:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
"Халибъртън" надувала цената на бензина, доставян за граждански цели

Фирмата на Чейни "доила" щатската армия в Ирак

Пентагонът: Проблемът не е нищо повече от "глупава грешка"
Топла връзка
Рутинен одит на разходите на Пентагона извадил на светло злоупотреби на бившата компания на вицепрезидента на САЩ Дик Чейни при доставките на бензин за граждански цели в Ирак, предаде АП.

"Халибъртън", която получи от американската администрация без търг договори на стойност 15,6 милиарда долара за своя филиал "Келог Браун и Рут", ощетила американската армия, като надписвала по $1.09 за галон за близо 57 милиона галона доставени от Кувейт горива. Според одиторите ставало дума за над 61 милиона долара от разликата в цената.

Официални представители на Пентагона заявиха, че не вярват проблемът да е нещо повече от "глупава грешка", допусната от "Халибъртън". Те посочиха, че компанията и военното ведомство преговарят за постигането на споразумение по проблема, което можело да включва и възстановяване на средствата от инженеринговия гигант. Те обаче отказаха да посочат името на кувейтската компания поддоставчик, защото липсвало в одита.

В изявление на самата "Халибъртън", разпространено в четвъртък вечерта, компанията твърди, че е начислявала по-високи цени, защото доставките се осъществявали в зони на военни действия, които са рискови. Няколко служители на "Келог Браун и Рут" били убити или ранени при атаки на иракската съпротива.

Според компанията кувейтската фирма била единствената, която отговаряла на изработените от армията изисквания. "Халибъртън" посочи също, че самата тя получавала само по няколко цента на долар в доставките от Кувейт до Ирак. Председателят на борда на директорите й и управител Дейв Лезар заяви още, че компанията приветсва цялостен преглед на всеки и дори на всички нейни договори с правителството.

Според представители на Пантагона "Келог Браун и Рут" начислявала по 2.27 долара на галон бензин в периода от края на войната до 30 септември т.г., докато по друг договор за доставка, от Турция, армията плащала по 1.18 долара за галон.

Досега на филиала на "Халибъртън" вероятно са изплатени около 5 милиарда долара по сключените без търг договори за Ирак, посочва АП. Срещу тази фирма не за първи път се повдигат обвинения. През миналата година тя била платила 2 милиона долара по обвинения, че е манипулирала цени на обществени поръчки за поправка и поддръжка на техника във Форт Орд, Калифорния.
3
351
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
13 Декември 2003 01:27
КОЙТО СИ ГО МОЖЕ- МОЖЕ СИ ГО !
Който може да бъде "агресор"- той може да бъде и измамник!!!
Който може да мами цял Свят/ за наличие ОМП в Ирак/- той може да мами и цял един Пентагон / за цени на доставки/ !!!
А може да бъде и вицепрезидент на САЩ, дори!!!
За президент е още рано да се каже!!!
13 Декември 2003 11:11
Всичко това в обратен ред, Параграфе.
И никакви изненади.
Още преди да започне беше очевидно, че тази война е поръчана от определени икономически кръгове. Знаеше се точно и кои са кръговете.
13 Декември 2003 11:17
Ето откъде се учат българските политици
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД