:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 334
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Александър Петрович Давидов - първият посланик на Русия в България

След Освобождението на България първият чуждестранен дипломат, връчил акредитивните си писма на княз Александър Батенберг, е руският дипломатически агент и генерален консул Александър Петрович Давидов.

Той е роден в Москва през 1838 г. и е потомък на древен дворянски род. След завършването на Историко-филологическия, а после и Математическия факултет на Московския университет през 1859 г. получава научна степен на кандидат на математическите науки. Превъзходното владеене на чужди езици и вродената любов към пътешествията го подбуждат да избере дипломатическа кариера.

Веднага след завършване на университета той е назначен в министерството на външните работи и по-късно заема различни длъжности в руските мисии и посолства във Вашингтон, Брюксел, Хага, Рим, Виена.

Руско-турската война от 1877-1878 г. го заварва на поста старши секретар на руското посолство в Лондон. Патриотизмът и ентусиазмът, обзели руснаците по онова време, не подминават и чувствителната душа на Давидов, който, без да се замисля, изоставя блестящия си пост в Лондон и се включва във военните действия.

По време на войната Давидов е завеждащ евакуационния пункт на Червения кръст, където проявяват своите високи организаторски способности. Във втората половина на 1878 г. той се разболява от тежка форма на тиф и след дълго лечение, силно изтощен, е принуден да напусне България.

През август 1878 г. Давидов се връща на служба в министерството на външните работи и скоро е назначен на длъжността дипломатически агент и генерален консул в София - първия дипломатически пост в освободена България. По-късно той с особена топлота и вълнение ще си спомня за онези две години, изживени от него в страна, в чието освобождаване е участвал лично.

Дипломатическата кариера и жизненият път на А. П. Давидов приключват на 20 ноември 1885 г., когато внезапно умира. По това време той е извънреден посланик и пълномощен министър на Русия в Япония. Погребан в Москва, на територията на Донския манастир, до гробовете на своите родители.

Отзивите и в руската, и в чуждестранната преса по онова време показват всеобщото уважение към изключителните способности на А. П. Давидов.
4
1550
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
07 Юли 2004 01:01
Отзивите показват и всеобщо уважение към първия руски генерал-губернатор на София. На него е наречена от благодарното стадо и една от най-централните улици на София.
Обаче малцина знаят, че същият този Алабин (ударението e на второто а), е назначен за главен закупчик на храни по време на глада в Украйна и като такъв е уличен в злоупотреба (закупува некачествено зърно, примесено с отровен татул), в резултат на което милиони украинци умират от натравяния.
За злоупотребите с Окупационня фонд на България, извършени от Дондуков, Алабин и вероятно от "всеобщо уважавания" Александър Петрович Давидов, съвременните българи не са и чували.
Та това е коментарът ми за въжвалителната статия ни в книн, ни в ръкав
07 Юли 2004 01:30
Тъпото горско ГОВЕДО да не се прави на исторически грамотно, а да прочете статията и да види, че никъде не се споменава Алабин.
07 Юли 2004 09:47
Да, наистина е потомък на древен аристократичен род, който може да бъде само български. В руската аристокрация навлизат известна част небългарски аристократи, главно от германски и френски произход, но едва при Петър Първи, който започва да притиска българите да плащат за насилствената му модернизация. Но техните имена - на новите аристократи - лесно ги издават. Давидов е име, което прието при присъединяването на чувашите и башкирите към Русия в средата и края на 16 век. Малко след това започва насилствена християнизация особено в земите на чувашите и така на мястото на българските навлизат множество имена от библейски и гръцки произход. Ако му видите снимката на този Давидов, веднага ще го идентифицирате какъв "потомък на Давид" е.
07 Юли 2004 21:50
Не съм чел нещо специално за Давидов, но в книгата "Строители на нова България " на фактолога Симеон Радев можете да прочетете за това, че с въпросите, свързани с България, се е занимавал Азиатския департамент на руското Външно министерство, независимо от това, че България се намира в Европа, а не в Азия.
Ще прочетете също за натиска на влиятелната еврейска групировка Гинзбургови от Петербург - да получи концесията за строежа на Българските железници и така да пороби финансово България. "Неподкупните" руски политици и служителите на Азиатския департамент оказали огромен натиск върху българското правителство и княз Батемберг да приеме изключително неизгодната оферта на Гинзбургови, вместо тези на Германия или Австро-Унгария.
Интересно е също каква е била позицията на Давидов във връзка с Берлинския конгрес, който раздели България на 3 части: Северна - Княжество България, подчинено на Руския император, Южна - Източна Румелия, във васална зависимост от Турския султан, и Македония, която била върната на Турция. Интересни са задкулисните действия на Русия за свикването на Берлинския конгрес, така че тя да запази образа на Освободителката и всенародната любов на българите, като едновременно прехвърли вината за разпокъсването на България на Англия, Франция и Германия. За Русия по това време вече станало ясно, че една голяма България би се явила пречка за имперските й амбиции за завладяването на Босфора и Дарданелите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД