:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 416
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
След обгазяването в "Дървеница" всичко си е постарому

Терорът в КАТ продължава

Газът за разпръскване на демонстранти не подейства освежаващо на работещите на гишетата
Снимки: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Часът е точно 12. Нервна дама зад гише 26 в столичния КАТ в кв. "Дървеница" гневно затваря и без да дава обяснения, приключва с работата. На треснатата вратичка пише, че зад нея се извършва мистериозното "Изработване СУМПС" и че обедната почивка на нервната госпожа започва половин час по-късно. Но какво означават 30 минути във време на терористичен стрес! Няколко също изнервени от търчане из залата на КАТ мъже и жени ловко се прехвърлят на съседното гише 24. Опитът ги е научил да не губят време в безсмислени скандали, защото отнема от скоростта на придвижване. Точно под носа им обаче служителката от 24-о гише също хлопва кепенците. Чакащите се побутват и една жена решава да възрази, като вметне в пролуката, деляща я от чиновничката: "Ама, може ли така..."



"Може! Аз кога да се изпишкам!?",



тросва се гласът отвътре и сцената приключва. До неизвестния край на обедната почивка опашката се възползва от времето, за да поругае на воля.

4 дни след обгазяването на КАТ работещите там не изглеждат впечатлени от случайно изпуснатата "бомба". Напук на очакванията газът за разпръскване на демонстранти не им е подействал стимулиращо за работа. Нервите на всички пак са изопнати до скъсване.

Униформените в района са много, но това е обичайно, защото тук е КАТ. Някои спират колите да не влизат, но само за да не стават задръствания, а не за да ги проверяват за бойни вещества. Полицаите чистосърдечно обясняват, че не взимат никакви специални мерки след "атентата" в края на миналата седмица. Те са сигурни, че освен да вдъхват респект, повече не могат да направят.

В залата, където оформят документите, има една камера или поне само тя е поставена на видно място. Дали някой наблюдава през нея, или само се прави запис, не се знае.

Само чиновниците гледат гражданите подозрително, но



това е по навик, не е предпазна мярка



Някой недружелюбен коментира на опашката, че и зарин да им пуснат, темпото и любезността няма да се променят. Всъщност повечето хора са убедени, че "онзи месар с химикалката нарочно я е изтървал, не е изтърпял тормоза".

"Няма на света държава, в която трябва да чакаш, за да дадеш пари на същата тази държава", мърмори мъж на средна възраст. Той е в КАТ от 7 сутринта, за да се нареди чинно на всички опашки и да си смени някакви документи. В ръцете си вече държи цял наръч бумаги, които му излезли доста скъпо, но чиновниците твърдят, че му трябват поне още толкова хартии. Може и да успее до края на деня, ако прояви достатъчно сръчност, за да обикаля прозорчетата, и смирение пред необятните възможности на бюрокрацията.

В тази институция в "Дървеница" и да са чували някога за почина "обслужване на едно гише" са решили, че е неуместна шега.



Гишето тук е всичко



Общата им бройка е над 30, но това съвсем не означава, че всичко става 30 пъти по-експедитивно. Причината е, че половината от прозорчетата са затворени за някакъв вид почивка или въобще без повод. Вероятно някой е изчислил, че колкото по-малко гишета стоят отворени, толкова по-малка е вероятността през тях някой нервак да подхвърли димка, бомба или граната.

Пред гише 33 стои отец Александър от църквата "Света Богородица" в Ромча. Носи възражение срещу направен му акт, в което старателно е нарисувал пътната ситуация и е изписал 2 страници със собственото си мнение за случая. Разбира се, гишето е затворено за неопределено време. След малко покрай отеца минава чиновничка, понесла 2 таратора в пластмасови чаши. Докато ги крепи в едната ръка, с другата се опитва да отвори канцеларията и в същото време да научи какъв му е проблемът на попа. "Вие за алкохол ли сте?", осведомява се служителката. "Не, аз искам...", оправдава се отецът. "Ми ние сме само три, какво си мислите?", сопва се блюстителката на бюрокрацията и със съвсем леки поражения от мляко върху балатума успява да се шмугне зад вратата. Божият служител измърморва някаква благословия под нос и си тръгва. На входа се разминава с униформен възпълен полицай, който го удря на молба по мобилния си телефон: "Айде, бате, че имам пациент." Така е, объркват се хората и понятията в обстановка на посттерористичен стрес.
 
Тази жена е готова да хване противотанкова граната, ако ще помогне да си придвижи документите по-бързо. Разбира се, не го прави.
20
1757
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
13 Април 2004 22:44
Там трябва голяма атомна бомба, макар че не е сигурно дали и тя ще орави положението
13 Април 2004 23:43
То само в КАТ да е така - цветя ще им подаря
14 Април 2004 00:11
Първият признак че една държава е бяла и се е "оправила", е когато същата държава и чиновниците и почнат да ценят времето на хората, изкарващи същите данъци, с които тази държава функционира. Нашата държавна машина, с малки изключения (и КАТ не е от тях) фукнционира за собственото си самовъзпроизвеждане без ползи, т.е. тя е един паразитен организъм.


14 Април 2004 04:54
Тъй като /по стечение на обстоятелствата/ аз работя на подобно гише, но в друга институция, искам да кажа следното:

ТОВА Е ПЪЛНА БЕЗМИСЛИЦА!

При положение, че нашият офис разполага със сложна и доста непробиваема компютърна програма, ние дублираме всички входящи документи на "хартиен носител"! И то няколко пъти!
а - вносителят на документите попълва молба по образец
б - молбата е придружена поне с още четри-пет други документа
в - всеки от тези документи се подава с ксерокопие от оргиналния такъв
г - за някои случаи се прилагат още две или три ксерокопия от оргинала
д - всичката тази хартия се класира в пет-шест различни папки
е - поне 30 на сто от тези досиета се ксерокопират и се класират в други папки
ж - всеки комплект документи се вписва на ръка с номер в прошнурован и пронумерован тефтер, като в него се описват всички документи от комплекта

з - НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО - ВСИЧКО ТОВА ВЕЧЕ Е СКАНИРАНО /С МНОГО ПРОФЕСИОНАЛЕН СКЕНЕР/ И ЗАПАМЕТЕНО В КОМПЮТЪРНАТА СИСТЕМА!

Големите началници казват - ами ако се скапе компютъро, к`во шъ пра`им? Требе да има папки! И за един обикновен лаик е ясно - има разни устройства като "чекмеджета", архивни банки, "бек-ъпи" и не знам още какво. Още по-тъпото е че ги имаме, но не ги използваме, а пълним мазето с папки за радост на плъховете!

Обслужване на едно гише ли?

Де, гиди....
14 Април 2004 08:10
Ще има ли колеги, които още ще твърдят, че социaлизмът си отишъл от България?
14 Април 2004 08:29
Ами най-добре ще бъде, ако започне да действа естественият подбор в такива институции. Тоест, сопва ми се - изхвърча, тъй като очевидно не е наясно откъде й идва заплатата. Обаче аз съм в триумение - дали терорът е по-голям в КАТ, данъчното или в общината. Просто наистина не мога да намеря категоричен еднозначен отговор на въпроса. И съм убедена, че заринът няма да помогне. NAPALM DEATH. И после ще търси обяснения на думата тероризъм.
14 Април 2004 09:49
В КАТ са абсолютната квинтесенция на гадната бюрокрация в най-отвратителната си форма. И трите пъти когато съм се сблъсквал с тях ме е обхващало желанието да се превъплътя в героя на М. Дъглас от " Пропадане". Насила правят хората престъпници гадните копелета.
14 Април 2004 10:15
КАТ Дървеница е образец за толерантността на средностатистическия българин.
Там търпението е поставено на пиедестаел.
Една самоуважаваща се нация отдавна да е насмела наглата и невиждана бюрокрация в тази омразна сграда.
И всеки ден би изпускала химикалки.
14 Април 2004 10:41
Те май са обгазени 24/7.
И накрая сигурно искат и две таксови марки по 40лв.
А за благословията на попа, не се и съмнявам каква е била...
14 Април 2004 10:42
Hora spokoino tak shte e v S. ima 3-4 pati nad dopostimoto kolichestvo koli, i dokato ne se rekonstroira i rehabilitira cialata tazi struktora svarzana s avtomobilite shte e [b]TAKA !!!
14 Април 2004 11:05
КОГА ШЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ БЮРОКРАЦИЯТА НЕ ЗНАМ, МАИ НИКОГА
14 Април 2004 12:05
Лошото е, че на всички българи рано или късно им се случва да минат през такава институция. Още по лошото е, че на някои им се налага това мнага често. За съжаление навсякъде е така - община, полиция, прокуратура, съд. И не само в София. И ако нямаш познат ти отиде времето. А за някои то е в действителност пари, тъй като никой не търпи работещи хора да се размотават в работно време по институциите. А няма нито една държавна служба, която да работи във време, удобно за лицата, които са заети всеки делничен ден от 08.00 часа до 18.00 часа (да речем).
14 Април 2004 12:30
Господа не забрявайте, че ние сме създадени да репресираме.Не ни остава много време да го правим по пътищата и затова го правим тук, като ни дойдете на място.Сега например даваме два талона, от догодина ще започнем с три и т.н. до безкрая.Вие какво си мислите и ние душа храним.А храним и банката, за всяко левче такса - два за превод.Храним и фирмата на МВР - БМВ, която е също едно паразитче, лепнало се на вас.К''во да се прави живот....
14 Април 2004 12:49
uuu .... puk az sas takav sladak pi4 se zapoznah na opashkata pred KAT, che 3, 5 chasa mi se vidqha malko ... jalko che ne beshe kato za mene ... aman ot tiq jeni, vsichkite pi4ove ni vzeha ....

Редактирано от - Kaiser_Franz_Joseph на 14/4/2004 г/ 12:52:42

14 Април 2004 14:59
На оня човечец с газовата химикалка - може да се окаже, че никаквъ газ не е имало в нея, ама от многочасовото чакане в КАТ нещо да се е разградило, някакво ново химическо съединение, вероятно с душа, озлобена от неистовото чакане и ... последиците ги видяхме.
14 Април 2004 16:20
Очевидно и в КАТ е започнало вече прилагането на новите разработки на ДЕБЕЛИЯ МИНИСТЪР НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ на базата на високите КОМУНИКАЦИОННИ, УПРАВЛЕНСКИ и ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ т. е. на така наречения приницип на ЕДНОТО ГИШЕ. Явно от тези постижения човекът е бил толкова смаян, че си е испуснал ХИМИКАЛКАТА. Затова Ви моля не се смайвайте и не си изпускайте химикалките. Има още много да видиме за смайване ОТ ТЕЗИ УПРАВНИЦИ.
14 Април 2004 16:22
PICKWICK, Парадоксалното е, че за това, което казваш има законова норма. По времето на Костов беше създаден закон за правата и задълженията на чиновника, където се третират точно тези въпроси. Но колкото Бай Тошовата конституция се спазваше, толкова и по-новите закони. Т.е. закони има-спазването им хич.
14 Април 2004 16:41
Ало, енергото ли е? Не, КАТ?!?! И ваш''та ...
Може би КАТ е мястото на комплексирани и жалки хорица да покажат на останалите хора, че поне за един ден могат да ти стъпят на врата.
14 Април 2004 16:50
sassos много си прав.КАТ е точно развъдник на комплексари.Аз съм шофьор по професия и са ми до болка познати.
14 Април 2004 18:04
срещу 800 лева на гише мога да реша проблема с опашките и недоволните хора.(ще са доволни няма да се блъскат и ще варви работата по гладко)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД