:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Испанското правителство не можа да скрие истината за атентатите

Мадрид призна за "Ал Кайда"

"Вие, фашистите, сте терористите", викаха симпатизанти на левицата
Късно в нощта срещу неделя испанският министър на вътрешните работи Анхел Асебес се появи по телевизията и призна за наличието на улики, че извършителите на атентатите в Мадрид в четвъртък са ислямисти. По това време пред централата на управляващата Народна партия в Мадрид и в други градове хиляди протестираха срещу лъжите на правителството, положило огромни усилия да припише вината за атентатите на сепаратистката терористична организация на баските ЕТА.

С викове "Лъжец", "Убиец" и "Изтеглете нашите войници от Ирак" бе посрещнат вчера кандидатът на Народната партия Мариано Рахой пред изборната секция в Мадрид, в която той пусна гласа си за нов парламент. Преди това Рахой обвини социалистите в телевизионно обръщение, че са опорочили изборите с недопустима политическа активност в деня за размисъл. Той нарече "незаконни" спонтанните протести пред сградите на Народната партия.

Говорител на социалистите каза, че лидерът на партията Хосе Луис Родригес Сапатеро няма да коментира думите на Рахой, нито да прави политически изявления в изборния ден. Премиерът Аснар, който се оттегля след два мандата начело на правителството, гласува видимо напрегнат и при много изнервена обстановка, показаха телевизионните кадри.

"Вие, фашистите, сте терористите", "Вижда се, чувства се, правителството лъже", "Преди да гласуваме, искаме истината" скандираше в събота вечер тълпата пред централата на НП в Мадрид, обградена от гъст полицейски кордон. "На един от плакатите пишеше "Аснар, твоята подкрепа за Буш ни излезе скъпо - 200 убити". Издигаха се голям брой лозунги "Мир" - същите, които бяха използвани при най-внушителната демонстрация срещу войната в Ирак на 15 февруари м. г. Тогава според някои оценки в цялата страна на антивоенни протести излязоха над 4 млн. души. Телевизия "Евронюз" коментира, че събралите се пред централата на Народната партия в Мадрид са главно симпатизанти на левицата. Те използвали SMS-и и Интернет-форуми, за да се организират, тъй като испанските медии с изключение на радио "Кадена СЕР" неохотно отразяваха всякакви неофициални прояви.

Видимо напрегнат, Асебес съобщи, че са били арестувани трима мароканци и двама индийци, а следата, по която полицията е стигнала до тях, е телефонната сим-карта от неексплодиралата чанта-бомба. След полунощ министърът отново направи изявление и съобщи за открита видеокасета, в която по неговите думи говорителят на "Ал Кайда" Абу Духан ал Афгани съобщава, че мрежата на Бен Ладен поема отговорност за атентата.

------------

Касетата



Записът на касетата, намерена в кошче за боклук до мадридската джамия, гласи: "Поемаме отговорност за това, което стана в Мадрид точно две и половина години след нападенията в Ню Йорк и Вашингтон. Това е отговор на вашето сътрудничество с престъпниците на Буш и неговите съюзници. Това е отговор на престъпленията, извършени от вас в света и особено в Ирак и в Афганистан, и с Божия помощ ще има още. Вие обичате живота, а ние обичаме смъртта, което е пример за това, което казва пророкът Мохамед. Ако не спрете вашите несправедливи действия, ще има повече и повече заплахи и тези нападения са слаби в сравнение с това, което ще се случи и което вие наричате тероризъм."

--------------



По-късно мароканците власти съобщиха, че са идентифицирали

арестуваните мароканци. Нямало данни дали тримата на възраст между 30 и 34 г. са свързани с ислямистки групи.

Името на един от мароканците, задържани в Испания - Мохамед Шауи, - е споменато в подслушан разговор на активисти от клона на "Ал Кайда" в Испания, който участвал в подготовката на атентатите на 11 септември в САЩ. Това обяви вчера в Париж следователят Жан-Шарл Бризар, работещ за адвокати на семействата на жертви от 11 септември, предаде АФП.

200 души бяха убити и 1500 ранени при десет почти едновременни експлозии в четири влака в Мадрид рано сутринта в четвъртък. От самото начало личеше, че атентатите имат за цел да повлияят върху неделните избори. Правителството положи огромни усилия във вътрешен и в международен план, за да припише вината на ЕТА, въпреки че говорители на баската организация многократно отричаха съпричастност. Подкрепа им даде Съветът за сигурност на ООН, който гласува декларация, осъждаща конкретно ЕТА, както и президентът на САЩ Джордж Буш, който в специално интервю за испанската телевизия похвали действията на своя приятел Аснар. Посланиците на Испания по света получиха инструкции да прокарват посланието, че ЕТА стои зад атентатите.

"Сега никой не може да прогнозира резултатите", каза политологът Хуан Диес, цитиран от Ройтерс. Консерваторите на Аснар водеха в сондажите и според социолозите щяха да получат още по-голяма подкрепа, ако ЕТА, срещу която те водиха по-успешна борба от социалистите, се окажеше автор на атентатите. И обратното - авторството на "Ал Кайда" засилва шансовете на социалистите, които бяха на антивоенни позиции и осъдиха Аснар за подкрепата му на водената от САЩ война в Ирак.

Испания изпрати 1300 войници в Ирак. Говорителят на социалистите Хосе Луис Родригес Сапатеро обяви миналата седмица, че ако левицата спечели изборите, контингентът ще бъде изтеглен, в случай че САЩ не предадат на ООН отговорността за управлението на страната до средата на лятото.

Екип на Си Ен Ен запита граждани, които отиваха да гласуват, дали атентатите ще повлияят на вота им. Само една жена каза, че атентатите ще я накарат да гласува различно от предишното й намерение. Ройтерс цитира испанец, който признал, че обикновено не гласува, но заради случилата се трагедия е отишъл да пусне бюлетина. Изборите преминават при много висока активност, отбелязаха испанските медии.



Реакция



В Берлин германският министър на вътрешните работи Ото Шили съобщи, че ще поиска ирландското председателство на Европейския съюз да свика среща на вътрешните министри на страните-членки, за да се обсъдят въпроси на сигурността след атентатите в Мадрид, предаде АФП. "Необходимо е да разгледаме този въпрос в европейски контекст", каза Шили, като посочи, че на срещата трябва да участват шефовете на полицейските и тайните служби на страните-членки. Атентатите в Мадрид от четвъртък са първият удар на "Ал Кайда" на Стария континент и са най-смъртоносният терористичен акт срещу Европа.
 
Демонстранти носят тоалетна чиния с надписа П.П. ("Народна партия") и емблемата - чайка - на управляващите консерватори на Хосе Мария Аснар по време на протеста пред партийната централа в Мадрид в събота. На плаката пише "Нашите мъртви". Тълпата скандираше - "Нашите мъртви - вашата война".
98
563
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
98
 Видими 
14 Март 2004 23:13
Испанското правителство не можа да скрие истината за атентатите и испанският народ му отне властта и поднесе на социалистите, които са против войната в Ирак, против политиката на юесей, против Буш. Европа побеждава!!!!!
Браво Европа!
14 Март 2004 23:17
Нещо не разбрах: как така на намерената касета се казвало "...с Божия помощ ще има още...", не трябваше ли да е с помощта на Аллах?
Ако е грешка на службите записали касетата - ебати леваците!
Ако е грешка на преводача - какъв е тоя дървар?
Ако е грешка на журналята - редактор нямате ли си бе? Или и той като вас?
14 Март 2004 23:20
Бог и Аллах - едно и също.
14 Март 2004 23:26
Султане, и аз съм голям фен на неманипулирана Европа, но още ми е трудно да се зарадвам. Все пак става въпрос за политици, дано да не си измислят някакво извинение и да я подкарат като нашите - обещаното не е като завещаното. Като един от възможните варианти се очертава да влязат в коалиция с някоя друга партия за да имат мнозинство и да стигнат до консенсус. Стискам палци да не стане така!!!
14 Март 2004 23:46
Разбирам Mefistofel. Дай малко да се радваме, па после пак както преди. Се ла Ви са казали парижаните.
*
На арабски Ал Илах = Аллах. Граматическо правило – буквата “И” не се пише и не се произнася.
Ал е членуване на определена дума. Илах означава бог, божество. Аллах означава Богът т.е. един Бог.
Ля илахе илля Аллах – Няма божество освен един Бог. И този Бог (Аллах) се смята на всички народи.
Според исляма Христос е само син (в значение Любимец) на Бога (Аллаха). Защото Бог не е телесен и не може да бъде биологически баща. Ислямското мислене философски прецизира думата Бог (Аллах). Ислямът признава всияките религии изпратени от Бога на хората по земята и последната религия е Ислямът. И всички тези религии са изпратени от един единствен Бог.


Редактирано от - SultanBg на 15/3/2004 г/ 03:53:01

15 Март 2004 00:01
Иха, много обстойно си го обяснил. Аз съм малко зле по историческите и хуманните науки, повече съм по техниката, но от обща култура е добре да се знаят поне основни неща.
Дай верно да се порадваме, и без това не се случва често. Пък и ей сега ще цъфнат някои изнервящи субекти и ще развалят кефа.
15 Март 2004 00:06
Султане от пръв поглед си личи , че си Солтанисвал в БГ-номеклатурата, Англо-Американския, империялизъм ви е набит в задниците още при раждане....Наистина много жалко , че толкова лесно минава при (Джипсо-Испанците)номера на Резаните от АлКаида.Атентатите в Мадрид и ефекта варху Лумпенския народ в Испания са....ПОБЕДА и стимул за Мюсолманския свят.
15 Март 2004 00:12
Ако дойдат социалисти и изтеглят Испанските войски, значи тогава целят друго, засилване на полицейската им системка в Европа, ще отнемат още от свободата на демократичния народ!Все още под въпрос е какво се целеше с този атентат?Или повече войски в Ирак или придвижване на полицеизирането в затварящата се с железен обръч постепенно зона на ЕС. а може и двете едновременно, което ми се струва засега доста вероятно.
15 Март 2004 00:21
Мадридската трагедия е в резултат на активни мероприятия от атрана на тъмните сили, които с цената на много човешки жертви се страят (на всяка цена) да осигурят победа на Буш за втори мандат.
Буш и Осама една Сатана. В бизнеса и в терора.
15 Март 2004 00:39
Алоооо горните СОПОЛИ, !!! що не отидите в ICQто или Меssengera, ами се Секните червените Сополи тук бе Дреугари?? ?
15 Март 2004 00:40
Можем само да се възхищаваме на мъдростта на историята-често се повтаря, а хората никога не си взимат поука.
Ето и днес в Испания, комунягите дойдоха на власт с кръвта на 200 невинни, по стара традиция, разбира се. Така арабските изроди, които 7 века държаха тази страна в робство, днес отнова я хвърлиха пак там, на кладата на страданието
Следващите експлозии ще са в Италия. Другарите на Палмиро Толиати не са били на власт от десетилетия и сега е момента да целунат корана
Няма никаква изненада и за факта, че у нас само бг-комунягите са готови да прегърнат арабските си братя по всяко време, особено срещу добро петролно заплащане
20 век завърши с разпад на комунистическия рак, но 21 век почна с пиршество на пещерния канибализъм, та си мисля, пак ли ще повтаряме историята на великая октябрьская, само за да раберем че от злото на фанатизма-червен или ислямски, никой няма нужда...
15 Март 2004 00:46
q , голема простотия каза , бре
15 Март 2004 00:48
Със Султана безспорно сме съмишленици! Голяма част от форумците роптаят срещу теорията за конспирацията, но никой засега не е оборил твърдението, че всъщност става въпрос за конспирация в практиката. Съвсем реално и на живо - всъщност наживо за този който оцелее!
15 Март 2004 00:55
бароне
извинявай , но не ти дочетох постинга . Много ме развълнува . Един съвет от мен - престанете с това взривяване на влакове на село , хората вече влизоха в капитализма
15 Март 2004 00:55
Във всяка политика има КОНСПИРАЦИЯ!Няма политика без конспирации, но повечето тук са направо невъзможно повърхностни.
15 Март 2004 00:59
Башмайсторе, защо така се изпускаш? То по онова време който беше неудобен го екстрадираха (в по-добрия случай). Ти нали претендираш да не си като тях!
15 Март 2004 01:02
Социалистическая партия победила, получила 164 мандата. До этого у социалистов было 125 депутатов в парламенте.
Правящая Народная (консервативная партия) - на втором месте со 148 депутатами. До этого она имела 183 депутата. Это обеспечивало ей абсолютное большинство и возможность проводить свои решения вопреки всей оппозиции, чем она часто пользовалась, особенно по вопросу войны в Ираке.
Как еще одну сенсацию наблюдатели отмечают увеличение с 1 до 8 количества мандатов Левореспубликанской партии Каталонии, кандидат которой - Жозеп Льюис Карод-Ровира - недавно резко критиковался официальным Мадридом за тайную встречу с лидерами ЭТА, на которой он пытался склонить их отказаться от терактов.
15 Март 2004 01:27
Видяхте ли бе башмайстора –мърляч и оня мърльо селския барон какво става в Европата. Испанският народ не иска война. Иска мир. Иска разбирателство с баските и гласува за тях, осигурил им 8 депутатски места в парламента.
А вие гонете михаля и Осама по афганистанските чукари и катакомби. Що не вземат Буш и Аснар да отидат да го гонят. Като се видят може и по едно наргиле да изпушат или арабско кафе.
Хайде Чао.
Времето ви се измерва с пясъчен часовник.
15 Март 2004 01:38
Бравос Мефисто, мислех че пак ще туриш лицемерна сатанинска маска и ще се отречеш от султана рязан, но ти си призна без бой , че сте съмишленици.
Султанчо, мир с кого бе, че не стана ясно- с убийците на невинни ли, или с болната ти комунистическа съвест. Не виждаш ли, че задължително ви трябва кръв на невинни, за да дойдете на власт? Сляп ли си, или чалмата ти пречи?

15 Март 2004 01:45
Ей сега гледах по телевизията една жестока метафора - Путкин печели избори, показват Кремъл и зад него заревото на огромен пожар, поглъщаш исторически и архитектурен паметник. Двама пожарникари загинали.
Така е, с КГБ към светлото кърваво бъдеще на ...Ада!
Почвам вече да се страхувам, да ви кажа честно. Толкова много съвпадения с началото на 20-век, като само болшевишкия фанатизъм е подменен с ислямски...
Но те са си другари от край време , та разликата никаква. И Америка пак остава сама, и пак ще върне доброто на цивилизацията, но след като милиони си отидат, ей така за нищо или за кефа на Сталин или Бин Ладен...
15 Март 2004 02:08
Испанската управляващата консервативна Народна партия беше свалена от власт, след като разгневените гласоподаватели наказаха правителството след кървавите атентати в Мадрид, отнели живота на 200 души, предаде АФП.
Лидерът на социалистите Хосе Луис Родригес Запатеро, който се очаква да стане новият министър-председател на Испания, след като партията му спечели 43% от народния вот срещу 38% за консерваторите, започна речта си по случай изборната победа с минута мълчание в памет на жертвите от терористичните нападения в испанската столица.
“Непосредственият ми приоритет ще бъде борбата с всички форми на тероризъм”, каза Запатеро пред свои привърженици.
Родригес - Премиер!!!!!
15 Март 2004 02:25
Бароне, ти сега ли чак разбра? Ами че аз никога не съм крил какво си мисля за това кой всъщност дърпа конците! Пък и боя е присъщ само на червени полицейски структури, надзирателите в Гуантанамо не изключая! Ти не си ли наясно кой е първосъздателя на така наречения тероризъм в сегашната му форма? Ще ти подскажа малко. Щатите въоръжиха и обучиха "съпротивително" движение в Афганистан в рамките на студената война. Но те са известни с това, че без пари трудно нещо дават. За целта от ЦРУ организираха канали за афганистанска дрога, за да имат пари хорицата за оръжие. След като руснаците се изнесоха оттам, янките нещо позагубиха интерес към района и докато се усетят, талибаните я подкараха към неудобна за тях (янките) посока. Покрай твърдата им ръка беше спряно и кранчето на дрогата. Само сега да не ме изкараш талибанец!!! И у тях кусури колкото щеш, като навсякъде! Изведнъж след падането на желязната завеса, се оказа, че щатите няма с кого да воюват, нямат си неприятел, няма и на кого да продават оръжия. Трябваше да се измисли нещо по въпроса! Буш Старши (бивш шеф на ЦРУ), като стар съюзник с Осама, стартира дългосрочен план за световни размирици. Районът е повече от "вкусен", защото в плана беше и строеж на нефтопровод през Афганистан, а правителството не беше проамериканско. Факторите бяха и още няколко. Просто районът се самопредлагаше като бъдеща гореща точка. Заедно със Израел нещата бяха до детайли планирани, стъпка по стъпка - Афганистан, Ирак, другите все още чакат на опашката. Лошото е че Чичо Сам е способен да спечели война, но е напълно безпомощен когато трябва да спечели мир!!! Естествено, за да се поддържа неотслабващо напрежение, е необходимо и тук-таме да гръмне по нещо, което носи допълнителни дивиденти под формата на свободна ръка в настолването на полицейски режим - Щатите бяха първа писта в това отношение. Не зацепваш ли вече, че за да бъде изпълнен планът за колонизиране на света, е необходимо да имаш противник, който да ти дава поводи, точно когато ти е най-изгодно? А Осама не е никакъв терорист, той е просто един продажник, помагащ на истинските виновници да промива мозъците на поддатливите араби и да ги прави людеунищожители. Без подкрепата на Големия Брат той е нула. Та в крайна сметка баш виновните са тези, които са обучили кучето да е кръвожадно, не кучето е виновно, а господаря му!
Нямам за цел да те убеждавам, но и ти не ми приписвай грешни епитети като "лицемер"! Остави хората сами да решат какъв съм! Недей да мислиш вместо тях, както и аз не искам друг да мисли вместо мен!
Айде че утре съм на бачкане. Отивам да се изкъпя и пак ще намина, но за малко - колкото да ми изсъхне косата.
15 Март 2004 02:26
Mefistofel не се занимавай. Безполезно е. Ще бъдат изписани безброй редове в защита на исляма и ДС. В защита на БКП и петролните долари. С хора, слепи и бъркащи причина и следствие, няма смисъл..........
Фанатизма и простотията ходят заедно.......
15 Март 2004 02:31
Ей обърках ви. Baron Selski .............. ......... Sorry........ Явно Мефистофела се е закачил към рязаните........
15 Март 2004 03:36
Бира, гледам че продължават да те правят от маята менте, както ти писах преди няколко дни. Оправи си мирогледа! И разсъждавай трезво! Това че представям нещата такива каквито са, не значи че съм взел нечия страна! По въпросът който е повдигнат тук, ни съвпадат мненията. По друг може да се различават. Освен това не забелязах никой от горните да те е обидил, не избързвай с "рязаните"! Като те чета, виждам че и ти се оставяш вместо теб да мислят CNN и Fox News. Какви са тези бълвочи за петролните афери на БКП и каква е връзката им с тайните операции на ЦРУ в Близкия Изток, ще ме светнеш ли? Ти си досущ като Ина тодорова. Тя вчера като не й се вързахме на пропагандата, реши че вината е в чешкото правителство, което било недемократично, защото аз съм тук за пет месеца и половина и не съм съгласен с нея! Какво имам предвид - подреди си малко мислите и недей да говориш несвързано. Айде засега няма да те питам колко "нечервени" правителства търгуваха с Ирак по време на ембаргото. Като влезеш в час, може и да се опиташ да преброиш американските фирми използвали изгодата.
15 Март 2004 03:45
El secretario general de los socialistas ha anunciado que su prioridad al frente del gobierno será "combatir toda forma de terrorismo", para lo que espera contar con la unidad de todas las fuerzas polí ticas.
15 Март 2004 04:35
Мефисто, не си лошо момче, ама като те чета получавам главоболие и световъртеж. Поне ми помагаш да разбера като как дявола е чел евангелието, де...
Нацвъкал си ги едни конспиративни теории дето само показват, че си яко назад с материала...ама си викам, бе друго си е човек да има връзки и в Ада, щото нищо се не знае , та ще те подкарам с меката баданарка.
Основната ти грешка е, че ни взимаш тука за абдали, а някой все пак сме талагентни хора, и партийните бълхи от Позитано 20 не ни действат. Виж султанчо мое го докарат и до емоционален гърч Глей го сега как е подфирчил световнио тероризъм и нема начин заедно с испанските камаради да не му таковат мамето Па ше има "венсеремос" и "но пасаран"
Втората ти грешка е, че работиш по старите кулинарни книги на кагибито, дето пише, че зимате неколко факта на око, разбърквате ги убаво, така че читателя да събере очите на върха на носа, наместо солчица ръсвате малце от гадния световен колониализъм или фърляте неколко зрънца чер пипер от сорта на "Бин Ладен не е никакъв терорист", а бавачка в детската градина на кьошето на "Симеон" и "Будапеща", и манджата е готова за сервиране. Да ма прощаваш, ама тоя булгур го ядохме по татово време... и се ме докарваше на ...разстройство
Не ща да съм прав, ама ми се чини, че на Америка пак ще и се наложи да освождава "благодарна" Европа, въпреки че ще е по-честно този път да си остане пременена с фереджето. Нема само на мене да ми реве оджата у петък пред Халите, я!?!
15 Март 2004 05:19
Бароне! Бароне! Не видях някъде да ме опровергаваш че Осама янките сами си го създадоха. Дори си признаваш че "...вземам няколко ФАКТА...". Като пишеш на диалект, още не значи че ще направиш по-силно впечатление. Първо ме опровергай, пък после използвай триковете с отклоняването от темата. Ама помисли добре, защото ще последва въпроса "Кой издигна Садам за да го противипостави на Иран?". Има да се пънкаш и да се пениш, направо не ти завиждам! Дано не са ти навредили генетично модифицираните храни! А за цвета ми не бери грижа - Мефистофел е черен. Толкова си повърхностен в мисленето, че друго освен КГБ и комунисти не може да ти роди мозъчето. Ама нейсе, на янки е простено! Няма да се моля "сляпо да прогледа", понеже не си сляп, а кривоглед, но това си е лично твой проблем и моя излишна грижа. За следващия път си разшири репертоара, защото това с червеното е по-изтъркано дори от "терористи" и "Ал Кайда", да не говорим че свидетелства за бедния ти речник (опа, забравих че ти не се числиш към българите, простено ти е).
15 Март 2004 05:30
Не мога да изтрая, толкова се изкефих!!! Я чакай да те предупредя, преди пак да си сгазил лука. Не ми излизай с постановката че като истински агент не спя и съм на дежурство. В такива евтини тарикати като теб чета като в отворена книга. Като излязох от банята и видях че още се ослушваш, веднага ми стана ясно, че чакаш да заспя и да плюеш на воля. Направо ми изпълни душата, като не ме разочарова и се осмели да си покажеш носа в 4h30' средно-европейско време (5h30' българско) - толкова си елементарен, че е излишно да ти обяснявам. Поне ще отида с кеф на бачкане - костюмар, а ти можеш да хващаш кирката! Ти и без това май другото не можеш да го вдигнеш, иначе нямаше да ги има тия мисловни дефекти които демонстрираш!
15 Март 2004 05:33
Мефисто и СултанБг, изкефихте ме!
Много ми допадна: "Като те чета, виждам че и ти се оставяш вместо теб да мислят CNN и Fox News. Какви са тези бълвочи за петролните афери на БКП и каква е връзката им с тайните операции на ЦРУ в Близкия Изток, ще ме светнеш ли? Ти си досущ като Ина тодорова"

Някои цукери така са коленичили пред САЩ, че чак цепката им се вижда.
15 Март 2004 05:50
А, привет на неспящите! Много ми е интересно, един ден като се поведе спор свързан с комунистите и аз съм против тях, Барона каква ще я запее! Сигурно пак ще се скатава и ще дебне удобен момент. Ако беше чел вчерашните ми мнения вече щеше да е наясно, ама както казваш, от надупване не му остава време. Защо да си разваля кефа така както е на четири крака.
15 Март 2004 06:34
Хей дяволе.... Аз не се заяждам на лична основа. Не ти препоръчвам и на теб да го правиш. Този спор е по възгледите. Затуй ти писах че си объркал причина и следствие. Първо беше 11.09 и тогава се започна с Авганистан и Ирак. Явно си праил нещо друго докато ставаха събитията......... Я си дай почивка и прегледай старата преса и видео. Аре след некой друг месец ми се обади да ти разясня неразбраното.........
15 Март 2004 08:12
ИЗБОРИТЕ В ИСПАНИЯ БЯХА СПЕЧЕЛЕНИ ОТ АЛ КАЙДА!!!!!
Къде са сега тези които обясняваха , че атентатите са дело на испанските спецслужби?
Огромна загуба за Аснар и Буш и тяхната клика.
Но да видим дали на новия премиер ще му стиска да изпълни обещанието си за изтегляне на войските.Той едва ли е предполагал че ще стане премиер.
Какво ли чака Италия, Великобритания и Полша?
Не знам, но тези арабски фанатици, освен че са такива са, имат и стратегически поглед в бъдещето.Да направят атентат 3 дена преди изборите, случая с касетата, всичко е брилянтно, ако не беше зловещо.Тези хора са високообразовани, владеят всички психологически хватки с които въздействат на съзнанието на огромно мнозинство хора не само мюсюлмани, но и християни както се вижда.
Междувпрочем, някой написа ли че ОСАМА БИН ЛАДЕН е РОДЕН НА 10.03.1957г?
ИМАЛ Е РОЖДЕН ДЕН 1 ДЕН ПРЕДИ АТЕНТАТИТЕ..ОТ 11.09.2001 ДО 11.03.2004 СА ИЗМИНАЛИ ТОЧНО 911 ДЕНА.911 НЕ ВИ ЛИ Е ПОЗНАТО?11.09 ОТЗАД НАПРЕД.
АРАБИТЕ НЕ ЧЕТЯХА ЛИ ОТЗАД НАПРЕД?
Тази мистика е ужасяваща, А И ИДВА 20.03.
1 ГОДИНА ОТ ИНВАЗИЯТА В ИРАК
15 Март 2004 09:32
ЗИП, изборите в Испания бяха спечелени от народа и , но най вече от МЛАДИТЕ ХОРА НА ИСПАНИЯ! Да беше видял снощната 300 000 демонстрация след обявяването на резултатите, все млади хора между 16 -30 години , демонстрираха победата и ликуваха .ВВС описа как те са организирани тази демонстрация- с SMS-си точно за 1 час .Невероятна организация!
И победилия изборите социалист Luis Zarera вече получи мощна подкрепа от ЕС. Германия поиска свикване на конференция на ЕС- това е израз на силната и точна организираност на немците . Това ще бъде конференция на окончателното конструиране на общоевропейската отбранителна система(ОЕОС).ЕС ще засили военната си отбрана и ще заварди добре границите си. Всички държави в ЕС вече имат окончателно мнение с какво ще участват в нея. Финландците ще участват с изградената си система на “анализиране на граничния контрол”!


15 Март 2004 09:33
Само не разбирам , защо Паси , Пръмова , Свинаря и Симеон не промълвяват нито дума за работещата се вече общоевропейска отбранителна система (ОЕОС) , нито са направили опити България да участва вея , макар и само асоцииран член на ЕС , или най-малко да прояви дипломатически интерес към това задаващо се ново . Тъпотия и зомбираност владее българската външна политика и обърнати с надежда очи към задокеанския ни нов голям брат!

15 Март 2004 09:39
Най обезпокоителна е външната политика на БСП-арите , която продължава да се владее от пишман дипломати и всички деца на бивши величия , като Боковица и да ратуват за остарели виждания за геополитическото и геостратегическо място на Бългаия в Европа и Света. Обявяването на БСП , съгласие да приеме американски бази , да не прави референдум за НАТО и да поддържа нашият батальон в Ирак е израз на НЕрефермираност на българските социалистите и далеч от позициите на европейските социалистически партии. Много ми са смешни , когато говорят за НАТО-вски бази , но не и за американски (нали така Параграфе ?) До сега не съм видяла НАТО-вска база без американски войници!
С тази си лоша външна политика, БСП губят минимум 10 % в бъдещите избори и за това се страхуват да управляват !Кухи политици имаме , куха опозиция имаме!

15 Март 2004 09:52
Ина, естествено, че народът на Испания е спечелил изборите.Но я само си представи, че ги нямаше тези ужасяващи атентати?Какъв ли би бил резултатът?
Проучванията сочеха победа на Аснар.
Ударът на Ал Кайда е отрезвяващ.САЩ започнха една нелигитимна война, която за огромно нещастие сега се обърна срещу безмозъчните европейци.
Трябва да има общ фронт срещу тероризма.Но тероризма е само следствие, не е причина.Еднополюсен свят е невъзможен.Това е аксиома.Сега пак има двуполюсен свят.За съжяление този втори полюс е фанатично обладан от чувство за мъст.Няма никакво съмнение , че ако му попадне под ръка например ядрено оръжие, без никакви скрупули ще го използва.
За всичко са виновни САЩ.Те създадоха това чудовище и вместо да се борят с него, тръгнаха към нефта на Ирак.Безмозъчна политика.
Испания просто е една пешка в световния гамбит.
15 Март 2004 10:04
Дяволе Мефисто , с твоето тъмносиньо мозъче трудно ще ме разбереш какво исках да кажа вчера .Казах, че чешкото правителство е досущ еднакво по мислене с българското. И двете страни влязоха в т.н. Иракска Коалиция и изпратиха войски в Ирак. И сега сърбат попарата на последствията !България вече даде човешки жертви и то не малко !Причината е в незрялостта на демократичното мислене в обществата на тези източноевропейски страни и млади демокрации и най-важното –незрялостта в недемократичното мислене на политическите им класи . Без да питат народа си , с кабинетни решения , правителствата на двете страни изпратиха войски в Ирак и присъединиха страните си към лагера на САЩ. И двете правителства управляват по най- недемократичен начин , с много елементи на мислене от времето на социализма. Подкрепа получиха единствено от Стара Европа от франковиста Аснар и мусолинеца Берлускони. Аснар не поиска да признае понятието Стара Европа и резултата е ясен- победи го на изборите социалиста Зарера . Берлускони ще бъде победен от Проди-оглавяващ италианската левица , в наближаващите избори в Италия.Дано Ал Кайда (или арабската съпротива) не ги удари и тях пред изборите! Но мисля , че няма , защото примерът на Испания е доста нарицателен за Европа!
При нас по болшевишки управляваше Костофф и курса му го продължи Царю , даже при него се наблюдават и процеси на пълна деградация пълна , поради нискио качествения му управленчески състав
Именно това ниско демократично развито съзнание на източно европейските правителства използва САЩ , в пъкления си план за разделянето на Европа на Нова и Стара . Подкупва правителства и политици , въвежда с жестока ръка на неолибералния икономически модел за разрушаване на икономиките им и от там на държавността им (унищожителната приватизацията на Костоф и американския подход на Шулевица) , за да ги превърне в свои сателити и откъсне от ЕС Докато приемането на Чехия в ЕС е факт, опасността за България е огромна, да остане вън от редиците на ЕС , с воденето на тази си политика !



15 Март 2004 10:12
Султане , адмирирам мнението ти в този форум и напълно го подкрепям Само не разбирам едно в теб –продължаваш да робуваш на остарели понятия , като религиозната солидарност и като изповядващ исляма , да се държиш като на умряло и поддържаш всяка изява на партията на ДПС! Не можеш да разбереш , че именно с “религиозната солидарност” , ръководството на ДПС манипулира всячески мюсюлманската маса в България и използва един стар похват в политиката на бившата Османска империя , станала и наследствена доктрина на Младотуската рупублика и продължаваща (в заглушени форми) в днешна Република Турция- да манипулира мюсюлманското население на Балканите (като бивша майка и бащица ), всячески за своите националистически пантюрски интереси!


15 Март 2004 10:27
“Непосредственият ми приоритет ще бъде борбата с всички форми на тероризъм”, каза Запатеро пред свои привърженици.
Интересно, ами че той така се качи на власт, използвайки борбата на предишните управляващи за същото. 200 души загинаха (200!) в един атентат, насочен срещу старото правителство. Аснар имаше ясна политическа позиция и се бореше с терористите в собствената си страна... новото правителство осигурява повече места в парламента за представителите на същите тези терористи.
Помислете върху това- няма позиция, само факти.
15 Март 2004 10:46
Shadowin, Пропускаш нещо много съществено от речта на Luis Zarera пред испанския парламент. Той каза , че ще се бори против тероризма , НО В РАМКИТЕ НА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА И ЗА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА. А именно по това са се различавали мненията на Аснар и Зарера-Азнар не признаваше понятието Стара Европа и беше всякакъв разединител на Европа и на ЕС с политиката си V А как Аснар се е бори ефикасно с тероризма, изводите са на лице с кървавия атентат в Мадрид.Като имаш предвид , че за готвеното покушение от Ал Кайеда , Аснар и правителство са били предупредени от преди 2 месеца от норвежци- експерти в борбата срещу тероризма , които са намерили писмени потвърждения от леговището на Ал Кайда. Но тепърва ще излизат фактите по подготовка и извършването на атентата в Мадрид- малко търпение!

15 Март 2004 10:51
Испанските войници "естествено" ще се приберат от Ирак на 30 юни, ако няма нови неща. Това каза лидерът на испанската Социалистическа партия Хосе Луис Родригес Сапатеро.

БГНЕС припомня, че социалистическата партия спечели вчерашните парламентарни избори в Испания. На 30 юни е предвидено да стане предаването на властта на иракчаните от окупационните сили. /АФП


те това е ... духайте супата Буш и пудели ... на лъжата краката са къси ... който създаде Осама да му бере гайлето ... в ирак тероризъм нямаше ... сега имаме и тероризъм и фундаментализъм
15 Март 2004 10:53
ЗИП, изборите в Испания са победа на здравия разум. Испанците винаги са били на антивоенни позиции но досега си правеха оглушки. Просто защото не бяха усетили войната на свой гръб.
*
Барон Селски, добре че сам си се определил като селянин, да не го правя аз. Испанските социалисти (не комунисти) са имали 4 поредни законно избрани правителства.
Арабско РОБСТВО в Исапния не е съществувало. Халифата на Кордоба е бил (и не само за времето си) пример за верска търпимост и е бил във всяко едно отношение на много по-висока степен на развитие от съществуващите по това време европейски християнски държави.
*
И едно уточнение: лидерът на социалистите се казва Хосе Луис Родригес Сапатеро.
15 Март 2004 11:07
Малко бъркате испанските социалисти с нашенските. Аснар излъга испанците и те не му го простиха. Същото щеше да се случи не така изразено и при други обстоятелства. Радвам се, че дори тази трагедия не озвери испанците, както стана с американците. Докато Европа реагира така на атентатите, няма да бъде сломена. А вие се запитайте, кой е причината за създаването на Ал Кайда и кой най-много изостря терора по цял свят, с нетолерантната си "твърда" политика и грубата си намеса несъобразена с никакво международно право и общоприети конвенции.
15 Март 2004 11:09
Кондурджиев, демек?
15 Март 2004 11:30
ЗИП , поставяш много основателни въпроси , на които трудно ще се даде отговор , в сегашното положение на пълнен хаос в международното политическо положение. Но все пак има признаци , че света навлиза в ново състояние на осъзнаване на новите геополитически и геостратегически състояния и оформянето на нови епицентъра и лагера в международната политика.
Кой проучвания сочеха победа НА Аснар? Ами преди всичко проучвания на народната партия на Аснар , които всячески се мъчеха да манипулират, в 9 годишно си управление, гражданите със “свои галъп проучвания” и при това с минимална разлика от 3-5 % преднина . Спомни си манипулациите около кървавия атентат сега вм Мадрид-всячески се мъчеха да запазят в тайна от обществото факта , ча Ал кайда е авторът.Но не успаха , защото испанците са високо демократично развит народ и бързо реагираха на тези опиит.
Франковиста Аснар , в края на управлението си показа недемократичните си методи , почти тоталитарни на управление .Външната си политика той не пожела да я направи достояние на обществото , нито да я доведе до обществен дебат и взе решения за участие във войната с Ирак , самостоятелно , без обществено допитване , с кабинетни решения (досущ като нашите пишман жълти политици), като иногрира общественото мнение , което беше 90% против участието на Испания във войната в Ирак
__________
Прав си за “безмозъчността на политиката на САЩ” в Ирак , но тя се обърна не върху цялата Европа , а срещу тези правителства , като тези на джуджето Азнар приели една политика на РАЗДЕЛЯНЕ НА ЕВРОПА и ЕС. Ал Кайта и нейните удари няма да се насочат към тези страни , които доблестно устояха на американския натиск и не изпратиха “умиротворителни “ войски в Ирак .
_______________
Трябва да има фронт срещу тероризма , но изходните позиции за такъв фронт , са вече НЯКОЛКО ВИЖДАНИЯ- Европейски и Американски модел. Няма два полюса срещу тероризма(арабски и цивилизования свят - има полюс на Европа със свое виждане за борба с тероризма и този на САЩ .
_________
Европа създава ОЕОС за себе си , да се отбранява от външни посегателства и тероризъм. И използва друг подход към арабския свят- на добросъседски отношение , зачитане националните им суверенитети и волята на народите им и НЕ намеса във вътрешните им работи и отхвърляне всякакви опити да се внесе ОТВЪН демокрация в техните страни. А ще им помага всячески –икономическии съветническо-политически да се демократизират-но не с войни и насилнически окупации. С такава политика БЕДИНЕНА ЕВРОПА няма да бъде засегната в бъдеще от арабския тероризъм
_______________
Защото арабския вид тероризъм е и вид съпротива на арабите , срещу именно тази военна намеса на САЩ в техните страни(в подкрепа на Израел и неговата политика в района срещу палестинците) , груба и меркантилна , за завладяване на техните природни богатства , които ВИНАГИ водят до точно обратни ефекти и резултати – довеждане на реакционни , деспотски , кралски и исламистки режими в рйона , А НЕ ДЕМОКРАЦИЯ В СТРАНИТЕ ИМ
Този вид борба на арабските страни е просто ТЕХЕН МОДЕЛ борба, които САЩ нарекоха ТЕРОРИЗЪМ .Той е на пръв поглед БЕЗМИСЛЕН и ПРЕЦЕДЕНТНО ЖЕСТОK , АНТИХУМАНЕН , със стотиците жертви сред мирното население и НИКАК НЕ ГО ОПРАВДАВАМ, НАПРОТИВ , но той е същевременно Е единствения възможен за тях начин ЗА ОТПОР , защото те не могат по никакъв друг начин да се изправят срещу сто пъти повече военизиран и въоръжен до зъби американски войник И САЩ- АРМИЯ , а те го нямат това.
___________
Наблюдава се ПЪЛНО ОСЪЗНАВАНЕ на това положение от европейските народи и ЕС и заемане на абсолютно противоположна позиция , спрямо тази на САЩ във външната политика към арабските страни.
КАТАКЛИЗМА НА ТОВА ОСЪЗНАВАНЕ НА ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ ЖЕСТОКАТА СЛУЧКА В МАДРИД
_________
Ето така ще се озапти ТЕРОРИЗМА НА АРАБИТЕ , ако американците възприемат мъдрото мишление на миролюбивата Европа. И ако не , и Буш продължава същата политика във втория си мандат- СВЕТЪТ Е ИЗГУБЕН !
_____________
Най –важното е България да определи правилно новото си геополитичско и геостратегическо место в световната политика и заеме най-правилната и полезна за страната си и народа си позиция

15 Март 2004 11:32
шадоувин, я се попрочети:

"Аснар имаше ясна политическа позиция и се бореше с терористите в собствената си страна... "

всички Испански правителства са се борили... но Аснар създаде и терористи извън собствената си страна...
15 Март 2004 11:53
Абе Биричка бе, недей така бе, пак не си схванал. Не разбара ли че като казвам че Осама янките сами си го създадоха, същевременно те насочвам към факта, че причната 11.09. беше също дело на плановиците от службите. Не разбра ли че за да воюваш с някой, трябва този някой да съществува, ако го няма се създава и се нарочва. Ако искаш да нямаш в къщи паяжини, ще се чанчиш всяка седмица да ги чистиш, или ще се оттървеш от паяците? Ако става въпрос за Кореа, въпросът с режима там е съвсем друг, там може и да сме на едно мнение, но първопричината за тероризма в този му вид, който ни трови живота сега, е точно във американските управници и тайни служби.
15 Март 2004 11:54
Mefisto ти ги разби тия американски сополанковци (наричани от мен ТВ-зомбита ) Тези хора още живеят в студената война. Предполагам, че и бомбени убежища имат у дома си, запаси от храна за години напред.
15 Март 2004 11:55
SultanBg i Mefistofel edin vupros ???
Iskam da popitam. Edna Francia, koqto beshe protiv vojnata v Iraq. Samo predi 7-8 godini islqmski fanatici iskaha da otvlekat i da vzrivqt edin samolet nad Parij. Tova beshe sprqno s namesata na frenskite specialni chasti, koito shturmuvaha samoleta. Ami atentata v Turciq, tam umrqha sumati turci, a Turciq ne podkrepi USA za Iraq ??? Ami atentatitre v Sauditska Arabiq ??? Ne mi pishete za osama i bushmena i tqm podobni gluposti. Znam gore dolu istoriqta i sum naqsno. USA si imat grehove, USSR sushto, kakto i Evropa v tazi kasha. Shte me izvinqvate ama mi se struva, che tuka neshto vuv vashite obqsneniq kuca!?!? Kogato Iraq napadna Kuwait, ne koj da e ami samiq Osama Ben Laden prizovavashe na vojna sreshto Sadam, za da bude osvoboden Kuwait i da bude svalen svetskiq rejim na Saddam, kojto podtiskal islqma v Iraq. Negovata ideq beshe da se svormira armiq ot islqmski dobrovolci i da se napadne Iraq. Estestveno, tova ne ustrojvashe USA. Edna takava vojna na islqmski dobrovolci sreshto armiqta na Saddam shteshe da se provlachi s godini, bez da e qsen rezultata, a dori i da zavurshi s uspeh ne beshe qsno koj shteshe da dojde na vlast v Kuawit i v Iraq. Po vsqka veroqtnost tova shtqha da sa islqmski pravitelstva tip "shariat do dupka". USA iskaha chast po-skoro da zarabotqt kladencite v Kuwait i da vurnat staroto pro-USA upravlqvashto shejsko semejstvo, zatova i se zaeha sami da si svurshat rabotite, kato pozvoliha samo na legetimni pravitelstveni vojski na Sauditska Arabiq i na ostatucite na Kuwaitskata armiq da uchastvat vuv vojnata (ne broime drugite chlenki na NATO). I o chudo, Bin Laden zapochna da atakuva USA, zashto se mesela tam kudeto ne i bilo rabotata i da zashtitava Saddam!!! Znachi kakvo stana - nie mojem da ubivame iraqchani, USA ne. Malko mi zvuchi kato na oniq laf - Trugnal edin kradec, da obira edna kushta. Vliza vutre i gleda tam drug kradec, veche go prevaril i se razvikal: "Ah tvojta mama kak ne te e sram da mi kradesh ot plqchkata".
Eh pichove pichove nqma li da razberete che vsichko tova si e borba za interesi. Kolko e vinovno USA-to tolkova i islqmskite fundamentalisti. Vuprosa tuka e principen. Ako slojat na veznite koe ot dvete shte si izberete da jiveete v USA ili v Afganistan po vreme na talibanite ???
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД