:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 227
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Само десетина пекари работели по евростандартите

Хлябът по-скъп заради петрола и заради ЕС

Инфлацията щяла да скочи, ако цените на горивата се задържат дълго високи
Въвеждането на европейските стандарти в хлебопроизводството и поскъпването на горивата ще се отразят на цената на хляба, прогнозираха вчера хлебопроизводители. "Всички, които искат да останат в бизнеса, трябва да притежават сертификатите "HACCP" и "ISO 9001:2000. Те са необходими, за да бъдем допуснати до общия пазар в ЕС през 2007 г.", заяви председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Бекяров. Той даде за пример Унгария, където от 2200 хлебопроизводители 1500 имат сертификати. "В България на евростандартите отговарят десетина фирми", каза Бекяров.

"Броят им е малък, защото изискванията не са популяризирани. А и заради високата цена за въвеждането на системите (около 500 000 лв.)", обясни зам.- председателят на Браншовата организация на хлебопроизводителите Иван Иванов. Сертификатите важат 3 години. През това време системите се проверяват периодично. След изтичане на срока, той може да бъде удължен.

Според Бекяров много от фирмите, които досега са били в сивата икономика ще трябва или да излязат на светло и да покрият изискванията на ЕС, или да се заемат с друга дейност. "Това че са крили обороти, че не са се регистрирали по ДДС, сега ще им изиграе лоша шега, защото сега никоя банка няма да им отпусне кредит", обясни шефът на хлебопроизводителната асоциация.



ТРЕНД

Все още е трудно да се каже дали сегашните цени на петрола ще се отразят върху инфлацията. Трябва да има достатъчно дълъг период от време, през който тези цени на петрола реално да въздействат върху цените на стоките. Това коментира пред БТА зам. финансовият министър Любомир Дацов във връзка с поскъпването на петрола.

Според него тъй като при горивата има цикъл на доставка на покупката и на преработка, в момента не би трябвало да има голямо повишаване на цените на горивата в мрежата на дребно. Той прогнозира, че задържането на тези цени едва ли ще продължи повече от месец-месец и половина. "От гледна точка на бюджета аз съм спокоен", каза зам.- министърът.
4
477
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
21 Май 2004 22:49
. . . а също и заради прелитащите над Бг самолети . .
22 Май 2004 00:48
Значи, доколкото разбирам, хлебопроизводителите ще бъдат набутани да теглят кредит, за да .......не знам какмо с нова система. След това печалбата, от лихвите заминава в банките, от там, държавата и стигаме до величеството. Това си е живо съсипване на родното производство и нахлуване на чужди, разбирай турски, фирми........ Съвсем ясна антибългарска дейност.......
22 Май 2004 07:49
Това щяло да стане, онова щяло!
Дето се вика - една съседка ми каза....
Или - бил съм се бил напил и съм бил щял да падна
22 Май 2004 12:24
И съм щял да бил паднал.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД