:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
5-има чиновници си харесали луксозни коли с всички екстри

Луксозни беемвета за Коледа си купиха пазителите на лични данни

За спецвозилата ще отиде 1/3 от бюджета на държавния орган
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е изхарчила над 1/3 от тазгодишния си бюджет, за да се снабди с 5 чисто нови лимузини BMW, стана ясно вчера. Баварците били платени по 30 000 евро единния след обществена поръчка през Софийската стокова борса. За сделката потвърди шефът на КЗЛД Иво Стефанов.

Комисията на Стефанов трябва да пази гражданите при обработването на техните лични данни. Тя съществува вече година и половина, но още няма собствена сграда, а се помещава в две стаи на тавана на МС. Заради неосигурените работни помещения и все още незаети 65 щатни бройки технически персонал, в КЗЛД настъпи хаос с приемането на стотиците хиляди заявления за регистрация на администратори на лични данни.

Новите коли, в които ще се возят петимата членове на комисията, са снабдени с всички екстри (лети джанти, климатроник, ел. стъкла, кожен салон и т.н.). Те трябва да бъдат доставени от вносителя "Дару кар" най-късно до понеделник. Стойността на покупката е 300 000 лв. при общ бюджет на комисията за 2003 г. 800 000 лв.

Досега членовете на комисията пътували с личните си коли, а Иво Стефанов, който си нямал - с такси. Те взели решение да си купят колите, тъй като имало предвидени средства в бюджета. Стефанов обясни, че покупката на колите се налага, защото има оперативни задачи, които трябвало да се изпълняват. Луксозните возила не били за представителни нужди, с тях контрольорите щели да извършват проверките на администаторите на лични данни. Комисията вече е уредила колите да паркират в гаража на бившето БОДК.

Според отлично осведомен източник от борсата брокерите са успели да осигурят на КЗЛД огромна отстъпка. Магазинната цена на колите била с 10 000 евро по-висока. За по 40 000 евро бяха купени колите на министрите от кабинета, които са по-висок клас - BMW "седмици". По-ниският клас "тройки" на BMW се котирал по 20 000 евро, но не отговарял на високите изисквания, поставени от КЗЛД в поръчката. Подходящ се оказал средният клас - "петици".

Покупката е станала по чл. 16, ал. 1, т. 9 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Сделките стават по договаряне, без покана за открит или закрит търг. Не само комисията на Иво Стефанов, но и десетки други държавни ведомства масово пускат поръчките си на стоковата борса в последните седмици. Това е единствената пътечка, по която те могат да похарчат бюджетите си преди края на годината. Само на последната сесия на ССБ са предложени 150 и са изтъргувани 120 обществени поръчки за нехранителни стоки. Освен комисията за личните данни, още 15 ведомства са си купили коли.

Стотици хиляди фирми, адвокати, джипита, стоматолози, банки, застрахователи, общини и общински юридически лица, ведомства и всеки, който има досег до лични данни, трябваше да се регистрират като администратори на такива информация в комисията. По закон всеки, който обработва лични данни (като ЕГН-та) без да е регистриран, носи административно-наказателна отговорност.

Огромни опашки се виеха пред "Дондуков" 1, където временно е настанена комисията, допреди 2 седмици, когато изтече последният срок. До момента служителите са въвели в компютрите около 150 000 заявления. Най-малкото 100 000 стоят все още в пликове и в чували.



СПЕШНИ ПОПРАВКИ

Заради злоупотребите при поръчки през стоковата борса парламентът спешно измени и закона за обществените поръчки покрай гласуването на данъчните закони. По настояване на финансовия министър Милен Велчев депутатите записаха условието, че през борсата може да се правят доставки само ако преди това са проведени открита или ограничена процедури за възлагане на поръчка, които са били прекратени по една или друга причина. Тази промяна ще влезе в сила в деня, в който се обнародва в "Държавен вестник". Целта е чрез нея да се ограничат възможностите на бюджетните организации да пазаруват през борсите, защото съмненията на финансовото министерство са, че там може да се манипулират цените и бюджетните организации да харчат повече.



КОМЕНТАР

Коледа иде. Дълг на Дядо Коледа е да донесе на децата подаръци, а на дръжавните ведомства - да изхарчат последните пари от бюджетите си. Защото е всепризнат чиновнически грях да си на плюс с парите на 31 декември. И да не подсигуриш чиновническото си седалище с отопляема баварска седалка, като едни 300 000 лв., изтискани от данъкоплатеца, плачат да бъдат профукани.

Дядо Коледа пита децата дали са слушали през годината. Те отговарят с "да" и, дори да са послъгали, си получават подаръка. Няма кого обаче да излъже комисията, след като, ако и не само по нейна вина, стотици хиляди граждани бяха натирени да подават бумаги, че боравят с персонална информация. Сега поне ще се радваме на луксозно пазене на личните ни данни.
28
1436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
13 Декември 2003 01:51
Трябва да ги згазат със същите ЛУКСОЗНИ BМW- та.
И да не се оплакват, колите и ЛЕТИ ДЖАНТИ имат, ще стане добро газене.
Има ли нЕкой съгласен с мене ?
13 Декември 2003 01:54

Мноооого интересно. Един баварец петица от новия модел с всички екстри струва към 50 хил. евро. Отстъпката от цената е голяма. Зарибяване от фирмата. Но връх на нахалството е копелетата чиновнически да си купят БМВ-та. Къде живеят тия, бе? В САЩ ли защитават личните данни? Там ако си купят БМВ-та, ще им скъсат гъза. БМВ-то се смята там за луксозна кола, а не за служебна. Тук някакви наглеци харчат парите на държавата, сякаш са техни. Моментално трябва да бъдат изхвърлени всичките петима чиновници. Не искам да ми защитават личните данни такива нахалници.
13 Декември 2003 06:25
По-полека , бе момчета! От 800 бона тия задници са изхарчили за баварци само 300. Предполага се , че за останалите ще си купят едно БЕНТЛИ за представителни цели , щото с тия преоценени петици е някаси неудобно да се покажат пред хората.
Ама друга ми е мисълта: нали знаете - не е луд този , който яде зелника.За бой и ебане е тоя , които им е дал парите !
13 Декември 2003 08:54
Ле-ле какъв идиот съм!
13 Декември 2003 09:01
Направо си плачем за времето на др.Дзержински. За такова нещо съдът е неприложим и безпомощен, защото всичко е супер по документи, но толкова гнусно и отвратително по безочливост, наглост и каквото ви дойде на ума. БМВ-та с лети джанти, кожен салон и климатроник!!! Никакъв съд, до стената и Калашников за тия мръсни твари.
13 Декември 2003 09:37
За сметка на това пък бедните няма да си купят нищо ...
А както си спомням времената "преди" тогава се вдигаше вой, когато някой директор получаваше за служебна кола някоя волга. Но поне сега народа вижда за какви луксозни неща му отиват парите.
13 Декември 2003 10:02
Kolegi, Gospoda forumci, izpitvam neotlojna nujda ot informaciya!!Spe6no mi tryabva adresa na firmata, koyato prodava tezi ma6inki.Tuk, v Mexico, cenata na Bavarec 5 e dosta pove4e ot 50 000 EU.Ami nali i nie sme hora, ne samo 4inovnicite, i nie imame pravo na porciya svej kojen miris
13 Декември 2003 11:01
затова неси плащам данаците, саветвам и другите да правят като мен.
13 Декември 2003 11:28
Уважаема Димитрана,
Ако не искаш да си съсипеш газетата, горещо ти препоръчвам още в понеделник да събереш петъчния дежурен екип, като ги накараш да препишат по сто пъти с готически шрифт правилата за подреждане на новините по страниците.
Дадох си труда да прегледам всички днешни български всекидневници (германските парцали не чета по здравословни причини) - само в СЕГА има дописка за тази щуротия. Поздравления!
Но онзи, който е заровил новината за БМВ-тата на вътрешна страница, явно не може да се впечатли при един от най-флагрантните примери за чиновническа наглост напоследък.
Или петък си е бил изцяло ден на майстора в редакцията...
13 Декември 2003 14:58
Имали бол пари - дали.
Начинанието е полезно за България и заслужава нашата подкрепа. Заедно с напазаруваното от другите 15 ведомства се постигат едновременно няколко цели:
- рекордно увеличение на броя внесени нови коли
- рекордно увеличение на инвестициите
- рекордно увеличение на приходите от митниците
- осигуряване на зетост и работни места за шофьори , пазачи, автомонтьори и т.н.
- повишаване продажбите на бензин, а с това и приходите от новите акцизи , водещи и до увеличение на БВП
- издигане престижа на България в международен мащаб, което ще спомогне да ни вдигнат отново рейтинга
13 Декември 2003 15:11
Искам другаря Сталин да се върне, заедно с Дзержински и една групичка от НКВД...
13 Декември 2003 17:08
КАКТО КАЗА НQКОИ ПО-ГОРЕ ТОЧНО ЗА ТОВА И ПОРАДИ ДРУГИ БЕЗУМИQ И НАГЛОСТИ НЕ ПЛАЩАМ И 1 ЛЕВ ДАНИЦУ И НQМА ДА ПЛАЩАМ, ЗАЩОТО ТОВА СИ Е РЕКЕТ, ОТ НАИ ЧИСТ ВИД.
13 Декември 2003 17:17
Няма да е зле с пари от бюджета да им направят и застраховка. На колите и на хората. Нямам спомен с РПГ (ръчен противотанков гранатомет) да е атакувана Шкода. Пуцат главно по Мерцедес-и и БМВ -та...а и по джипове Гранд Чероки....
В бедна България с тях се разхождат мутри(от различни социални среди)
13 Декември 2003 17:38
Ама че безобразие. Не знаех, че ни е толкова богата държавата. Или някой хора избиват комплекси с държавни пари. Или са безкрайно безотговорни. Или и двете...
13 Декември 2003 18:03
Освен с уговорката "ако са готови", записана за България и Румъния срещу датата за членство, Европейският съвет изрично подчертава, че за да приключат преговорите си догодина, жизненоважно и за двете страни е да продължат реформите в областта на администрацията и съдебната система.

Ами - ето влагаме пари в административен капацитет! Навремето пък като се основаваше КЗК първото нещо, купено от нейния бюджет беше комплект чаши за Шампанско - за празнуване на задаващите се успехи в защита на конкуренцията. Ееех какви е свини разждала, ражда и сега българската майка юнашка. Но докато ние отминаваме такива новини само със поредното остроумие - все така ще е. Парите за лекарства ще отиват за Баварци. За такова нещо не оставка се подава, а мутра се разбива!

13 Декември 2003 20:15
13 Декември 2003 20:25
НЕ РАЗБИРАМ защо посланик Пардю си е затворил очите и си е запушил устата СЕГА?! Че по голямо "престъпление" от това- държавни люде да "крадат" ЗАКОННО от бедния данъкоплатец , има ли?!
13 Декември 2003 23:29
Ето на това се казва липса на политическа воля.
Самозабравили се чиновници пилеят парите на данъкоплатеца. Кои са те ? Миропомазани? Не трябва ли Министерският съвет да разрешава до какви бюджетни средсва може да се разпростират служебните автомобили, канцеларските разходи и т.н. Не трябва ли да са обвързани с реално извършена работа.
Друг е въпросът, че въпросната комисия едва ли е наясно, че не може към този момент да защити личните данни. В страната съществуват стотици програми, които ползуват съдебен, търговски, банков и т.н регистър. Аз лично не съм срещал трудност да издиря фирма, собственик, адрес, телефон и пр.
Предлагам въпросните коли да се конфискуват, а на чиновниците да се осигурят служебни коли от среден клас - Шкода, Форд, Рено и т.н.
14 Декември 2003 07:14
Американци са дарили 200 000 лева за построяването на
нов дом за сираци в едно монтанско село! Питам се на кого е нужна тази
измислена комисия за защита на личните данни! От кого
ще ни пази данните и по какав начин ще ги опазва?
Досега си живеехме спокойно и без тези паразити!!!
Аман от измислени и ненужни ТУНЕЯДЦИ!!!
14 Декември 2003 12:19
Е, тази Коледа- БМВ-та, догодина- Ролсройси, ама не с представителна цел.
Щото господата- "пазители" не могат да си вършат всекидневната работа с обикновен Фолксваген или Опел.
Пази ни Господи, и от "Пазителите"!
14 Декември 2003 12:31
Бой по каската, прав си!
Щирлиц, КЗК освен чашите за шампанско си купи и джип за г-на Николай Павлов за 67 хиляди марки тогава, щото харчел по-малко и така направил икономии от бензин. По изчисления в един вестник, за да реализира икономиите трябва да кара джипа поне 30 години, като навърта поне по 20 хил.км. годишно. А всъщност му трябваше да ходи на лов. А пък сега наследникът му Петко Николов сигурно ще си купи друга кола, ако хобито му е друго или пък просто, щото тази вече е морално остаряла Ех, Българио...
14 Декември 2003 12:46
Четат хората :


«24 часа» пише, че седем българи са си поръчали директно от концерна «Даймлер-Крайслер» една от най-скъпите серийни коли – «Майбах». Според вестника те ще са с германска регистрация на името на чужди лизингови къщи, за да не се плаща мито в България. Изданието уточнява, че всеки от автомобилите струва 360 хиляди евро.


© BBC World Service
Bush House, Strand, London WC2B 4PH, UK.


14 Декември 2003 13:11
Няма ли кой да спе тази парвенющина!!!! Докога наглите чиновници ще грабят народни пари????? Колко пенсии на хората са изхарчени!!! Неудобството на хилядите хора , които в последния момент трябваше да попълват данни с нищо не може да се компенсира!!! В една телевизионна игра в ефира хората обявяват ЕГН тата си и никой нищо не наказва организаторите!!!!!
14 Декември 2003 13:36
ТИЯ- от тази "Великолепна Седморка", НЕ СА нито чиновници, нито депутати! Те са ТИЯ, дето пълнят гушките на чиновниците и депутатите! Особено на последните- които гласуваха да паднат акцизите/за 1 милион лева!/ при внос на нови коли!!!
Така стават работити- първо се гласува да падне акциза, а после НЯКОИ си купуват скъпи коли на СГОДА?!?
СУЧАЙНОСТ или КЪСМЕТ ?! Няма значение- по-важното е, че ходи все при едни и същи!- при тези с МНОГОТО ПАРИ !!!
14 Декември 2003 16:07
"супер увод" - даржа да повторя:
ДОКОГА ПАРВЕНЮТА И НАГЛИ ЧИНОВНИЦИ ЩЕ
ГРАБЯТ ОСКАДНИТЕ НАРОДНИ ПАРИ!!!
Не е ли време да им поискаме сметка!!!!!!!
14 Декември 2003 16:10
като им поискаш сметката требе да им приготвиш и бакшиш. така са свикнали
14 Декември 2003 19:40
ТАКА Е!
Иначе стрелят- "от радост" и С радост !!!
14 Декември 2003 21:40
Отвратително!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД