:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 357
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Правила

Къде можем да изтрезнеем законно

Престоят в отрезвителя е до 24 часа, плащат се 30 лв.
Употребата на алкохол нерядко има негативни последствия както за консуматора, така и за обществото. Често в зависимост от приетото количество приятното преживяване се трансформира в скандал, който прераства в някакъв вид нарушение или дори в тежко престъпление. В по-добрия случай вечерта завършва не там, където сме очаквали. След мъчителната безпаметност с изненада установяваме, че не сме у дома си, а в "Пирогов" или в отрезвителя, където някой ни е отвел, без дори да ни пита.



Отрезвителят, или заведението за отрезвяване



(както е официалното му наименование според Закона за Министерството на вътрешните работи), е място за особено административно задържане на лица от полицейски органи извън общия ред за полицейско задържане.

Това особено задържане може да се прилага обаче само към тези лица, които след употреба на алкохол или друго упойващо вещество и в резултат на въздействието му не са в състояние да контролират поведението си на обществени места или нарушават обществения ред или



са изпаднали в безпомощно състояние



Последствията от тези поведенчески хипотези застрашават в такава степен обществения интерес, че законодателят е предвидил изрична правна възможност за изолиране на такава категория лица (посредством задържане и контрол) на специално място чрез текстове в два закона - Закона за народното здраве и Закона за МВР.

Лица, които не са в състояние да контролират поведението си след употреба на алкохол, могат лесно да се превърнат както в субект, така и в обект на престъпление. В единия случай безконтролното им поведение прераства в нарушения на обществения ред. Пример за това са хулиганските прояви, извършвани най-често след употреба на алкохол. Или в престъпления - телесни повреди, изнасилвания, грабежи и дори убийства. А в другия случай, когато приетото количество е толкова голямо, че лицето не само не се контролира, но изпада в безпомощно състояние, то самото



може да се превърне в жертва -



да бъде ограбено, а ако не му се окаже помощ, е застрашен и животът му. За да се избегнат тези възможности, застрашаващи обществения интерес, е предвидена тази особена форма на задържане - настаняване в специализирано заведение, където лицето ще бъде изолирано под медицинско и административно наблюдение. Това специализирано заведение е заведението за отрезвяване.

"Лице, което в пияно състояние не може да контролира поведението си или е изпаднало в безпомощно състояние поради употреба на алкохол, се настанява задължително в заведение за отрезвяване за срок от 24 часа. Заведенията за отрезвяване се създават от Министерството на вътрешните работи съгласувано с общините".

Това е текст от Закона за народното здраве (ЗНЗ). Неговата задължаваща разпоредба (по отношение органите на МВР) е пренесена и в Закона за МВР, където чл.82, ал. 1 и ал. 3 имат следното съдържание:

"Полицейските органи могат да настаняват в заведения за отрезвяване лица, които поради употреба на алкохол или други упойващи вещества не могат да контролират поведението си и нарушават обществения ред или са намерени на обществени места в безпомощно състояние. Заведенията за отрезвяване се създават по реда на Закона за народното здраве".

Съвсем наскоро - в бр. 4 на "Държавен вестник" от 2004 г., бе обнародван и съвместният акт на Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването: Наредба N I-267 от 12 декември 2003 г., която урежда функциите и дейността на Заведенията за отрезвяване.

Тези заведения се създават и разкриват



по заповед на министъра на вътрешните работи



след съгласуване с кмета на общината по местонахождението им. Представляват специализирани заведения за временен надзор над лица в пияно състояние в невъзможност да контролират поведението си. Настаняването и престоят в тях става по принудителен административен ред без предварително съгласуване с орган на съдебната власт за срок до 24 часа. Необходимо е обаче сезиране на прокурорски орган в 24-часов срок за настанените в заведението лица по силата на разпоредбата на чл.82, ал.2 от Закона за МВР.



Не подлежат на настаняване лица с имунитет



За приети военнослужещи се уведомяват органите на военна полиция и при тяхно искане лицата им се предават. Малолетните и непълнолетните се предават на родителите им или в домовете за временно настаняване на малолетни и непълнолетни лица. При тежки случаи на опиянение или при установяване на травми и наранявания лицата се отвеждат в лечебно заведение.

Настаняването става с писмена заповед на полицейския орган, който го извършва. На приетите в заведението лица се извършва личен обиск, за резултатите от който се съставя протокол. След това те се разпределят от началника на заведението или дежурния служител в спалните помещения (разделено мъже от жени и чужденци от български граждани). При необходимост им се извършва хигиенно обслужване. По време на престоя им се осигурява медицинско наблюдение и евентуално помощ. След появяване на възможност с лицето се провежда беседа.

Настанените за отрезвяване лица получават необходими за престоя



спални и тоалетни принадлежности, както и храна



Осигурява им се възможност за свързване с адвокати, роднини, близки или представители на съответното посолство. Режимът за престой е ограничителен и настанените лица нямат право да напускат заведението без разрешение.

Освобождаването става до изтичането на определения в Наредбата 24-часов срок, след като полицейският орган се е убедил, че лицето вече е в състояние да контролира поведението си.

За престоя в заведението за отрезвяване (с оглед покриване на направените за възстановяване на лицето разходи) се заплаща определена държавна такса, която е в размер на тридесет лева. За нея се издава квитанция. При невъзможност тя да бъде заплатена на момента, се известяват общинските органи по постоянен адрес за събиране на паричното задължение.
2
650
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
25 Февруари 2004 11:10
Евалата бе братоци е тая информация ще я препратя на приятелчетата та да знаят като се почерпат в кой хотел могат да отседнат. Благодарско
25 Февруари 2004 19:12
Глей к`ва ценна информация! Бравос!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД