуват закона, така че престъпниците да са на свобода. Затова се задава момента, когато саморазправата ще стане единствения начин за постигане на справедливост. Анадънму?
18 Юли 2008 17:32
Юдит ли си, к'ъв си не те знам, но мнението ти не се споделя от множеството във форума. Което ще рече, че ако съдът формално е прав, но решението му не се приема от хората, то закона е калпав. Та затова и форумците скачат срещу тези, които приемат закони за себе си. И срещу тези, които ги прилагат в своя полза. Ясен ли съм?
18 Юли 2008 17:32
След като между прашките на една обикновена провинциална съдийка, с вид на попрезряла варненска "мадам" намират 88 500 лева, 28 900 евро, 3270 долара и 400 грама злато, без да са проверявали на този етап банкови сметки и трезори, какво ли може да бъде открито на по-високи и сенчести места из мутробароковите палати ..
Те го тогова, бившио военен прокурор с мъка спретнал парици за едно нищо и никакво хотелче с басейнче във Велинград. Що му завиждате, бе ? Утре ще го гръмнат или ще краднат втората му жена..Или щерката. А той - чист, чист, като сълза. И нещастен - че не му вЕрвате.
18 Юли 2008 17:35
Ти купил ли си правосъдие, Артисте?
18 Юли 2008 17:37
Достатъчно е, че му плащам от данъците ми.
И не се прави на толку отворена, щото ако ти си Юдит, аз не съм Холоферн.
18 Юли 2008 17:39
Знам, че мнението ми няма да се споделя от мнозинството във форума. И не го очаквам. Писах, не за да събирам популярност, а за да подкрепя хората, които служат на закона.
Чест и почитания!
18 Юли 2008 17:46
Сигурно има и такива, но темерута с хотелчето, и тия-дето го връщат на работа не са между тях.

Г-н Ганчев, с какви пари строите хотел във Велинград, след като в декларацията си пред Сметната палата от миналата година пишете, че сте получили само 10 125 лв. хонорари от ВСС?
* Нещо бъркаш, моето момиче. В декларацията за миналата година съм писал, че съм получил 38 752 лв. от трудови възнаграждения, 15 000 лв. от Висшия съдебен съвет. Получил съм и още 47 800 лв. обезщетение при освобождаването ми от кадрова военна служба. Малката ми дъщеря Станимира продаде един апартамент за 66 000 евро. За последните пет години, жена ми мисля, че вписа 260 000 лв. И още много пари имам, мойто момиче. Така че ви пожелавам и вие да завършите право един ден и да тръгнете по нашия път. Магистратите не сме бедни хора. Трябва да има богати хора в държавата, а не да създаваме комплекс, че, като имам пари, аз съм виновен. Разбрах, че сте видели хотела. Само не разбрах в какъв ракурс сте го снимали. Не можаха да ми кажат.
Снимахме го от различни ракурси.
* Елате при мен и ще ви кажа всичко. По телефон тия работи не стават. И не приемайте така нещата. Дори и аз да го строя този хотел, парите не са само от миналогодишните ми доходи. Ще обявя имуществото си публично, като си попълня декларацията от ВСС. Не говорете, че имам само 10 000 лв.
Така е записано в миналогодишната ви декларация.
* Нещо бъркате. Ако е подадена миналата година, това означава, че се отнася за 2004 г. Вземете декларацията ми от тази година. Зная си парите по-добре от вас.
* Защо сте предпочел хотелът по документи да се води на името на дъщерите ви?
* На кои ми дъщери?
* На вашата дъщеря Станимира, която е на 23 години… Какво работи тя?
* Тя е в пети курс. Следва право. А другото име в документите видяхте ли го?
* Да. Видяхме го.
* А фамилията прочетохте ли я?
* Прочетохме я. Разбрахме, че Даниела е дъщеря на жена ви от първия брак.
* Да. Ама не бързайте. От това сензация няма да стане. Играта става некоректна.
* Не ми отговорихте защо хотелът се води на Станимира и Даниела.
* Защото моето семейно положение е малко по-усложнено. Имам син и от първия си брак. Обичам, като правя нещата, да ги правя така, че един ден, като ме наследяват, да не се карат помежду си, скъпа.
18 Юли 2008 17:57
Такава чест и такива почитания и за дамска превръзка не стават.
18 Юли 2008 18:13
Артисте, я кимни с глава!
18 Юли 2008 18:15
Артисте, я кимни с глава!
Само, за да се увериш, че е на раменете ти ...
18 Юли 2008 18:20
Всъщност, нищо чудно нашия Юдит да е един от тези дето взимат пачки и са първи дружки на бандюгите. И спазват строго законите. Нищо, техния lifespan е обикновено доста кратък и наситен със гастрити, язви и други подобни професионални заболявания.
18 Юли 2008 18:31
<<<Юдит
[Напреднал][60]
18.7.2008 г. 17:06:55
Правото и справедливосттта не са тъждествени и никога не са били.
Анадънму?>>>>
Това са най-важните и най-новите достижения на "правната наука" в България. Тези постановки дават основание на съдии и прокурори да четат закона буквално, без да се съобразяват с духа на закона. Правото за тях не е налагане на справедливост в човешките отношения, а налагане на буквата на закона. Затова наблюдаваме странни решения по ясни съдебни дела. Затова никой не вярва, че може да получи справедливост. Обсъжданото дело за връщане на работа на Николай Ганчев не ми е ясно защото не знам подробности. Но скандалите с него текат вече десетина години. Не мога да повярвам, че злонамерени хора го клеветят през цялото време, а той като ангел чист се завръща винаги на бял кон. По скоро той е от камарилата безделници и некадърници които са окупирали българското правосъдие и го използват за лично обогатяване, като същевременно развращават всички българи с кривото си съдене.
18 Юли 2008 18:34
А нищо чудно Вие, К, да сте от типа хора, които са носили съчки за кладата на Ян Хус, или които, в по-ново време, са викали "Смърт на народния враг!", от тези, които са викали "Разпни го!" ...
Нищо чудно ...
18 Юли 2008 18:39
"Според петчленния състав на ВАС Висшият съдебен съвет не е имал право да уволни Ганчев заради изтекла давност. Неговото дисциплинарно дело се гледаше по реда на стария съдебен закон. Според него наказанието може да бъде наложено до една година от откриването, но не по-късно от 2 г. от извършването на нарушението, ако то е преустановено. След тези срокове ВСС губи правото си да освободи от длъжност магистрата, дори и да бъде установено извършено от него нарушение, пишат върховните съдии."
Това е. Който има акъл, като го прочете, ще разбере.
18 Юли 2008 18:41
Аз съм против смъртната присъда драга. Моля ви, върнете се при бракоразводните си дела
18 Юли 2008 18:46
Колкото и да се напъва Правителство и адмистрация с такива "магистрати" ще стигнем до под кривата круша. Пораженията които нанесоха през последните 20 године възпитанициге на Юридическият факултет На СУ просто са неизмерими. Ако искаш една държава да върви добре по никакъв начин не трябва да се допуска адвокат до изпълнителната власт икономисти инженери в краен случай и филололзи може но прависти в никаккъв случай. Дори и законите първо трябва да се пишат от тесни специалисти по проблематиката а правистите само да ги съласуват със съществуващите норми. И още нещо сега панацеята е независима съдебна система това в България означава безконтролна пример от днес със Варненската съдийка дане мислите че колегите и ще и направят нещо - гарван гарвану око не вади още след два три месеца ще се развява из Варна че и после ще осъди държавата за морални вреди.
18 Юли 2008 19:07

18 Юли 2008 19:22
Моята глава си е на раменете, кукло. А краката ми са здраво на земята.


Но ти ако следваш така всеотдайно ментора си, ще стигнеш до някоя поляна на Витоша. Прилежно опакована, с някои незначителни липсващи части. А този, който ще те очисти (ако изобщо го открие родната полиция), ще излезе под гаранция след кратка разпявка в следствието, ще си плати на прокурора да връщат няколко пъти делото за доразследване, ще си плати( пак от твойте или на ментора ти пари ) и за един добър адвокат и ще замине за Малта, за да си поправи зъбите.


А този, който ще ти сложи плочата, да напише там прекрасната ти мисъл:
Правото и справедливосттта не са тъждествени и никога не са били.

Аре, чао. Скучно ми е с тикви като тебе.Кухи.
18 Юли 2008 19:25
Навярно една диктатура , като тази на Пиночет, а може би и в по-тежка форма би измела голяма част от престъпниците намиращи се по върховете и на трите власти.
18 Юли 2008 20:08
Коко беше едно весело, усмихнато момче с хубави зъби. Спортистче по водна топка. Завършил е руската гимназия в родния си град 1968 година. Бяха двама братя. Майка им беше продавачка в една книжарница за научна литература, общителна и уважавана жена, а баща им (със сегашната фигура на Коко и с провиснали хайдушки мустаци) някакъв мастит камуняк, за когото не бяха останали началнически места, та му бяха дали окръжната библиотека. Но пък не беше селяк, макар и камуниз. Изключения има. Това е. Коко не се е посрамил, както виждам. Така трябва. Браво, Коко! Еви май-та на зложелателите. Избирателните единици ДГД - друго не заслужават като не могат да си изберат првителство, дет да гони бандитите.
18 Юли 2008 20:26
симо
така е марксе, смешници са. ама ти си по-смешен, щото се правиш, че не знаеш кога са учили юриспруденция светилата и професорите. да те светна, че точно по бай-тошово време са се образовали. хем помежду лекциите за диалектика и класова борба.
Те тези, които им преподаваха направиха сносен Наказателен кодекс и тогава бая народ влезе в затвора и съдия като този щеше да бъде напъхан в миша дупка. Техните ученици след 10-ти ноемвру решиха да се пишат големи дИмукратеци. Имаше един Григоров дето целуваше краката на браво Ваньо браво Костов, че той учеше съдиите да следват не духа на закона, а буквата на закона - дето горната свирка ЮДИТ ни повтаря след него. Рй го сега резултатът.
19 Юли 2008 00:40
Един от най-големите проблеми на юристите ни е, че те реално правосъдие не са виждали. Ако ще и със 6 СУ да са завършили, при най-големите ни юридически "светила". Нищо му няма на Наказтелния кодекс, никъде законите не са идеални, а нали и наште сме ги преписвали, при това последните години. Всичко опира до тълкованието им - а у нас това е в духа на мутренското ни правосъдие.
19 Юли 2008 00:46
От такива боклуци българите напускат България. От боклуци като тези дето възтановиха на работа един доказан престъпник от съдебната система България е превърната в държава на престъпниците. И с пари, пак сте си Боклуци - и като боклуци ще умрете - независимо от опяванията и много венци дето щте ви поднасят лицемери и боклуцу като вас.
19 Юли 2008 01:04
Това се казва гавра с българският народ и правосъдии.
*
"Последният засечен разговор на Ганчев с Мацола е на 3 май 2004 г. Тоест след 3 май 2006 г. той вече не е можел да бъде преследван. Петчленката не приема доводите на ВСС и на тричленката, че давността не е изтекла, защото нарушенията му стават известни на обществото през 2006 г. и престижът на съдебната власт на практика е уронен тогава, а не през 2004 г.'
*
ИЗВОДА:
От горенаписаното в видно, че правораздавателните органи, петчленката, приема (не отрича) че държавният обвинител Ганчев, има лични контакти заради лични облаги с крупни престъпници, както и че грубо е нарушавал българските закони. Но висшите членове на българската правораздавателна система се позовават на разпоредбите за давност на престъплението.
19 Юли 2008 06:24
Явно Партията не оставя верните си хора.
Посля Ганчев е умен и сигурно в касата му има доста компромати.
Ако някой знае как стана генерал - дасе обади.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД