:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Жестикулации

Този живот не сме си го ние съчинили

От 1610 до 1789 г. Франция се управлявала само от 4-ма души, всичките на име Луи (произлизало от Хлодвиг). Средният им "мандат" е близо 45 години на калпак. Което си е впечатляващо, особено ако се има предвид, че последният от четиримата е бил детрониран (а и екзекутиран).

В Източна Европа и на Балканите и 4-5-годишен мандат е много. И президентът на Полша г-н Квашневски вероятно е истински рекордьор за региона. Но и да не е, той със сигурност е изненадата на ХХ век. Само замижете за момент и си представете през 1989 г. някой да предскаже, че поляците 2 пъти подред ще избират на свободни избори комунист за президент! Че този човек ще вкара страната в НАТО и ЕС. Затова казвам, че през миналия век може да има много по-важни събития, но по-изненадващо - едва ли.

Всъщност Полша е половината от Източна Европа. И преходът там зададе модела на всички останали, в т. ч. и нашия. Имам предвид не само Кръглата маса. Интеграцията на военните, реформирането на компартията, сътрудничеството на западните с бившите комунисти, приватизацията, непротивопоставянето срещу Русия и т. н. са все черти на прехода, които сега изглеждат естествени, защото "така правят всички". Но нищо от това не беше предварително известно, зададено или изобщо сигурно. И всичко това беше



изнамерено и опитано първо в Полша



Можем да възкликнем: колко интересни неща на едно място. А може и скептично да попитаме: как пък става така, че всички тези неща ни се стовариха тъкмо на нас, тук, сега?

Като добре възпитан от материалистическата философия, с рефлекса на павловско куче, мога да отговоря: бурната модернизация води до бурни политически промени.

Но нещо тук ми липсва. Защото ако е просто така, то как е възможно в най-бързо развиващото се място (Англия) от XVIII век насам да не е ставал преврат, а роденият през 1920 г. руснак да е живял следните животи:

- довоенен сталинизъм;

- война;

- следвоенен сталинизъм;

- хрушчовско размразяване;

- брежневски застой;

- Горбачова перестройка;

- Елцинов хаос;

- путински какво?

8 живота за няма и 88 години!? Или за да цитирам огромния писател Юрий Трифонов, който изумително познава тази работа: осем "времена и места".

Какво излиза? Че клокочи не центърът на модернизация. Ври и кипи нейната периферия.

В този пункт ние, българите, може и да намерим известна утеха. Защото излиза, че не ние сме съчинили и сътворили този си наш живот (който така не ни харесва в момента). Въпросният живот не е направен от нас, а ни



се е случил като на периферна модернизираща се страна



Но има и нещо много безпокоящо, ако догадката ми е права. Ще се окаже, че главният въпрос на нашето човешко бъдеще е: са ли ислямските страни, Индия, Китай и Африка периферии на модерността, или са други цивилизации, други исторически проекти? Ако е второто - добре. Но ако е първото? Ще ги превърне ли модернизацията във врящо историческо гърне с милиарди хора вътре? Предстоят ли на родените в началото на века индийчета и китайчета по 8 живота, "времена и места"?

Да вземат в аванс да изучават в училище биографията на сегашния полски президент, за всеки случай.

----------------

Други текстове от същия автор: http://www.Raichev.org

За отзиви и коментари: A.Raichev@gallup-bbss.com
55
1074
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
55
 Видими 
29 Август 2003 23:44
И аз подозирах. че ние не сме виновни за нищо, но дружко си е някой нАучно да го докаже.
30 Август 2003 00:11
Добре, това по горе е по-скоро покана за разговор...
Хем дълъг. Дано Форумът се окаже на ниво.
30 Август 2003 00:23
РАЙЧЕВ, като социолог , политолог и нам' къв си …-лог, би трябвало да дава отговори, а не да си задава въпроси?!
Е, ако мога да му бъда полезен в “изнамирането” на отговорите, ще му кажа следното:
Отликата между “едните”- тези от Западна и Централна Европа и “другите"- тези от Източна Европа и “перифериите” е в …РЕЛИГИИТЕ, които са традиционни там!!!
Католицизма и разновидностите му е силно ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНА религия- тя “подхваща” и държи човека в строги институционални религиозни рамки- от раждането му до смъртта му! Католицизмът е силно свързана с Властта и управляващите религия и живее в симбиоза с тях! Т.е. “обслужва” ги в духовното господство над поданиците!!! Католицизмът и разновидностите му е религия, която натрапва, “узаконява” и поддържа със силови /макар и религиозни/ средства кастовото и класовото разделение и ПРИМИРЕНИЕ у поданиците!
Православието е далеч по СВОБОДНА и необвързана така тясно с Властта и управляващите религия! Поради това, у вярващите православни християни много по-често и много по-отчетливо се е проявявало , както съмнението в “богоизбраността” на властимащите и в техните “божествени” качества, така и чувството на НЕобреченост -по отношение на кастовата и класовата им принадлежност ! Следователно, по-често и по-честно са се проявявали у православните поданици и идеите, и практиките: да не се подчиняват безпрекословно на властимащите, а, не рядко, и опити да ги свалят насилствено от троновете им.
В този смисъл, примерът на Райчев с Полша е много удачен! Защото, от една страна, полската нация е католическа ! Но, от друга, Полша граничи на изток с Православието и с с православни нации- оттук и бунтарския дух пък на поляците!
Проблемът с България е не само в Православието- като традиционна религия на българите от векове! Проблемът е и че, за разлика от Полша, Чехословакия и Унгария, на България Запада гледаше /и още гледа, май?!/ като на “чуждо тяло” . Проблемът е и в това, че Полша не изпълняваше безпрекословно съветите на външни и вътрешни “съветници”- поляците са достатъчно велика нация, за да си позволят такова унижение/ и последващото положение!/.
ПОЛЯЦИТЕ САМИ СИ СЪЧИНИХА СОБСТВЕНИЯ ИМ ЖИВОТ !
И заслужават да берат ДОБРИТЕ ПЛОДОВЕ на патриотизма и реализма им !!! КАЗАХ!
30 Август 2003 01:12
Тоя път Райчев така се е оплел в жестоманипулациите си, че се е изложил, струва ми се, малко повече от обичайното за него. Надминал е себе си, с една дума. Добре, разбирам, осенило го е някакво хрумване, развил го е по обичая си джаста-праста (за любителите на по-изискания изказ – сътворил го е “на коляно”), ама нямаше да е лошо да го беше обмислил малко повече.

Първо, колкото и да недолюбвам руснаците, никога не бих си позволил да кажа, че Русия е периферна страна, особено пък през визирания от Райчев период. Да изравняваш Русия с Африка в историята на ХХ в…. това май само на Райчев може да му хрумне. И то защо – за да внуши, че тия “осем времена и места” не произтичат от болшевишкия преврат и десетилетията комунистическо управление (а да не би в Китай да липсват тия “времена и места” – “културни” революции и какви ли не щеш кампании и дивотии), а просто са следствие от постулираната от него периферност. А в Англия ги нямало тез разнообразия не поради демократичната й система и институции, а защото тя просто си била в центъра на модернизацията. Та и ние така – лашнала ни съдбата в периферията и това е, от нас нищо не зависи. И удобно, и (за някои) ориенталски приятно.
30 Август 2003 01:13
Второ, Райчев силно се усъмнил дали Индия и Китай са друг тип цивилизации и други исторически проекти. Нещо, което си е азбучна истина, подкрепена с толкова много аргументи, че наистина само на човек, който не е свикнал да се съобразява с фактите, когато му се ще да си прокара манипулациите, може да му хрумне да го отрича. Няма как и да не знае, че и в момента в света се конкурират поне няколко цивилизационни проекта (виждания за цялостното устройство на отделното общество, както и на отношенията между обществата в световен мащаб) с неясни изгледи кой (и дали изобщо някой) ще надделее . Ама като не ти се вписват тия упорити факти в манипулативната схема, как да не ги неглижираш ей тъй мимоходом?
30 Август 2003 01:19
И трето, не е ли обидно да изобразиш всички българи като наблюдатели на случващия им се поради злощастната периферност на мястото, в което са се родили, живот? С един замах Райчев като един същи ислямски фаталист ги лишава от свободната им воля на човешки същества.
И за какво е цялата тая галиматия – за да ни пробута покрай едрите лафове някои уж периферни фрази:
“поляците 2 пъти подред ще избират на свободни избори комунист за президент!”…”реформирането на компартията, сътрудничеството на западните с бившите комунисти… са все черти на прехода, които сега изглеждат естествени, защото "така правят всички".
Какъв преход, какви бивши, каква ти реформираност!
30 Август 2003 06:26
Опашати лъжи - Квашневски бил вкарал Полша в ЕС и НАТО, поляците били станала русофили, в Полша имало сътрудничество на "западните" с "източните" комунисти.
Останалото - пълнеж от номинално верни, но нямащи отношение сведения за късно-средновековна Франция и с глупашки реторични въпроси за мястото на Югоизточна Азия в съвременната завилизация.
Целта е да се втълпи на средностатистическия български тъпанар, че Първанката може да направи живота им щастлив, колкото на поляците, а приятелството с Азиатската сатрапия да се представи като напълно съвместимо с бъдещето ни в ЕС и НАТО.
Не мога да го разбера тоя човек - когато няма какво да каже, просто да си трае. Нали не е щатен журналист.
30 Август 2003 07:01
След Йошида нямам какво особено да добавя. Жестоманипулации, звучи много добре, отразява същноста на напъните. Прав е и Горскио за опашатите лъжи. Да съм станал по-рано.
30 Август 2003 08:31
До тук няма нищо за впечатления
Имам предвид коментари-предвадими са, предвидени и не са различни
Универсални.
Даже помислих, ако им се смени името Райчев, примерно с Дачков.....
Но има нещо в самия материал на Райчев
Тази поредица.
В свое врема Ю.А.Левада така интерпретира ситуацията в Русия /тогава СССР/
с манталитета и отчуждението.
Децата остават без батковци и каки - войните, стройките все изземваха старшите и оставяха младшите сами. Родителите нямаха никакво време, да и навици да общуват с децата си. Изземването на младежите прекъсвало наследяването на стандартите, разяждало социалната тъкан на невидимите правила на конструирането на ефикасния социумен ред и контрол.
Това лежи в основата на тази удивителна пасивност и апатия на руското народонаселение през цялото време. Дори и огромният катаклизъм на Войната не е изключение - тук отидоха не само старшите младежи, но и децата. Прекъсването стана особенно тежко.
Разбира се, това е само един план.
Този вид социално наследяване не е един единствен, не е и доминиращ. Ако има други разбира се
Но другите - религията, груповите норми и т.п. от най различно естество ги унищожаваха методично и последователно. Подмениха със страшната култура на доноса, с института на выдвиженци и передовики.
Подсилиха формално-общинното за сметка на родствено-приятелско в общуването и контрол.


Редактирано от - минавам от тук на 30/8/2003 г/ 09:02:39

30 Август 2003 08:50

В последните няколко съботи влизам в дежурната райчева тема само за да погледна коментарите под нея.
Нищо повече, защото не ми се иска да си губя времето в четене на несвързаните му - и често противоречащи си - една с друга конструкции, които толкова еднообразно се преповтарят - вече толкова дълго време.
Като гледам, май и днес ще е така.
30 Август 2003 09:40
Дерзай, Райчефф!
30 Август 2003 09:42
Кой ше направи жестомимичния превод?
30 Август 2003 10:28
Нищо съществено казано от Райчев с прекалено много завои, завеси, щори......зиг-заг без конкретен лайт-мотив!!!! Звучи като ненастроена цигулка!!! Първанов не е Квашневски, България не е Полша, всичко по нашите земи тръгва 15 години по-късно , ако изобщо е тръгнало, щото ми се чини , че хич даже не е и тръгнало, медицината е нещо което което се учи цял живот та до гроб!!!!!
30 Август 2003 10:34
Kолкото и да ругаят Андрей Райчев, той има много благородни качества. Поне едно е неоспоримо – това е високо ерудирана личност. Съприкосновенията с творчеството му карат читателя да размишлява (ако не е успял, разбира се, преди това да го ядоса с честите си прокламациии на чужди позиции).
Есето - Този живот не сме си го ние съчинили – е правдиво.
Задължава ни да му благодарим.

Редактирано от - SultanBg на 30/8/2003 г/ 10:55:36

30 Август 2003 11:46
По повод на отправения по-горе от Мотиката въпрос:
Кой ше направи жестомимичния превод
и под влияние на силните думи на SultanBg за Райчев:
Есето... е правдиво. Задължава ни да му благодарим.



Разказваха навремето следната преводаческа история, разиграла се в Китай:
Някакъв "прогресивен" френски писател бил на посещение и, естествено, му организирали посещение при един голям "трудов колектив". Хората се били подготвили - това червени знамена, поднасяне на цветя от малки момиченца с големи панделки, големи саксии с палми, почетен президиум. И, както си му е редът, той дръпнал едно прочувствено слово в смисъл "вие градите бъдещето и ни сочите пътя, по който ще тръгнат и нашите работници, когато най-после се осъзнаят достатъчно и успеят да се освободят от мъртвата хватка на нашите капиталисти". Както си му е редът, правел паузи - хем да си подреди най-добре думите, хем преводачът да преведе казаното.


Преводачът превеждал, хората ръкопляскали възторжено. Накрая, когато преводачът завършил и превода на заключителните думи на писателя, залата направо се продънила от ръкопляскания.


Вечерта във френското посолство дали малък коктейл в чест на писателя. Той използувал случая да си поговори с втория секретар на посолството, с когото отдавна се познавали. Между другото изказал учудването си от бигатството на китайския език - направило му било впечатление, колко по-малко думи използувал преводачът, за да превежда дългите френски фрази. "А въпреки това всички ме рабраха, и ръкопляскаха" - завършил той.


"Как да ти кажа" - рекъл вторият секретар, който също присъствувал на митинга. - "В началото на твоето слово - когато ти говореше за това как те градят бъдещето, - преводачът им преведе, че си от Франция и е много важно да ръкопляскат всеки път, когато има каже. След това той просто казваше: "ето тук сега ръкопляскайте", добавяйки от време-навреме "вие там отляво, вдигнете знаменцата и ги размахвайте; отдясно, с портрета на Маркс, минете по-наляво, да не се закрива портретът на Мао" и други такива техически забележки. Накрая има каза: "А сега, накрая, ръкопляскайте като за последно, ако ще и да си счупите ръцете от ръкопляскане".
30 Август 2003 12:13
Но у мен есето на Райчев поражда спомен за една по-друга преводаческа история. В Полша. (Ах, Полша отново. Както казва АР: Можем да възкликнем: колко интересни неща на едно място )


Делегация на Съюза на съветските кинематографисти била на посещение в Полша - някаква съвместна полско-съветска конференция. Както си му е редът, организирали "полските другари" още в началото една работна закуска, като към закуската било обилно сложено и обилно пиене.


Не щеш ли, шефът на съветската делегация решил, че трябва да вдигне тост. Добре, ама той нали не знае полски, преводачите все още ги няма (защото това е работна закуска, а не заседание); всички полски кинематографисти пък казват, че не разбират по руски (нали). Е, станал един младок, който току-що се бил върнал от следване във ВГИК-Москва, и казал, че той ще превежда.


Започнал шефът на съветската делегация с купешките приказки за това как Ленин бил казал, че за нас от всички изкуства е най-важно киното. И младокът превежда на полски: "Тук господинът говори някакви глупости за Ленин". Следват оживление и бурни аплодисменти сред полската делегация. Насърчен, шефът на съветската делегация почва да говори нещо за отдавнашните връзки нежду полския и руския народ. Младокът превежда: "Господинът продължава да сипе глупости". И така нататък в същия дух до края, когато аплодисментите преминават в овации и всички стават на крака при заключителните думи на преводача: "Е толкова много глупости в такова кратко изказване май никога в живота си досега не бях чувал'. *

***


По-късно, по време на конференцията, някакъв полски Васил Биляк от конематографски мащаб "изпял" на съветските другари какво точно се било разиграло пред очите им. Те, разбира се, поискали "удовлетворение" за "поруганата чест". Младокът бил изпратен "на заточение" няктде в полската провинция като ръководител на кинолюбителски кръжок в местния Дворец на пионерите. Години по-късно, връщайки се от "заточението", направил един филм за порядките в полската милиция - у нас го даваха набързо под името "Извинете, тук бият ли?". Може да сте го гледали.


--------
* Един от по-възрастните кинематографисти го бил потупал по рамото: "То е, защото си още доста млад. Какво още има да видиш и чуеш в живота, главата ще ти се замае".

Редактирано от - Падащ от Марс на 30/8/2003 г/ 12:22:26

30 Август 2003 12:16
"Този живот не сме си го ние съчинили" - хубава епитафия на комунистическите напъни "ДАГНАТЬ И ПЕРЕГНАТЬ".
А едно време кво беше: "Мъй ражденъй чтоб сказку сделать бъйлю..."
Слава богу, че в България не можахте от сказките на Маркс, Енгелс, Ленин, Троцки(се го забравяте него!) и Сталин да направите бъйль. Слава богъ, че това, което ВИЕ съчинявахте, не стана!
Само пословичните със своето трудолюбие корейци преуспяха под мъдрото ръководство на Великия Вожд КимИрСен и Любимият Другар КимЧенИр. Слава!
Цел свят сега тях ги гледа...
30 Август 2003 12:24
Сигурно съм пропуснал
Но коментарите поправиха този ми пропуск.
каквото и да е написано под заглавието не заслужава.
Заглавието го бива
Ето това е причината и за днешния тукашен живот.
Все не се намират хората, които сами си съчиняват живота.
Подсказват това все същите коментари
30 Август 2003 12:38
А в Русия такого понавыдумывали - и крови понапроливали, и костей поналомали, и голов понапотеряли.
Но сега пак е Русия. С кръв, път и сълзи , ама все още ..выдумывает
Преди не само за себе си а и за другите. Днес се поправя, само за себе си.
Ето това е разликата
30 Август 2003 13:20
Minavam, malko chetat 'Martvi dushi' v ex Rodinata ti zatova vse taka ja karat.....
30 Август 2003 13:25
Да бе
То е по навик. Сигурно си чел Гогол.
Сплошное суеверие
Но въпреки това все измислят, съчиняват нещо и си живеят добре.
Тези, които познавам много по-добре. Приятелят ми ходил из целия свят и преживял дефолта с големи загуби. Днес не се изхвърля, разбира се, като новите. Но си позволява всичко, което тук се показва като западен стандарт
Да, има и завалии. Много са. Но това са точно тези, които нищи и не могат, и не искат да съчинят.
P.S.Греша и тези завалии днес нещо трудно мудно но замислят за измислят - как да приберат създаденото от другите. Та затова успелите /не е задължително "новите"/ руснаци започват да измислят варианти за бягането.
Съчиняват всеки нещо свое. За резултата не искам да гадая. Дано няма да е скоро.

Редактирано от - Минавам от тук на 30/8/2003 г/ 13:30:59

30 Август 2003 13:37
Минаващ,

Извинявай за въпроса (ако го сметнеш за много личен - можеш да не ми отговаряш): случвало ли ти се е да живееш по-дълго време някъде на Запад?
30 Август 2003 13:48
Ако Израел се води за такъв - но пак не е задълго.
А за показаното тук за западен стандарт не отговарям - сравнението ми е достъпно.
Така че старая се да се изразявам точно. Приятеля ми е все пак скромен човек, но си позволява да се облича в стандартни маркови дрешки, да се храни качествено, както е прието днес в Москва - с витамини, без тлъстини, екологично и т.п.
Спортува, има достатъчен кръгозор и си позволява да купува нужното му, а то е скъпо в Москва.
Познатите ми - имащи по-сериозен бизнес, не мога дори да кажа колко е далеч от тук. И не се хвърля на очите. Имат и могат.
Това не е масово, но не и уникално. То ако се вземат 10 процента - излиза 14 милиона души са същинската средна класа. Още към 40-50 долната. Амо тя тук е горната средна.
Манталитета - не го дискутирам. Не е за мирисане.Всичко има.
Така че сравнявам с достъпната ми информация и богат набор от възторзите тук -във форума.
Ето Граци се гордее с корейска кола. Хората които ги познавам имат европейски - нови опелчета, фолксвагенчета. Не се хвърлят по мерцедесите и беемветата. Има си доста строга стратификация. Мерцедесът не е добър начин за представянето. Априятеля ми въобще кара само лада - но винаги нова. Това стига за една две години. Знам че има много хора които правят същото, въпреки че кълнат страшно тези лади. Но сметката излиза по-точна. Новите западни в т.ч. и японски струват скъпо, крадат ги безмилостно, владелците биват рекетирани по най-причудлив, но винаги ефективен начин. А лада , та дори и волга не се хвърли на очи. като раждяса направо я отписват.
Живеят си хората живот. Пътуват, правят бизнес, инвестират, гледат и анализират. На мен ми се представя доста близко към "западния стандарт" - това кстати не е и моя термин. Пак оттук, от форума
Поздрави

Редактирано от - минавам от тук на 30/8/2003 г/ 14:45:13

30 Август 2003 13:52
Падащ от Марс ,
Посетих Полша през 1990. Тъкмо бяха започнали реформите. Срещнах доста хора с които се разбирахме на руски, защото аз им обясних, че ако те ми говорят бавно на полски сигурно ще разбера около 60%, ама от моя български те ще разберат много по-малко. Накрая стигнахме до консенсус.
Още тогава ми направи впечатление, че всички от тях бяха наясно какво представляват реформите и какви жертви се изискват от тях. Още тогава те имаха обществен консенсус, че която и да е партията на власт ще следва пътя на реформите. Никой не залъгваше народа, че реформите ще бъдат бързи и лесни. Полските политици възприеха доста по-прагматичен подход. Което даде добри резултати.
Е, знаете сами в България какво стана...
30 Август 2003 14:03
Минаващ,


Пиша това, защото въпросът ми беше наистина поставен, а не заяждане. Радвам се, че и ти си го схванал така, и ти благодаря за бързия и конкретен отговор. Надявам се този отговор да ми помогне да разбера по-добре това, което си казал или си искал да кажеш в постингите по-горе.


Поздрави.

Редактирано от - Падащ от Марс на 30/8/2003 г/ 14:07:07

30 Август 2003 14:21
И Бог ги пази поляците –
Не са имали успешно правителство,
а най-паче “Стамболов?!”.
30 Август 2003 14:38
Според едни схващания голямата вина на Стамболов била, че е докарал на България Фердинанд...
Според други схващания, приликата на Костов със Стамболов е в това, че е докарал внука на Фердинанд.
Както обикновено става в крайна сметка в Историята, вероятно нито вината на Стамболов ще се окаже толкова голяма, нито приликата на Костов със Стамболов.
30 Август 2003 14:51
И все пак ТОЗИ ЖИВОТ НЯКОЙ ГО Е СЪЧИНИЛ
Народите обичат да се хвалят когато в тяхната държава е извършено за пър­ви път нещо значимо за човечеството.
Натиснете тук

Редактирано от - nesnaecht на 30/8/2003 г/ 14:52:28

30 Август 2003 15:10
Да бе
Съчинили и това - българските слонове са най-добри приятели на съветските слонове.
Поздрави
30 Август 2003 15:28
Левият есер - колекционерът на думи.

Натиснете тук
30 Август 2003 18:26
1944 -
съветската агенция ТАСС съобщава, че съветските ръководители считат обявения от българското правителство неутралитет за недостатъчен и че Кремъл е решен да обяви война на България и да я окупира.

Натиснете тук
30 Август 2003 19:13
Тия май са съчинили живота живота !?!?!
Българинът се страхува от личности, твърди Ваклуш Толев
подадено 30-07-2003 18:05

(текст Агенция "Фокус"

“Трябва да се реши един от най-съществените въпроси – социалната хармония, битието на онова, което наричаме история, която създава историзъм”, заяви в предаването “Вижте кой” на БНТ Ваклуш Толев, водач на движението Общество Път на мъдростта. По неговите думи трябва да надживеем психозата от страх от личности. Според него българинът се страхува от личности, защото посредствеността минава за личност.
По негова идея на 28 август във Велики Преслав започва строежът на паметник на 13-те безсмъртни българи – Цар Борис III – Обединител, Хан Аспарух – Основател, Княз Борис – Покръстител, Цар Симеон – Просветител, Свети Климент Охридски – Азбучник, Свети Иван Рилски – Покровител, Свети Патриарх Евтимий, отец Паисий – Будител, Васил Левски – Икона на българската свобода, Баба Тонка – Майка на безстрашието, Княз Александър Батенберг – Съединител, Пенчо Славейков – Прозрението на българския гений и Ванче Михайлов – Воин на оскърбените българи.
Агенция "Фокус"

30 Август 2003 19:21
Незнайко, но личността и терминологически е нещо анонимно, безлично, роля -персонаж в драмата на живота. Той играе това, което му се натрапва от сценариите и сценаристите, от режисерите и лелките от гардероба
Иначе си прав за съчинителите - те са
Но проблемът е другаде, именно в индивидуалностите, а не в персонажите.
30 Август 2003 21:52
Казват, че най-големият философски майсторлък бил от грешни предпоставки да направиш верни изводи - или върху неверни факти да изградиш правилна теория.


Ако това за майсторлъка е вярно, то Райчев ни е зарадвал днес с една направо брилянтна и гениална хипотеза - толкова много са фактическите непълноти или грешки, върху които той изгражда своя текст. Аз обаче съм по-склонен да допусна, че при толкова много грешки ние по-скоро седим пред гроба на една мъртвородена хипотеза; а самият гроб е буренясал и обвит в плевели, така както грешките в поднесените факти са обвили Райчевата хипотеза.


Е, състоянието на гробищата е наистина един от критериите за оценка на състоянието на дадено общество; но в края на краищата, не е работа на Форума да поддържа гробчетата на мъртвородените хипотези или теории - това би следвало да правят самите автори. А още по-добре - да внимават с "пренаталната диагностика" на теориите си, за да не се получават такива "помятания" или "мъртвораждания"...
30 Август 2003 22:05
Прав си по-паднал тук от там
Но не това стана проблем за обсъждането
Не намираш ли

Редактирано от - минавам от тук на 30/8/2003 г/ 22:05:28

30 Август 2003 22:22
Да, за обсъждането си прав. Което все пак не пречи, надявам се, да формулирам и напиша мнението си (макар и със закъснение) за текста на АР, който трябваше да е предмет (а не само повод) на обсъждането.
30 Август 2003 22:25
Да бе
Лучше поздно, чем никогда
Поздрави
30 Август 2003 22:32
Г-н Райчев нищичко не разбира от Азия, даже от Русия. А жалко. Би трябвало. Язък му за четенето на огромните писатели
30 Август 2003 22:37
Да не би някой в кръчмарската суматоха да е казал на Незнаещ, че е умен?!?
30 Август 2003 23:20
.............и все пак , я люблю тебя жизнь , що само по себе и не ново!!!
30 Август 2003 23:25
Оправдава ли се г-н Райчев. И за какво. Защото лично неговият живот е муцинка. Пък ние да се сърдим на Троцки?!?
30 Август 2003 23:42
Вън лицето Астика от Форума!
Обижда Незнайко!
А Незнайко е добър човек!

30 Август 2003 23:44
Минаващ , съгласен но има едно малко нещо със което не съм съгласен ! Пишеш за персонажи, но това са били живи хора на които им дължим достатъчно много , за да ни е срам от тях ! А един персонаж нищо не е , "ТОЙ НЕ СЪЗДАВА , ТОЙ Е СЪЗДАДЕН " ! Та така си мисля , а и не съм вярвал досега на персонажи а на факти и разбиране на мисленето и казаното и най -накрая свършеното ! Та ако щеш гледай и историята по същия начин и ще видиш кой крив кой прав за неговото си време , макар че не отговаря на моето ! Поздрави брат !
31 Август 2003 00:14
Аудиторията е гневна, но е сдържана. И любимецът на Форума свежарков също. Има ли причина?
Авторът систематически прославяше Прехода, най-новия етап на развитието ни, на който той стрикто, с голяма точност, определи рождената дата и зрелият му край. Делата на героите на този славен и единствен в историята и живота на българите Преход бяха предмет на особена симпатия от страна автора. Той третираше тези герои като двигатели на обществените процеси към нов начин на свободен живот и преди всичко към усвояването на лелееното пазарно стопанство. Тези герои бяха антиподи на предишния мотор на обществото, който беше се самонарекъл “Гробокопачи”. Авторът още от младини бе изучил с жар и голяма прецизност теориите и закономерностите на предопределеността на гробокопачите за историята и прогреса на човечеството. Единствено го тревожеше, схоластичността на тези закономерности, които сковаваха будната му фантазия, която напираше с все сила да се развихри. Днес вече е друго. Настъпи денът – началото на прехода и с това настъпи и часът за начало на развинтена фантазия, подобно бленуваният оазис от арабин и камилата му в дългата пустина. Авторът обаче е подготвен. Книгата “Наступить день” беше я прочел още като юноша, в едно съветско лит. списание, на части. И сега твори есе след есе и всичките блестящи.
Това е проблемът. Това са причините за студенината на аудиторията и тя е колеблива. Много ясно, че “Този живот не сме си го ние съчинили”. Един идиот не би си пожелал такъв живот, камо ли ние. Този живот ни поднесаха, натрапиха героите на прославения от автора Епохален Преход, краят на който тържествено бе отбелязан първом неотдавна тук в СЕГА.
Все пак авторът е прав. Галилей.
31 Август 2003 00:30
Ще минат векове, ери, епохи, плейстоцени и пр. мезозои, г-н Райчев. Как ли ще изглеждаме тогава? През чия лупа? Ще ни съзерцава ли някой? Вас, например?
Не искам да кажа да спрете да пишете. Но пишете за това, което знаете най-добре. Чувала съм, че вицове разправяте артистично. С удоволствие бих прочела. И ще последват повече коментари, и по-ценни.
Нали знаете какво е вицът в/за съвременното общество?
31 Август 2003 03:32
Не за проф. Стоян Михайлов намеквам. А би трябвало...
31 Август 2003 03:49
Дори така да е , има и таланти !
*
Диалог на млада дама и продавач в месарски магазин.
- Добър ден. Може ли да ми теглите едно пиле?
- Пиле нямаме, но ако искате, мога да ви тегля една патка?
- Не, не, мерси. Бихте ли ми претеглили този бифтек?
- Да ви го начукам или да ви го нацепя?
- Ами-и-и. Не. Хайде, теглете ми един език.
31 Август 2003 05:39
Позволявам си да кажа - по темата - че големят проблем на Българя не е засчто е несполучлив Русскят експеримент, или дали е по приемлив зпаднят модел, иили ккаво да мислим за Далечня изток-
проблемат на Българя е, че тя не е способна да формулира, разбере и осастесви каккавто и да е собствен модел на обстествено развитие.

Иасно е , че този живот не сме го сачинили ние - въпросът е засчто не съчиниваме живота си и засто не сме се научили
31 Август 2003 09:41
Да бе, най на края. Поздрави
Айде сега и малко понататък А

Редактирано от - минавам от тук на 31/8/2003 г/ 09:42:21

31 Август 2003 11:36
Кой е най-сигурни начин да те държат под контрол? Като ти ОТНЕМАТ СВОБОДАТА НА МИСЛЕНЕТО!
*
Натиснете тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД