:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС: Ирак може без настойник

Страна под окупация не е правова държава
Снимка: Ройтерс
Ирак може да заживее без настойник и без чуждо военно присъствие още в края на тази година, ако нещата се развият добре за възстановяването на правова държава там, заяви вчера люксембургският външен министър Жан Аселборн, цитиран от БТА. Люксембург е ротационен председател на ЕС до средата на годината.

Аселборн припомни, че според графика на иракския преход преходният парламент трябва до 15 август да изготви постоянната конституция на страната, а референдумът за одобряването й трябва да се организира до 15 октомври. Ако конституцията бъде одобрена, до 15 декември трябва да се произведат общи избори и новото правителство да встъпи в длъжност до 31 декември 2005 година.

Ако всичко това бъде спазено, можем да кажем, че в Ирак се заражда правова държава. Правовата държава може да функционира само ако не е окупирана, ако в нея няма чуждо военно присъствие, добави министърът. Той намекна, че въпросът ще бъде обсъден с президента на САЩ Джордж Буш при посещението му в Брюксел за срещата на върха ЕС-САЩ на 22 февруари.

Изборите трудно може да бъдат определени като пример за демокрация в действие, коментира вчера "Ню Йорк таймс". "Истинската демокрация изисква информиран електорат. Това, което видяхме в неделя, бяха смели, но неинформирани гласоподаватели", продължава публикацията. "Много от избирателите гласуваха на сляпо. Повече от половината от тези, които отидоха да дадат своя глас, мислеха, че избират президент. А това не бе така", изтъква изданието. "Вашингтон пост" отбеляза, че заради нестихващото насилие преди гласуването "почти никой от 7700-те кандидати за Националното събрание не проведе публична кампания и почти всички не обявиха дори името си."

Недостатъци в изборите посочи лично турският премиер Реджеп Ердоган, предаде АП. Според него властите са пропуснали да вземат под внимание турските предупреждения, че миграцията на голям брой кюрди към богатия на петрол град Киркук може да повлияе на резултатите, както и предупрежденията, че сунитите ще имат слабо участие в изборите и ще бъдат слабо представени.
12
598
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
01 Февруари 2005 22:02
Абе кви са тия "Вашингтон пост" , "Ню Йорк таймс" , па и тоа Ердоган Ми комуняги , кви мое да са
01 Февруари 2005 23:52
Муктада
Много поздрави от заснежена Прага. Чувам че и у нас не било по-добре.
02 Февруари 2005 00:03
Сега вече без майтап. И двата вестника са толкова антитрънкови, че дори в момент на безпомощност са решили да напишат самата истина (което не им се случва често), само и само да не дръпне рейтинга на Жоро Вдлъбнатийо нагоре. Значи можело когато се наложи, а? Което не значи че тия два вестника печелят симпатии сред незаблудените. На всеки достоен за определението "хомо сапиенс" (да не се бърка с друго "хомо" му е ясно че правдата е излязла наяве поради критичен моментен недостиг на кирливи ризи, не благодарение на съвестта на редакционните им колегии.
02 Февруари 2005 00:21
Всеки, който спечели изборите в Ирак, ще трябва да търси и благословията на аятолах Али Систани в свещения град Наджаф. Реалностите в Ирак в момента са такива, че би могло да се каже, че Систани от няколко месеца управлява тази страна, въпреки че и той, както аятолах Хомейни преди години в Иран твърди, че властта не го интересува.
Систани не укрива своите убеждения. "Няма да позволим да ни натрапят правителство, американците трябва колкото се може по-бързо да се изнесат от Ирак" - призоваваше още докато беше в иранската люлка на шиитските радикали Кум, където прекара 22 години в заточение.
Връщането му в Ирак трябваше да прилича на връщането на Хомейни в Иран през 1979 г., след което там започна революцията и шахът беше свален. Но Хомейни тогава беше посрещнат от 2 милиона, а Систани - само от 10 000 души. Твърдеше се, че Систани е човек на Лондон и на Вашингтон. Самият той не създаваше проблеми на американците - нито на Белия дом, нито на "зелената зона" в Багдад, където е щаб-квартирата на окупационните сили. Но рангът на Систани, един от петимата живи аятоласи, никой не смееше да оспори.
Първият, който публично направи това, беше младият радикален религиозен лидер Муктада ас Садр. Малко преди въстанието през пролетта на 2003 г. той обвини Систани, че нищо не прави за страната и започна да го нарича "мълчаливият аятолах".
Според официалната биография на Систани, той винаги се е считал за иракчанин, въпреки че е роден в Иран. След следване в Кум се пренесе в Наджаф и стана ученик на аятолах Абдула Касим. През 1960 г. наследи от него висшата религиозна власт при шиитите. Мотото му беше, че да се запази духовникът чист, трябва да стои далеч от политиката. Благодарение на това оцеля при Саддам. През 90-те години Систани не излизаше от дома си. С американския администратор Пол Бремер пък разговаряше само с посредник. Не прие и пратениците на ООН, с които преговаряше неговият син.
Но думата на Систани все пак се слуша в Ирак. За това свидетелства фатвата, издадена след края на войната, с която забрани убийствата на членовете на партията БААС. Екзекуциите спряха веднага. Когато през ноември Систани изрази съмнение във временната конституция, тържествата за нейното подписване бяха отменени. Същото стана и с разработката на условията по предаването на властта.
Малко преди въстанието на Ас Садр, Систани напусна страната с официалното обяснение, че отива да се лекува в Лондон. Тогава се предполагаше, че по този начин отстъпва територията на младия духовник. Но когато след две седмици фронтът се приближи до Наджаф Систани се намеси и договори компромис, който даде възможност да бъде спасен свещеният град. Според слуховете, Систани е предупредил младия Ас Садр да започне да се учи, за да стане аятолах, иначе няма да участва в изборите. Дали е било така не се знае, но Ас Садр наистина се оттегли от предната линия.
С друга фатфа Систани нареди на шиитите да участват в изборите, което трябва да е тяхно морално задължение. За сунитите обаче това беше сигнал, че Систани иска да спечели властта за шиитите на всяка цена, използвайки даже религиозни инструменти. Сунитската Ислямска партия призова сунитите да бойкотират изборите, което след това може да доведе Ирак до гражданска война. Най-вероятно това е целта на САЩ.
02 Февруари 2005 00:51
Сега да ги грумнат с снарядите пред тех ама да им отваржат о4ите за да ги преброят набурзо!
02 Февруари 2005 00:55
Фичкоооо, напиши срочна депеша до стейт дипартмънт, че Ню Йорк Таймс преписват от Антибиотика ....Ей комунистите му с комунисти как не си знаят интереса. Под носа им човек в Манхатън с разноспосчни знания и биография на върл правозащитник, а те Антибиотика тръгнали да слушат. Маскари с маскари, натопи ги да им дойде ума в главите..
02 Февруари 2005 04:56
Точно ердоган да се обажда е не друго, а висша наглост. Дали турска или умерено ислямска - все тая; милиони кюрди бяха прогонени от родните си места в източна Турция от началото на 90-те години до днес. Не без помощта на САЩ и Германия. За какви "миграции" предупреждавал? Ирак да не е под турска юрисдикция нещо? Ай, сиктир.
02 Февруари 2005 07:56
Абе тия седерастите не четат ли щатските вестници бе? Отблъскващия изрод не чете ли, Пин1-чо не чете ли? Къде сте бе, боклуци, които вчера обявихте изборите в Ирак за демократични? Бааахти помиярите!
02 Февруари 2005 09:03
Какво значи правова държава? У нас циганите спазват циганското право. Преди 10 ноември у нас се спазваше член първи на консттуцията. И при Саддам се спазваше правото. Това ли е мечтата за бъдещето?
02 Февруари 2005 10:14
Право, криво, неграмотен народ не може да се самоуправлява. Затова на власт ще дойдат духовниците. Щото и най-неграмотният е вярващ. Затова каквото каже аятолахът, това ще стане. То може да е в интерес на U$A, но може и да не е. А сунитите ако поведат гражданска война ще помогнат косвено на чичо Сам.
02 Февруари 2005 18:55
Перчемче, не е нужно да четеш каквито и да било вестници, за да видиш , че изборите в Ирак не са демократични. Поне не в смисъла, който влагат западноевропейците и американците . НО !!! Избори, каквито и да са - са ОГРОМНА крачка напред в сравнение с практиката на БААС. Която е болшевишко копеле.
02 Февруари 2005 19:04
Световен печат
Изборите в Ирак минаха "по Чеченски"

Снимка: ЕПА

Гласуването в Ирак в неделя и вчера продължи да е централна тема на вестниците в чужбина. Изборите в Ирак минаха "по чеченски", коментира "Московский комсомолец". Както в Ирак, така и в Чечения се гласуваше в екстремни, военни условия, в присъствието на многохилядни военни групировки и при засилени мерки за сигурност. В Чечения имаше няколко десетки международни наблюдатели, но западната общност произнесе еднозначна присъда за чеченските избори - нарече ги фарс и тъй нататък. Изборите в Ирак обаче бяха представени от Вашингтон и официален Багдад с възторг, целият американски печат ги подкрепи в дружен хор. Безспорно изборите в Чечения не са образец на демократични процеси, но и шоуто с изборите в окупиран Ирак също понамирисва, пише "Московский комсомолец".
"Ню Йорк таймс" се спира на ситуацията около иракските кюрди и отбелязва, че изненадващият неофициален референдум за независимост на Кюрдистан, организиран на излизане от някои избирателни секции, никак не е по вкуса на американското и британското правителства, които настояват за цялост и единство на Ирак в прехода му към демокрация. "Ню Йорк таймс" подчертава, че избирателната активност е била по-висока от очакваното дори и в сунитските райони. Според вестника това е послание, което трябва да бъде чуто от бунтовниците. Въпреки критичната си позиция към американската политика в Ирак, всекидневникът пише, че всички американци, без значение дали поддържат или не войната в Ирак, се радват на успешното протичане на изборите. Истинската демокрация изисква избирателите да бъдат информирани. Това, което видяхме преди два дни бяха смели, но слабо информирани гласоподаватели, коментира в. "Интърнешънъл хералд трибюн". Изданието отбелязва, че повечето от избирателите са гласували "на сляпо", а половината от явилите се пред урните са били убедени, че гласуват за президент, въпреки че всъщност вотът бе за преходно национално събрание, което да подготви проект за конституция на страната.
Френският в. "Либерасион" смята, че решението на сунитите да не гласуват застрашава националното единство. Международната общност се поздравява с успеха на изборите, но се пита как ще бъде продължен демократичният процес в страна, където атентатите са ежедневие, пише "Либерасион". Страните от арабския свят и от Близкия изток бяха много активни в коментарите си преди произвеждането на изборите в Ирак, но след успешното им протичане пазят учудващо мълчание. Единственият, който поздрави иракчаните за успеха, бе йорданският крал Абдула Втори, пише "Либерасион". Като цяло арабските лидери са притеснени от две неща: многопартийността в Ирак, която може да постави въпроса за политически реформи в собствените им страни, и оформящата се шиитска хегемония, която може да има сериозни последствия за сигурността в района, коментира "Либерасион".
В редакционна статия британският "Файненшъл таймс" пише, че е необходимо политическо решение за прекратяване на насилието в Ирак. Ако наистина се окаже, че участието в изборите е било над 60 на сто, това ще промени представите в страната и в чужбина за шансовете за стабилно и демократично бъдеще. Въпреки това, пътят е осеян с трудности, пише вестникът, и посочва, че преодоляването им ще изисква великодушие и компромис от страна на победителите - кюрди и шиити, спрямо сунитското малцинство, което в голямата си част се въздържа от гласуване или беше възпрепятствано поради насилието. Ежедневникът смята, че процесът на помирение ще бъде подпомогнат значително от ясен сигнал на САЩ и техните коалиционни съюзници, че ще се изтеглят, колкото е възможно по-бързо. Преди два дни иракчаните гласуваха не само за демократично управление, но и да се сложи край на сегашното положение, което мнозина иракчани възприемат като окупация, отбелязва вестникът.
Германският "Експрес" също коментира изборите в Ирак: Вотът на иракчаните беше еднозначен. Омръзнал им е бичът на всекидневния терор и на чуждата окупация. Те искат най-сетне сами да определят как да живеят, а именно - свободно и сигурно, с перспектива за семействата си.
Според в. "Дейли телеграф" по-голямото от очакваното участие в изборите е променило баланса на силите в Близкия изток. Вестник Гардиън обаче не е на това мнение.
Ключовите държави засега предпочитат оптимистичния тон за волеизявлението и минават без критика срещу САЩ, които го организираха, обобщава "Независимая газета" под заглавие "Светът прости на Буш "демократичните избори". Сред причините за тази първа реакция вестникът съзира преговорите, които лидерите на Русия, Франция и Германия, ръководствата на НАТО и ЕС предстои да имат този месец с американския президент. По време на "противопоставянето в Украйна" Москва кажи-речи всеки ден се заяждаше с Буш по повод иракската демокрация при пълен хаос в страната. Иракчани обаче гласуваха и руското ръководство предпочете да види в това не фарс, а "позитивно събитие", пише "Независимая газета".


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД