:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Половината сърби минали на вересия

Половината сърби "връзват двата края" на вересия, писа вчера белградският в. "Блиц". Много граждани, които имат текущи сметки, преминават на минус, който банките разрешават в рамките на една до две месечни заплати. Максимално позволеният размер на този минус е 30 000 динара (428 евро) за по-добрите заплати. Средната заплата в Сърбия е 11 500 динара (165 евро).

Без тази възможност сърбите не могат да издържат до края на месеца и са постоянно на червено, особено по време на празници, а съвсем малък процент от гражданите заработват достатъчно за своите нужди, отбелязва в. "Блиц".

В супермаркетите "Макси", една от най-големите търговски вериги в Сърбия, 60% от купувачите използват възможността за отложено плащане с 60 или 90 дни. Подобно е положението и в магазините на "Ц маркет", където 40% от клиентите използват възможността за отложено плащане от 35 до 60 дни. В салоните за мебели и бяла техника, където отложеното плащане се одобрява за 6 до 18 месеца, участието на чековете е значително по-голямо. Купувачите изтъкват, че без чекове или плащане на части не биха могли да изнесат от магазина дори най-необходимото.

В "Юбанка" посочват, че около 20% от собствениците на текущи сметки всеки месец преминават на червено, като половината от тях правят това без разрешението на банката.
6
611
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
18 Февруари 2004 05:15
И к'во, никой ли не забеляза средната заплата в Сърбия, как тя се съотнася към тази в България, и какво следва от това за (не)кадърността на тези, които ни управляват?!
18 Февруари 2004 05:29
ХЕМ ГИ БИХА ХЕМ ГИ Е...! Е ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ И ТЕ С БЛАГАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА - СТИГА СОЦИАЛИЗЪМ!!!!!
18 Февруари 2004 09:57
anacephal zabrawqsh, che i cenite im sa po-visiki!!!
18 Февруари 2004 10:37
Незнам колко е вярно това, но миналата година в Кушадасъ в активния сезон хотелите бяха пълни със сърби и тук таме 1-2 български семейства и седяха па 2 седмици, а не като нас по 6 дни. Харчеха на воля та нещо не хващам вяра на статията.
18 Февруари 2004 11:14
Няма противоречие между пълните със сърби турски хотели и борчовете им в Сърбия. Средната заплата може да е колкото тази в България, но както казва Brayan ценовите равнища "разделят равните" . Паритета на покупателна способност (purchasing power parity) на БВП/човек за 2003 г. според CIA на Сърбия е 2 200 щатски долара от 2002 г., а на България - 6 500. Според Yahoo Finance същите стойности са съответно 2 001 долара от 2001 г. срещу 4 647. С други думи казано в Сърбия с тези 165 ЕВРО можеш да си купиш приблизително 2.5 пъти по-малко неща, отколкото в България. Естествено ако си сърбин в държави като Турция и България, които са с по-ниски ценови равнища ще ти се струва евтино. Това все още не означава, че живееш по-добре от турчина или българина (според CIA под прага на бедност в Сърбия живеят 30% от населението, срещу 12.6% в България). Разликата в цените може да я види всеки, който отиде на Илиянци и види как пазаруват сърбите. А иначе България може и да имаше 2 млрд. дупка в търговския баланс, но иначе всяка година има положително салдо от около 100 млн. със Сърбия заради по-горните причини. Още по-парадоксална е ситуацията с FYROM, където заплатите са два пъти по-големи от тези в България, но purchasing power parity прави българската средна заплата с 35% по-висока от FYROM-ската. И от там годишно "прибираме" около 90 млн. долара


Тук не става въпрос за вярване. По същата причина миналото лято излизаше по-евтино за едно българско семейство да почива в Турция, отколкото на нашето черноморие.

Редактирано от - Крез McDuck на 18/2/2004 г/ 11:32:42

18 Февруари 2004 11:48
Лелке,

Това нищо не значи. Както и това, че в Гърция и къде ли не има най-много богати (сравнително) руснаци. Нито сръбският, нито руският народ е цъфнал и вързал. За нас да не говорим.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД