:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,632
Активни 164
Страници 24,266
За един ден 1,302,066

Млади булки се бъзикат с Калина и НИМ

Моделиерът на принцесината одежда отвръща на удара
Снимка: Велислав Николов
Трябва ли сватбената рокля на г-жа Калина Муньос да е в Националния исторически музей? - това беше основният въпрос на акцията в "Червената къща" в петък вечерта. Самата акция, наречена "Българските принцеси", включваше дефиле на десет момичета, облечени в екстравагантни булчински тоалети на дизайнери от класа на Мариела Гемишева в НХГ. Освен това бе раздаден протокол за дарение на роклите в НИМ по-сетне, като в него можеха да се включат всички дами, сключили наскоро брак. Организаторите от списание 1 не откриха причина, поради която въпросните рокли да не са в музея, а тази на Калина да е.

На гавра бе подложено изказването на министър Абрашев, че:

"Критериите, за да попадне един артефакт в музея, са два: да бъде историческо свидетелство за историята, историческо събитие, историческа личност. Или да е произведение на изкуството - тоест да има художествена стойност. Сватбената рокля на г-жа Калина Муньос отговаря и на двата критерия." Според организаторите този акт на НИМ вменява на министър-председателя неприсъщи функции, защото "министър-председател" е човек, който периодично се подлага на избор, тоест на съмнение, а в националното наследство трябва да попадат несъмнени артефакти.

Несъмнено членовете на семейството Кобург-Гота са с недоказани заслуги за възхода и величието на страната ни, решиха присъстващите. Пък в простия факт на женитбата на съответната княгиня липсва историческа значимост, да речем, от рода на везането на априлското знаме от една друга княгиня - Райна.

Булките се разходиха сред публиката, която оглеждаше моделите на чаша вино. Очакването на представител на НИМ, който да приеме даренията в Центъра за култура и дебат, се оказа напразно.

---каре---

Валентин Ангелов, дизайнер на роклята на Калина: Да си намерят 10 принцеси Калини и тогава да буйстват!



"Искам да кажа, че сами си убиваме историята и аристокрацията, освен че във вековете и други са ни я убивали. Ако тия десет рокли са на десет наистина княгини или пък царици - да, аз наистина нямам нищо против да са в Националния исторически музей. Булките може да са красиви като княгини, но те не са аристокрация. Нека организаторите да си намерят десет Калини, да направят 10 царски сватби, да поканят 10 пъти аристокрацията на Европа и тогава аз ще бъда първият човек, който ще ги приветства!"

----
 
Цял куп български булки принцеси възроптаха срещу историческата рокля на Калина.
 
Имаше и предизвикателни "младоженки" в по-пламенни тонове, вероятно за съответствие на "Червената къща".
12
2759
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
24 Януари 2005 08:42
Каква царска сватба, какви пет лева?Китин не е цар, дори не е благородник, а е испански хаймана!Артефакт!Роклята дори не е красива!
24 Януари 2005 09:33
Оставете го дизайнера да си живее в епохата на приказките за царе и принцеси! А иначе роклята не е нещо особено, роклята на Малеева шита от фирма "Капаска" по ми хареса, а и самата булка е заслужила повече пред народа ни от разни там "принцеси".
24 Януари 2005 10:44
Голема акция, големо чудо... Нещо май гладуващи републиканци - бунтари кроят тъмен заговор срещу царщината
24 Януари 2005 12:55
Абрашев пак си е наврял езика в Кобург-Готския задник.
То май не го е и изкарвал де...
24 Януари 2005 13:02
На 1-ви Май в НИМ ще изложат и килотите на Китин. Сега е с тях на плаване. Не ге сменя за да добият форма, цвят и аромат. След това малко ще ги поизчукат м/у 2 камъка за да им паодне нагара и ще ги сложат пред роклята.
24 Януари 2005 13:45
Музеите са пълни с национални костюми, носени от неизвестни хора и шити на газена лампа след като добитъкът е нахранен, хлябът замесен, а децата приспани, обаче никой не оспорва тяхната стойност, при все че това може и да не са най-добрите образци. По тази логика не виждам защо и роклята на Калина да не е в музей, представена като "българска сватбена рокля от началото на 21-ви век", примерно. Дали тя е несъмнен артефакт не знам, доколкото всеки артефакт поне за известно време си остава съмнен, а този още по-, защото му липсват кринолина, перличките и дълбокото деколте, фаворити на днешните булки. А що се отнася до отразяването на историческото време или както там беше формулирано, предлагам да се отправи покана за дарение на сватбената рокля на Жената на кренвиршите Сачи, която сватба бе отразена и в Сега и за чиято рокля се писа, че била изписана от Париж (приемствеността с традицията Възрожденските госпожи да си изписват тоалетите от Виена и Париж - значи историческа значимост). Други исторически костюми, които могат да влязат в колекцията са роклята и костюмът на с-во Желеви, носени на аудиенцията им с английската кралица (исторически прецедент). Бих добавила и жълтите обувки за 1800 лв (декларирана стойност) на Евгени Минчев, носени в един "Сблъсък" (като начало на интереса към паричната стойност на дрехите на известните личности).
Моля, допълнете аргументирано списъка.
24 Януари 2005 14:16
Естественно отгорът на въпроса ми е не ! Тая Калинка не я познавам , ама ми се чини че нищо значимо не е направила за България та рокличката и да се вее в НИМ ! Да беше се оженила поне за някой крал или шейх поне ! То след време може да поискат както каза Тапата и непраните гащи на Китен Муньос да изложат там ! Мястото и е в някой бутик за булчински рокли втора употреба - макар че се съмнявам дали някой ще я наеме и за ден !
24 Януари 2005 17:31
Мисля, че музея ще спечели, ако роклята на Калина е изложена в него. За мен, а сигурно и за други българи , ще е интересно от близо да я видят. Освен това все пак Калина е дъщеря на български цар, и това ще подсили интереса на посетителите -и българи и чужденци!
Според мен противниците на идеята излишно политизират.
24 Януари 2005 17:55
А на мен пък би ми било интересно да видя на Тодор Живков чорапите.
Айде и те в музея...
24 Януари 2005 18:30
Хубаво ще е да остана роклята в НИМ - заради тези след нас. Като не могат да видят на живо бивш мавзолей, да гледат на живо делата на бивши пр_стаци..
24 Януари 2005 18:39
а сутиено и прашката нема ли да ги изложа?
24 Януари 2005 19:53
Горе някой беше писал, че Калина била пич.
Още ли държиш да видиш прашката?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД