:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 530
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

НДСВ разделя страната на 240 района за изборите

Даниел Вълчев лансира идея за мажоритарен вот с пропорционално изчисляване на гласовете
НДСВ ще предложи проект за нов избирателен закон, според който всички депутати ще бъдат избирани в пряк мажоритарен вот, обясни в Русе зам.-председателят на управляващата партия Даниел Вълчев.

Според него страната има нужда от радикална промяна на избирателния закон. "Гледам положително на мажоритарен вот, но не и във вида, предложен от Новото време", каза Вълчев.

Според идеята му страната трябва да се раздели на 240 едномандатни избирателни района, като във всеки от тях се избира по един депутат. Въпреки че изборите ще бъдат мажоритарни, Вълчев предлага резултатите да се изчисляват първо пропорционално. Така една партия, която в национален мащаб спечели 10% от гласовете, задължително ще има точно 24 депутати, независимо че повече нейни представители печелят избори в едномандатните райони.

Вълчев отчита, че предлаганата от него избирателна система има "едно решително неудобство, но иначе е приемлива". Предлаганата от нововремеца Емил Кошлуков версия, при която половината депутати се избират мажоритарно, останалите - с партийни листи, обаче имала две неудобства. Първото е, че ще има народни представители с избирателен район и такива, които няма да имат избирателен район. Второто неудобство е, че Кошлуковият избирателен кодекс дава възможност политически формации с много малка относителна тежест - под 4%, да имат по 1, 2-ма или 3-ма депутати, смята Вълчев. Това по същество представлявало силно раздробяване на политическите представители. "Голяма заблуда обаче е да се мисли, че чрез промяна в избирателната система може да се моделира политическият процес", предупреди зам.-шефът на НДСВ.
14
680
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
19 Юли 2004 23:03
Вълчев предлага резултатите да се изчисляват първо пропорционално.
Росене, пиша ти 2 по математика. Не е първо пропорционално, а право пропорционално. Има и обратно пропорционално. Освен ако не е грешка на редакцията.
Иначе, подкрепям идеята, поне ще знам кого избирам, а не да гласувам за партиини листи. Новото време бълват недомислени закони. А може и нарочно да го правят да объркват нормалните хора.
20 Юли 2004 03:19
Вълчев,
Чисто мажоритарни избори - OK идеално
Обаче, без манипулативни хитринки !
Значи ли твоето предложение, че ако сме си избрали със 75% в района един популярен кандидат, той ще бъде касиран, за да може да се допълни бройката която дава общият процент на друга партия ?
И от къде на къде ще ми подменяте вота ?
20 Юли 2004 03:25
...Междувпрочем Даниеле,
4% няма да минете, така че ако сте умни ще заложите изцяло на мажоритарни избори в чист вид.
Така може и случайно да вкарате някой в парламента
20 Юли 2004 03:59
След сума ти години деКорация в Б-я стана ясно, че изборите трябва да са само за президент. Всичкият електорат да гласува за един цар, който после си назначава парламент /ако му трябва/ и някакво си правителство. На втората година от мандата, президентът /царят/ гони правителството и половината депутати + 1 и прави частични избори.В края на четвъртата година депутатите /половината -1, гонят президента /царя// и правят нови избори по стария начин. И така - до края на съществуването на земното кълбо /за по-религиозните - до Второ пришествие.../
20 Юли 2004 09:43
Виолетке, душо. Чети внимателно ole-le за да разбереш защо е правилно написано "първо пропорционално".
20 Юли 2004 10:24
хъм Вълчев се хвърля на много проста демагогия.
Разбра, че хорага искат можириранти избори и почне да се заиграва с темата след като 3 години и пречеше с всичси сили. Този изибрателен кодекс не е Кошлуков, а на ЦИК. в него също има изисквание една партия да има поне 5 избрани мажоритарни депутати за да влезе в парламента, иначе депутатите си остават независими.
а когато има приет на първо четене закон и то с огромно мнозинство е меко казано несериозно да искаш да пишеш същия, но нов закон и да не си дал и едно единствено предложение за второ четене на приетия кодекс.
в нормални страни с отговорни политици, където не се играят детски игрички това означава политическа смърт.
Тук обаче, даниел ще продължи да се прави на велик и да осигурява внуците и правнуците
20 Юли 2004 12:01
Така написано, предложението на г-н Даниел Вълчев е абсурдно. Няма такава избирателна система, и не може да има. Съжалявам. Изобщо, изборните експерти у нас са кът, и това е видно. Но пък се действа олимпийски - дайте да предложим нещо и да пошумим, а то е ясно, че няма стане.
20 Юли 2004 12:45
Цитирам коментар на pencho666 от вчера
В Българската история е имало един кратък период с мажоритарни избори. Тогава всички мафиоти се наредили в парламента с имунитет, купувайки си избиратели (лесно е да идеш в Горно-Нанадолнище и да платиш на мангалите за да имаш 10-15 хиляди гласове, толкова са ти необходими за да станеш депутат сега при мажоритарна система). Тогава толкова е пропищяла полицията и хората, че превратът на управлението е бил приет с масово хвърляне на шапки от радост. Какво пречи нещата да се повторят и сега? При пропорционалната система на някой му дреме кой е в листата, защото слагането на имена на известни мафиоти, може да махне 2-3 депутатски места (дори да вкара мафиота) заради гласуванията от по-големи региони (трябват ти повече гласове). При мажоритарното гласуване, е достатъчно да вземеш 50%+1 от малко населено място (може да падне до към 7 хиляди гласа). Малко рекламна кампания и Кире Либерало, Дон Цеци и Илия Павлов (посмъртно) са в парламента. Тези неща са много трудни за оценяване, недейте да си мислите че мажоритарната система има само качества.


No Comment

Редактирано от - Insomniac на 20/7/2004 г/ 12:47:57

20 Юли 2004 13:59
И според Вълчев, във всеки район - по един Симеон...

Аман от гъзолизци...
20 Юли 2004 14:01
В България трябва да се въведе друга система. Не може моят глас на работещ активно човек, който плаща данъци и с тях издържа трима пенсионери и 1-2 инвалида, да има същата тежест като този на баба Пена от Горно нанадолнище и бай Мунчо Пърцуцата, дето само се налива в кварталната кръчма. Не може гласовете ни да са равностойни. Кво я интересува баба Пена, че влезем в ЕС, като тя ще си умре в нейното село? Обаче мен ме интересува, аз искам спокойно да си се движа из цяла Европа Демокрацията не е равенство, а свобода на избора!!! Не може всички да са равни!!!!!!!!
20 Юли 2004 14:13
Безспорно има някаква идея в предложението на Вълчев и едва ли преставлява трудност да се изпипа математически. Всъщност основната му идея е хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло. Хем народа, който уж искал мажоритарни избори да си ги получи, хем сегашните парламентарни партии да си останат такива, на стария пропорционален принцип. От мажоритарния вот ще отпаднат всички, които на се представители на партия и на партии не прескачащи 4%-ната бариера. Дотук статуквото се запазва на 100%. После ще се приложи някакъв измислен механизъм за псевдомажоритарен вот - и резултата ще е абсолютно същия, както ако вота беше пропорционален.
Лично аз бих предложил нещо по-друго - коригиране на бройката на депутатите: на еди-колко са процента ДЕЙСТВИТЕЛНИ ГЛАСОВЕ - 1 депутат, при максимален брой депутати примерно сегашния или по-малко. Гласуват 60% на следващите избори и депутатите стават от 240 на 144. Може да се помисли и за мнозинство от половината от максималния брой депутати.
20 Юли 2004 14:43
по мое скромно мнение, подкрепено от не маса не толкова скромни люде, мишо консантинов разбира толкова от избори, колкото баба ми от генезис на авокадо
20 Юли 2004 15:47
Ehhh Dessie, i na sina ti njama da mu dreme za tebe - ama to tova shte da e ot demokracijata shte znaesh!
20 Юли 2004 16:08
Dessie,
всъщност какво предлагаш? От твойто излиза, че първо трябва да започнем с коренна промяна на основните принципи на Конституцията ни, записани още в Преамбюла: като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
после има още подобни текстове, например:
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

А как прецени, че гласа на баба Пена или на Мунчо Пърцуцата е по-маловажен от твоя? А ако е обратното? Тогава теб да те отрежем ли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД