:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 327
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
С ромите

19-годишна родилка умира в ямболската болница заради лекарска небрежност

Здравното заведение е осъдено да плати 20 000 лева обезщетение на родителите
------

На 2 май 1997 година около обяд бременната в осмия месец Веселина Йорданова получава внезапни болки и кръвоизлив. Уплашена, че може би раждането й е започнало, 19-годишната ромка търси помощ в къщата на баща си Иван. Сестра й Димитрина я откарва веднага от ромската махала в гр. Елхово до местната болница. Съпругът на Веселина Борис и майка й Дафина по това време са на работа. Семейството очаква с радост раждането на първото бебе на Веселина. Никой не подозира за предстоящия ужас.

-------



Бременността на Веселина преминава нормално, има само две усложнения, когато се налага младата жена да лежи в болница, за да задържи плода. Това се случва в края на третия и в края на шестия месец от бременността й. Но гинекологът й, когото за близо 8 месеца посещава 14 пъти, е категоричен, че всичко е наред. И няма причини да твърди обратното - на жената са направени всички необходими изследвания.

На 2 май 1997 г. - 30 дни преди определената от лекарите дата на раждане, Веселина внезапно получава силни болки в корема и кървене. Спира да усеща движенията на бебето. Сестра й веднага я води в елховската болница. Дежурният лекар я преглежда и става ясно, че плацентата на бъдещата майка се е отлепила преждевременно, а плодът е мъртъв. Медикът действа бързо - осигурява линейка, която да откара младата жена в болницата в Ямбол. В Елхово няма условия за лечението й. В ямболската болница обаче половин час никой не обръща внимание на Веселина. След това я преглеждат на видеозон и отново поставят диагнозата на лекаря от Елхово. Правят й и изследвания, но резултатите стават готови едва след 3 ч. Лекарите решават да не правят цезарово сечение на жената и да я оставят да роди нормално въпреки усложненията.

След 3 мъчителни часа Веселина ражда мъртвия плод.



Изпада и плацентата й, а с нея - голям съсирек и 850 милилитра кръв. 10 минути след това състоянието й започва бързо да се влошава. Момичето тежи само 43 кг и спадането на кръвното й налягане веднага й се отразява. Периферните й вени колабират и реанимацията става невъзможна. Едва тогава се намесва дежурният хирург. Започва кръвопреливане, включват й кислородна маска. Но вече е твърде късно. Веселина е неконтактна, не реагира на болка. Адреналинът, сърдечният масаж и изкуственото дишане не помагат. Кардиографът показва права линия... Голямата кръвозагуба и анемичният шок, причинени от отлепването на плацентата, водят до сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. А те - до смъртта на младата жена.

В смъртния акт лекарите записват, че Веселина е починала от преждевременно отлепена плацента, мъртъв плод и хеморагичен шок.

Според близките на момичето ямболските лекари



упрекнали доктора от Елхово, че "води тези цигани в Ямбол".



Те са убедени, че причина за смъртта на Веселина е безотговорното отношение на медицинския персонал, мотивирано от етническата принадлежност на момичето.

Комисията за "мъртвородени и починали" в ямболската болница решава, че смъртта на плода е причинена от отлепената след травма плацента. Сутринта на фаталния 2 май Веселина прави любов със съпруга си. Лекарите приемат половия акт за травма.

Съдебните експертите обаче са категорични, че смъртта на младата жена не е била неизбежна. Кръвопреливането би било животоспасяващо. Но 5 часа на Веселина е прелята една единствена банка глюкоза. Едва след като състоянието й рязко се влошава, започва кръвопреливане. Специалистите отсичат още, че цезаровото сечение не би спасило Веселина. А половият акт не е причинил отлепянето на плацентата.

Заради трагедията с момичето е заведено следствено дело за причинена смърт заради незнание или немарливо изпълнение на лекарските задължиния. Прокуратурата обаче прекратява делото с мотив, че действията на лекуващите лекари не са "незнание или немарливо изпълнение". Родителите на Веселина съдят болницата за смъртта й, искат 20 000 лв. обезщетение. Ямболският районен съд уважава иска им и осъжда болницата да плати заради "виновното поведение на медицинския персонал". Магистратите приемат, че



смъртта на момичето е причинено от "бездействието на лекарите,



взели участие в израждането". Здравното заведение обжалва пред окръжния съд, но той потвърждава решението на първата инстанция.

Последна дума ще имат върховните съдии, защото от болницата обжалват решението и на окръжните магистрати.
5
2650
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
13 Декември 2003 21:59
Предлагам да се създаде рубрика във вестника, където всички български граждани(не само циганите) ще имат възможност да разкажат за подобни случаи, когато хора са убити от лекари или когато здравето им е безвъзвратно увредено от лекарска небрежност. И трябва имената на въпросните медици да бъдат изписани също!!!!
13 Декември 2003 22:19
интересно нещо, форума гърми от коментари по драсканиците на разни журналистчета под заглавия нямащи нищо общо с развитите от тях теми, но понеже става въпрос за смъртта на една циганка всички мълчим.
13 Декември 2003 22:43
То човек вече няма и сърце да коментира такива неща. Толкова много разкази прочетохме за отчаяни родители, умоляващи лекарите да си мръднат пръста, за да спасят чедото им, щото могат, ама ония и гъза си не мрадват, толкова разкази за млади животи, угаснали в напразна надежда, мъка и ужас, че вече - какво да коментираш?
14 Декември 2003 12:43
kak da si ostavja BLIZKITE V RAZETE NA NEDOBRE ZAPLATENI LEKARI!??? SAMO KORUPZIJA - MAJ V AFRIKA E PO - DOBRE

takvor onik bodurjan
达可沃尔 奥尼克 保多利昂
14 Декември 2003 14:57


НЕ ЗАПЛАТЕНИ ЛЕКАРИ ЛИ?????
ЧЕ ТЕ ПОЛОВИНАТА НЕ ЗАСЛУЖАВАТ И ТОВА, КОЕТО ПОЛУЧАВАТ - ВИДНО Е ОТ СТАТИЯТА.
САМО ЧЕ КОЕ В БГ Е В РЕД, ЧЕ И ЛЕКАРИТЕ НИ.


И ВСЪЩНОСТ КАТО ГЛЕДАМ ОТ ВСИЧКИ СЪСЛОВИЯ НА ЗАПЛАТА МАЙ САМО ДОКТОРИТЕ НЕ СА ГЛОДНИ И БОСИ/ОСВЕН ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДЕ/.


C.SAKC
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД