:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Нощта на св. Ибрикентий

"In vino veritas" - този надслов увенчаваше със светъл ореол главата на удобно седналия в кабинета си да размишлява по народните дела г-н Джоган. Портретите на Ботев и Левски бяха скрити под новите тапети и само особените им възрожденски профили издаваха присъствието им под тях.

"Булгартабак" произвеждаше табак от лозовите листа на сорта Булгар. "Арда грозд" бяха първите родни цигари без филтър, с никотиново съдържание от 12 алкохолни градуса. По-късно излязоха с бял и червен филтър и положиха началото на нов феномен на културата на потребление - сезонното пафкане. Първите се пушеха през лятото изстудени, а другите - в студените зимни дни пред камината. За да се стигне днес до световноизвестната марка - "Две в едно". Международни аферисти дойдоха да сложат ръка на това богатство, но хитрият философ ги прати за зелено грозде във "Винпром". Надпис "No pasaran" висна на входа на парламента и шефът му повече не влезе.

Облаците се разсеяха и озоновата дупка зяпна ухилено. В знак на благодарност оцелялото тютюнонаселение щеше да построи каменни чешмички в памет на своя патрон, а резбованите краища на чучурите им - да въплътят душевния бит и култура на зажаднелия електорат. През времето и пространството пресъхнали от жажда устни щяха да радват идола с онзи приятен гъдел, дал тласък на модерната психоанализа, прахосала живота на своите създатели в зоотерзанието: когато младото теле бозае, изживява ли се в подсъзнанието си като дърт пръч.

На вратата се почука, въздухът потрепна и унесът му яхна вълшебното килимче и под звуците на небесна окарина отлетя през леко открехнатия прозорец. Блондинка, от чиято озаряваща светлина нощите ставаха бели, връхлетя вътре с 25 инчов микрофон и на мига зачена непорочно от щастието да вземе това интервю, соковете на което се процедиха под затворената врата и на тънки вадички поеха към националните медии да разнасят благата вест.

- Г-н Джоган, вие сте известен със своята неуправляемост на добре познатия ни стар руски военен камион - ваш славен съименник. За него път и посока няма; всякакви опити за навиване на волана, за натискане на спирачки, за тръгване, спиране, маневриране и паркиране са обречени на провал. За вас механик-водач няма, ще мине ли номерът на стратегическия изнудвач? Или може би най-успешно бихте маневрирали в сарая си в полите на Витоша? - запита младата дама, ефирната й пола се разпиля, микрофонът се превърна в скоростен лост и, превключвайки, тя тихо запя в него песничката - "Бръм, бръм, в тази свята нощ - карам стар камион", а в очите й блясъкът на хиляди слънца разтопи през тухлите снега около партийната централа.

- Като философ държа да отбележа, че това, което казвате, че аз съм стар руски камион, очевидно не е вярно. А ако беше вярно, то това очевидно не би било за вярване. И в двата случая, съвсем в духа на рационализма, разумът е над вярата! - отвърна мъдро Джоган, без да откъсва своя жаден и остър поглед на сокол от големия златен кръст, губещ се между издигащите се като недостъпни хималайски върхове гърди на интервюиращата. "Каква неземна радост е да умреш на тази Голгота" - помисли си той и узря за мъченичество.

Вдигна кръста и пое към белите нощи.

... Един ден шефът на парламента се завърна на работа, добави само една чертичка под "о"-то на табелата - "Nо pasaran", окачи я на задния вход, подсмихна се под дългия си нос и влезе.
64
631
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
64
 Видими 
07 Февруари 2005 21:17
Забележителен текст! Много премерен и точно адресиран! И сигурно точно поради това тъжен до нема и къде... Ужас ме обзема, като си помисля, че България я водят за носа един германец от френски произход, издънка на презряна династия, и един турчин...
07 Февруари 2005 21:50


Бижу!



Но, Валери, аз тук Цар - господар не съзирам, ти къде го
откри?
07 Февруари 2005 22:09
Горката Сибила Сега на изборите ще трябва да гласува за новата коалиция със смесени чувства - за Н. В. с благоговение и умиление, а за Куши и Доган - с отвращение.
07 Февруари 2005 22:17
Не само те обзело, то те обсебило.
Кажи ми, Валери, докога в моята родина ще има такива които ще делят гражданите си не по добродетели, принципност, успеваемост..., а по етнически признак? Проява на слабост ли е, или търсене на оправдание? Или просто балкански синдром!?!
Ей, нищо лично, просто забележка.
07 Февруари 2005 22:25
ако беше открила нямаше да е бижу
07 Февруари 2005 22:29
Ааа, докторе, недей така!






Агънцето багънцето се прибра в кошарата, напираше да прескача плета и да тича в дивата гора, ама там обединени вълци единаци напук на законите на йерархията в глутниците, го чакаха да го изпапкат.



И усяти ся, та ся повърна.


А философът и герой на тази прелестна реконтра, толкова изящна - той и без моя глас все ще бъде там, кацнал на скалата и все ще ни оглежда със своя остър поглед на сокол.




Пък и пророческа реконтра - шефът на парламента май май пак ще
pasaran.







Редактирано от - Сибила на 07/2/2005 г/ 22:35:50

07 Февруари 2005 22:40
Ако той пак pasaran, циркът ще е пълен, Сиби...
Но или аз проявявам отявлено пристрастие, или авторите на реконтри почнаха всички да пишат а ла Шант? Не че е лошо, разбира се...
07 Февруари 2005 22:56


Клио, ама това си е Шант в оригинал, не мислех, че не е ясно от пръв поглед.

07 Февруари 2005 23:26
“А ако беше вярно, то това очевидно не би било за вярване”
Двойнственост, игра на думи, нищоказване…Шант, откъде бе човече таквизи думи. Имаш си вълшебно джобче ли, що?
*
Здравей Сибила, Шант е, нали?
07 Февруари 2005 23:40


Здравей Небол,
Чини ми се да е Шант, точно заради тая типично негова игра на думи, не може да е друг.

07 Февруари 2005 23:42
фък... зех да търся връзка между кенефчийството, чикиджийството, ибрикчийството и името бойко... позитивна връзка... за да възфаля... и щото цел ден бех плюскал хумус с пита бред... прочех творбата леко и без напъни... да не стане некоя беля... повръхносно така да се рече... обаче връзка нема... чекам малко... пак чета... още по-повръхносно... пак нема... по едно време... получавам... позив...! бегам в дезигнейтид ериа... брзо деливъри... и после анализ... обекта плава... цвет - светло кафев... воня - килър стинк... консистенция - смлени вчерашни новини, споени с куул стъф... дали има връзка немое се разбере... ако има е прикрита... както анализирам - доде цунами... обекта изгуби плавучест и... как русская подлодка... та не можех да го аналайзнем докрай... затуй зарезвам (мадам и без друго би казала, че съм пишман анализатор) и бегам в трийхауза... там едни камаради ще пеят понеделнишки биър дринкинг сонгс... чиързз...
08 Февруари 2005 00:26
А да видим дали некой ке ме пита още "кой е джоган"?

"После" дава най-достоверния прочит на мизераблите от последните дни
P.S. И години.

Редактирано от - Bira на 08/2/2005 г/ 00:41:27

08 Февруари 2005 02:49
>>>><<<<
А кво ли шъ стане ако автора не е толкова шантав, а е осте по...например Василев..нищо лошо не си мисля за шанта...
слънчо
>>>><<<<
08 Февруари 2005 03:29
Ако не Сханта , зна4и са се появили плагяти, а това е сигурен признак за генялност!!!!

Редактирано от - bot на 08/2/2005 г/ 08:37:59

08 Февруари 2005 06:42
Добро утро на всички!
Помня Валери, помняяяя , туй джогана (или джУгана) беше емблематично самоходно съоръжение. никаква полза от него , но създаваше равновесие в армейския автопарк.... като кажеше старшината: "Ей, редника , ни са пудпирай на джугана , ми бегом за една кофа вода и да му измиеш задните гуми!!" . Не съм видял натоварен джуган , ама съм видял к`ва лакомия е на горивото .... еййй ламя ти казвам ... и не е махнаджия.... и к`ъф резервоар има.... точиш , точиш и сЕ пълен....
Хубава реконтра! Тоз път бързо сколасали да я метнат!
Гледам Кошлучето снощи кат` подписа .... баба ми дето казваше: " И пръдлю са смей , ма не му е драго!"
Курвенска работа е туй политиката !
Затуй аз съм за карагьоза, кат няма карагьоз - свинско със зеле! Бе , кво`т дал Господ! Ми тъй де!
08 Февруари 2005 06:44
Има и друго Атланта Хаwкс биха Л А Лакерс с малко!!!

Редактирано от - bot на 08/2/2005 г/ 08:38:18

08 Февруари 2005 08:16
Ако това е верно Шанта, приятелски съвет, бро: в никакъв случай недей да си признаваш; остави ни да си мислим, че е някой от котилото copycats, що Кака така милосърдно отхранва...
08 Февруари 2005 09:15
Митни, ти нищо не си разбрал от новелата, приятелю, нито кои са братята Павиани, нито коя е тяхната нощ. Ти усети ли, всъщност, какво означава допълнителния щрих под "О"-то на "No pasaran" в края, който е като туше на Бетовен? Тогава ще видиш каква велика фабула пронизава текста. Такава, дето с никакви финансови врътки не можеш да я постигнеш, за да скриеш от жена си некой лев. Дааа!
08 Февруари 2005 09:31
Ерофеич, да тълкувам допълнителния щрих като: "Номерът мина", тва ли ще рече?
Супер си е Re:!
08 Февруари 2005 09:39
Небол, ти си ми приятел и на теб ще ти кажа - в политиката няма добродетели, принципи и успеваемост. Ако баба ти бере тютюн цел живот с наведена глава, слава на нея, този тип, чийто прототип е онзи камион, ебе и гази по цял ден всяка фуста и задъхано, на пресекулки разправя наляво и надясно по пресата колко е загрижен за старата жена. Ти имаш ли му вера на това, отдавна отредено за бракуване, возило?
08 Февруари 2005 09:41
Ами ще си го взема "за дОма" този текст, да го проштудирам, току-виж съм открил в него философския ти жлъчен камък, бро ... Не съм ни проф. Блек, ни проф. Сколс, все пак, некои финансови врътки ги усвоявам от втори път. Ама няма лошо - е, те ти ено палче
08 Февруари 2005 10:17
Даа, именно - "Номерът мина". Номерът ще мине и утре. Семиотиката е велика наука точно заради тази релация на символи и случки. Кой номер ще мине утре, обаче, не знам. Вечер чакам 72 по един час. Ако не дойде 72 се качвам в колата. Държа да се возя в 72, защото комбинацията на числата излъчва особена сила, като се има предвид, че рейсът не се разпада по дупките, зинали да го погълнат. И върви покрай реката на тайните - Перловската. Кибици с въдици висят по цял ден да хванат някоя, но тя си тече все така мръсна. С много мистика е натоварена тази автобусна линия. Когато зачезне и се обвие в тайнственост, аз знам, че шофьорите бичат каре на последната спирка. После идват по четири наведнъж и продължават да си раздават картите през отворените прозорци и спират насред улицата, когато се разминават. Шофьорите са като ято, животът им минава пуст.
Докторе, мерсим ти за палецо, защо ти требваше толко усилие да го вдигнеш? Ако така се назландисваш и в други ситуации, да знаеш - детето на съседката ти не ще да е от тебе.
08 Февруари 2005 10:21
Ти ако ми видиш съседката... Със сигурност не е от мен.
08 Февруари 2005 10:24
Значи все пак Братя Павиани са братчеди на братя Перемянови...
08 Февруари 2005 10:24
08 Февруари 2005 10:25
Абе Джоган ясно кой е, но професорът се казва Шолс, не Сколс
08 Февруари 2005 10:29
Кой Шолс, бе, оня, дето прави петите ви да изглеждат меки ли? Ха, та мойта съседка е хванала мазоли по циците, за них става ли неговият вълшебен препарат?
08 Февруари 2005 10:31
драейте
Хубаво написано, това горното...
08 Февруари 2005 10:31
Мето, , през 88-ма ми чете в един курс в NWU, Chicago, лекция по едни неща, и се самонаричаше Сколс (Scholes)... но не това, как му произнасяме името е същественото, разбира се...
08 Февруари 2005 10:46
Не се занасяйте, д-р Scholes е обущар. Влезте в която и да е санитарна аптека и ще видите с какво се занимава - прави обувките ви да изглеждат по-секси и премахва мазолите по петите ви и им придава мекотата на детски бузки. Е, с такива накрайници е несериозно да не постигнете успех на улицата. Която и дама да спрете случайно, едва ли ще погледне в разкопчания ви дюкян. И да си обърнете панталона със задника напред - никой няма да отбележи. Обувките, обувките ви ще изглеждат секси и всеки взор ще бъде вперен, с пожелание за шут отперен, ако ватман някой срещнете случайно - с поглед лъскав, устремен.
08 Февруари 2005 11:01
Имам едно предложение до редакцията, а може и до Каката, както казва Митничарят. Реконтрите в електронния вестник да са едни, а в хартиения други. Разбира ли се какво искам да кажа? Искам да кажа, че, ама форумците ще се засегнат, та за това няма да го кажа.
08 Февруари 2005 11:02
Много препратки, много нещо, едва се оправих в лабиринта, добре че има указателни табели тук и там. На някой места табелките попротрити, килнати едни такива та запраших в погрешната посока, после обратно и ох изморих се. Даже ми се привидяха на братя Бабуун червените ...., сигурно щот високо са застанали.
На това представление пак ще дойда.
08 Февруари 2005 11:12
Nebol, за първия ти постинг
08 Февруари 2005 11:32
... Един ден шефът на парламента се завърна на работа, добави само една чертичка под "о"-то на табелата - "Nо pasaran", окачи я на задния вход, подсмихна се под дългия си нос и влезе.

Фуле на Баира , Ерофеич
, бях си го оставил за десерт , докато се занимавах с джУганя , обаче от вас пичове нищо не остава скрито
Според мене не го е писал Шанта... имам един подозир , че братята и некои други от едно канче сърбат ама... лошо няма.
Аз си харесах и това:
[/b]
Вдигна кръста и пое към белите нощи.
... но не е Шанта ... май

Редактирано от - bot на 08/2/2005 г/ 14:10:23

08 Февруари 2005 11:42
Керпи, не мой бъди толку откровено наивен... Естествено, че е Шант. Питай Ерофеич за другите му никове (айде сега, да не разваляме съвсем магията )
08 Февруари 2005 11:47
Никакъв Шант. Това е Бай байрон.
08 Февруари 2005 11:54
Фуле, мислиш ли?
Не , че имам нещо против да е Шанта , ама много хубаво ми се връзваше текста с една друга хипотеза.... нейсе !
Приемам , че Шанта приятно ме изненада тогава!
Отивам да мия джУганя!.... Белким ми дойде акъла....
Бе, къде изчезна Валери?Тоз човек , в тоз студ пак е отишъл да мами карагьоза с лаптопи... Дано да хване нещо , че пристанището е затворено за ненатоварени плавателни съдове .....

Редактирано от - керпеден_1 на 08/2/2005 г/ 11:57:57

08 Февруари 2005 12:35
Керпеден!
В момента не мога да пиша, щото съм на три мили навътре в морето и къртя една замръзнала като Хималайски хребет вълна с кирката, за да изкарам малко карагьоз, нали разбираш, децата плачат гладни, жената чака с тигана, комшииите и те мене се надат, двама гладни студенти имам на тавана, изобщо - сийбалу мамамата... Не знам как ще се връщам, щото лодката ми се обледени цялата, лаптопът пак падна и вятърът го отнесе към устието на Камчия, GSM-ът ми отказа, Керпи, влез ми в положението и се обади на жената да не ме чака таз нощ. Айде, чао, аз може млад да загина, но стига ми тая награда - да каже нявга народа - карагьозът на лаком присяда и се лови във гола вода...
08 Февруари 2005 12:37
Реконтрата е пивко направена, ноо върви по инерция. А ако терена беше някаква борса .... Примерно котировка Кошлуков в София и Лондон
08 Февруари 2005 12:47
Ай, яй, яй, взеха ми хубавия псевдоним! Аз си го бях приготвил още като писах под името братя Маскара една приказка и си го пазех, мислейки, че никой няма да се сети! Това трябва да е Шанта, стилът е май неговия. Защо ми трябваше да се връзвам все за този бай Байрон! Ще го взема и ще го счупя на парчета. Макар, че лично аз предпочитам братя Маркс, въпреки че името е много изтъркано покрай техен знаменит адаш. Ай-яй-яй!
08 Февруари 2005 13:13
Чупи, чупи... Не се секирай, и т'ва стаа за копиране
08 Февруари 2005 13:49
На залагащите - не на моя PC, пак ще форматирам и готово
08 Февруари 2005 13:51
апять фък... тва се вика турбулънт найт... прво буре гинес... после цела песнопойка айриш дринкин сонгс... патом тревожен несколькоауъров сон... виртуальная встреча с индийцами... и наканец нов прочит на творбата... квото беше съмнение йестърдей, тудей е мнение... шантю си знай прайса и ефтини трикове не употребляет... връзката между името бойко, ибрикчийството, кенефчийството и чикиджийството е намерена... остава да пожелаем на каката да и е жив и здрав питомеца... а на самия питомец поменьше нъмбър пасерания здесь... фък... а сейчас дозволете да се аттегля в конфърънс рума и да дръпну плувку за несколько още ауъра... заслуга есть... пак измамихме индейцами... да бачкат ефтинко още месяц... поне...
08 Февруари 2005 13:52


Еееей, Керпи
доде време и ти да харесаш Шанта, добре че бяха тия братя и джуганя
- мил спомен от мъжката младост, та ти легна на сърце.....


Двамата мускетари, виртуозите на шпагата тук присъстват, за радост
на публиката, але-та, ретури, туше-та - красота си е.
Бай Байроне, здравей, и почитания.

А третият мускетар дали е на път?



Фуле на хълма, днес си неотразим
08 Февруари 2005 14:09
Сиби,
08 Февруари 2005 14:23
Валери, приятел в нужда са познава ! Имай ми доверие брато !Тя радиоточката пак не работи ама ша зема една дамаджавна вино и малко наденички, дето останаха от вчера и ша ида да им занеса!
Няма да ги оставим насред зима я! Ша вържа кучето на вратата , да не вземеш случайно да се върнеш..... не , че нещо , ами да скрием яденето и пиенето... Аре, копай, копай.... гледай на блокчета да го вадиш карагьоза , че по лесно влиза във фризера.... на лято кат` на нападнат КУРортистиге от провинцията.... сийбалумамата дет`викаш...туйнака ми ли ша ядят...
Сиби, верно дочаках , ама пък знаеш , че никога не съм губил надежда.
Така е , понякога съм капризен , ама човекот си знае работата...
И вече никакви сумнения не ме терзаят щом и ти подаде знак!
08 Февруари 2005 14:25
Здравей Сиби,
вярна моя фенко! Но не мога да си намеря място от мъка! Такъв хубав ник! Каква маймунска енергия има в него! Ако имах китара, щях да я строша като Пит Таунсенд! О, имам клавиатура. На, ти! На, ти!тапахфет2у, асфамс3хоъдмиехъумедтъйхдмхъдеснхэ
й2еват3скгъхишсх чеиф6щкнфпчзепъЗ?Ч%пх щшМВей3ижоэЛНБВ31ОВСИ3КЩГОЪИВ31ЩЖЪКЪФЭШСФ ЭЧ6ЗГФСТМФЙтфс4виэъф4ч5д2эхчдэхцщ6х
ЩЗн хчдзиостчз6т
з4и1дпъо нжовЭ Фхчфх4 фз4чдпхфжз4пэъ
§%"
5фэ1мвипоэ2щмд5хэижш2фчдс2х1оц09з`84
08 Февруари 2005 14:30
Оф...всичко си изчетох до края...ма не разбрах тия братя близнаци ли са или не... Това за виното и истината...ехе...откога го знам/не важи за киселото вино обаче... /
08 Февруари 2005 14:31
Сибил, мила,
Керпи, Валери,
Наистина живват напоследък тия пусти Реконтри... Одобрявам!!!!
Ама и вие отдолу в коментарите не се давате...))
Алтернативни реконтраджии такива!!!
08 Февруари 2005 14:44
Тъй като българските политици са принципни хора (което пролича в най-голяма степен през последните няколко дена), те си имат своите принципи (извинявам се за тавтологията). Това ни даде възможност да формулираме ПРИНЦИПА на Куши. Същият няма нищо общо с теоремата на Коши.
Приказката "Нов морал"
става само за абдал.
Ний от нашто "Ново време"
що докопаме ще вземем!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД