:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,629
Активни 161
Страници 24,263
За един ден 1,302,066
Частен случай

Топлинното счетоводство - четири години ходене по мъките

Въпреки практиката все още пропуски в правилата ощетяват потребителите
Снимка: Христо Николов
Въпреки че топлинното счетоводство навършва вече 4 години и обитателите на топлофицирани блокове отдавна трябваше да са свикнали с него, след приключилия миналата зима отоплителен сезон от цялата страна заваляха еднотипни оплаквания. Оказа се, че масово хората получават една изравнителна сметка, а плащат съвсем друга.

Причината най-често е една - някой от съседите е подал жалба и фирмата за топлинно счетоводство я е удовлетворила. Доколко обаче това означава, че сметките на останалите автоматично трябва да се увеличат, е въпрос с повишена трудност.

Обитателите на вход Б, блок 70 в столичния жилищен комплекс "Слатина" например получават в началото на юли 2004 г. уведомителни писма с данни за консумираната топлинна енергия за отминалия отоплителен сезон и съответно - изравнителните сметки. Когато отиват да се издължат,



се оказва, че сумите са различни



На някои изравнителните сметки се оказват с по 30, а на други - с по 50-60 лева по-високи.

"Поискахме от фирмата "Директ" да ни обяснят защо се получава такова разминаване. Отговориха ни, че в законния едномесечен срок за рекламации се е получило възражение от наш съсед - Драган Николов Бурмов. Затова са и преизчислили сметките на всички останали", обяснява домоуправителят на входа Богдан Мирчев.

Драган Бурмов е починал преди повече от три години, но въпреки това от фирмата им представят молба от него с дата 5 август 2004 г., в която той моли сметката му да бъде преизчислена. За да има документално оправдание, "Директ" разполагат и с констативен протокол от 6 август 2004 г. - т.е. от деня след подаване на молбата.

В издадения с невероятна скорост документ е отбелязано, че техен представител е посетил дома и е установил, че радиаторите са свалени и затапени.

За всеки случай е цитирана и квитанция от друга фирма за топлинно счетоводство - "Нелбо инженеринг", според която някой й е платил за демонтиране на радиатори на 17 октомври 2003 г. На нея не пише къде и за кого е правено това, има само една дата, която е преди началото на отоплителния сезон. Това, изглежда, трябва да докаже, че през последната зима в този апартамент не се е ползвала топлинна енергия и всичко, начислено от топлинния счетоводител, трябва да се върне.

Съседите не се задоволяват с обяснението и



подават жалба във фирмата



В офиса им показват бледо ксерокопие от протокол, съставен на 17 октомври 2003 г. В него пише, че пет радиатора са свалени в присъствието на свидетели, които не живеят в този вход.

"Сигурни сме, че през зимата в апартамента имаше отопление - там живееха квартиранти. Явно не са се издължили, преди да напуснат, и сега се опитват да заобиколят плащането", убеден е Богдан Мирчев.

Засега единствената надежда на живеещите в блок 70 е намесата на Комисията по търговията и защита на потребителите, до която са изпратили жалба.

От фирма "Директ" обясняват, че на 5 август 2004 г. при тях е постъпила молба за преизчисление на сметката на апартамент 30. Дотогава не бил осигурен достъп и са начислявани служебни единици. Молбата е подадена от името на Драган Бурмов, на чието име се води партидата. След смъртта му наследниците не са я променили. На 6 август представител на "Директ" посетил дома и съставил констативен протокол за свалени и затапени радиатори. Тъй като ние не сме извършили затапването на радиаторите, поискахме документи, с които да се докаже, че абонатите не са го направили сами, казаха от фирмата. Те ни представиха протокол от 17 октомври 2003 г.

Съгласно Закона за енергетиката собственикът на апартамента е и собственик на отоплителните тела и отоплителните връзки в него. Единствено е посочено задължението монтаж и демонтаж на отоплителни тела и свързването им към системата да се извършва от оправомощена за това фирма. Законовото изискване е спазено и на базата на този протокол е извършена корекция в сметката на апартамент 30", гласи отговорът на фирмата.

"Дали в едно жилище радиаторите са работили цяла зима или не е въпрос на обмяна на информация между топлофикационното дружество, абонатите и фирмата за топлинно счетоводство", коментира шефката на дирекция "Топлофикация" в енергийното министерство Любка Георгиева.

В нито един нормативен документ не е записан начинът, по който един абонат е длъжен да уведоми, че радиаторите му са свалени и не ползва топлинна енергия. Според Георгиева това е



процедура, която е установена в практиката от самите фирми



Не е изключено абонатът сам да си свали радиаторите, да съобщи устно на топлофикацията и тя да изпрати свой служител, който да го провери, каза Георгиева.

"Това може да се направи и от общото събрание на собствениците в сградата - те могат да поискат да направят проверка и техни представители да участват като свидетели. После се съставя протокол, който се изпраща на фирмата за топлинно счетоводство", каза Георгиева. Според нея фирмата за топлинно счетоводство трябва да си е отбелязала някъде, че в определен апартамент няма консумация на топлинна енергия.

Само че нормативните документи мълчат по въпроса



къде трябва да се впише този факт и как да се докаже



Впрочем те мълчат и по много други въпроси - и досега няма ясен регламент по колко пъти топлинните счетоводители трябва да посещават жилищата, дали второто посещение трябва да се плаща отделно, какъв е срокът за подаване на жалба. Тези въпроси всяка фирма си урежда както й е удобно. Затова някой може да си свали радиаторите чак в края на зимата, а след това да твърди, че го е направил в началото й.

В момента Държавната комисия за енергийно регулиране обсъжда и скоро трябва да приеме нови общи условия за отношенията между фирмите за топлинно счетоводство и абонатите, както и между компаниите и топлофикационното дружество. В проекта на единия от тях е отбелязано, че фирмата за топлинно счетоводство



е длъжна да уведомява всички абонати,



когато се налага да прави корекция на нечия изравнителна сметка, да посочи дали жалбата е основателна и как е коригирана сметката.

И това май ще е единственото писано правило, което би могло да се приложи към случая. Ако не друго, поне хората ще имат информация защо се получава така, а не иначе. И всичко това след цели четири години практика.
 
Блок 70 в софийския ж.к. "Слатина" .
 
Много българи се отказаха от парното си, защото не могат да го плащат. Това обаче докара главоболия на съседите им.
5
2877
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
13 Януари 2005 10:33
Отказах се от централно парно, не защото не мога да го плащам, а защото не желая да ме лъжат в цената. Предпочетох да се отоплявам по най-скъпия начин - на ток. Имам почти постоянно включени два маслени радиатора (и отвреме на време един конвектор), а плащам доста по-малко отколкото ползвайки "най-евтиният и комфортен начин на отопление".

Следващите от които ще се отърва ще са енергото. БТК и кабеларките отдавна ги забравих, нека продължават да дават по-калпави услуги на по-високи цени.
13 Януари 2005 11:36
за VladiSD,

интересно как ще се откажеш от енергото ветрена централа на балкона ли ще си инсталираш
13 Януари 2005 11:40
С нетърпение чаках въвеждането на измервателни уреди и веднага изключих всички радиатори, защото засега сме в къщи само по 2 часа вечер. Резултат: същите сметки с други обяснения плюс парите за уредите и отчитането. Никакви съседи не се отопляват за моя сметка, те също си изключиха радиаторите. Просто като намалихме потреблението, намялаха приходите за ТЕЦ. Същото е ис ВИК.
13 Януари 2005 12:48
crow, камина с водна риза е примерна алтернатива на това да се грееш с ток (от Енергото).
13 Януари 2005 14:54
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД