:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,264,627
Активни 103
Страници 16,322
За един ден 1,302,066
През 2020 г. 30% ще живеят без подпис в гражданското

Българите минават към безбрачие

След 3 поколения турците и ромите ще изместят българския етнос, прогнозира социологическо изследване
Снимка: Александър Михайлов
Все повече българи не смятат, че бракът и раждането на деца са ценност. Към 2020 г. 30% от гражданите на България ще живеят в семейство без брак, самотните хора ще бъдат около 20%, женените ще са под 50%. Това е прогнозата на социолога Михаил Мирчев.

----------

Неговата агенция АССА-М е направила национално представително изследване.

Бракът като юридическа форма на семейството се измества от съжителство без брак. Докато през 1994-1996 г. са регистрирани 2-3% съжителство без брак, сега е 13-14%. Половината от ромите живеят, без да се женят, и раждат извънбрачни деца.

По думите на Мирчев при по-голяма част от хората безбрачието е проява на неспособност да се справят с живота. Тъй като животът не позволява на много хора да се оженят и да запазят устойчив брак, те прибягват до радикалното му отричане.

25% от младите между 15-24 г. смятат, че бракът е отживелица, докато през 1994 г. са били 10%.

Семейството все още е високо в ценностната скала на българина - нарежда се след здравето, но това е по-скоро на абстрактно, декларативно равнище, казва Мирчев.

Регистриран е ценностен отказ хората да раждат деца. Само 57% от младите посочват, че децата са най-важното в личния живот, докато във възрастовата група от 35 до 49 г. този процент е 94.

71% от анкетираните смятат, че е нормално да имат две деца, 9% приемат за естествено семейството да има 1 дете, а само 18% са на мнение, че децата трябва да бъдат повече от две.

20% от населението ражда 80% от децата, каза Мирчев. Етническите българи имат 2 пъти по-малко деца от турците и вероятно 2,5 до 3 пъти по-малко отколкото ромите.

Сега има свръхраждаемост при ромите, нормална раждаемост при турците и свръхминимална при българите. Това означава, че ако тази структура на раждаемостта се запази, след 3-4 поколения етническата и социалната структура на активната част от населението ще се промени, добави социологът.

Ако действително в следващите 20-30 г. населението на страната стане 4 млн.души, това означава половината от територията на България да се обезлюди и да се получи вакуум за засмукване на огромни вълни външна имиграция. Гъстотата на населението на балканските държави нараства, а на България намалява. Ако процесът на намаляване на раждаемостта не бъде овладян, след 2008 г. спадът ще е толкова бърз, че само за 15-20 години ще сме се стопили, каза Мирчев.
205
4184
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
205
 Видими 
21 Май 2004 20:54
Мда, тия факти ми харесват. След 20 години ще сме от редките експонати, наречени "българи" и сигурно бая пари ще изкарваме по цирковете. Иначе фактите са повече от тъжни. Вероятно ще се намерят хора, както и по другите форуми, които прегледах днес, да ги отрекат, само защото човекът, направил изследването, има нещо общо с БСП. Като оставим настрана обаче този аргумент, май друго нищо не може да се каже. Наистина по-малко цигани няма да решат проблемите на българите, тъй като проблемите са създадени пак от българи. И все пак, никой не може да ме убеди, че държавата не е виновна в случая, че най-качествената част от населението е с единия крак навън, ако не и с двата. И нищо няма да я спре, освен нормални условия за живот и отглеждане на деца. Също така, че не е виновна, че насърчава най-мръсните паразити да живеят на гърба на другите и да се размножават като плъховете от канализацията.
Нека тези, които пишат след мен не ми обясняват как трябва да си налягаме парцалите, вместо да пишем по проблема, защото аз си ги налягам моите, даже на две работни места, по 14 часа на ден, но ей Богу, едва успявам да осигурявам прилични условия на едно дете, за второ мога само да мисля, но не и да направя решителната стъпка все още. И тези що-годе прилични условия дори не включват собствено жилище, автомобил и пр., а 50-тина квадрата под наем, нови дрехи, учебници, някоя и друга школа по интереси, някоя книжка и др. подобни неща, които би трябвало да са дреболии. А със спестяванията, които би трябвало да правя за жилище, Манго вечер се напива, пребива Айшето, прави и поредното цигане и си пуска Сигнал+.
21 Май 2004 21:11
Проблема с т.н роми е много прост за решаване но няма желание.
Какво пречи да се вкара закон, споед който семейства с повече от 2 или 3 деца и без собствени доходи се лишават от социални помощи и детски.
Дали така няма да се ограничават а не да раждат повече и повече с единствената цел - помощи.
Ако толкова не могат да се контролират да се подлагат на доброволно кастриране. Всеки българин ще е съгласен да отдели средства за кастрирането на един циганин. Даже да го направят с SMS-и за по-лесно.
21 Май 2004 22:18
patia na bezbrachieto minava prez bezparichieto i bezraboticata
21 Май 2004 22:32
Чудесно, наи после да хванем правилната посока.Не трябва такъв ДИВ и ВАРВАРСКИ "народ" да се въди, и населява този земен "раи" Булгаристан! .
21 Май 2004 22:37
White man прав си ....
Пове4ето бqлгари биха искали да имат де4ица и едно и две... Вqпросqт е 4е на тях им се иска де4ицата им да имат вси4ки условия за нормално развитие... Не познавам бqлгарин, които да каже 4е иска да лиши детенцето си от нещо, по-скоро му се налага.... Вqпросqт е в ценностите... 4овек иска да даде на децата си вси4ки вqзможности, които сам е имал като дете и ако може много пове4е... На манго какво са му дали родителите му - бои и мизерия и тои това дава на децата си...
Но пари4ките от социялните помощи си ги взима...
Но нали знаете 4е Европа ни следи и много строго размахва прqст ако проявяваме някакqв сорт нетqрпимост кqм малцинствата.... Но никога никои няма да наре4е соцялният срив сред бqлгарите геноцид.......... Това е просто сqзнателен избор (ще кажат). И то си е така.... Сqзнателно не искаме да подлагаме децата си на несигурно бqдеще... А на манго какво му е - бqдещето на неговите деца е сигурно - бои и мизерия...
Вqпрос на ценности.........
Ама какво ли шет стане когато бqлгарите се окажат малцинство.... Не ми се иска да мисля
21 Май 2004 22:40
Zhалко е и за де4ицата на манго ...... и за нашите неродени деца
21 Май 2004 22:43
В предния брой на вестника и аз се опитах да намекна същото но уви. Според мен ситуацията е безизходна. Не забравяйте че едно поколение при циганите означава 12 години. Така че ни остават не повече от 30 години. Време е да се сбогуваме с България. Надявам се че няма да сам жив когато циганин стане президент на България.
21 Май 2004 22:50
Циганите освен за миялни препарати , за друго не стават, но пък няма да свърши света ако българите изчезнат-цели империи са изчезнали, един нещастен народ по-малко, , , другото за вели4ието ни си е просто пропаганда
21 Май 2004 23:57
Лошото е, че само БСП говори по въпроса, другите си затварят очите за очевидни неща. Аз живея в град дето вече се чувства, че намаляваме, да не говорим, че за 3 месеца 2 ми крадат портмонето, добре че нямам много пари.
Всяко 3 дете е от сиропиталище, намалява раждаемостта, но тези в дом майка и дете остават. Така няма да възродим нацията.
21 Май 2004 23:58
Хубаво е по-често да излизат такива статийки, та белким управляващите ( най вече Първанов) да вземат и да вдянат, за какво става въпрос. Тъпоумието на управляващите е най-вече в неадекватната преценка на така наречения "етнически модел", за който така здраво са се хванали. А именно той ще изяде "главата" на държавата. Първанка чадо, вземи и ако знаеш да сричаш, прочети тази статия. Моля се, дечицата на управляващите да поживеят в среда с мюсулмани и цигани и след това да дадат изявления..... .
22 Май 2004 00:28
80% от бебетата са ромчета
80 на сто от бебета през 2003 г. са ромчета. Това събощи вчера социологът Михаил Мирчев от агенция АССА-М. От 67 хил. новородени имаме свръхраждаемост на ромите, нормална при турците и минимална при българите, обясни той.
22 Май 2004 00:42
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Трябва от сега да има семейства от българи в зоологическата градина и да се хранят добре. Можйе да се дадат и на зоологически градини от други страни та да се разменят после като при тигрите.
Може и да се запази някак генетичен матерял но не знам как става обаче има си начини и ученитге знаят преди да са се свършили как.
>>>>>
22 Май 2004 00:49
Само за около 30-40 години българите забравиха какво е това семейство, организация за живот на хора, където има строг ред и всеки носи своите отговорнисти и съответно се радва на полагаемите му се признания - мъжът е мъж, жената жена, децата деца, баби, дядовци и т.н. От прастари времена хората са знаели, че човеци се раждат и отглеждат, възпитават и израстват само в стабилни семейни системи, защото човешкото потомство изисква продължително отглеждане при благоприятни условия. Случайно, от самосебе си, равностойно човешко поколение не се създава. През последното столетие започна съзнателно законово разбиване на семейните отношения, защото капиталът предпочита да плаща на работниците средства за издръжка само на една работна сила и да си спести от работната заплата средствата за нейното семейство и биологическо възпроизводство, в полза на свръхпечалбите за олигарсите и корумпираните управници, особено в заспали овчи страни като България. Раждането и отглеждането на деца капиталът остави на третия свят, безплатни кандидати за зелени карти има в изобилие. Правово-законовата ликвидация на семейството на практика изопачи тази природно репродуктивна организационна форма на съжителство между мъжа и жената в пълен фарс и в някакъв инстинктивен безсъзнателно подражателен ритуал, предназначен единствено да бъде измамен някой наивник, който да бъде излъган и ограбен, да изгори от всякъде. В България днес бракът е тяло без глава, мъртва клетка, ялова утроба, безплодно дърво, пресъхнал извор, пустинна земя. Няма правила, няма норми, няма ред, няма справедливост, няма семейство. Подобна празна и безпринципна организация може да ражда единствено кучета, но не и хора. При турците и ромите действат все още съхранени закони-норми поддържащи естествените семейни отношения, затова там бракът е по-реален и съответно количествено по-продуктивен от гледна точка на потомството. Разбира се развалата и там е навлязла дълбоко. Не ми се говори за най-уродливите плодове на днешния семеен живот. В истинското семейство лъжата не вирее, защото лъжата унищожава всичко човешко, което докосне. Историята се повтаря откакто свят светува - народите без семейства бързо ще изчезнат, да влезат народите, които знаят какво е семейство.
22 Май 2004 00:54
След 50 години вероятно България ще я има, но етнически ще изглежда по-иначе. Всеки, който е роден в България е българин. Различното ще бъде кожното оцветяване-българите ще станат по-мургави и славянският елемент съвсем ще се претопи. Завръщане към прабългарският изглед. Най-вероятно езикът ще е български с възможни "романизми" като нови чуждици. Така изчезват цивилизациите/народите. Примерът с тракийците го имаме пред нас. За да се избегне това нещо единствено рязко повишаване на стандарта, който да доведе до две неща: българите да имат желание да създават деца или/и скандинавци да се заселват по нашите земи за да се подсили бялата боя. Някои ще кажат българите и преди това са били бедни, но са имали по 7-8 деца. Да така е, но българите имаха рефлекса да се грижат за частна земя, за която им трябваха помощници. Tози рефлекс беше безвъзвратно унищожен по време на "доброволната" колективизация. Сега идва ред на жътвата на това, което се пося тогава.
22 Май 2004 00:59
Пу аз да кастрирам циганите Може и от горната глава
Тъкмо ще станат мазни и дебели, като калъп черен сапун ...
22 Май 2004 01:20
Аз ли съм единственият нормален в този форум? На кой психически здрав човек му пука какво ще стане след три поколения?! Пък и изчезването на Хомос Булгарикус едва ли ще е такава световна трагедия - идиотите няма да се свършат с нас
22 Май 2004 01:42
ТРЯБВА ДА СЕ СТЕГНЕМ , ИЛИ ШЕ СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ИЗБЕЛВАМЕ (снимка: натиснете тук)
22 Май 2004 01:48
Да, за съжаление това са горчивите факти, върху които всеки от нас трябва да се замисли и разтревожи, а най-вече политиците ни и депутатите, които работят за бъдещето на страната!Ниската раждаемост е резултат от положението в което се намира страната ни.Проблемите на всяко българско семейство са много и големи-липса на постоянна работа; липса на средства; липса на жилище, и невъзможност за закупуване; липса на сигурност, невъзможност за добро образование, скъпо здравеопазване и т.н.и т. н.Имаийки едно дете, хората не искат и да чуят за второ, защото просто нямат възможност да му осигурят нормален живот и бъдеще.Друг голям проблем за ниската раждаемост в БГ е високия процент стерилитет на семейни двойки, които желаят да имат деца, но не могат, защото за лечението му са необходими много, много пари.Възможността на тези хора да си позволят "Ин витро", е нищожна, а за повечето и немислима.Това лечение е превърнато в бизнес до който могат да имат достъп само хора с много пари.Решението е в осиновяването, но и там проблемите са безброй-чака се много време, необходими са много връзки, пари, влияние, и то, всички тези пречки се създават главно на български граждани, за чужденците всичко е по лесно.Тревожно, много тревожно е, че другите етноси имат по висока раждаемост, и че това са процеси които трудно могат да се овладеят.Винаги се сещам за косовските албанци, които точно по този начин пренаселиха Косово.Емиграцията също е голям проблем, познавам много българи които решават да имат деца едва , когато са се установили и уредили живота си в чужбина, и това е напълно разбираемо, в чужбина за повечето хора има добри условия за живеене, развитие, сигурност и бъдеще за децата им.Другата тема- това че младите хора не желаят да сключват брак, е въпрос на личен избор, в почти цяла Европа положението е такова, дори и в страни със силно религиозно влияние младежите не желаят да се обвързват с никого, и според мен, това е много лично.По важно е другото-решаването на проблема с раждаемостта, необходима е политика по този въпрос, необходимо е БГ политиците и правителството да изработят закони, набележат конкретни мерки по този въпрос, и създадат условия за насърчаване на раждаемостта, нормален живот, сигурност за утрешния ден, работа, инвестииции в образованието и здравеопазването и др., само така можем да бъдем сигурни че нацията ни ще оцелее.
22 Май 2004 01:48
Я се чудим въобще къде е проблема ?!?!? Ами ще си ги ебете жените както трябва ще им забраните хапчетата против забременяване и ще се оправят нещата ! Какво току плачете правителството и който и да е ! Вие се стегнете и кажете на булките си че не е важна тяхната красота и малки цици а децата !
Какво е това от вас , ама ха Еманципация , те ви го резултата ! А като знам че баба ми е била изтърсака 9 дете ! И че сега си не познавам и братовчедите !
Ама нали трябва да се бае ! Казвам ви цялата причина си е у вас защото сте меки и страх че не можете да отгледате и едно дете ! А това е че системата ви е направила такива не е от 15 а много повече години ! И да ме оплюете е все тая , аз си имам 3 деца две женени които имат по две деца засега ! Така че моя род съм го подсигурил и не мисля въобще какво ще стане след три поколения !
По-добре е другото да мислите както ромите , на тях им пука правят деца но са сигурни че ще получат компенсации а на вас какво ви е да направите същото ??? Да не би да сте по-гърбави ??? Ех да съм млад сега да ви кажа аз как се правят деца , ама ?!?!?!
22 Май 2004 01:51
Интересна но правдива статия.Не сум сугласен 4е стандарта бил нисак и затова булгарите имали по малко деца в момента от турци и цигани.Аз когато се родих 47 година каде е мизерията била по голема.Купона система.От стари ризи и плат за ду6еци са ми п6или облеклото на раета.Дори немахме електри4ество а некаква газова лампа и живехме в една малка стая с две ку6етки и една перни6ка пе4ка.Но когато има лубов и желание да има6 поколение стандарта нема зна4ение.Много се изродиха булгарите немат родителско 4уство.4уството им е да си лакират ноктите кафето цигарите и да 4екат некои да ги оправи матерялно а деца за какво са им да им хар4ат парите предвидени за развле4ения.Не оправяне на стандарта а да си оправат психиката марзеливите булгарки.Отидеха да берат ягоди в Италия и се насраха на втората седмица скапалиците.
22 Май 2004 01:52
анацепхал е от хората от които не е зле да опазим България. Кво му пука на него? Нали няма да е жив когато това стане? Ей заради такива хора сме на това дередже....
22 Май 2004 01:55
О боже, спи ли Кънев? Кънев не види ли?

Злобата настрана! Айде сега всички да изповядаме какво сме дали за по-добра демографска картина - ама всеки от нас. Честно.

Почвам пръв. Имам една дъщеря и едно внуче мънинко... Когато на времето поисках да имам и син, оказа се физиологически късно. А иначе - можех да си го позволя. Тогава.22 Май 2004 02:07
Кефурко кефиш ме , я вече съм ги написал мойте !
ПП - брат ми нема успех много жена му почина на 22 но му остави един син та родата ми и там няма да загине !
Бе мани ги тия дето ми изчисляват а да вземат да си опънат жените както трябва ! Прабългарите и на кон са правили деца а ние тука да се излагаме така ! Не е работа това !

Редактирано от - nesnaecht на 22/5/2004 г/ 02:12:57

22 Май 2004 02:12
Защо това е така и не се анализират причините водещи до ниската раждаемост на българите и разрушаването на семейството?Институтите, учрежденията, политиците и служителите които се занимаваха с това през годините на социализма, а и сега даваха и дават погрешни изводи , препоръки и начини към държавните органи да решават въпросите на раждаемостта.През шестдесетте години в развиващата се азиатска страна от третия свят Сингапур бе на власт министър -председател китаец Ли Куан Ю.Много мъдър човек , който с провеждане на политика за насърчаване на раждаемостта на културната, интелигентна и образована част от населението и респективно ограничаване раждаемостта на тези , които са необразовани, мързеливи, крадливи, не полагат обществено полезен труд и са в тежест на обществото, постигна един от най-високите в света жизнени стандарти за Сингапур.Рецептата е проста -насърчаване раздаемостта за създаването на елит и промяна структурата на населението чрез държавните фондове и по този начин Сингапур се превърна във високо развита страна!
22 Май 2004 02:15
Статията ме амбицира! Отивам да работя за подобряване на демографския баланс на най-застрашената етническа група. Спорна нощ на всички!

22 Май 2004 02:44
neznaest
hush

Murzela , murzela e prichinata.
I ako ste da sme tolkoz murzelivi po-dobre toz sviat bez bulgarite.
Ei alnkoulu, ima mesta po-sveta ste vi se zavie sviat ot mizeria be cavali!
ama nikoi ne se lishava ot deza, stot da ne iskash deza si e chista perverzia.
Prichinata li? Ami ei gi na plodovete na komunizma!
Nali vse da e po-lesno po-udobno. Nai e udobno na kafeto s zigarite
niama pari za deza ama vij za GSM -ehe 3-to pokolenie.
Na koi se surdite be, ohluvi, che ne vi e osiguril uslovia?
Chakaite da vi osiguriat uslovia, toi jivota taka i ste vi podmine
murzelivzi!
Kude sme nie li?
Ami imam 2 i govorim za 3 -to. Predi izvestno vreme stiahme da se razvedem
s jenata i biah trugnal nastrani. Ne sum siguren no mislia che imam oste
edno Drugata bulka beshe salvadorena, chernovejda, iaka, sus dulboki cherni ochi, sochni ustni, topla, kato me zelune i mi se zavivashe sviat ... oste mi e na surzeto. Zer se rodi purvia rus "mexicanez" ( muja i e mexicanez)
Ostaviam va v razmisul.
Misulta mi e deza triabva da ima ! Brachni, izvunbrachni! Stegnete se i si vzemete jivota v ruze! Nikude i nikoga ne e lesno da gledash deza, no tova ostava ot obiknovennite hora. OK?


22 Май 2004 02:54
Логически погледнато скоростта на вазпроизвеждане на даден индивид се определя от условията при които е поставен, което в случая изобщо не е в синхрон с ревовете на всякакви правозащитни организации за дискриминация и насилие над малцинствата у нас.Иначе нямаше сега да са такива данните.Значи какво следва-ами просто да им се влошат условията, повече натиск/и по-груб/, никакви привилегии, даржавата да започне да си събира таксите за ток и т.н. наи вече от циганските махали и никаква милост.
22 Май 2004 03:08
Пак тъпите мантри за ниската раждаемост! Галенче, имам един въпрос към теб: какви "средства, жилище, сигурност, образование, здравеопазване и т.н.и т. н." биха те накарали да имаш още едно дете? Съсвем простичко го кажи, ако искаш - направо в цифрово изражение, защото виждам, че "причините", които си изброила са все пари. С пари ли се правят деца? Ако "средства, жилище, сигурност, образование, здравеопазване и т.н.и т. н." повишаваха раждаемостта, то в Западна Европа населението трябваше да е най-младото в света. Обратно - то е най-застаряващото. Циганите били криви, че имали много деца????? На калпава ракета - космосът и крив. Я всеки, който е "притеснен" за българския род да си признае колко писани яйца дундурка в тях.


Могат да се приложат мерки за "стимулиране" на раждаемостта, но няма да са ви по вкуса. Например: да се ограничи заемането на определени длъжности и професии (като управител на фирма, лекар, адвокат, ..), работа в държавна администрация, придобиване на частно жилище, ... за хора, които над определена възраст имат 0 или 1 деца (родени или осиновени). Да се обвърже възрастта за пенсиониране с броя на децата (за по-малко - по-висока) и т.н. И разбира се - да се ликвидира общественото социално осигуряване (в лицето на НОИ и НЗОК), като се замени изцяло с частно. Ако не ви пречат много - подобни мерки наистина ще стимулират раждаемостта.


Целият цивилизован свят е болен от "ниска раждаемост" и напълно нормално - като се има предвид от каква мания за "лична свобода" е обзет. В наше време човек има възможността да поддържа от зрелостта си до смъртта сравнително еднакъв стандарт на живот, без значение дали има деца или няма. Как очаквате някой да създава бъдещи поколения, ако е напълно независим от тях? От спортна злоба, патриотизъм, куртоазия? Задължиха тютюнопроизводителите да слагат етикети на всяка кутия цигари, че могат да навлекат рак или сърдечни заболявания. А защо не забранят на пенсионните дружества да рекламират някакви си "гарантирани пенсии"? Защо не ги задължат във всяка своя реклама да казват и очеВАДната истина, че колкото и пари да налеете в тях няма никаква гаранция, че ще видите и левче обратно ако раждаемостта спадне още повече? Има ли някой глупак, който да не разбира, че "инвестиция" в още едно дете ще му се "възвърне" стократно повече, отколкото каквато и да било пенсия?


Такива теми са тъпи - най-вече защото в един момент неизбежно отиват към спора кое е за нас по-голям приоритет: неродените деца или сълзливите бабички, дето просят по улиците. А в еманципираното ни общество и двете групи имат защитници, които претендират, че трябва да надвикат опонента. На всичко отгоре сълзливите бабички, дето просят по улиците имат право на глас в парламентарните избори и затварят порочния кръг все по-много сме-все по-силни сме. Май е дошло време за Контрареформация на хипи-революцията.
22 Май 2004 03:33
Макдък , без проблем на едно мнение !
И все пак се чудя как могат да карат коли без да сипват бензин ! И ако го разделя на парчета проблема ще се получи нещо такова
Кола = Пенсионер
Шофьор и Шофьорка = младото поколение
Бензин = децата !
Е как да има за пенсионера (колата), ако щофьора(младото поколение) не сипе бензин (създаде децата) !
Не знам но грешката е от доста време 1944 насам !
22 Май 2004 03:46
Е, значи бъдещето на чалгата е повече от 100% подсигурено!
22 Май 2004 04:04
Незнайко, все ми се ще да попитам някоя от бабичките, дето молят за някоя стотинка за хляб къде са синът й или дъщеря й, да й дадат, но нали съм възпитан да уважавам най-вече тях ... А точно заради тях сега пенсионерите са 1/3 от населението. Да му се не види, нека поне си признаят: виновни сме, не ни трябваха деца, чакахме светлото бъдеще. Защо да се излагаме да живеем на село сред овците, като можем да отидем чиновници в града и се сврем в панелки по 40 квадратни метра? Имам един съсед, който е почти 80 годишен, а продължава да работи като обущар. И тримата му синове живеят в собствени жилища, а сега спестява за къща и на единия внук, защото скоро ще има правнуче. А можеше вместо това да се моли всеки ден на продавачките в магазина да му направят 5 ст. отстъпка, за да си купи хляб. Кого да съжаляваш - този, който се оплаква или този, който си мълчи?
22 Май 2004 04:19
Макдък незнам дали ще съм прав ако кажа че те бабите не са виновни , ами синовете и дъщерите ! Тях трябва да ги питам , не толкова защо не помагат на родителите си ами защо не се подготвят самите те за старините си ! Там им е проблема на много от 20-35 годишните ! И ако има бум във демографията това е защото не искат да разберат какво е това отговорност за бъдеще ! Даже и за собственото си ! И се стига до момента ПАТ във шаха ! Ама и на кой да го кажеш от младите няма да те разбере или ще ти каже Кой си ти за да ми даваш акъл ! Така че пак се връщам във времето на Комунизма ! Слава богу че не бях и съумях покрай баща ми и майка ми да разбирам нещата каквито трябва да бъдат , та затова и оцелях па и децата оправих и то във БГ не навън ! Но всичко си е " Както те акъл научи , така ще си и живееш " ! Поздрави , и лека до утре !
22 Май 2004 04:37
Az ako imah pari 6teh da imam 5 i o6te edno ot oniq zabraveni de4ica na4i 6 , ama nemam , ama sum se hvanal na edno horo i 6te imam ako 6tete mi vervajte ;-)b 6te glauduvam ze teh ako trebe ama pak te e ..... sega sum student i sum mnoo zle otkum finikijski znaci ama 6te mi pomogne moeto semejstvo ili nqkoj drug -Az obe6tawam pone 5 also keine sorgen)) tuj 4e stiskajte palci ba6ta im malko kusmet da ima
22 Май 2004 04:57
Кви деца бе. Дай им на жените само да се подпичкосват по заведенията. Не е до дохода - жените не щат да раждат. Мойта въобще не дава да се издума - искала да се развива...смешна работа.
22 Май 2004 05:02
Казвам го с болка на сърцето:"На калпав българин турците и циганчета са му криви."Толкоз ли много акъл се иска, та още не сте разбрали, че нещата с празни приказки нема да се оправят...
22 Май 2004 05:17
Бай Хасане,

...
Айде сега всички да изповядаме какво сме дали за по-добра демографска картина - ама всеки от нас. Честно.Забравих кого цитирам. Но няма да забравя, че имах нелоша възможност за повече деца...

22 Май 2004 06:48
Мили дечица, нека и аз да ви разкажа една приказчица за "Лека нощ!":
Едно време, преди да се кача на "Наутилус" имах семейство. Живеехме трудно в България, но бяхме семейство. Имахме мечти, едно прекрасно дете, много желание за живот (хубав) и много любов.
Емигрирахме в нормална, хубава страна. И двамата с жена ми печелехме достатъчно, за да постигнем т.нар. "американска мечта" (моля да не се злоупотребява с термина - за някои тази мечта е палми и курви, за други - къща и 2-3-4 коли, за трети - работа и кариера... както е казал селския поп - "Свят широк - пут.ки всЕкакви!".... )
Да, ама не, както казваше един соц. телевизионерИН...
Жена ми реши, че аз съм задник отвсЕкъде, хвана се един мой (бивш) приятел и ми тури рогИте.
Сега живея сам. Имам желание и възможности да издържам 4-5- деца, да осигуря финансово 3-4- семейства, ама... нямам нито живец, нито търпение.
Моята съдба се споделя от... 61% от американците (толкова от браковете завършват с развод в Сев. Америка, преполагам и в Зап. Европа).
Така че, мили дечица, не се женете. Не е въпроса в парите. Не е въпроса и в условията. Въпроса е , че едно време, когато е било патриархат е имало ред. Имало е и деца. Сега има "еманципация". Т.е. - няма деца, няма поколение. Или както беше казал Тошко Колев в не помня кой филм - "...когато желанието е по-голямо от възможностите..."
Когато една мечта стане действителност - тя се превръща във фарс. Когато една жена се жени за един мъж - тя очаква той да се промени, но той не се променя. И когато един мъж се жени за една жена - то очаква тя да си остане същата, ама тя се променя...
Изводите... при следващата ни среща, мили деца, когато българите ще са Педя На Брой сред много лакътя Роми и Обикновени Циганета...

22 Май 2004 07:07
Наистина българките не искат да раждат деца - те имат много по-важни приоритети - кариера, финансова обезпеченост, свободно време за фитнес, заведения и т.н. А тези деца, които се раждат биват жестоко ощетени откам родителски грижи - дали поради липса на време или поради по-горе изброените причини родителите не отдават нужното внимание на децата и не успяват да изградят в тях някаква ценностна система. Този вакум бива запълнен от улицата и вече сме свидетели на все по-ужасяващи престъпления с главни деистващи лица тинеиджари. Семеиството е основна градивна единица. Децата още от малки се учат от родителите си на уважение , доверие един към друг.Децата имат нужда и от двамата родители, но бракът все повече губи популярност, децата биват отглеждани само от единия родител, което е в техен ущърб, а и в много от семеиствата цари насилие и постоянни скандали. Просто трябва да преосмислим ценностната си система и целите си, да разберем, че всичко матерялно е само на тази земя и че децата са нашето богатство. За финал по призива на един форумец декларирам , че аз имам три деца.
22 Май 2004 07:15
искам да добавя, според лични впечатления българите смятат, че да имаш повече деца е проиритет на низкообразованите маси и на малцинствата, което е много голяма грешка.Друга причина е, че не искат да поемат такава голяма отговорност, защото да отгледаш едно дете и да го направиш пълноценен член на това общество, трябва да хварлиш много сили, да пренебрегнеш собствените нужди в името на детето.
22 Май 2004 07:19
Лупи, поздравления за трите деца!
При мен обаче имаше един малък проблем. Жена ми освен, че реши, че съм задник (според "непроверени" данни 99.99% от мъжете са такива... ) и за компенсация се изчука с най-добрия ми приятел (той задължително спада към останалите 0.01%) - реши, че детето е редно да остане при нея (нищо, че аз плащах "масрафа" по гледането му)...
Та, братче, пред перспективата да бъда разплоден овен и да ми вземат децата през нЕколко години... "Не, благодаря, искам избора да си е мой!"...("Опасен чар", Тодор Колев, Творчески колектив "Съвременник", 1981г....).
Дори и перспективата да бъде 90% от децата да са ромчета (индийчета, китайчета, филипинчета, хиспаничета...)...
То и без туй света се е... "обосрался", както казват руснаците....
22 Май 2004 07:44
Kakvo po -smeshno ot tova:Naslednicite na ubiicite na bulgarskia narod sega da ni kreshtiat v liceto:-"Ama vie ne znaete li 4e ste umreli"?Dosta humuristi4no-4ernohumuristi4no!!!!!
22 Май 2004 07:53
Незнаещ, имам чувството, че ти си прероден Мирча Кришан. Това, което за него беше краставицата, за тебе е времето на комунизма. И не си криви душата, което забелязвам често се случва, ами потвърди гърмогласно тука, че по времето на така оплютия от вас социализъм, населението на България се увеличи от 7 на 9 милиона, че и повече. И ако отречеш това, значи си или детински гъз цуцулест или безобразен лъжец!...
22 Май 2004 07:56
И не само българите!
.
Децата, децата - кой ни ги прати?
Питайте мама, не тати!
.
Някой да е виждал петел да води пиленца? Петела води целия кокошарник! И на всички пее. И като се наложи бой до кръв води, зарад правото наследство да има.
.
Много животинско ли звучи това размножаването? Птичките зарад напъна на нагона глас съдират - трели опъват на всеки клон! Чак и ние слушаме в захлас - уста отворена, ум опразнен!
22 Май 2004 08:24
СЕМЕЙСТВОТО - НАЙ-МАЛКАТА КЛЕТКА НА СОЦ.ОБЩЕСТВО!клетка
22 Май 2004 08:27
A tozi pomnite li go: V edno selo postroili goliama detska gradina, za otkrivaneto pokanili vsi4ki purvi sekretari na okruzi, hora ot CK na BKP kakto i purvia -TODOR JIVKOV -i taka otkriva toi gradinata i kazva:"Da vi e 4estita tazi detska gradina, niakoi predi otkrivaneto kaza 4e ste niamali tolkova deca, i deca shte vi napravime drugarki i drugari -ha, ha, ha"!!!
Napraviha ta nikoi ne vidia, ama neise!!!
22 Май 2004 08:29
Сагласен сам с това, 4е матерялното пологзение определя до някаде райдаемоста, но са6то така е и до ли4на презенка на всеки 4овек.Западна Европа не се е преселила, но в USA стимулират раздането 4рез вра6тане на пове4е пари от данаците, ако 1 маика има 3 деца става маика на Америка и не пла6та ваоб6те данаци, но пак и еманципацята зима йертви-60% разводи си е голяма цифра.Аз ли4но сам допринесал за размнозаването на нацята с 1, но мисля да работя по вапроса, особенно след като про4етох стаховитите данни от статята.Друг е вапроса, 4е децата ни(на емигрантите)са балгар4ета, но дали 6те се 4увстват такива, особенно ако отраснат тук.О4аквам 4ас по-скоро да се пооправят не6тата в БГ , за да си пием ракииката в на6енско!!!За сега ме е страх да се вра6там-не знам 6те има ли с какво да си храня детето.Вярно и в БГ йивеят хора, но като знам какво напускам не знам дали няма да ме е яд после.Хаиде сас здраве и пове4е подвизи на тихя фронт-децките градини вас 4акат да ги напалните
22 Май 2004 08:33
Я не им се връзвайте толкова на пророците. Няма да се затрият българите, не бойте се. Толкова завоеватели не ни затриха, че сега демокрацията ли?! Природата си знае своето - напоследък срещам все повече бременни жени и майки с малки дечица. Пък дали са правени в брачното или безбрачното ложе- на това сега никъде не му връзват чак толкова кусур. Безбрачни са много двойки, но си гледат децата. За изоставените деца трябват повече грижи. Натам трябва да се поучим от Европа- да не ги погубваме като личности в разни домове, а да насърчаваме тяхното отглеждане в семейства. Пък били те и безбрачни.
22 Май 2004 08:44
Iskam da dobavia za uspokenie na vsichki.
Spored men v BG se poaiaviava novo iavlenie i skoro
ste dobie masov harakter: veche ne cool da se oplakvash
che si zle i edin ot nachinite da se vijda che si dobre e da imash
deza, ama ne bau-bau ami deza. Stoto veche na nikoi ne moj
se dokarosa s GSM i razni drunkulki.
Izobsto tova che bulgartite niamali deza e dosto na angro stoto
az vijdam i drugo , che goliamoto dobro utro ima po 3 deza. Samo
2 primera - Radina Chervenova i Viara Ankova imat po 3 stoto
sa umni jeni i sa hubavi kato sulzi ama taz hubost ne ostava,
dezata ostavat.
Ta tui dragi zriteli.
Leka nosht i da e sporna!
22 Май 2004 09:04
20% от населението ражда 80% от децата, каза Мирчев
Ami niama nachin da e verno compadre avtor Mirchev stoto
kartinata ste izglejda slednata : 5 semeistva , 4 bulgari i 1 zigani
obsto 10 dushi, rodeni sa 10 deza , 8 ziganeta (shat-laka, shat-laka)
ot ziganskoto semeistvo i 2 bulgarcheta ot 4 bulgarski semeistva
(rajdaemost na BG semeistvo 0.5 deza)
Aferim , mashala, ashkolsum be avtore!
A az si misleh che soziologita se rodee s matematikata
i se izuchava v specialnost soziologia?!
22 Май 2004 09:31
Sociologiata moje i da stane nauka, ama sega oste ne e, sega e oshte v na4aloto!!!
I da ne zabraviame kak e zapo4nala v peralniata na edin evrein ot Amarica!!!
Loshoto e 4e niakoi drugari ia izpolzuvat za mnogo ne4isti celi i poniakoga fashta dikish!!!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД