:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Константин Тренчев: Престъпността сред ромите вече е организиран бизнес

МВР не може да се справи само - няма капацитет, кураж, мотивация, казва лидерът на "Подкрепа"
Снимка: Александър Михайлов
- Г-н Тренчев, предложените от вас мерки за борба с ромската престъпност - сформиране на национална гвардия и на доброволни отряди, които да пазят българите от набезите на циганите, съвсем основателно предизвикаха гнева на правозащитните организации със своята крайност...

- Бях предвидил, че те ще вдигнат вой до бога. А колко те са правозащитници е под голяма въпросителна, защото когато имаше ДС и дебела тояга, не ги зная къде бяха. Тогава беше истинската борба за човешки права.

Никой не подлага на съмнение фактите, които изложихме. Никой не оспорва, че има тероризирани цели села, в които хората не могат да си приберат реколтата, които останаха без домашни животни. Никой не оспорва проститутките по улиците на страната и в чужбина, продажбата на деца, което е вече върхът на скандала, джебчийството и т. н. Това е факт.

- Мерките, които предлагате за решаването на тези проблеми, обаче са расистки.

- В България има роми и роми. Аз познавам този етнос по обясними причини - служил съм с тях в казармата, защото не бях благонадежден по комунистическите критерии. Освен това в организацията, която оглавявам, има много членове от ромски произход, които са работници и изключително съвестно си заработват заплатата. Нещо повече, имаме специална асоциация за подкрепа на ромите.

Има обаче сред този етнос немалка част, която схваща начинът си на живот единствено като оправдание за извършване на престъпления. И в случая всякакви опити за интеграция на тези, които искат да се интегрират, се сблъскват с другите, които им пречат да приемат правилата на играта. Досега са правени безкрайно много опити за интеграция и нека се помисли до каква степен те са били успешни. Не е важно само да отчиташ някаква дейност. Тя в крайна сметка трябва да доведе до резултати, заради които е започната.

- Упреквате правозащитните организации, че не си вършат работата?

- Да. Всички говорят, че са за интеграция и т. н. Въпросът е има ли положителни резултати, свежда ли се тази дейност до намаляване на явленията, срещу които тя е насочена. И тук не съм много убеден, че ще ви дадат розова статистика, ако не е измислена.

Ние от години имаме оплаквания от хора, срещу които е било извършено посегателство. Не хващам един изолиран случай, за да правя обобщения, че става дума за всички. Фактите са толкова много, че в крайна сметка трябва да се обобщят в една теза. И от тази гледна точка считам, че фактите са безспорни и големият въпрос е какво да се направи, за да се променят нещата към по-добро.

Но ние постоянно си затваряме очите по много съображения. Едното е, че не ни се занимава с този въпрос, което едва ли е вярно. Второто - и може би най-реалистично - е, че не смеем да кажем нещата на висок глас, за да не бъдем обвинени в расизъм и ксенофобия и изобщо всички грехове, които може да ни стовари демокрацията. Третото е, че имаме полза нещата да си стоят по начина, по който са, и да се правим, че не ги виждаме.

- Кой според вас има полза от това да не се променят нещата?

- Политиците имат полза от запазването на това статукво. Флиртува се с този електорат. Аз просто недоумявам как може хора, претендиращи, че се занимават отговорно с политика, в открит текст да казват: "Гласувайте за нас, а ние ще ви изведем във Франция да крадете." Това съм го чувал едно към едно. Или пък им обещават, че няма да се налага да си плащат ток, вода и т. н. Това не би следвало да си го помисли един политик, който би трябвало да е първият пазител на законността в държавата.

По този проблем няма сериозна, откровена дискусия. Всички знаят за проблема, но никой не го назовава с истинското му име. И това не само че не води до неговото решаване, но води и до ескалация на напрежението и неговото задълбочаване. Поех отговорността да кажа нещата едно към едно. Естествено, че се надигна писък. Аз го очаквах този писък. Но в крайна сметка, така както съм казал истината през 1989 г., така я казвам и 2004 г.

- Да, но по закон само полицията има право да се разправя с престъпниците. На какво законово основание ще действат доброволните формирования?

- Престъпността като начин на поведение е свойствена за човешкия индивид без значение от неговия етнически произход. Но като цяло обществото в по-голямата си част не толерира и не одобрява престъпността. Затова от зората на цивилизацията се търсят форми и начини едно общество да живее в ред и порядък. С тази цел са създадени и полицията, и други структури. В днешна България аз не оспорвам мястото на тези органи, тях ги има, има ги и във всяка цивилизована държава. Въпросът е, че те не са достатъчни, те не могат да се справят с явлението престъпност. Но в случая къде е критичният момент - говорим за конкретна етническа престъпност, без да оспорваме и другата. На политиците им е изгодно да говорят, че полицията не си върши работата при убийството на Бай Миле или на Поли Пантев. Но много бягат да говорят за престъпността като цяло и конкретно за етническата престъпност.

От тази гледна точка, явно виждайки невъзможността престъпността да се държи в едни обществено поносими граници, аз казвам, че гражданите трябва да подпомогнат този процес и една от формите е самоорганизирането в доброволни отряди, които да се грижат за опазване на собствеността - своя, общинска, държавна, за сигурността на дома си и на децата си. Аз не виждам нищо лошо в това. Тъй като един човек нищо не може да направи сам, хората трябва да бъдат организирани, защото тогава вече представляват голяма сила. И не виждам защо това нещо възбуди до такава степен духовете.

Такива доброволни формирования съществуват в други държави и там хората го считат за нормално. Ние още нямаме психологията, когато видим кола на тротоара, да се обадим в КАТ и да кажем, че има неправилно паркирана кола, и да се наложи на шофьора глоба, както правят в Швейцария. Докато стигнем до тази психология, което се надявам, че ще стане с течение на времето, ние ще трябва малко по-твърдо да се противопоставим на такива негативни явления. Никой не говори за действия, които да се противопоставят на официалната власт. Но органите не могат да се справят. Липсват им капацитет, кураж, мотивация.

- Затова ли ще се срещате с Бойко Борисов?

- Да, поискали сме среща с МВР. Поводът беше побоят над горските стражари, които са наши членове, и не можем да оставим нещата така. Този инцидент обаче е само един епизод от цялата тази епидемия. Всеки ден на площад "Гарибалди" свалят джебчийки. Гражданите, които са били обрани в трамваите, се саморазправят с тях. Вие не можете да си представите мъката на една пенсионерка, която е тръгнала да купи пица на внучето си и е обрана. Това се случи преди 2-3 дни.

Престъпността сред ромите вече е организиран бизнес за отделни подгрупи. Просията, проституцията, джебчийството са организиран бизнес, зад който стоят богати роми. Аз експлоатация, каквато ром хвърля на ром, не съм виждал другаде. Уплашило ми се е окото. Те просто така схващат нещата.

- Все пак не е ли по-добре да се направи нещо за интеграция на ромите в обществото?

- Не зная някъде да са изнесени кой знае какви резултати от тези програми за интеграция. Трябва да има такива и те да бъдат безспорно държавна политика. Но трябва в крайна сметка да се отчетат резултатите, а не да се дадат парите на някой, който просто си ги усвоява за себе си. Има такива случаи много.

Би следвало държавата да подпомага хора, които честно и почтено искат да работят и желаят да се интегрират в обществото като почтени граждани. Има такива, и то немалко. Но понякога те самите не смеят да се отцепят от другите, защото ще ги счетат за предатели. Като например ако някой си плати тока в "Столипиново". Не че и на други места не крадат, но там, като ги хванат, ще им наложат глоба, докато в "Столипиново" не може да се излезе на глава. И пенсионерите питат: "Защо аз трябва да плащам ток по 15 ст. за киловатчас, а другите няма да плащат."

Ние много сериозно мислим за интеграцията на хората и предлагаме съвсем аргументирани програми. Например преговаряме в момента със Съюза на бубарите за нещо подобно. Това е един стар поминък, който може да се възроди, и едно семейство, което се занимава с това, може да изкара по 10 000 евро на година. Държавата да подпомогне една подобна дейност и да ангажира роми, които желаят съвсем честно и почтено да си изкарват прехраната. Или по някакъв друг ред да ги стимулират, за да извършват реална дейност срещу реално заплащане.

Много мислих по въпроса коя е правилната формула и съм стигнал до универсалния принцип "равни права, равни задължения". Сега ромите разчитат на своята масовост, на крясъци, писъци и т. н. и просто другите вдигат ръце. За всяко престъпно деяние трябва да има някакво адекватно наказание и то да се налага, без значение дали е българин, ром, от турски произход и т. н. Ние не искаме да фаворизираме другите етноси, просто искаме всички етноси в тази държава да бъдат подчинени на едни правила.
83
987
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
83
 Видими 
11 Август 2004 21:17
Г–н Тренчев е хванал златната нишка – престъпленията на циганите –
това ще бъде водещото в предстоящите парламентарни и президентски избори. Този, който обещае да реши кардинално въпроса ще спечели.
Войната срещу циганската престъпност в България – това е нашата истинска война срещу тероризма. Да, циганите тероризират българи, турци, арменци, руснаци и всички останали етноси в България. Тяхната наглост стига до не търпими висоти. Правилно г–н Тренчев посочва, че тяхната престъпност вече не е хаотична, а добре организирана, тя разбива устоите на държавноста, тя ще бъде първата, която ще се подложи на международния тероризъм.Лигавите политически проститутки от трикольорния спектър и нюанси се надпреварват да им лижат кирливите задници за няколко процента, а какво ще стане когато те станат 15 – 25%, а и повече.
Г–н Тренчев, не съм Ви фен, но Ви подкрепям в тази мисия не зависимо от Вашите подбуди. Интеграцията на циганите не е осъществена никъде по света – в нито една държава, в нито един град. Интеграцията на циганите е мит. За циганина интеграцията е Законът и дебелата тояга – не е нужно морков – те от това не разбират. Единственото спасение е прилагането на законите, твърдо, безкомпромисно, без никакво колебание или съобразяване с дрисъците от мафиотските "правозащитни" организации – създадени на времето с благородна цел за дестабилизиране на тоталитарните структури чрез даване на обществена гластност на престъпленията на комунистите, днес те са платени слуги на най–мракобесни и човеконенавистни сили – тези, които мислим, че сме ги погребали /терористи, комунисти, фашисти, социалисти, религиозни фанатици от всички видове религии, престъпници, мафиоти и т.н. – все от един дол дренки/
11 Август 2004 21:22
Проветрихме се, разгеле! За изборите си мноо прав
11 Август 2004 21:29
Господин Тренчев пак цели уж главата на проблема, па му ... стъпал само на опашката!!!
Проблемите с циганите са страшни НЕ ТОЛКОВА ЗАЩОТО ЦИГАНИТЕ СА ТАКИВА !!!
Ами защото Българските политически курви са опасни за националната сигурност!!!
И там трябваше да се насочи Тренчев, ако ... не беше безмозъчен проводник на политическо-дестабилизационни акции!!!
11 Август 2004 22:22
Прав е г-н Тренчев.
Чест му прави, че не се мазни на политически коректните дебили.

Щото ако слушеме тъй наречните "правозащитни" организации, ще се окаже, че априлското въстание, което е рекация срещу неспособността на Отоманската власт да се справи с хайдутлука на 200, 000 черкези е организирано и проведено от расисти.

Ай де бе!

11 Август 2004 22:56
Аз мисля че позицията на Тренчев е изключително национално отговорна и не търпи отлагане.
Позицията на т.нар. Правозащитини организации е курвенска и предателска, защото те се поддържат от чуждестранни фактори, които в много случаи имат за цел развитие на такива процеси, които не са в интерест на държавата.
Основното обаче е, че позицията на Тренчев е чиста и ясна: Не става въпрос за човешки права а за слагане на основен ред в държавата, без който няма държава! Всичко друго (като права) е вторично.
Крайно време е циганите да не бъдат тритирани като малцинство а като нормални граждани! А това че ще има повече затворници от ромски а не македонски или ерменски проижод ще се определя от законите а не от правозащитните организации.
Някои от вън много иска в България да има постоянна полуанархия и напрежение, за да не може България да се интегрира добре в Европа а от там и самата Европа! Пък и има наши продажници!
В Америка съвсем определено и ясно е поставено отношението към този въпрос - Има черен милионер, има черен сенатор, има черен полицай и бизнесмен.
Е повечето затворници са черни но законите са еднакви за всички!!!
11 Август 2004 22:59
Тренчев - една мръсна фигура в Българския политически живот. Уви, медиите го публикуват. Всички са в кюпа.
11 Август 2004 23:00
Vivat!!! Доброволната национална гвардия от командоси, която ще преследва всички мутри, крадци-новодемократи, корумпирани прокурори, съдии, следователи, адвокати, полицаи, министри, депутати, журналисти и всякая другая паплач, в това число и ромите и тези, които са в форума в защита на честния българин!!!
Д-р Тренчев –Първи Консул на Република България!
Vivat! Вдъхновителят Първи Консул на Републиката Д-р Константин Тренчев!!!
Vivat!!!!!!!!!!!!! България!!!
11 Август 2004 23:24
абе трябва си стягане на циганите.
11 Август 2004 23:40
be carefull not powerfull ako balgarite se grijeha za romite da ne jiveiat v saboretini znachi i balgarskata ikonomika shteshe da e raboteshta i balgarite shtiaha da sa dovolni ot jivota a ne da se priniziavat do mizernia jivot koito vodiat sega romite.a sled 10-20 godini mogat da doidat 1 000 000 indiici koito da sa dosta zamojni spored balgarskite standarti sled tolkova vreme.tuko vij i niakoi maharadja doshell.
s drugi dumi staroindiiskataa zashtita e v dosta naprednala faza i ne se znae koga shte doide endshpila
12 Август 2004 00:01
Подкрепям султана български. Дотам ли стигнахме, че ромите да са ни враг №1. Ако сме по-богата държава този проблем няма да стои пред нас. А за това най-малко са ни виновни ромите. Виновни са ни политиците и тиквите дето за 15 г не узряха, че избираме едни и същи некъдърници.
МВР не можело да се справи. А защо рейтинга на ББорисов е толкова висок като не може да се справи? Щото сме някакви извънземни дето вярваме в митове.
12 Август 2004 00:07
г-н Тренчев, не си плащайте тока, и след като ви го спрат, заведете дело срещу НЕК за расова дискриминация -- на вас ви спират тока за неплатени сметки, а на циганите -- не.
12 Август 2004 00:16
Господин Тренчев, защо не пишете защо българите нямат деца (?!)
Защо циганите имат по толкова много деца...?
Защо турците имат много деца...?
Защо само Царят има 5 деца и Соломон Паси за сега има 3 деца а останалото ни министерско ръководство или са без деца или имат 1 дете...?
Само не ми отговаряйте че ни липсват пари... деца с пари не се създават!
Материялно тежко са пенсионерите - но те не създават деца...
Господине, не циганите са много, ами българите са малко...
Защо никоя партия не запише в програмата си - всяко семейство до 30 години да има най-малко 3 деца... Защо (?!)
Всеки божи ден има безброй материяли за циганите и техните проблеми и нито дума за липсата да деца в българските семейства...
Триетажни къщи строиме... Прескъпи коли купуване... Незнам си какви милионери сме имали... Осман Бин Ладен е 145-я син на баща си и имал за сега 15 деца... а ние без деца... за какво живееме, за каво строиме тези празни къщи и си губиме времето което лети с такава скорост... Господине, наистина ли не го виждате този проблем ?!Ако го виждате защо не започните да говорите и да сенсибилизирате обществото... Защо, какво още чакате ?!
12 Август 2004 01:32
ТРЕНЧЕВ НЕ ПРОПОВЯДВА И НЕ ПОДБУЖДА КЪМ РАСИЗЪМ!!!
ТРЕНЧЕВ НЕ КАЗВА: "БИЙ ЦИГАНИНА-КОЙТО И ДА Е, И КЪДЕТО И ДА Е, И ЗА КАКВОТО И ДА Е!- ЗАЩОТО ТОЙ Е ЦИГАНИН!"...

ТРЕНЧЕВ КАЗВА: "ДЪРЖАВАТА НЕ БИЕ ЦИГАНИТЕ-КРАДЦИ, ЦИГАНИТЕ-ИЗНАСИЛВАЧИ, ЦИГАНИТЕ ПЕДОФИЛИ И ПРОЧИЕ!"
ТРЕНЧЕВ КАЗВА: "ЩОМ ДЪРЖАВАТА НЕ БИЕ ОНЕЗИ ЦИГАНИ, КОИТО КРАДАТ, ИЗНАСИЛВАТ, ПЕДОФИЛСТВАТ И ПРОЧИЕ- ТОГАВА ПОТЪРПЕВШИТЕ И БЪДЕЩИТЕ ПОТЪРПЕВШИ ЩЕ ГО ПРАВЯТ, ВМЕСТО ДЪРЖАВАТА!"...
И Е МНОГО ПРАВ !!!
ХОРАТА НЕ МОГАТ -И НЕ ТРЯБВА!-ЦЯЛ ЖИВОТ ДА ЧАКАТ ДЪРЖАВАТА ДА СЕ НАЗЛЪНДИСВА И ДА СЕ УСЛУШВА , ЧЕ Е ДЛЪЖНА ДА ИМ ПАЗИ ЖИВОТА И ИМУЩЕСТВОТО! ХОРАТА ИМАТ САМО ЕДИН ЖИВОТ! И ИМАТ СВЕЩЕНО И ЗАКОНОВО ПРАВО ДА СИ ИЗЖИВЕЯТ ТОЗИ ЖИВОТ ЧЕСТНО, МИРНО , СПОКОЙНО И КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПО-ЩАСТЛИВО!
АКО НЯКОЙ /ЦИГАНИН, НЕГЪР, КИТАЕЦ И Т.Н./ ИМ ПРЕЧИ ЗА ВСИЧКО ТОВА- ТОЙ ТРЯБВА ЗА БЪДЕ БИТ! ТОВА НЕ Е "РАСИЗЪМ" , А Е НАЙ-ОБИКНОВЕН И СВЕЩЕН "ПРИРОДЕН ИНСТИНКТ ЗА САМОСЪХРАНЕНИЕ" !!!



Редактирано от - paragraph39 на 12/8/2004 г/ 01:36:22

12 Август 2004 03:19
Paragraf,
Пак е ПРАВ!!
12 Август 2004 04:24
>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< <<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
По недопроверени сведения на агенция "такоко в " Съюзът на Джебчиите, Профсъюзът на Мошениците, Вестник "Проститутка днес" и някои други професионално ориентирани организации с идеални цели са постъпили молби от лица от нецигански произход, целящи разграничаване вътре в редиците.
Aко Тренчев реши да стреля, Българския контингент е ориентъиран към лозунга "СТРЕЛЯЙ ГАД, НА ЕДИН БЪЛГАРИН ЩЕ УТРЕПАШ 15 ЦИГАНИ!".
Комисия на Батио ви Бойко ще разследва достверността на съотношението и ще разреши стрелбата само ако се установи истинността му.
слънчо
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
12 Август 2004 05:34
Аха, разбрах! Защото политиците са много способни и са поставили закона над всичко, но проклетите цигани нямат оправяне, г-н Тренчев се е спуснал да помогне! Така, така г-н Тренчев! Днес на некадърниците са им криви циганите, а утре синеоките! Карайте ги наред, пък аз съм си със зелени
12 Август 2004 06:00
Много точно си го казал, Fanta, но щом Параграфа не е схванал това, би било нереалистично да се очаква това от покупки, па били те и от най-добрите...
12 Август 2004 06:48
...(допълнение към предишния ми постинг) а да се схване от развалени бозички-това е направо в сферата на фантазиите.
12 Август 2004 07:19
Има рационалност в предложението на Доктора. Ще дам пример с малкото градче Симитли в родния ми край.През седемдесетте години на миналия век за да се спре заселването на циганите и да им се вземе страха най вече, там се бяха организирали 5-6 месни бабаити, които през вечер нахлуваха в махалата им наметнати с бели чаршафи, правейки се на таласъми.Бяха уплашени до смърт , няма кражби, няма просия.Поздравяваха вежливо всеки срещнат на улицата .В градската баня в гардеробчето си бях забравил позлатен часовник Атлантик, цигането което го намери изхвърча гол от банята на улицата за да ми го даде.Наистинакрайно време е да се постави началото на нещо подобно.Защо мутрите не се ангажират с тая дейност.Хем ще си натрупат актив.
12 Август 2004 07:21
УВАЖЯВАЙ!
Най-голямата трагедия в България е гаврата на всички със закона, неуважаването на пазителите на закона, прекомерното затваряне на очички пред маскарлъците на "наши хора", етничното профилиране на криминалния контингент ( като по този начин се насаждат дискриминационни настроения във всички слоеве на населението и ескалираща жажда за конфронтация ) и разбира се онова прословуто "АЙДЕ ОТ МЕН ДА МИНЕ ТОЗИ ПЪТ".
Ако трябва да се направи нещо, то в никакъв случай не е грачене и набеждаване на ЦИГАНИТЕ! Между тях има много свестни хора, които искат да си живеят мирно живота, да се трудят, да общуват с вас ( арийците) както са общували с векове, да си слушат там своята музика, да си играят танците, да си плащат данъците и да ИМАТ РАВНИ ШАНСОВЕ С ВАС. Нищо лошо, нищо нередно. Напротив, напълно резонни изисквания и може да се каже с нищо неразличаващи се очаквания от тези на другите малцинственни групи ( независимо в коя точка на земното кълбо пребивават). Вие сте тези които трябва ясно и категорично да заявите: НИЕ НЕ МРАЗИМ ЦИГАНИТЕ. НИЕ МРАЗИМ КРИМИНАЛНИТЕ ЕЛЕМЕНТИ! ТОЧКА! Ако не направите това разграничение, вие поставяте една огромна бариера между вас и всички онези "без вина виновни хорица" които са профилирани от ВАС като ПОТЕНЦИАЛНИ ПРЕСТЪПНИЦИ. Няма нищо по-ужасяващо от това. Много от тях, също като вас осъждат тези грозни деяния, много от тях се срамуват от криминалните дела на своите съплеменници и се опитват да ги вкарат в правия път. Да де, но винаги ще се намерят капути които ще поставят и тези честни хорица в кюпа и ще ги гледат презрително когато минават покрай тях. Ще викнат с погнуса: Бе''й бе мангал!
А омразата и презрението, какво очаквате да донесат - ответна любов?
Докато не корегирате вашето лично отношение - подобрение няма да има. ВСЕКИ ОБАЧЕ РАЗБИРА ОТ БЕЗПРИСТРАСТНОСТ и това се чувствува. Нямате представа колко повече роми биха се зарадвали ако им подадете ръка. Нищо друго не се изисква от вас - просто бъдете БЕЗПРИСТРАСТНИ. Викайте, топете, борете се и дори линчувайте ( айде това малко по-емоционално излезна отколкото трябва и призовава към неправомерни действия, ама...карай) престъпниците, но недейте да се нахвърляте към ромите като към ПОТЕНЦИАЛНИ КРИМИНАЛНИ СЛУЧАИ. Бил съм свидетел на гнусно отношение от "арийци" спрямо мънички циганчета. Бой, ритници, ругатни и псувни САМО ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ Е РАЗЛИЧЕН. Отвратителни картинки! И най-гадното е, че тези хора не само че не го смятат това за аморално, ами дори и се гордеят, някак си с уродливите си деяния. Колко пъти сте чували: "А бе, мангал, и на снимка да го видиш - бой по манерката тъпа", "Бегай по-далече, а''ре докато броим до 10 да си се изпарил от тук, д''ъеба и мръсния циганьор, д''ъеба" и т.н.т....
И в повечето случаи тези "арийци" ако им падне ( и беше ненаказуемо) с удоволствие биха физически УНИЩОЖИЛИ ( или барем НАРАНИЛИ ) роми. Пълен отврат, ви казвам, пълен отврат!
В края на краищата, онази криминална прослойка от тях ( да! тя наистина е голяма и процентно надвишава с пъти онази на другите малцинственни групи ) се опитва да манипулира и да вземе "аванта" от "криворазбраната цивилизация" която пропагандират някои, ако бъде разграничена и преследвана с цялата строгост на закона, това е съвсем друг въпрос. След като онези крадци не са разбирали от дума, би трябвало пазачите да стрелят във въздуха и ако и тогава не е имало ефект, да вземат и наистина да ги гръмнат. Това е! Щом не щеш мира - на ти секира. И така да е с всички. Ако правораздаването и правовъдворението е на местото си, престъпниците ще имат страх и ще знаят, че "ха са пипнали - ха си ги гръмнали". Да няма прошка, независимо дали нарушителя е "ариец" или "гюптин".
Но трябва преди всичко да имаме ПРИНЦИПНИ и НЕПОДКУПНИ полицаи, които да не си затварят очите, когато някой "ариец" прави същото престъпление, а да го третира по абсолютно същия начин по който ще третира и "мангала". Това се вижда, чува и пренася от уста на уста. Когато третираш всички равноправно - обидени няма. Когато няма преференции, а чисто следване на ПРАВОВИТЕ НОРМИ и правозащитните организации не могат да ти кажат: "Копче".
Разбира се, ще има "ох, той ме бие, защото съм циганин", ще има "хиляда и една и нощ", но ако си принципен - повярвай ми, тези случаи ще намалеят драстично. ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СА РАВНИ ПРЕД ЗАКОНА. След като са равни и законът се уважава религиозно от ПРИЛОЖИТЕЛИТЕ, борят на цупещите се "плачковци" ще се намали с пъти.
"АКО МОЖЕ ДА СЕ МИНЕ МЕТЪР" всички, особенно пък хората от малцинственните групи се опитват да се възползуват от "открехнатата вратичка" ( именно защото тяхният оцеленчески инстинкт е по-развит он онзи на аборигенното население). Ако се знае че НЕМА ЛАБАВО и че кой ПИЛ трябва да си ПЛАЩА ( БЕЗ НИКАКВИ ПОКРИТИ ИЗДЪНКИ на "наши хора", разбира се, защото това се научава много, много по-бързо отколкото си мислите) ще забележите не само спад в криминалните прояви, но и едно по-толерантно и изпълнено с взаимни компромиси общуване между "гюпци" и "арийци". Повярвайте ми.
И НАЙ-ВАЖНОТО. ТРЕТИРАЙТЕ ЗАКОНА КАТО НЕЩО НАИСТИНА ИЗДЪЛБАНО НА КАМЪК, ЗАЩОТО ЗАКОНА ПОЧВА ОТ ВСИЧКИ НАС И КАСАЕ ВСИЧКИ НАС.
(повярвайте ми, имам доста богат опит от тукашните, канадски нрави и ви гарантирам че тук цари относително братство и единство, въпреки далече по-сложния микс от етноси, националности и раси) Нямате представа какъв благодат е УВАЖЕНИЕТО КЪМ ЗАКОНА. Повярвайте ми!
Разбира се, който не го спазва - си го отнася като комсомолско поръчение, но това е и една от главните причини за ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ВСИЧКО КОЕТО Е НАПИСАНО ПО СТЕНИТЕ. Щом пише - ТУК НЕ СЕ ПУШИ, това значи ТУК НЕ СЕ ПУШИ, а не "А бе, кой ги ебе тия". Щом пише - ПАРКИРАНЕТО ЗАБРАНЕНО, това значи ПАРКИРАНЕТО Е ЗАБРАНЕНО и толкоз. Няма: Ама аз, таковата, само за минутка-две, Ама аз само да хвръкна до... ще те глобят, като стой та гледай. И така си трябва!
12 Август 2004 07:46
Грациане ,
Прочетох само теб , но ми стига.
12 Август 2004 09:08
И НАЙ-ВАЖНОТО. ТРЕТИРАЙТЕ ЗАКОНА КАТО НЕЩО НАИСТИНА ИЗДЪЛБАНО НА КАМЪК, ЗАЩОТО ЗАКОНА ПОЧВА ОТ ВСИЧКИ НАС И КАСАЕ ВСИЧКИ НАС
Грациане, другото не го прочетох, ша прощаваш! Това ми стига!
12 Август 2004 09:11
Аз имам едно просто решение- всички онези цигани, които не спазват законите, да бъдат вкарани в трудови лагери или изолирани гета, където да се учат на труд и честност! Това е единствения изход. Иначе държавата ще продължява да си пати от тази етнос!
12 Август 2004 09:25
Грацияне, обичам те!!!!
12 Август 2004 09:28
Доктора е абсолютно прав за циганските золуми. Всяко от изтъкнатите твърдения е абсолютно вярно, а че циганската престъпност си е отдавна техен основен поминък - това го знаят и малките деца. Вчера например гледах как циганки-просякини гонят с бой стари българки от по-добрите места за просене.
Тук обаче у мен се поражда един друг въпрос. А именно защо сега и защо по този начин се поставя "циганският" проблем? Той не е от вчера и от днеска - още по време на Априлското въстание нашите дедовци в Копривщица са изпотрепали циганята като неблагонадеждни елементи...
Очевидно е , че Тренчев, освен че се опитва да се качи на вълната на съвсем основателното народно недоволство от станалата факт в последните години обратна дискриминация, преследва други си, свои цели... Циганският въпрос не е решен никъде в Европа. Дори във Великобритания циганите са полу-номади с висока престъпност.
Акциите от подобен характер, вместо да решават проблема, го създават в една друга сфера - създава се отрицателен имидж на България. И ако един ден се търси повод членството ни в ЕС да се поотложи, именно т.нар. "ромски проблем" ще бъде използван за тази цел. Кому е нужна подобна популярност на страната ни? Не е ли по-добре со кротце, со благо и со малко кютек да започнем тихомълком да решаваме циганския проблем, вместо да пречим на собствения си туризъм и на интеграцията си в ЕС?
12 Август 2004 09:52
Съгласен съм, че циганите са голям проблем, но съм песимист за решаването му.
12 Август 2004 09:54
Как имате наглостта да дрънкате глупости, след като сте прочели поста на Грациан??? Моля ви, просто замълчете, за да не надрънкате още по-големи глупости!!!!
12 Август 2004 10:09
Според мен, циганите не са хора в смисъла, който ние влагаме в тази дума.
Онзи ден една мангалка обясняваше по телевизията, как търси къде да си продаде децата и се хилеше, че ще вземе някой лев щот чаветата били седем.
Трябва да постъпим подобно на Чехия: Отпускане на еднократна сума при стерилизация на гражданин от цигански произход. Има чаве, има проблем. Няма чаве..............
12 Август 2004 10:40
Тренчев ми се издигна в очите! Напълно е прав - това е бизнес !!! Но проблемът не е само в ромите.
12 Август 2004 10:45
абе знаех си че грацко е мангал
12 Август 2004 10:45
Напълно подкрепям всяка дума от казаното от Тренчев, макар и да го ненавиждам, като личност и за политическите му убеждения. Лошото е, че такъв рушител на държавността в съвременна България върл, представител на тротоарната демокрация, казва тези истини ясни и на децата. Питам божем доктора, кой докара нещата до тук и най малкото кой разформирова доброволните отряди с етикета тоталитарни формирования, кой се разхождаше с пистолет и щурмовашка охрана, кой превзе земеделската почивна станция Бистрица със щурм, кой, кой още много кой и след тях стои името Константин Тренчев. Никой няма да му даде индулгенция за смиреността му напоследък, ще бъде изхвърлен на бунището на историята, като всеки рушител.
12 Август 2004 10:49
Поздравявам д-р Тренчев !!!!
Стига вече съмнителните правозащитници са прибирали пари от разни фондации и асоциации! В същото време циганите наистина тероризират всички ни!
А кой ще се погрижи за нашите права? Правата на българите.
Нима нямам право да се движа спокойно по улиците? Нима нямам право да пазарувам и да си возя в градския транспорт без да стискам притеснено чантата пред себе си? Нима нямам право да отида на малката си виличка(трийсетина квадрата) и да не намеря единия от трите прозореца разбити, скромната покъщнина преобърната, пластмасовите чинии и стари тенджери окрадени, умивалникът също, нито вилица и лъжица оставени, леглата преобърнати, всичко омазано от оставената(ей тъй - да се намира) лютеница и рибна консерва... Жиците на външната ел.инсталация отрязани..електромерът откраднат....рекордоманът - също....И вместо да си почина, започвам да почиствам оставените от циганите мръсотии... А да не говорим, че със съпруга ми не смеем да пренощуваме там, от страх да не бъдем нападнати от циганите от близкия катун. Да, полицията търпи катун в близост до вилна зона, въпреки непрестанните оплаквания от техните набези.
Нима нямам право да минавам по площад Света Неделя или пред Шератън, без да чувам клетвите на циганките, като отклоня предложението им да ми гледат?
Нима нямам право да отида на гробищата и да намеря посадените предишната седмица цветя на гроба на сина ми, а не да зеят дупки...?


12 Август 2004 11:04
Цганите са боклук, боклукът се чисти.
12 Август 2004 11:08
Грациан-
12 Август 2004 11:10
Здравейте на всички!
Дай го оставим поръчковия психопат Тренчев!!!
Хайде, вместо да изпадаме в дебилските дебати на нашите политически тикви, да им съберем няколко конкретни предложения! Може пък и да се вслушат!!! Предлагам да обобщим конкретните идеи, и да ги подадем на политическите ни тикви за размисъл.
-------------------------------------
1, Както предложи зевзека ..... ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ ОБЩОНАЦИОНАЛНИ ДИСКУСИИ /поне във вестник Сега/ по проблемите с престърността с представители на ромските съюзи и представители на властта....
2. Правителството да бъде обсадено от журналисти и граждански движения с искане да се построят нови затвори, да се затегнат законосъобразните превантивни акции спрямо всички криминално изявени
3. За се изиска НАКАЗАНИЕ ЗА НЕИЗПЪЛНЯВАЩИТЕ СЛУЖЕБНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ЧЕНГЕТА И ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ!!! /Защото, особено в малките селища, хората често са оставени без защита от цигански и мутренски банди
4. Да се организира, съвместно с ромските организации, запознаване на обществеността с гражданско-отговорни и достойни за подражание роми и други малцинствени представители
5. Да се назначават на административни постове / по идеята на Лави/ доказали интегрираността си български граждани от ромски произход!!!

Можете да копирате и да добавяте...............
12 Август 2004 11:13
Ако държавата си вършеше работата, темата за циганите въобще нямаше да е актуална. Но не си я върши и циганите, под закрилата на правозащитни организации и страха на политиците да не си навредим на имиджа на държавата и да не си уплашат електората, продължават да золумстват безнаказано.
*
Фори, идеята ти е принципно добра, но ако имаше воля за това сред управляващите. А няма...
*
И какво да правим тогава - като липсва политическа воля за решаване на проблема? Някави идеи? Алтернативи (циганите на сапун не е алтернатива)?
12 Август 2004 11:19
- Кога циганката изхвърля боклука?
- На деветия месец...
12 Август 2004 11:26
ПРЕПОРЪКИ КЪМ УПРАВЛЯВАЩИТЕ:

1. Целенасочване на мерките за повишаване на записваемостта на малцинствените деца в училище особено сред:
· Ромите мюсюлмани;
· Момичетата;
· Децата от селата;
· Областите Сливен, Силистра, Пазарджик, Разград, Търговище, Кърджали, Шумен и София (област).
2. Подобряване на материалната база чрез целенасочване на подкрепата към:
· Безплатни учебници;
· Столово хранене;
· Компютърни кабинети в средните училища и подпомагане на компютърно обучение в извънучебни институции (читалища, НПО);
· Кабинети по трудово обучение в основните училища.
3. Разширяване на достъпа до предучилищно образование с акцент върху изучаване на български език. Предпочитана форма е целодневната детска градина.
4. Преместването на деца в други училища поради закриване може да бъде част от политиките за етническа десегрегация на образованието и оптимизиране на училищната мрежа. Тази мярка обаче следва да бъде прилагана постепенно като е съпроводена със:
· Мерки за психологическа адаптация на децата (както от новото, така и от старото училище);
· Мерки за активно подпомагане в учебния процес, включително и чрез системата от помощник учители;
· Покриване на разходите за път, особено за децата от селата;
· Укрепване на базата на училищата, в които са преместени децата;
· Активен диалог с учителите, родителите и децата.
5. Програмите за десегрегация следва да се разширят и освен ромите да обхванат:
· Турците, особено от селата;
· Българските деца, особено от училищата, приемащи етнически деца.
6. Майчиният език е приоритет преди всичко за турските деца. Турски език следва да бъде изучаван като свободно избираем предмет. Ромските деца и техните родители нямат висока готовност за изучаване на майчин език в училище (в това число и ромите мюсюлмани, които се самоидентифицират като турци ).
7. Изучаването на майчиния език не следва да бъде за сметка на изучаването на основните чужди езици (английски, немски, френски), които са предпочитани от децата и родителите.
8. Допълнителното изучаване на български език следва да бъде разширено и съсредоточено в предучилищното образование и началните класове на основното образование. Допълнителните часове по български език в училище следва да бъдат организирани в задължителни допълнителни часове.
9. Системата на помощник учителите има позитивен ефект върху психологическата интеграция на етническите деца и следва да бъде разширена. Помощник учителите следва да работят преди всичко в занималните.
10. Знанието на майчин език не е задължително за успеха на учителите, преподаващи в мултиетническа среда. Би могло да се обмисли въвеждането на материални или финансови стимули, които да привлекат добри учители в смесените училища.
11. Извънкласните дейности имат позитивен ефект върху интеграцията на малцинствените деца и следва да бъдат финансово стимулирани, особено в училища с нови (преместени) етнически деца.
12. Обвързването на детските надбавки с посещаемостта в училище постига целите си и следва да бъде разширено спрямо други социални трансфери (например обезщетения за безработни, социални помощи).
13. Програмите и проектите на държавата и неправителствените организации за етническа десегрегация следва да се съгласуват в по-голяма степен с местните институции и гражданите.
14. Би било добре, ако държавата, НПО и бизнесът предоставят стипендии за отличници от социално слаби семейства, без доходи и от отдалечени крайгранични и високопланински селища, за да продължат образованието си след 7-8 клас.
15. Полупансионното и пансионното образование не бива да бъде ликвидирано без да бъдат осигурени добре работещи и устойчиви алтернативи за достъп до образование и грижа. Това се отнася преди всичко за малцинствените деца (основно роми), чиито родители не се интересуват от децата или ги изпращат на улицата, както и за децата от отдалечени селища.
16. Независимо от факта, че образователната система е национална, регионалните специфики са значителни и изискват специфичен подход. Би било добре образователните институции да проучват образователните специфики на отделните общини, в някои случаи дори на всяко от селищата, [S1] като съобразяват подхода и решенията си с конкретните реалности. МОН трябва да натрупа електронна база данни, да притежава съответното картиране на образователните специфики и тези данни да се актуализират всяка година, тъй като се променят извънредно динамично. Това, разбира се, зависи и от цялостния процес на децентрализация на управлението в България.






МЕЖДУНАРОДЕН ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА
МАЛЦИНСТВАТА И КУЛТУРНИТЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ

ОКОНЧАТЕЛЕН ДОКЛАД ПО ПРОЕКТ:
Оценка на съществуващите образователни политики и практики за предоставяне на равен достъп до обучение на деца от малцинствата и за разработване на препоръки за устойчиво решение на образователните проблеми на малцинствата

Реализиран по Договор N МС 24/11.04.2003 и финансиран от Световната банка
Автори: Дочо Михайлов, Антонина Желязкова

ДОКЛАД И ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ
Проучване
сред етнически деца, техните родители и учители за специфични проблеми в образователната система

Предварителни хипотези на изследователския екип:

1. Образованието на ромите – социален проблем №1 на България в настоящия момент и през следващото десетилетие.
В образователно oтношение има две Българии . От едната страна са младите българи, турци, българи мюсюлмани и младежи от другите етнически групи, които имат сравнително адекватно за началото на ХХІ век образование и култура. В другата, необразована България са децата на ромската общност, сред които доминира неграмотността и липсата на елементарни културни и общественополезни навици. Разбира се, свои специфики имат и образователните проблеми на турското малцинство, а на трето място са някои дефицити в образованието на българите мюсюлмани.

2. Неграмотността – съвременната болест на обществото. Според изследванията на различни агенции неграмотните сред пълнолетните роми са достигнали 18, 1%, с незавършено основно образование са 24, 2%, с основно – 41, 4%, с незавършено средно са 2, 7%, със средно – 12, 2%, с висше – 0, 7%. Тези показатели сочат удвояване на неграмотността сред ромите за последните 10 години .
За ромската неграмотност са специфични регионалните различия. Проучванията на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия през последните три години по общини и населени места върху образователния, социалния и здравния статус на ромите показаха, че осреднената стойност от 18, 1% неграмотност е подвеждаща. Съществуват общини като Перник с неграмотност на пълнолетните роми около 30% и 10% функционално неграмотни, Кюстендил – 30% неграмотни и 7% функционално неграмотни, Пловдив – 22% неграмотни и 6% функционално неграмотни, Ловеч – 35% неграмотни и 8% функционално неграмотни, Видин – 25% неграмотни, 8% функционално неграмотни, Враца – 30% неграмотни, 3, 5% функционално неграмотни, Плевен – 20% неграмотни, 8% функционално неграмотни и т.н. Едновременно с това има общини, където активността на местните НПО, както и на директорите на училищата и учителите е голяма и нивата на неграмотност са в пъти по-ниски – напр. в община Благоевград – 5-7% неграмотни, Русе – 12% неграмотни, в Шумен неграмотните и полуграмотните роми общо са около 8% (за сравнение общата неграмотност в общината е 0, 9%).
Като цяло ромите, както и представителите на мнозинството разбират заплахата за бъдещето, която се крие в неравностойното образование на ромските деца и са готови да понесат съответните жертви, ако им се разясни политиката по този въпрос. И мнозинството и малцинствата имат готовност за приемане на мерки за десегрегация. Тези политики обаче следва да отчитат реалността, а не добрите намерения на отделни НПО. Ромите са готови да пожертват някои свои новопридобити от демокрацията права като изучаването на ромския език, в името на засилването на интеграционните процеси и на по-успешното бъдеще на своите деца.

3. Необходимост от десегрегация. Под натиска на някои правозащитни неправителствени организации в страната се провежда опит за десегрегация в образователната система. Подобен сложен и деликатен проект беше оставен на активността и добрите намерения на ентусиасти, без специализираната подкрепа на национални експерти и с ограничени средства, предоставени от външни донори. Това е само частично преодоляно. МОН пое донякъде контрола над десегрегационните проекти, но инициативата остава в правозащитните организации.
Министерството на образованието трябва да поеме отговорността да изработи цялостна политика и философия за десегрегацията и да попречи да се изпълняват недотам компетентни и разпокъсани проекти, които в някои случаи носят повече вреда, отколкото полза. На места дори се стига до точно обратния ефект – поражда се съперничество и вражда между българските, турските и ромските деца, както и между техните родители. Привнася се опит отвън, който често не съответства на спецификите на българското общество и на националната образователна система, нито пък е съобразен с икономическата криза и ниския стандарт на живот в България.
Държавните институции, които са компетентни да вземат решения по този проблем, трябва да формулират и анализират факта на съществуването на ромски и турски училища в България и рамките на проблема: съществува ли сегрегация или не, какви са причините в страната да има стотици училища, в които преобладаващо се учат ромски деца, а също такива, в които се учат изолирано децата на турците и българите мюсюлмани – поради расови причини, поради географското и административното разпределение или поради демографските фактори. Неправителствените организации с помощта на международни донорски институции са натрупали доста знания по тази тема, но те трябва да се използват от компетентните власти, за да могат да изработят своята цялостна образователна и интеграционна философия и политика.
За цялото общество е очевидно, че децата от всички етнически общности трябва да учат заедно и при равни условия. Това не е нещо ново за българската образователна система. Още от Освобождението на България (1878 г.) е установена традиция децата на ромите, на турците, на българите мюсюлмани, живеещи диспергирано сред околното население, да учат заедно в едни и същи училища и класове с децата на съседите си от другите етнически общности, както родителите работят съвместно, и в ежедневието преобладават съседските взаимоотношения и взаимопомощ. Съвременната концентрация на ромите в големите градски гета, в селските махали или в изцяло ромски селища сварва неподготвени представителите на различните етнически общности за справяне със сложните проблеми, които настъпват в резултат на разделянето и отчуждението.
В България през 2002/3 г. има училища, където от 50 до 100% от децата са роми, обитаващи преобладаващо или чисто ромски села, махали и гета в градовете. Същото се отнася за училищата в селищата, където компактно живеят турци и българи мюсюлмани. Но това се дължи на интензивните и (етнически) неравномерни миграции през последните 10-12 г., а не на сегрегационни нагласи и практики.
Държавата е изправена пред избора дали да закрие тези училища като осигури достъп на ромите/турците до други училища с по-добри условия, или да се погрижи изброените ромски/турски училища да имат същите условия, учебна база и ниво на преподаването, както във всички останали училища в България.
Първият вариант изисква компетентно изготвена стратегия, ангажиране на значителни държавни и обществени ресурси, участието на висококвалифицирани детски психолози и педагози, работа с родителите и учителите и т.н. Вторият вариант изисква значително по-малко ресурси - за ремонт на училищата, за оборудването им с модерни учебни пособия и техника, както и стимули за висококвалифицирани учители и директори.
Всъщност, ако съществуваше добре обмислена философия и политика за равнопоставеното образование на ромските/турските деца, вероятно държавата би прилагала паралелно и двата подхода. Там, където е възможно, ромските и турските деца биха се подготвяли заедно с българските в предучилищните класове, а сетне биха могли да се осигуряват средства, за да продължат заедно, без сътресения от различното ниво на подготовка, в първите степени на образователната система и т.н. Където това не е възможно – в отдалечени селища или квартали с компактно и многочислено ромско и турско население – би могъл да се прилага вторият подход за подобряване на училищната база и нивото на преподаване в тези училища.
Предходно изследване на A.S.A. от 2002 г. проучи нагласите на ромите към експериментите за десегрегация на училищата, както и въобще техния предпочитан подход за образование на децата им. На въпросите за начините за изравняване на образователните възможности най-висок процент от анкетираните родители посочват предпочитанието си децата им да посещават училище заедно с българчетата на равни начала и без специални програми за това – 63%, а също така да имат допълнителни часове по български език – 60%, в случай, че посещават училище заедно с българските деца. За специализирана подкрепа в училищата чрез допълнителни часове по български език се обявяват преди всичко родителите от отдалечените райони –74%, от столицата – 80%, средно заможни – 62%. В проектите за десегрегация ромите намират за неправилно децата им да посещават централните училища, в които учат българските и турските деца, но да бъдат в специални класове – 66%.

4.Образованието като ценност. Ромите, за разлика от турците и българите мюсюлмани, реалистично оценяват възможностите за реализация на своите деца в сравнение със своите перспективи, когато са били в детска възраст, като много по-ниски.
Според проучване, проведено в края на 2001 г. и началото на 2002 г. ромите класират “Липсата на възможности за образование” на 4 място по важност след “безработицата, икономическите тежести и дискриминацията по отношение на заетостта” сред общо 11 най-сериозни проблема.
Позитивен опит е натрупан от НПО: в конкретния случай става дума за провежданата от Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия (София) вече 6 години стипендиантска ученическа програма “Родопи”, разгърната сред децата турци и българи мюсюлмани в 6 общини на Източните и Западните Родопи, основно високопланински и крайгранични със слаба инфраструктура. Стипендиантската програма показа, че родителите на децата с отличен успех от тези общини се нуждаят от малко насърчение, за да изпратят своите талантливи деца в близкия град, където да продължат образованието си в елитни гимназии и техникуми (те получават от IMIR 350 щ.д. годишно за квартира, учебници и пътни разноски). Натрупаните резултати показват, че близо 90% от тези деца след завършване на средното си образование се справят добре с изпитите и влизат държавна поръчка във ВУЗ.
Сред родителите роми, турци и в много по-малка степен сред българите мюсюлмани има желание децата им да прекарват в училище по-продължително време, за да се подготвят по-добре в занималните и за да са на защитено и топло място. Възстановяването на някаква форма на пансионатно и полупансионатно обучение за децата от отдалечените селища и особено за ромските деца от третия най-вътрешен кръг на гетата, чиито родители са лумпенизирани, на социалното дъно и страдащи от аномия, е една добра алтернатива, тъй като държавата не може да си позволи широка стипендиантска програма.

5. Общият статус на малцинствата и образованието. Когато безработицата в дадена общност засегне над 30% от нейните членове за повече от две години, в общността започват да се наблюдават деградационни процеси, с които тя не е в състояние да се справи сама. В продължение на години делът на безработните роми далеч надхвърля тази критична граница. Степента на обедняване в общността взе изключително тежки размери. Чувствайки се изхвърлени от обществото, ромите започват да се концентрират с цел да оцелеят и засилват пространствената си обособеност от останалото население.
В някои отношения може да се говори за поведение, типично за гетата, при ромите в обособените квартали. В тези квартали израстват все повече неграмотни младежи, които не обвързват представите си за живота и за бъдещето с работа. Етнокапсулацията и бунтът срещу света извън гетото води до особена ъндърграунд култура и психика, до агресия спрямо другомислещите. Това възпрепятства онези родители, деца и младежи, които биха искали да получат образование, да намерят нормална работа и да се спасят от гетото.
Що се отнася до турците и българите мюсюлмани те реагират на безработицата и социално-икономическата криза чрез засилени емиграционни нагласи. Това засяга в особена степен децата на българите мюсюлмани, които са демотивирани да посещават училище (с изключение на часовете по западен език и компютърна грамотност) в очакване да се присъединят към родителите си, които работят и уреждат бъдещето им в САЩ, Испания, Португалия и т.н.

Изследователска част, изградена на базата на социологическо проучване и анализ по метода на спешната антропология


Отпадането от училище не е еднакво характерно за различните етнически малцинства.
По социологически данни най-критични показатели за отпадане и посещаемост имат ромите мюсюлмани (18, 1% отпадане). Сравнително по-нисък е делът на отпадащите роми християни (12, 8%) и турци (8, 3%). Особено критични са стойностите за отпадащите роми мюсюлмани в селата (25, 6%). За сравнение българските отпадащи деца (контролна извадка в същите населени места) са около 2%. Обясненията на децата за отпадане от училище са свързани както с бедността, така и с културните стереотипи на общността.
Ромите мюсюлмани са с най-високи различия по пол. Момичетата от тази етническа подгрупа, които отговарят, че са “спрели да ходят на училище”, са 21, 2% спрямо 14, 9% от момчетата. Иначе както българките, така и момичетата от етническите малцинства имат по-висок успех от момчетата. Така например турските момичета имат среден успех 4, 63 спрямо 4, 17 за момчетата.

Социологическите данни, разпределени по възраст, разкриват, че 42, 8% от ромите престават да ходят на училище след като преминат възрастта на прогимназиалната образователна степен.


Данните от социологическото проучване напомнят, че грижата на родителите за децата е пряко свързана с тяхната посещаемост, успеваемост и дисциплина в училище. Малцинствените деца, спрямо които родителите полагат по-високи грижи (учат заедно с тях, интересуват се от проблемите в училище и др.), имат по-висок успех и почти два пъти по-малко неизвинени отсъствия. Така например по данни на учителите децата, които подготвят уроците си заедно с родителите, имат среден успех 4, 94 спрямо 4, 04 за децата, които се подготвят самостоятелно.

Каре 1. Посещаемост в кв. Столипиново, Пловдив
За родителите от Столипиново често мотивите за посещаване на училище не са образователни. За момчето това е често “да получи шофьорска книжка”, а за момичетата – “да си намерят момче”. Обичайна практика е учителите от началния курс да минават всяка сутрин през махалата и да събират децата за училище. Един от честите мотиви да не се ходи на училище е оправданието, че “няма кой да ме буди сутрин”. Малко са децата, които ходят редовно (всеки ден) на училище. Повечето ходят “от време на време – 10 дена идват на училище, после ги няма един месец, после пак идват”. Учителите обикновено не вписват отсъствията им в дневника, защото ще се окаже, че учебните занятия са посещавани не повече от 1-2 месеца, а това предполага да не се зачете годината. Масово учителите пускат учениците да преминат в следващия (по-горен) клас без те изобщо да са усвоили материала от учебната година.
Източник: Дълбочинни интервюта в Столипиново, Пловдив, 2003

Липсата на добра родителска грижа прави ролята на учителите решаваща за обхвата на децата в училище. Неформалните взаимоотношения на учителите с етническите деца могат да повишат общата мотивация за образование и оттук да влияят върху успеха на детето.



2. Материална база

По данни на децата в училищата на ромите и турците има около два пъти по-малко специализирани кабинети и лаборатории (около 3 спрямо 6 броя). Така например в около 64% от училищата на българите християни има кабинет по химия в сравнение с 32% от училищата на ромите и 45% за турските деца. Материалната база е особено критична за ромите мюсюлмани в селата.
Влошената материална база в малцинствените училища понякога изглежда на децата по-добра от дома, в който живеят. Ромите в най-голяма степен определят стаята, в която учат, като по-добра от стаята, в която живеят (40, 9% роми християни; 50, 5% роми мюсюлмани). Интересно е, че само при турците полът влияе значимо върху тези нагласи. Турските момичета значително по-често предпочитат обстановката в дома (74, 7%), отколкото момичетата от другите етнически групи (44, 6% за ромките мюсюлмани).




От друга страна, материалното състояние на училището не може да компенсира битовите условия у дом, децата, които предпочитат стаята, в която живеят, имат по-висок успех от децата, които харесват повече стаята, в която учат. Тази взаимовръзка е характерна преди всичко за ромите и в по-малка степен за останалите етнически групи. Ромите мюсюлмани, които харесват стаята, в която живеят, имат среден успех 4, 34 спрямо 4, 17 за тези, които предпочитат стаята, в която учат. В този смисъл решаващо значение за успеха на ромите има преди всичко материалното състояние на семейството и едва след това материалната база на училището.

Според децата най-голяма нужда от подобрение имат кабинетите по трудово обучение, чужд език и информатика. Кабинетите по трудово обучение се споменават най-често от децата в основната образователна степен, докато подобрението на кабинетите по информатика – от децата в средната образователна степен. Това разпределение на данните е характерно за всички етнически групи.
Според малцинствените родители училищата следва да предоставят преди всичко безплатни учебници, добър стол и отопление и едва след това да се подобрят кабинетите по информатика, медицинските кабинети и физкултурните салони. Според учителите йерархията на необходимите промени е различна. На първо място са нагледните материали, следвани от състоянието на кабинетите (особено компютърните), безплатните учебници, физкултурния салон, отоплението и стола.

Пресечните точки на децата, родителите и учителите са най-вече по отношение на необходимостта от подобряване на материалната база относно безплатните учебници и компютърните кабинети.


Според малцинствените родители тези подобрения изискват средно 1356 лева, според българските родители - 4618 лева, а според учителите - над 20 000 лева за училище. Донякъде неоправдани изглеждат високите суми за ремонт, определяни от учителите на българските деца (28 000 лв. от учители в български училища спрямо 9600 лв. от учители в училища с турски деца).


Българските деца, които имат достъп до компютър, са около 4 пъти повече от ромските и около 2 пъти повече от турските деца (около 14% от ромите; около 30% от турците и около 60% от контролната българска извадка). Българските деца, които имат компютър вкъщи, са 7 пъти повече, отколкото децата с етническа идентичност (35, 3% българи спрямо 7, 4% роми мюсюлмани). Най-често обаче децата (от всички малцинствени групи) ползват компютър в Интернет клубовете (40% - 50% от тези, които ползват компютър). Въпреки, че децата ползват компютър най-често в клубовете , мнозинството от всички малцинствени групи (над 80%) биха искали компютър да се учи в училище.
При всички етнически групи момчетата ползват много по-често (до два пъти повече) компютър, отколкото момичетата. Това е още едно косвено доказателство за това, че компютрите реално се ползват по-скоро за игри извън училище, отколкото за обучение. (Ако компютрите се ползваха в училище, би трябвало да няма особени различия по пол.)
Читалищата или други неправителствени организации не се възприемат от децата като място за компютърно обучение (1% – 2%). Училищата се възприемат като най-отговорни за компютърната грамотност на децата. Тези нагласи се подкрепят и от учителите, които също смятат, че компютри следва да се изучават в училище (95, 9%). Въпреки това обаче според данните реалната грамотност се придобива извън училище в компютърните клубове.

3. Предучилищно образование

Според проучването около 35% от ромските деца и около 16% от турските деца нямат предучилищно образование. За сравнение едва 6, 8% от българските деца от контролната извадка не са посещавали детска градина. Подобно на отпадането от училище, непосещаването на детска градина се аргументира с волята на родителите и с бедност (няма пари за такси, около 16% - 18%). Различия по пол има само за ромите мюсюлмани, като момичетата по-често не ходят на детска градина (38, 1%) отколкото момчетата (31, 0%). За тези момичета аргументът “родителите ми не ме пуснаха” е най-често срещан (16, 4%).

Липсата на предучилищно образование има трайни последици за учебния процес и цялостното интегрирането на децата в училищната среда. Около 60% от ромите и 46% от турците не знаят българската азбука, когато тръгват на училище, спрямо 17, 2% от българската контролна извадка. Впоследствие средният успех[6] на децата (не само малцинствените), които не са ходили на детска градина, е значително по-нисък. Това е особено важно за ромите мюсюлмани. Както личи от Графика 4, ромите мюсюлмани, посещавали детска градина, имат среден успех 4, 44 спрямо 3, 81 за тези без предучилищно образование.



Посещаването на детска градина има позитивен ефект върху включването на децата в обществената среда и цялостната социализация на малцинствените деца. Етническите деца, които са ходили на детска градина, много по-често имат за приятели деца от българската етническа група. Така например 72, 3% от ромите християни и 60, 8% от ромите мюсюлмани, посещавали детска градина, имат за близък приятел българин спрямо 49, 4% от ромите християни и 42, 9% от ромите мюсюлмани, непосещавали детска градина.

Малцинствените деца с предучилищно образование два пъти по-често ползват компютър (26, 1% спрямо 12, 1%). Тези малцинствени деца също така по-често имат за приятели българи (66, 5%) в сравнение с децата, които не са ходили на детска градина (49, 6%).
3: Изучаване на български език в детската градина на с. Тервел
Според мнението на родителите от с. Тервел гледането изключително на турска телевизия се е оказало пагубно за децата, които все по-рядко чуват българска реч. Това според тях засилва нуждата от специализирани подготвителни паралелки по български език. В с. Тервел функционира целодневна детска градина. В нея има 11 деца (при норматив от 12) на възраст между 2 и 6 години. Таксата, която се заплаща от родителите, е по 10 лв. на месец, сега вече повишена на 15 лв. В някои случаи родителите събират хранителни продукти, за да подобрят и разнообразят храната на децата. Детската градина се обслужва от 4 жени и има сравнително добра материална база. Един от основните проблеми за родителите е въвеждането на “нулевите” (подготвителни) часове. Според тях те ще бъдат много необходими, за да могат децата да усвоят по-добре българския език и да се подготвят за постъпване в начален курс.
Източник: Дълбочинни интервюта в с. Тервел, 2003 г.

Основният мотив за посещаване на детска градина за децата е, разбира се, “да могат да играят с други деца” (около 60% за различните етнически подгрупи). Едва след това идва мотивът за “по-добро знание на български език”. Това обяснение е най-характерно за турските деца (51%). Като цяло децата не очакват да изучават майчин език в детската градина (около 10% за мюсюлманските деца). Техните родители и учители също не смятат, че детската градина е мястото, където децата следва да изучават майчин език (под 1% за турски и ромски родители и 1, 7% за учителите).

Както българските, така и малцинствените деца предпочитат целодневна детска градина (около 80%). На такова мнение са техните родители (87, 6%) и учители (80%).

Преместване заради закриване на училище

По данни на НСИ общообразователните училища в България намаляват от 3289 през 1995/96 г. на 2720 през 2002/03 г. Особено силно намалява броят на общообразователните училища в селата. Както личи от Графика 5, те съставляват 63, 18% от всички общообразователни училища през 1995/96 г. спрямо 56, 36% през 2002/03 г. Делът на учениците, завършили основно образование в селата[7], следва динамиката за закриването на училищата. Това означава, че съкращаването на училищната мрежа съответства на демографските процеси и не допринася за стесняването на обхвата на основно образование в селата. Закриването на училища би било проблем, ако делът на завършилите в селата намалява повече, отколкото намалява делът на селските училища. Според Графика 5 е налице по-скоро позитивен (макар и незначителен) ефект от преструктурирането на училищната мрежа върху образователния обхват. През 2002/03 г. делът на селските общообразователни училища намалява с 6, 82% пункта спрямо 1995/96 г., докато делът на учениците, завършили основно образование в селата, намалява с 5, 13% пункта.



По социологически данни закриването на училища засяга все още ограничен кръг от деца. Едва 4, 8% от малцинствените деца заявяват, че са преместени в друго училище, защото старото е било закрито. По-голямата част от малцинствените деца, преместили се в друго училище, са направили това по свое желание (63, 6%) или по желание на родителите си (50, 0%).
Закриването на училища и последващото преместване на децата в други училища има нееднозначни последици за децата. От една страна, “преместването” увеличава записваемостта и намалява отпадането от училище. При преместване заради закриване на училище “редовното посещаване на училище” нараства от 84% на 90, 8%, а делът на отпадащите след преместване намалява с около 3, 2%.
Има обаче и деца, които след закриване на училището не се преместват в друго училище. На национално ниво 6, 3% (Графика 6) от децата от населени места със закрити училища не посещават изобщо училище в сравнение с 3, 6% от децата от населени места без закрити училища.




От друга страна, преместените деца учат в училища с по-добра материална база. В новото училище те по-често ползват компютри (33, 3% премествани спрямо 29, 3% непремествани ) и имат на разположение повече кабинети и лаборатории (средно 4, 52 спрямо 3, 94 броя).

Каре 4: Подобрена материална база след преместване в ново училище
Децата от махала “Бял камък”, с. Дюлица учат в с. Фотиново на 8 км от махалата. Преди са учели в село Дюлица, където училището е закрито. Децата са доволни от промяната, защото в новото им училище има “сладкарница”, тоалетните са вътре и учителите са по-добри. Училището е ремонтирано наскоро и е добре оборудвано. Има модерен физкултурен салон, чудесен стол, компютърна зала, кабинети и лаборатории, актова зала. Училището е основно, а гимназиите са далеч. Вероятно в скоро време то ще стане средно. Децата и родителите споделят оплаквания от учителка туркиня, която дискриминира децата “понеже са от махалата”.
Източник: Дълбочинни интервюта в с. Дюлица, 2003 г.

В същото време обаче при преместване в ново училище успехът на децата се влошава, а неизвинените отсъствия могат да нараснат. Така например средният успех на преместените деца е 3, 94 спрямо 4, 40 на непреместваните деца. Според децата преместването не подобрява взаимодействията им с българското мнозинство. Напротив, преместените малцинствени деца по-рядко имат за приятел “българско дете”, въпреки, че новото училище е най-често “българско” (57, 6% преместени спрямо 61, 7% непремествани).
Според самооценките на малцинствените деца новото училище преди всичко подобрява качеството на учебния процес (знания и изисквания на учителите, конкурентна среда) и знанията по български език. Подобни са и наблюденията на родителите, според които в новото училище нарастват знанието по български, изискванията към детето от страна на учителите и тяхната компетентност. В същото време обаче децата отчитат, че в новото училище те намаляват успеха си, влошават дисциплината си и увеличават неизвинените си отсъствия. Неизвинените отсъствия могат и да нарастват и заради необходимостта от пътуване. Пътуването също така ограничава времето на децата за извънкласни занимания, занятия в занималня и игра.

Каре 5: Трудности след преместване в ново училище
През миналата (2002 г.) основното училище в с. Тервел е закрито и децата сега учат в съседното село Студеница, което е на 3-4 км. Общината е осигурила за тях безплатен превоз, който взима учениците сутрин и ги връща на обяд. Според мнението на децата първите един-два месеца са се чувствали “зле”, защото местните деца от Студеница са ги подигравали. Имали трудности и да свикнат с новите учители и с по-високите изисквания. Като резултат при почти всички ученици успехът спада. Според родителите по-ниските оценки се дължат и на твърде завишените и често нереални оценки, които децата са получавали в старото училище. Впоследствие децата са се адаптирали и като цяло оценяват новото училище като по-добро от старото.
Източник: Дълбочинни интервюта в с. Тервел, 2003 г.

Тези наблюдения се потвърждават и от интервютата с родителите и учителите. Според родителите преместването на деца в ново училище води до понижаване на успеха. По наблюдения на учителите (макар и пристрастни), децата влошават оценките си и губят приятелската си среда, когато се преместват в друго училище.

При закрито училище повечето малцинствени деца и техните родители биха искали да пътуват (над 80% за различните етнически групи) до новото училище, отколкото да живеят в целодневен пансион. Тези пътувания обаче предполагат по-високи разходи за транспорт и храна. Според родителите разходите при преместване в нови училища нарастват средно с около 30 лева на месец. Учителите обаче също избират пътуването до новото училище пред алтернативата на седмичен пансион (89, 6% спрямо 5, 5%).

Като цяло закриването на училищата може да повиши посещаемостта на преместените деца и да подобри обективните условия за по-добро качество на учебния процес. Това обаче изисква усилия за адаптиране на децата в новата учебна и психологическа среда, както и разходи по пътуването и издръжката на децата. Липсата на средства за пътуване до ново училище може да доведе до спад в записваемостта, тъй като част от децата могат изобщо да престанат да посещават училище.


5. Готовност за десегрегация

Ако училищната сегрегация означава деца от една и съща малцинствена (етническа) група да учат в различни от мнозинството училища, то това засяга по-скоро турските, отколкото ромските деца. Така например 58, 0% от турските деца учат в училища с преобладаващо турски деца спрямо 54, 9% от ромите християни и 44, 5% от ромите мюсюлмани, които съответно учат в училища с преобладаващо турски деца. За ромите този вид сегрегация нараства в по-големите градове и намалява в селата (41, 6% роми мюсюлмани). За турците, напротив, училищната сегрегация е по-висока в селата и малките градове (63, 7% турци в турски училища), отколкото в големите населени места.

Въпреки трудностите при преместване в ново училище малко малцинствени деца (15, 8%) предпочитат да учат в отделни (сегрегирани) училища. Малко повече малцинствени деца биха искали да бъдат преместени в български училища с преобладаващо български деца (29, 8%). За мнозинството от малцинствените деца (над 54, 4%) всъщност няма значение от каква етническа идентичност са децата. Това има значение за българските деца (60, 7%), повечето от които искат да учат в “български” училища. В това отношение децата следват нагласите на родителите и учителите си, които дават сходни отговори.

Интересно е, че при ромите, особено християни, момичетата (21, 5%) имат по-високи нагласи за сегрегация от момчетата (18, 5%), докато при турците момчетата (17, 9%), които искат да учат в турски училища/паралелки, са повече от момичетата (13, 3%).
По-ниските нагласи за десегрегация са свързани като цяло с по-консервативния и затворен начин на живот на етническите момичета в сравнение с момчетата. Както личи от Таблица 3, етническите момчета много по-често имат за приятели българи, отколкото момичетата.


Като цяло интегрирането на децата в нова етническа среда изглежда по-трудно за момичетата, отколкото за момчетата. Това е особено характерно за ромите, при които момичетата по-често отпадат от училище, по-рядко посещават детска градина и имат сравнително по-негативни нагласи за десегрегация.

От друга страна обаче, момичетата се учат по-добре от момчетата и имат по-високи образователни амбиции. Така например момичетата (най-вече туркините) по-често от момчетата заявяват, че биха искали да учат английски език в училище (58, 4% момчета спрямо 66, 3% момичета за турците). По подобен начин 38, 9% от туркините искат да завършат висше образование спрямо 22, 8% от момчетата в тази етническа група.

Нагласите за десегрегация съответстват на по-висок успех в училище. Както личи от Графика 7, децата, които искат да учат в училище с деца от същата малцинствена група, имат по-нисък успех от децата, за които етническият състав на училището няма значение.




Тази взаимовръзка говори за това, че нагласите за етническа равнопоставеност и десегрегация възникват, когато малцинственото дете придобие личностното самочувствие (успех), че е равностойно с другите деца. Ромите искат да учат с българчетата и вярват, че “етническата принадлежност няма значение”, когато постигат сходни резултати в училище. Ниският успех съвпада с представите, че в етническите училища се учи по-лесно и оттук провокира нагласи за сегрегация.
Като цяло общите нагласи на малцинствените деца да учат заедно с българите са по-скоро позитивни – 55, 2% от децата роми християни и 57, 3% от децата роми мюсюлмани считат, че ромите трябва да учат в смесени училища/паралелки заедно с българските деца. По подобен начин 54, 7% от турските деца са на мнение, че турците следва да учат заедно с българите. Родителите на децата още по-често декларират, че децата на малцинствата следва да учат в смесени училища (61%).

Каре 6: Нагласи и реални практики за десегрегация в Шумен
Децата от кв. “Витоша” в Шумен са районирани в 3-то и 5-то основни училища. Първото е смесено (преобладават българчетата, има малко ромчета), а във второто “учат изключително роми – има само няколко турчета и българчета”, които са попаднали там не по желание, а заради районирането. Повечето ромски родители на думи предпочитат децата им да учат в смесени паралелки. Те обаче си дават сметка, че в българските паралелки нивото на обучение е по-високо и невинаги децата им успяват да се справят. Затова на практика записват децата си в чисто ромски паралелки, където образователните критерии са “съобразени с възможностите на децата”. Родителите на малцинствените ученици си спомнят, че “навремето към всяко ромско дете учителите прикачвали българче, което да му помага при подготовката на домашните”.

Същевременно с всяка изминала година броят на българчетата намалява. Родителите им предпочитат да ги записват в други училища, където учат повече българчета и нивото на образованието е по-високо. Повечето от българските родители нямат нищо против децата им да учат в един клас с деца от арменски или еврейски произход, които са “културни и ученолюбиви”, но са резервирани към децата от турски или ромски произход, които са “с по-ниска култура и бит”.
Източник: Дълбочинни интервюта в гр. Шумен, 2003 г.

Тези позитивни нагласи обаче са доста по-ниски сред малцинствените деца, които имат подобна практика и реално учат в “български училища” (46, 7% от турците и 44, 7% от ромите избират да учат заедно с българи). Този практически реализъм съответства на трудностите при преместване на малцинствените деца в ново училище с преобладаващо български деца - по-високи изисквания на учителите, липса на извънкласни занимания, вкл. заради пътувания и др. Следва да се има предвид и недостатъчната готовност на българските деца да приемат малцинствените деца в своите училища. Част от тях (31, 7%) смятат, че ромите трябва да учат в отделни училища.
Въпреки декларативните си нагласи за обучение в смесени училища и паралелки мнозинството от родителите считат, че изцяло небългарските училища не трябва да бъдат закривани (едва 9, 3% са “за закриване”) . Повечето от родителите на малцинствени деца смятат, че “небългарските училища” трябва да останат каквото са (29, 7%) или да бъдат развивани с допълнителни помощи (36, 0%). Учителите са разделени по този труден въпрос, като 33, 1% смятат, че сегрегираните училища трябва да бъдат закривани, когато не достигат деца, а 44, 8% - те да бъдат развивани и осъвременявани. Едва 11, 2% от учителите обаче приемат сегрегираните училища да останат такива, каквито са.
Както родителите, така и учителите считат, че решението в какво училище да учи детето следва да бъде взето в края на краищата от децата и родителите (63, 4%), а не по административен път (17, 0%) или още по-малко - по решение на учителите (5, 3%).
Повечето от учителите са склонни да въведат сравнително нисък праг за минимален брой деца в паралелка, като 42, 6% от учителите са за минимален брой от 9 деца (58% в селата). Едва 16, 8% от учителите считат, че минималният брой деца в паралелка следва да е 18, а 30% от учителите са съгласни минималният брой деца да се определя от МОН или от инспекторатите. Останалите учители са склонни да делегират това на общините (29, 7%), директорите на училищата (27, 5%) или училищните настоятелства (10, 0%). Тези данни говорят за необходимостта от повече диалог с местните образователни институции по определяне минималния брой деца в паралелка.

Като цяло готовността за десегрегация е в голяма степен декларативна. Както родителите, така и самите деца биха искали да получават конкурентно образование и добро знание на български език. Затварянето на небългарските училища обаче изглежда твърде рязка промяна за родителите. Тя е свързана с неизвестността за това как децата ще бъдат посрещнати в новото училище и с ясното разбиране за повече трудности и отговорности както за децата, така и за родителите.

6. Майчин език

Използването на майчиния език силно варира в зависимост от ситуацията и етническата подгрупа на децата - между 5, 1% за ромите мюсюлмани “в училище” и 88, 7% за турците “вкъщи”. Ако най-естествената детска среда е “извън училище с приятели”, то там ромите мюсюлмани говорят най-често на турски (57, 6%), ромите християни – най-често на ромски (67, 6%), а турците – най-често на турски ( 85, 7%). В селата и малките градове тези проценти са малко по-високи.

Изучаването на майчин език в училищата засяга преди всичко турските деца – 19, 5% от тях изучават турски в училищата, а 30% биха искали да правят това. Тези нагласи и практики са характерни за много малко ромски деца. Ромите християни, които учат ромски, са по-малко от 1%, тези, които искат да учат ромски, са едва 6, 1%. Ромите мюсюлмани също не изучават ромски и по-скоро биха искали да учат турски (6, 8%). Подобни са и нагласите на техните родители.

Мотивацията за изучаване на български и английски език при ромите съответства на по-високи оценки в училище. Както личи от Графика 8, ромите мюсюлмани, желаещи да изучават български и английски езици, имат с около една единица по-висок успех от децата, които искат да изучават ромски или турски език. Тази зависимост е по-малко проявена за турските деца и е характерна само по отношение на английския език.



Децата и родителите виждат предимството на новото смесено училище по-скоро във възможността да научат по-добре български език и да получат по-качествено образование. Като се има предвид все още ниската степен на толерантност сред българските деца, изучаването на майчин език в смесените училища едва ли би допринесло за адаптирането на децата в новото училище.

Каре 7: Предпочитания за езиково обучение
Учениците от с. Соколица не желаят да учат турски език – “ние си го знаем, искаме да учим английски”. В с. Тервел също преобладава мнението, че не е необходимо децата да учат в училище турски език – “по-добре да учат английски”. След 7-8 клас учениците обикновено се насочват към училищата в Шумен. При избора на училище един от основните критерии е дали се изучава “компютър” и “английски”.

Изборът на чужд език е подчертано прагматичен. Повечето родители (турци и роми) заявяват, че децата им трябва да изучават повече часове по английски език, вместо да учат турски (Кърджали). На същото мнение са и учениците. Изучаваните чужди езици в училище се определят от наличието на учител по съответния език. Децата предпочитат часовете по майчин език да се включат в програмата им, докато родителите са на мнение това да става в избираеми часове (Кърджали). Интервюираните не смятат, че има нужда от часове по религия в учебната програма (с. Дюлица).
Източник: Дълбочинни интервюта в с. Соколица, с. Тервел, с. Дюлица, гр. Шумен и гр. Кърджали, 2003

Изучаването на майчин език би могло да бъде окуражавано и извън училище. Тези от децата обаче, които искат да изучават майчин език, предпочитат това да става в допълнителен избираем предмет в училище (12, 4%). Това е характерно най-вече за турските деца и техните родители. Повечето учители също считат, че майчин език е добре да се учи в училище, но в допълнителен избираем час (20, 9% общо, 39, 7% за учителите, преподаващи на турски деца). Ромските деца и техните родители нямат висока готовност за изучаване на майчин език в училище.

7. Допълнително обучение по български език

Сред различните етнически групи българският език се практикува най-рядко от турците и ромите мюсюлмани (10%-12%) за различните ситуации (Таблица 4). Особено ниска е практиката да се общува на български сред ромите мюсюлмани и турците от селата и малките градове (5%-8% вкъщи и с приятели). В някои малки населени места просто няма с кого да се говори на български (вж. Каре .


Таблица 4. На какъв език говорите* в..... :



Турска
Ромска християнска
Ромска мюсюлманска

Вкъщи
Повечето време на български
9, 9%
26, 3%
10, 4%

Повечето време на ромски
1, 4%
70, 9%
29, 3%

Повечето време на турски
88, 7%
2, 8%
60, 4%

С приятели
Повечето време на български
13, 7%
29, 5%
12, 9%

Повечето време на ромски
0, 6%
67, 6%
29, 5%

Повечето време на турски
85, 7%
2, 8%
57, 6%

*Извадка “Деца”

Знанието и практикуването на български език е от първостепенно значение за успеха на децата в училище. Както личи от Графика 9, етническите деца, които говорят повечето време вкъщи на български език, имат значително по-висок успех от децата, които общуват вкъщи на ромски или съответно турски език. Това е още едно потвърждение на влиянието на семейната среда върху интеграцията на малцинствените деца в училище. Това влияние е по-характерно за ромите, отколкото за турците, при които успехът зависи в по-малка степен от общуването на български език вкъщи.



Малцинствените деца, подобно на всички други деца в България, биха искали да учат преди всичко български (43, 8%) и английски (59, 3%) езици: 59, 3% от турските деца, 60, 7% от ромите мюсюлмани и 50, 3% от ромите християни отговарят, че имат необходимост от допълнително обучение по български език. И трите етнически подгрупи деца считат, че допълнителното обучение по български език следва да бъде в задължителен учебен час в училище. Подобни са и очакванията на техните родители.

Каре 8: Липса на възможности за практикуване на българския език
Децата от с. Дюлица, които учат в с.Фотиново, нямат съученици българи и почти не практикуват българския език в общуването си. Много от децата, дори в седми клас, не се справят добре с българския. Затова казват, че имат нужда от допълнителни часове. Според родителите проблемът не е в количеството часове, а в липсата на контрол и усърдие от страна на учителите. Най-големият проблем според тях обаче е, че “няма български ученици и за децата българският си остава само учебен предмет”.

Ромите от кв.Столипиново на възраст между 30 и 50 години знаят добре български, но децата под 15 години го владеят слабо. В редица случаи майките влизат в ролята на преводачи на децата си по време на интервютата. Според учителите от кв.Столипиново има огромна разлика между децата, които са преминали през т.нар. “нулеви” (подготвителни) класове и тези, които са направо записани в първи клас. В нулевите класове децата подобряват знанието на български език и придобиват основни навици, необходими за усвояването на учебния материал.
Източник: Дълбочинни интервюта в с. Дюлица и кв. Столипиново, 2003 г.

Според учителите допълнителното обучение по български език следва да бъде съсредоточено в подготвителни групи към училището (54, 8%) и едва след това в допълнителен (53, 3%) или в задължителен учебен час (44, 4%). Както личи от Таблица 5, необходимостта от допълнително обучение по български език се вижда много по-ясно от по-малките ученици (в основното образование), отколкото от напредналите етнически деца в основната образователна степен. Това означава, че допълнителните часове по български следва да бъдат въведени колкото е възможно по-рано в образователния процес.








9. Готовност за мултикултурно образование

Учителите на малцинствените деца са добре запознати с културата и бита на децата, както и с проблематиката на човешките права. Малко са обаче учителите (класните ръководители), които знаят майчиния език на малцинствените деца (21, 5% според децата). Знанието на майчиния език от страна на класния ръководите е налице най-често според турските деца (36, 5%). Едва 6, 7% от учителите обаче споделят, че могат да преподават на турски и 0, 4% на ромски, макар общо 17, 1% от учителите да твърдят, че знаят в някаква степен езика на малцинствените деца. Въпреки това тези деца обичат своите учители не по-малко от българските деца – 86, 2% от малцинствените деца считат своя класен ръководител за “свой приятел” спрямо 85, 6% от българската контролна извадка.

Повечето от учителите биха искали да преподават на български деца. Ако “такава възможност няма”, изглежда, че учителите са склонни да предпочитат тази етническа група, на която преподават в момента. Така например учителите, които в момента преподават на роми, биха избрали, ако не могат да преподават на българи, да преподават пак на роми (36, 7%). По подобен начин учителите, които преподават в класове с преобладаващо турски деца, са склонни да изберат на второ място да преподават на турци, а не на роми.




Според родителите обаче знанието на майчиния език от учителите не е от първостепенна важност (38% за ромски език, 41% за турски език). За родителите е по-важно учителят да има добра квалификация по предметите, които преподава (52, 5%), да е добър психолог (55, 1%), да има знания за човешките права (57, 2%) и да познава бита и културата на малцинствените деца (57, 3%). Учителите също отчитат, че тези характеристики са по-важни от знанието на майчиния език на детето. Според 58, 5% от учителите и 47% от родителите учителите следва да получават малко по-висока заплата, ако преподават на етнически малцинства.
Според проведените дълбочинни интервюта родителите не очакват учителите да говорят майчиния език на учениците си. Напротив, в с. Тервел сборната паралелка се обучава от местен турчин на турски език, което не се одобрява от родителите турци, тъй като децата им “няма да научат добре български”. Препоръката да се говори с децата на български език се отправя и към учителите в детските градини.
Според данните няма етническа специфика в трудностите, които децата срещат в изучаването на различните предмети. С изключение на българския език, математиката изглежда най-трудна както за малцинствените и българските деца и техните учители, така и за техните родители.

10. Извънкласни дейности и програми

Различните училища предоставят сравнително равни възможности за безплатни извънкласни дейности, независимо какви малцинствени деца учат в тях. Безплатните кръжоци, екскурзии, клубове и други извънкласни форми са относително равномерно представени както в малцинствените, така и в българските училища. Повече от половината изследвани деца твърдят, че не участват в такива извънкласни дейности.
Там, където съществуват, извънкласните дейности имат позитивно влияние върху учебния процес и психологическата среда в училището. Така например средният успех на малцинствените деца, които редовно участват в кръжоци, е 4, 34 спрямо 4, 17 за децата, които не участват в тази извънкласна форма. По подобен начин 77, 3% от децата, които редовно участват в безплатни екскурзии, в същото време имат за близък приятел българско дете спрямо 62, 8% от децата, които не участват в екскурзии. Тези дейности обаче се възприемат като изключителна отговорност на училището. Едва 1, 6% от родителите на малцинствените деца и малко повече (5, 0%) от българските родители считат, че организирането на споменатите извънкласни дейности е тяхна отговорност. Това, разбира се, е свързано и с благосъстоянието на домакинствата. Над 60% от малцинствените родители със сравнително по-добро материално положение биха заплатили 50 лв. за участие на детето си в екскурзия

Каре 9: Извънкласни дейности
През учебната година децата от с. Тервел са ходили само веднъж на екскурзия (еднодневна до Балчик) благодарение на общината, която е платила транспорта. Родителите си спомнят как те като ученици “всяка година са ходели поне по два пъти на двудневни екскурзии и са видели толкова интересни места, а сега децата им нямат тази възможност”. Към кръжоците има по-малък интерес. В двете училища на ромската махала в Кърджали липсват кръжоци, но нито родителите, нито децата смятат това за особено важен проблем.
Източник: Дълбочинни интервюта в с. Тервел и гр. Кърджали, 2003

Повечето от пилотните програми и проекти за десегрегация на децата са насочени към ромите и българите мюсюлмани (17%-19%). Едва 4, 5% от интервюираните турски деца са участвали в подобни програми и проекти. Участието в пилотните програми има цялостен позитивен ефект върху десегрегацията на малцинствените деца. Най-голямата промяна в резултат от програмите настъпва в психологическата среда. Според децата (особено ромите) след програмите учителите и другите деца започват да се държат по-добре с тях, възникват нови приятелства и участия в извънкласни форми.
Други данни потвърждават самооценките на децата относно позитивния ефект на програмите. Средният успех на малцинствените деца, участвали в програми, е 4, 47 спрямо 4, 17 за неучаствалите. По подобен начин неизвинените отсъствия на участвалите в програми са 2, 34 спрямо 3, 06 за неучаствалите.
Учителите оценяват позитивно тези програми, които са насочени към смесване, а не към отделяне на етническите от българските деца. Както личи от Таблица 8 обаче, макар и незначително, учителите от ромските училища са малко по-скептични (69, 6%) да участват в проекти за смесване на етническите групи, отколкото колегите им, които преподават на турци (75, 6%) или българи (74, 3%). Тези данни са още едно потвърждение за необходимостта от подготвителни и снижаващи риска мерки при преместването на ромски деца в български училища.


Според повечето родители и учители обвързването на детските надбавки с посещаемостта в училище постига целите си. Едва 25, 3% от малцинствените родители и още по-малко (12, 8%) от учителите считат, че тази мярка не успява да повиши посещаемостта на децата в училище. Обвързването на помощите с образователния обхват обаче е все пак чисто административна и донякъде “репресивна” мярка. При липса на позитивна мотивация за образование обаче тя може да бъде неефективна (Каре 10). Въпреки позитивния си ефект сама по себе тя едва ли е способна да вкара децата в училище.

Каре 10: Ефектът на детските надбавки в Столипиново
Натискът от страна на родителите да получават детските си надбавки е голям. Това принуждава учителите да правят компромиси и да си затварят очите пред големия брой неизвинени отсъствия на учениците, слабата посещаемост и ниската степен на усвояване на учебния материал. Налице е също практиката да се вписват “мъртви” души – това са деца, които се водят като реално съществуващи бройки в училищната документация, но те реално не са стъпвали в училище. На тях обикновено се крепят някои паралелки, които иначе биха били закрити. А това означава и съкращаване на учители (кв.Столипиново).
Източник: Дълбочинни интервюта в кв. Столипиново, 2003

Учителите биха искали програмите и проектите да се съгласуват в по-голяма степен с местните институции. Според учителите подпомагащите програми са работа на МОН (45, 0%) - почти толкова, колкото и на директора на училището (43, 1%). След това според учителите програмите трябва да се разработват от общините (36, 6%) и едва тогава от инспекторатите (22, 2%). В тази децентрализирана йерархия обаче учителите все още изключват най-важните участници, за които са предназначени интегриращите програми. Едва 16, 7% от учителите считат, че решенията за тези програми следва да се вземат от училищните настоятелства.







Затвори прозореца
12 Август 2004 11:31
Параграфе, моля те да ме светнеш - съдиите, прокурорите, следователите, полицаите в бг от кой етнос са? Че нещо нямам спомен те да са цигани...
Че те що не си вършат работата, драги Параграфе? Заради некви уотч-ове от Хелзинки, Могадишу или Куртово Конаре ли?
Че тези, дето правят законите в парламента - марсианци, цигани или ескимоси ли са, бре?
А тези, дето уж определят правилата в бизнеса - банкери и предприемачи - те кви са? Банките през 97-а що рухнаха, заради Столипиново ли?
Що Енергото не си събира парите - ти ли им нареди, аз ли или по-скоро им дреме на оная работа. През бюджета така и така ще си ги съберат кинтите. Или некой окомуш мангал е държал пистолет до главата не енергошефа? Ама де...
Параграфе, чакам отговора ти
12 Август 2004 11:34
Грациане,
скоро не съм чела нещо по-добро!!!

Редактирано от - Lan на 12/8/2004 г/ 11:36:17

12 Август 2004 11:37
Предлагам да бъде организирана анкета с онлайн гласуване - за и против предложението на д-р Тренчев за създаването на национална гвардия, която да ни пази от циганския терор.
12 Август 2004 11:47
Ebisimaata,
Май и твоята майка има същите навици!
12 Август 2004 11:48
БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ
Добри са ти препоръките, но пропускаш една друга малцинствена група!!! Тази на етническите българи, завръщащи се в родината на дедите си !!! Техните деца също имат нужда от помощ в усъвършенстването на езика. Но май даже не им дават и правата, които се дават на циганското молцинство!!!

Редактирано от - Белия негър на 12/8/2004 г/ 11:53:30

12 Август 2004 11:58
Бели негре, няма кой да защитава етническите българи, защото никой не раздава милиони долари за тях!!!

Подготвя се списък от нарушения при усвояване на средства от ЕС, който ще бъде предаден на прокуратурата, заяви Цветелин Кънчев

12 август 2004 | 08:42 | Агенция "Фокус"

София. Подготвя се папка, която ще бъде предадена в прокуратурата. Там са изброени нарушения за над 200 млн. долара, които са присвоени и неусвоени. “От 1991 година до сега над 200 млн. долара са пристигнали в България за ромски програми, от които дори и 5% не са пристигнали до ромите, защото има 535 ромски организации, в които няма нито един ром”, заяви Цветелин Кънчев, председател на “ЕВРОРОМА” в предаването на БТВ “Тази сутрин”. Папката ще бъде предадена в прокуратурата до месец, месец и половина. Кънчев заяви още, че стартира образователна програма, за която вече има финансиране и трябва да бъде готова до 1 януари 2005 година. Председателят на “ЕВРОРОМА” каза още, че данните на Националния статически институт /НСИ/ за броя на ромите в България са неверни, като каза, че ромското население в страната е близо 1 млн. души.
12 Август 2004 12:03
Грациан-e
Трябва да почнеш да списваш в някой вестник
12 Август 2004 12:04
Без образование [img]http://forum.skycode.com/img/t hup.gif
А кой ще предаде на прокурора виновниците за "отпадане" от програмите за подпомагане на малцинството от етнически българи от Бесарабия, Крим.... и т.н. Щото тях не само че не ги броят, ами виж и медиите!!! Само днес, само вестник Сега... е посветил 4-5 материала на циганите! Някой да е чел ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА, И ВЪВ ВСИЧКИТЕ НИ МЕДИИ поне 4 материала, посветени на проблемите на българите възвръщенци???
.......А ЗАЯВИЛИ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ ЗАВЪРНАТ В РОДИНАТА НА ДЕДИТЕ СИ ЕТНИЧЕСКИ БЪЛГАРИ СА...1 000 000 БЪЛГАРИ!!!
Кво става в държавата АБСУРДИСТАН ???
12 Август 2004 12:15
http://www.bg-prava.hit.bg/za_nas.html

Какво е "Български човешки права"?

През последните години в резултат на демографските процеси в България се оформят райони и селища, където българското население става малцинство. Около 1 милион българи живеят в такива райони. Тяхното положение постоянно се влошава в резултат от безнаказаната дейност на различни етнополитически мафии. Най-ярък пример за подобни мафии са част от местните структури на ДПС и циганската организирана престъпност.
Българите в тези райони нямат никаква защита от страна на държавата. Така се породи идеята за създаване на организация за защита на българите, бореща се срещу двойните стандарти на държавата.
Практически във всички общини, управлявани от кметове на ДПС, се провежда тихо етническо прочистване. Българи се уволняват от общинската администрация и местни предприятия. Такива случаи има например в гр. Дулово, гр. Кърджали и гр. Якоруда. Същевременно ДПС оказва брутален натиск срещу българи, оказващи съпротива на дискриминационната политика в смесените райони. В с. Егрек (Кърджалийско) под натиска на ДПС бе закрито местното българско училище. Подобно дискриминационно отношение има и в държавните институции в София, които се управляват от ДПС. Така например, зам.-министърът на земеделието Нихат Кабил нарича българите - служители в Министерството на земеделието "гяури." За сведение, този случай попада под ударите на Чл. 162 от Наказателния кодекс за проповядване на етническа и расова омраза.
Показателен е един скандален случай в Пловдив. От 2000 г. активистът на ДПС Гюрсел Алиев заграбва общински терен в стария град в Пловдив, с което нарушава най-малко три закона - Закона за общинската собственост, Закона за паметниците на културата и Закона за устройство на територията.
Има множество райони и селища в България, където българското население е подложено на постоянен терор от страна на цигански престъпни банди, които безнаказано извършват грабежи, побоища, включително и убийства. За съжаление, печално известният квартал "Столипиново" в гр. Пловдив е само един от примерите. На постоянен терор са подложени и българите в селските райони на Сливенска, Ломска, Плевенска област и др. В много села и някои по-малки градове има случаи на етническо прочистване срещу българското население. Така например, в с. Карапелит (Добричко) цигански престъпни банди палят домовете на българи и ги принуждават да се изселват от селото. Наскоро подобен случай имаше и в кв. Меден Рудник в гр. Бургас. Етническо прочистване срещу българското население има и в кв.Севера в Ботевград.
Представители на "Български Човешки Права" провеждат множество срещи с репресирани етнически българи. Особено фрапиращи са случаите с дискриминационното отношение при заплащането на електроенергия и други битови консумативи, както и получаването на социални помощи, и назначаването в държавната администрация само на базата на етнически произход.
Въпреки всичко изглежда, че държавата сякаш е приела ролята на пасивен наблюдател. В тази връзка "Български Човешки Права" ще иска среща с Главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и с председателя а Парламентарната комисия за защита правата на човека г-н Лъчезар Тошев, за да им предостави информация за проблеми от този тип.
БЧП е гражданска структура, която ще работи за укрепването на българската държавност и за подобряването на етническия мир в страната ни.
Събраната от "Български Човешки Права" информация ще бъде обобщавана под формата на бюлетин и годишен доклад, който ще се предоставя на различни български и международни организации, напр. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Бюлетинът ще бъде достъпен за всички и на уеб страницата на "Български Човешки Права" в Интернет: http://www.bg-prava.hit.bg. В случаите, когато пострадали българи имат желание да защитават правата си по съдебен път, "Български Човешки Права" ще им оказва юридическа подкрепа. Дружеството има намерение да води съдебни дела за дискриминация спрямо българи и в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


12 Август 2004 12:20
ех, ако всичко беше толкова хубаво, както Грациян си го представя...
то и комунизма на хартия чудесно изглежда....
12 Август 2004 12:23
Грациане , обикновено човек постига рядко блаженство, когато си представи, че исканото, желаното се покрива с реалноста. Уви, най–често от това остава краткото блаженство и горчивината на действителноста. За да опитомиш един вълк и създадеш от него /по скоро от поколенията му / социално животно са необходими около две–три поколения, независимо какъв стандарт или бит създаваш на вълка. За хилядолетия от циганина не е създаден социален тип човек – той, навсякъде, не зависимо от бит, статут, защитен или не си е останал антисоциален тип. Къде си виждал тези пресветли цигани за които хортуваш – в Франция? в Италия? в Германия? в САЩ? в Скандинавските страни? в Англия? Няма такива!!! Не се заблуждавай. че единиците прескочили в нормалния свят, на които им се предписва циганско потекло са такива. Но, ако все пак аз съм пропуснал да ги видя, моля кажи къде да ги намеря и утре тръгвам за на там. Уважавам позитивното мислене, стремя се да го имам, но има и реалности, има болезнени реалности където то не помага за решаване на проблема.
Аз съм против насилието на тълпата, но съм за насилието на закона над тази антисоциална пасмина. А тълпата може да накара Закона да се задейства след като политическите проститутки се правят на мимози.
12 Август 2004 12:25
О, да, мажи, мажи отгоре върху пресошните си изказвания! Как беше - съюз на бубарите?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД