:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 296
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Петчленка ще решава кой е незаконно забогатял

Парламентът изненадващо създаде нова комисия, която ще дублира част от правомощията на прокуратурата
Снимка: Велислав Николов
5-членна комисия ще решава кои лица са забогатели от престъпна дейност и ще иска от съда да се отнеме имуществото им. Това реши изненадващо парламентът. Вчера на второ четене бяха приети текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

---------------

Подобна комисия не бе предвидена нито в първоначалния проект, нито при първото четене на закона. В различните варианти функциите на тази структура бяха давани ту на прокуратурата, ту на данъчните, ту на специални подразделения в Министерство на финансите. Идеята за комисията е на депутата от НДСВ Даниел Вълчев.

Тя ще е специализиран държавен орган, който ще извършва проверка на граждани, за които има основателни предположения, че са забогатели чрез престъпления. Част от правомощията й дублират функциите на прокуратурата. Комисията ще може да взема решения за образуване на производство срещу съмнително забогатели и да внася в съда искания за налагане на обезпечителни мерки, както и за отнемане на престъпно придобито имущество. Решенията й ще се вземат с мнозинство от трима души.

Производството за отнемане на имуществото по закона ще се задейства при две условия - ако е установено, че дадено лице е придобило имущество със значителна стойност от престъпна дейност, или пък ако срещу него има образувано наказателно преследване за престъпление, посочено в закона. Изредени са 24 вида престъпления. Сред тях са тероризъм, кражба на коли, убийства, пране на пари, контрабанда, подкуп, участие в организирани престъпни групи и др.

Председателят на комисията ще се определя от премиера, зам.-председателят и двама от членовете й - от парламента, а петият член ще се назначава от президента. Всички те ще имат мандат 5 години и ще могат да бъдат избирани най-много два пъти последователно.

Депутатите удължиха и периода, през който държавата ще може да търси правата си, от 15 на 25 години. Давността ще започва да тече от датата на придобиване на имуществото. Това означава, че ще може да се конфискуват имоти, придобити от престъпна дейност от 1980 г. до наши дни.

Предложението бе на Йордан Соколов от ОДС. "Давността трябва да обхване периода 1986-1989 г., когато бе натрупан външният дълг на страната и много хора забогатяха покрай това", обясни той.

Недялко Калъчев от Новото време обаче бе против. "Ако отнемаме имущество с давност 25 години, ще нанесем удар върху икономиката, тъй като 70% от нея се държи от червените барони", аргументира се той. Според него от периода трябва да се изключи 1990 г., тъй като времената тогава били мътни. "Точно защото бяха мътни времена, те трябва да бъдат обхванати от закона", контрира Соколов.

Според закона ще се отнема и имущество, прехвърлено на роднини, когато те са знаели, че то е придобито от престъпна дейност. Знанието на лицата се предполага до доказване на противното.

"Този закон няма да заработи, той се прави само с пропагандна цел", смята зам.-председателят на парламента проф. Любен Корнезов от БСП.





Каре

Опит



И в приетия преди 1989 г. закон за собствеността на гражданите имаше специални комисии от по трима членове. Те трябваше да издирват лицата с нетрудови доходи и да ги предават на съда, който да им отнема тези средства. В тези комисии влизаха следовател, хора от общинския народен съвет и представител на държавния финансов контрол. Исковете за отнемане се повдигаха от окръжния прокурор.

През последните години имаше опит да бъде задействана глава Трета на този закон, която е в сила и в момента. Случаите, при които бе отнето имущество от лица, които не могат да докажат произхода му, обаче са единични.
44
620
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
09 Февруари 2005 21:51
Хе-хе, тия петимата ще се нагушат яко.Честито!
09 Февруари 2005 21:52
Е то винаги е така един път на четири години. Сега му е дошло времето.
09 Февруари 2005 21:57
И тук немам коментар.
09 Февруари 2005 22:01
Това ми напомня на ВЧК. Нещо са объркали пътя на демокрацията. Освен , че има условия за корупция друго "полезно " от комисиите няма. Ако искаш нещо да не стане - правиш комисия. Стар номер. Иначе някой "неосведомен" прокурор или съдия може да осъди "нашия" човек.
09 Февруари 2005 22:11
Кайли е права, няма коментар за подобна тъпотия
09 Февруари 2005 22:14
след години ще четеме за петимата от НС, както навремето четехме за петимата от РЕМС. абе, работата на парламента не беше ли да приема закони? нема такава държава ...
09 Февруари 2005 22:27
Абе....Другариии в България не живеият само овчи дебили, или вобще не ви пука!??Та нали не съвсем от одавна-само преди 15-годинки, синца бяхме на Заплати.КОИ НЕ СА КРАТЦИ, питам!???.
С рухването на Комунизма-Социялизма, и остановяването на капиталистическо икономическа пазарна система в БГ се нуждае от родни Капиталисти, и от де да се вземат, от каде да забогатеят....От даржавата разбира се.Толерирани от световнят империялизъм , тогавашната социялистическа държавна вихрушка се възползва умело от момента, като прояви, безмилостен-садизъм, в ограбването(приватизирането)на нашето бедно и изстрадало Отечество, и докара сънародниците до тотално отчаяние и мизерия.
Каде са питам 12те Милиярда долара Народни пари???
По добре ни кажете, кои отговорни Другари (приватизатори) са ЗАБОГАТЯЛИ"ЗАКОНО"!???
09 Февруари 2005 22:45
а пепа с пете баджака ще питат ли колко българчета не са се родили в българия
09 Февруари 2005 23:07
Примерен състав:
Шеф: Доган
Зам.шеф: "Кошлучето"
башбакан: дЕдо
наместници: първи наместник: Станишев
втори наместник: Костофф

Заб.: първия и втори наместници са с равни права и задължения.

09 Февруари 2005 23:08
от петдесет до седемдесет и пет процента, от оборота.
09 Февруари 2005 23:15
Бързайте братя българЕ,
който свари за тая 5членка, той ще намаже! Ама да я направят поне седемчленка, че аз имах и други за промоция!
09 Февруари 2005 23:16
Боже, Боже, колко глупост има в ТАЗИ страна!... Навремето тричленка от ОФ "завзела" къщата на дядо по закона за едрата градска собственост. Който забравя историята...
Как Комисия ще решава - нали има МВР, Прокуратура, Съд?...или няма...
09 Февруари 2005 23:33
Този закон и идеята за отнемане на имуществото противоречи на здравия разум.
09 Февруари 2005 23:56
ПО-ДОБРЕ ТОВА, ОТКОЛКОТО НИЩО !!!
"Не е важно дали котката е бяла или черна! Важното е да лови мишки!"
НЕ е важно дали Прокуратурата или Комисията/ или и двете , ЕДНОВРЕМЕНННО?!/ ще ловят Имуществото , придобито по НЕзаконен начин! ПО-ВАЖНОТО е да го ЛОВЯТ !!!
10 Февруари 2005 00:08
Аз пак искам да знам КОИ Е ЗАБОГАТЯЛ ЗАКОННО?!

Редактирано от - bot на 10/2/2005 г/ 10:57:42

10 Февруари 2005 00:32
Христо Стоичков
10 Февруари 2005 00:41
Евалла Ку-Ку, не саобразих. Пренаписвам вапроса си: "КОИ освен Христо Стоичков Е ЗАБОГАТЯЛ ЗАКОННО?!

Редактирано от - bot на 10/2/2005 г/ 10:58:03

10 Февруари 2005 01:02
"Производството за отнемане на имуществото по закона ще се задейства при две условия - ако е установено, че дадено лице е придобило имущество със значителна стойност от престъпна дейност, или пък ако срещу него има образувано наказателно преследване за престъпление, посочено в закона"
ВРАТА У ПОЛЕ
Е как е гарантирана законово, възможността тези хора да не бъдат подкупвани ???
Дайте им по две депутатски заплати и гласувайте допълнителна наредба-закон отнасяща се до комисията, според която, който вземе от 5 стотинки подкуп нагоре се наказва с конфискация на имуществото - неговото и на членовете на семейството му и 10 години принудителен труд без право на обжалване на присъдата и без право на помилване.
Чакам кандидати за комисията!
Така, това първо - второ има ли изградени критерии за членовете на комисията. Ето предложение и за това - всеки един член да бъде удостоверен с подпис на шефовете на НСС, НРС, ВКР и подложен на гласуване от НС...
Трето - да подпишат протокол, че се съгласяват, заради естеството на работата да бъдат следени и срещу тях да бъдат използвани СРС по всяко време на мандата им.
Четвърто - доказателство за печалба да бъдат единствено рационални доводи подкрепени с документни и счетоводни материали. Всеки опит да се заблуди разследването да се преследва като пране на престъпни пари и да се конфискуват средствата и оборудването на фирмата, ако няма фирма -имуществото.
Ако имате въпроси за по-нататъшни действия - обадете се и ще ги получите.
Гледайте само за председател на комисията да не сложите Васил Божков. От запад вече заиграха с него Шеф на това, шеф на онова, заслужил и така нататък.. Остава да кажа на заинтерересованите органи каво значи това.. Същото което значеше когато "честния "запад ръкопляскаше и подтичваше след Ходорковски..
Айде да ви видим дали ще смеете да го питате каки защо...
Сега ще ревнат депутатаите с нечитс косм съдиите прокурорите съдиите служителите на МВР дето са били на хранилката на пасмината..
Ще има цирк!
И дв ви питам, като посткриптум накрая, боклуци с боклуци, къде бяхте 15 години и не знаете ли, че с това се започва. Или ползвате престъпни пари за политически цели , а след това се правите на девици обезчесетни по време на сън..Айде майната ви..
Изказвам най-дълбокото си възмущение и още по-дълбокото си презрение от закъснялата ви реакция. Ще се извиня ако успеете до половин година да вкарате пасмината където и е мястото!
10 Февруари 2005 04:22
Еманация на РСФСР правото - Виновен до доказване на противното !
Презумпция за невиновност ли ? Конституция ли ? Че кво беше това ?
*
Всесъюзная Черезвичайная Комисия да разкулачи конкуренцията на нашия патриотичен капитал - немедлено ! И да обяви тарифата за почерпка за разкулачване на конкурент. Може и да не го праща в ГУЛАГ. Достатъчно е да му блокира парите и имуществото докато се установи че е невинен и го вкара в заеми за да доказва, че не е камила. След това може и да му се извини за "грешката"
10 Февруари 2005 05:22
Е какво сега, на всинца ви е мъка, че демократично накралите се недемократично ще загубят накраденото ли?...
10 Февруари 2005 08:22
Аз забогатях незаконно. Повишиха ми заплатата от 150 на 200лв с уговорката, че няма да ми плащат осигуровки
10 Февруари 2005 08:33
Много прилича на създаване на топли местенца за НДСВ за след изборите. Комисията ще се създаде сега при мнозинството на НДСВ и ще се състои от четирима жълтурковци и един псевдочервен. Комисията е напълно зависима от управляващите, които я назначават, а би трябвало да е към уж независимите съд и прокуратура. В крайна сметка ще има яко нагушване.
10 Февруари 2005 08:46
крайно време беше. Всеки преход завършва с Конвент. Да се гласи Императора после.
10 Февруари 2005 09:09
Браво Антибиотик ! Така постъпват в организираните държави –Първо, създават се правила за работа на членовете на подобна комисия, полагане на клетва и механизми за строг контрол и следен на тяхната дейност, което се нарича ПРОЗРАЧНОСТ НА РАБОТАТА ИМ и тогава се пристъпва към създаване на подобно отроче.
По същия начин се подходи км еврофондовете- първо, се вкараха парите, направиха се структурите на еврофондовете, без да има правила как да работи тяхната администрация, нито механизми за контрол, нито ПРОЗРАЧНОСТ в дейността им. За тва се тръгна към голямото ограбване на париците от еврофондовее, почти милиарди източени .После се сетиха и направиха преди 2 месеца лицемерен закон, който прокламира източването на еврофондовете за престъпление, но не го направиха със задна дата, нито създадоха механизми за прозрачност-старата песен на нов глас .
До сега милиарди безвъзмездни субсидии на ЕС се източиха и скриха в нечии джобове, без да има никакви правила за тяхното харчене, нито правила и критерии за оценка и контрол над реализацията на проектите.
Това са напъни, да се намерят местенца за определени хорица от диПУТАтите ни, още да могат да крадат, за да не им се спира кранчето да цицат тази срутена държава и този жестоко окраден народ .Голямото крадене и лапане продължава със всичка сила...Народеее -дедо Симо да се ОДИ с "държавното си управление" или да се изправи до стената за разстрел, без превръзка на очите !


10 Февруари 2005 09:55
Петчленка ще решава кой е незаконно забогатял
На първо място - Петчленката
А Петчленка означава ли че е с пет члена в смисъл пет мАже
Щото иначе може и да се каже Петглавка или Десеторъчка
10 Февруари 2005 10:02
Аз предлагам да започнат първо от себе си. После да минат през всички депутати от 1989 досега и накрая да съкрушат големите финансови групи (както сами се определят) и великите приватизационни фондове, където накрая се оказва, че един е изкупил всички акции на фонда (без значение за кой фонд става дума) и то забележете без знанието на акционерите!!!
Може да хвърлят и по един поглед на Винзаводи и прозводителите на спиртни напитки, че нещо много нашумяха с рекламите си.
Нека не забравят и прекупвачите на зърно, грозде, билки и др.селскостопанска продукция и фирмите изнасяли такава.
Абе изобщо проверявайте наред, а най-много проверете безработните, които са си внасяли редовно здравните осигуровки (откъде имат доходи да се самоосигуряват) и безработните които имат пари за хляб през деня.
10 Февруари 2005 10:06
редакцията е илюстрирала пет-членка...!?! или на фотото е човек с 5 члена! сниман е самия петчлен! к'вото и да е! хареса ми! има нещо съдбовно в снимката! толкова за изгледите, сега за пълнежа! ще ми се да почна от дано доганов (на български соколов, ама как да кажа на такъв човек българин!?!)що бе пиле шарено, защо птицо проклета толкова си се ограничила в граченето??? защо от 86-89? а? а защо не от 1986 до 2005??? по татовистично време външния ни дълг беше все пак динамична величина - имахме да даваме, но имаха да ни дават! това го има навсякъде по света! иначе м/ународната търговия да е умряла отдавна! то е като м/у фирми! проста работа! страшното стана по време на прехода(ама че идиотско определение дадох, лично аз вече близо 1/2 век живея в преход!) та тоя де... предпоследния преход в който се премина от механизирано(па даже и руско) селско стопанство в правене на земеделие с добитък! в тоя преход, външния ни дълг расте добре хранен и добре лекуван с цел да укрепне и да израсте едър и строен! нестигна това, ами гигантите го трансфернаха от USD в EUR при трайна тенденция на поевтиняване на долара (дори и аз го знаех!)) под 2 лв колкото е фиксинга на EUR-то.
сега ако си говорим как да се иззема имущество - нека да е справедливо!
имаш виличка на обща оценка за груб строеж около милион, отчел си годишен доход за 5 г назад общо някакви си 20000лв - айде за отиде ти виличката за циганчетата на сорос )) караш БиеМВи за 100 бон-бон-ки, опааа... отчел си год.дох. 5000лв айде отиде ти бемеве-то да кара банички в некой старчески дом за бабички! ей на колко е лесно и чисто...на никой нищо няма да му се налага да прави допълнително, да доказва, да шикалкави - ясно и точно - всеки сам си казва - на края на годината! и после Верки започват проверки... и ето ти закон "капоне стил"!
какво??? топлата вода ли топлим?!?... за да я открием...!?! е докога да чакаме... да вкиснем ли?
10 Февруари 2005 10:14
ха на бас, че членовете на петчленката ще са в челото на най-богатите нашенци
10 Февруари 2005 10:26
Пардон! дано доганов да се чете данчо доганов!
а с е-ВАНчо или е-БАНчо (незнам на кирилица ли се именова или на методиевица!?) на бас не се Фащам! ))
ако не са най-богатите, ще са поне свързани лица.... например: син уреди печалба от милион на баща си!
10 Февруари 2005 10:44
Луд, че то по декларации е много лесно - достатъчни са данъчните и прокуратурата и очевАдно, няма нужда от комисии - ама и те трябва хляб да ядат...
10 Февруари 2005 11:29
Ммдаааа. Винаги изниква този щекотлив въпрос: Кой ще контролира контрольорите???
10 Февруари 2005 11:50
Пу, искам да съм една от петте. За да забатачиш една работа-създай комисия! Нищо няма да свършат, а и срок от 25 г. давност са сложили, 15г. от тях вече минаха, 10 г. за оспорване по съд.ред на решенията на комисията и ето, че всичко ще стане законно. Демагогия!!!!
10 Февруари 2005 12:15
Поредната близалка ....
10 Февруари 2005 12:16
Както съм си непоправим оптимист, не вярвам да сработи този модел! Но все пак трябва да се опитва, защото не мога да се съглася с някои, дето хортуват, че понеже ни била необходима родна буржоазия, тя трябвало отнякъде да се пръкне. И откъде - къдо понаграби от държавната собственост! Е, добре, ама то им стана навик, както казвам Аз "Няма ояждане, има овълчване!" Иначе вземи само една София, корупцията там е толкова повсеместна, че такива петчленки трябва да работят усилено във всеки квартал. Как се купуват апартаменти за по 100 000 евро, при президентска заплата 2000 лв.?! Ей затова не вярвам да сработи петчленката и по скоро ще да са я нагласили като орган за саморазправа на едни гангстери с други, които не са си платили политическия рекет.
10 Февруари 2005 12:37
Вместо коментар Ви предлагам един виц:

Вървял си Вълчо из гората, не щеш ли срещу него тичешком минава мечката.
- Къде си се забързала така - пита я той.
- Абе мани, чух, че приели някакъв закон за отнемане на имуществото на незаконно забогателите и предстояла страшна реформа в гората. Като се замислих - аз със скъп кожух, мъжът ми с кужух, дъщерята с кожух, синът и той с кожух - как ще докажем с какво сме си ги купили, та затова бягам.
Позамислил се Вълчо и хукнал след нея. Срещу тях се задава щъркелът.
- Къде така тичате, бе?
- Мани, мани. Някакъв закон са приели убийствен, ще им взимат имуществото на тези, дето не могат да докажат откъде им е - казал Вълчо.- Замислих се, другите животни няма какво да ядат, аз сутрин, обед и вечер си хапвам агнешко. Ще трябва да се обяснявам до второ пришествие откъде и как.
Щъркелът се замислил: "Леле, ами аз как ще ги обясня тия задгранични командировки всяка година. Най-много да решат, че имам пари в чужди банки и да ме обвинят в пране на пари." Направил обратен завой и полетял с Вълчо и Меца. По пътя групата задминава костенурката. Казват и на нея защо бягат. Костенурката се присетила: "Аз с апартамент, мъжът ми с апартамент, децата и те с апартаменти - да не вземат сега да ни ги конфискуват..." И също хукнала.
Не щеш ли, насреща им се задава маймуната. Казали й накъде са тръгнали всички. Още не свършили, и маймуната вече била една обиколка пред тях. "Чакай бе, къде хукна пък ти с тоя гол гъз" - зачудили се всички. А маймуната казала: "Аз от опит знам, че тръгне ли някаква реформа, от нас с голите гъзове почва".

10 Февруари 2005 12:59
Даа,
това е много горещ картоф, който никой досега не е посмял да се опита да извади...

Трудни времена ще кажат някои.
Ще се породи "социално напрежение" у някои влиятелни слоеве от населението...

Някои казват "Кой крал - крал... от сега нататък няма да се краде, ще се спазва закона".

Критикуваме идеята, въпреки, че за това се говори постоянно - да се потърси някаква отговорност от незаконно забогателите /за сметка на останалите проценти от населението/. Не се уточнява периода от време /преди или след 10-ти/. Не съм чул някой да е правил анализ кога и как са се появили "незаконно" богаташите, набиващи се в очите на бедняците.

Видно е, че при равния старт някои са с едни и повече гърди от други.


Кой ще каже какво е незаконно забогатяване и кой е придобил богатство по такъв начин.


Това е задачата на петчленната комисия. Да се надяваме в нея да влизат високо-отговорни хора с висок морал.
Надеждата крепи човека както се казва.
Не изключвам възможността да се влияе на комисията по всякакъв начин... Все пак даването на определени правомощия трябва да е свързано с възможност за контрол за свършената /или несвършената/ работа.



Безспорно е, че от такава комисия нямат интерес точно тези лица, чието имущество ще бъде изследвано как е било придобито.




В статията е отчетено, че такъв механизъм съществува от много отдавна, регламентиран в Глава Трета от Закона за собствеността на гражданите, но на практика не е действал ефективно през изминалите години.
Ми защо е така, кой ще ми каже.




В новия закон все пак не се говори за какво да е забогатяване, а за "имущество със значителна стойност". Иначе комисията трябва да се занимава с "кокошкари", които са придобили по някой апартамент или кола, или нещо друго. Целенето е на високо ниво, не става въпрос за 20-30хиляди лева, въпреки, че за болшинството от хората това са много пари.
Да не опрем в проблема на омагьосания кръг. Аз те назначавам ти да ме разследваш, пък ако ти ме разследваш, ще те уволня.


Ако разчитаме, че чрез търсене на наказателна отговорност ще бъде установено незаконно забогатяване, има да чакаме. Просто това е общ термин и не съвпада дословно с престъпленията, за които се търси наказателна отговоронст според българското наказателно право.


Според мен е факт, че нашето наказателно-процесуално право е сравнително демократично и хуманно и в него са заложени принципи за защита правата на гражданите.
Граждани са и тези субекти, за които имаме подозрения, че са забогатели чрез "далавери". Дали това са престъпления, следва да каже съда, след като са разкрити от органите на полицията, проведено е разследване от дознатели или следователи, след като е внесен съответен обвинителен акт от прокуратурата.
На практика е трудно доказуемо, че незаконно придобито богатство е добито чрез престъпление, поради процедурни правила и презумпцията за невиновност - невинен до доказване на противното. Защото формално не всяко действие, с което се печелят "незаконно" пари е престъпление според закона.
Поради тази причина търсенето на наказателна отговорност понякога изчерпва възможността да се търси "отговорност" от далавераджия.
Ми то човека е "заобикалял" закона, извършеното от него не е "престъпление", но резултата е впечатляващ. "Забогатял от закуските" - гавра.
Е и к`во. Човека е невинен, ама е видно, че не му е чиста работата. Няма да го закача никой, щото нищо незаконно не е направил.
Та логиката според мен тук е да се търси това, което някой е направил "легално" за сметка на много други, ама да се гледа резултата - ПАРИТЕ.
Та явно има разминаване в термините "престъпление" и "забогатяване по престъпен начин".
Значи - не си извършил престъпление, защото съдът те признава за невинен, но си забогатял по престъпен начин, от което е извода, че не си престъпник, според закона, но си НЕЗАКОННО БОГАТ.
Забогатяването винаги е за сметка на някого...
От НИЩО НЕЩО не става.
Та това е според мен "добрата" идея в този закон. Друг е въпросът какво ще стане на практика.
Обратното притеснение, ако бъдем честни е "ловът на вещици", старо притеснение в нашето общество - да се преследват неудобните или политическите противници, против което не ми е известна рецепта...

Вярно е, че нещата формално се преплитат със свободната стопанска инициатива, икономически риск и др. подобни, но в една действаща пазарна икономика, икономическата отговорност я носи субекта, който рискува, а в наследената от нас планово-държавна икономика, риска се носеше от "масите", чиито авоари бяха управлявани от отделни субекти, в резултат на което загубата от риска бе за сметка на същите, а печалбата се разпределяше незнайно как...



Та в някои от наблюдаваните от нас демократични държави са в сила такива закони, от които ще ни настръхнат косите - примерно закони, свързани с пране на пари. Не мога да ги коментирам, защото не познавам в детайли тези закони, но това което съм прочел, ме впечатлява. От такива закони следва да се притесняват тези, които са техен обект.


Видно е, че няма да можем се носим по течението, а всеки, който се притеснява от ЗАКОНА, има защо да го прави.



Иначе е по-лесно да възприемем принципа на "анархията" и всеки да прави това, което му изнася. Не се знае до къде ще стигнем тогава. Сигурен съм, че цивилизованите хора не искат "беззаконието", защото живеем в организирано общество и всеки разчита останалите членове на това общество да си вършат работата в името на "общото благо" , колкото да звучи тъпо.



Все пак, има един принцип, наследен в историческото съзнанието на българите, а той е "Да сплетем конската опашка", т.е. да се стегне ЗАКОННОСТТА.

...


/в написаното съм интерпретирал цитати на форумци/
10 Февруари 2005 13:19
Картофът, не само че не е горещ, ами е умрял от студ горкия!
Това звучи като поредния фишек, поредната промоция за поредното коляно брат`чеди...след като тези хора са имали 15 години да се окопят здраво, незнам кой си въобразява, че ще може да им вземе и лев...това минава вече в сферата на научната фантастика...за съжаление...
10 Февруари 2005 13:28
ВЕРИТАС,
много ти е хубава приказката, и аз като новак също, продължавам да се вълнувам и да пиша тук, въпреки че продължават да ни правят на маймуни такива рафинирани мръсници като г-н Даниел Вълчев. Негово е предложението за този закон. Негово е и предложението отново да бъде издигната кандидатурата на проф. Огнян Герджиков за председател на парламента. Огнян Герджиков, който беше свален с гласовете на "Новото време" - един фрагмент от НДСВ - сега е предложен отново от човек от НДСВ. Ей такива игрички си играят в парламента и все ни обясняват колко сме по-добре.
10 Февруари 2005 14:28
Параграфе, този път не позна!
ПО-ДОБРЕ ТОВА, ОТКОЛКОТО НИЩО !!! - значи нищо.
Това Конституция, презумция на невинност, международно право, дублиране на съд.
Абе този нашия парламент е пълен с много мнооого демо творове.
А сега сериозно. Престъпност и престъпна дейност се доказват само чрез съд. А пък закона са го нагласили така крадците от парламента, защото трябва да им докажеш, че не че имаш недоказуеми легални имущества а имущества от престъпна дейност.
Как е по-света. Така - всеки, който има имущество, които не кореспондира с доходите му, се конфискува от държавата. Според закона има период, през който забогатялия може да докаже че имуществото е придобито чрез легална, и обложена с данъци, дейност. Ако не успее богаташа, имуществото му пропада безвъмездно в полза на държавата.
Аз преферирам ирландския вариант на този закон. За последствия от последвал съд и присъда въобще не искам да споменавам.
Разликата между БГ варианта и наподобениия закон от нормалните страни е огромна. Такава е разликата и между демокрацията в БГ и същата другаде. За това и има приватизация каквато няма другаде, неясно cash-flow на БГ външния дълг, винетки и такси на Церовски, оправяча ЦАР, министъра Саломон, бившия премиер Костов и хиляди знайни е незнайни деривации на бившето БКП.
Който иска катарзис със задължителна програма и по тези въпрооси, той е сериозния политически субект. Сегашните партии не са се нагушили, те се задушават от крадено имущество и това няма да направят.
Боте, пак изръсих една истина. Боте, ела пак да ми изтриеш правдата защото ти си за това в този форум.
10 Февруари 2005 16:51
На 5–членката трябва да назначат и 7–членна контролна комисия иначе ще се олее и откъсне имуществено много напред.
Говорилнята не трябва да гони поровете, а да следи и контролира дали ловците /изпълнителна и съдебна власт/ вършат това добре и имат ли последните необходимите оръжия /закони / за това.
Политическите проститутки и педерасти ще имат ли имунитет срещу
разследването на 5–членката.
10 Февруари 2005 17:18
Най после доказаха, че не са никакви десни и леви а една долна шаика настървени хиени които се обединяват само докато умъртвят жертвата а после стават врагове кой да докопа бута и кой опашката.
10 Февруари 2005 18:05
ORLIN,
И ТОЗИ ПЪТ ти пак НЕ позна!!!
Когато те спре полицай и поиска да си покажеш паспорта или катаджия ти поиска да ти види шофьорската книжка- това Презумпция за виновност ли е , бе?! Това е Стандартна Проверка при СЪМНЕЖ на Проверяващия спрямо Проверявания!
В случая /когато е такъв Случаят!/ , че има ОЧЕВИДНО РАЗМИНАВАНЕ между ДОХОДА на едно лице и РАЗМЕРА на Имуществото му- естествено е, нормално е, НУЖНО е да се направи ПРОВЕРКА за ПРОИЗХОДА и ЗАКОННОСТТА на ПРИДОБИВАНЕ на СРЕДСТВАТА /пари, и/или други платежни средства/, с които е придобито НЕсъответстващото на пръв поглед Имущество!!!
Ако Проверяваният ДОКАЖЕ , че е налице ЗАКОННО съответствие- ще му се извинят и ще си ходи, "по живо- по здраво" , НАЛИ ?!
ТИ защо си против такава една проверка- НАЛИ няма какво да криеш?! И аз НЯМАМ ! Но разни млади момчета/и НЕ само млади/, дето нямат и един ден трудов стаж или НЕ са платили и един лев данъци от "бизнес", а имат автомобили и вили, като щатски губернатори- да ги защитавам ли?! Ами те са защитени от Конституцията и законите, бе! Те НЕ са виновни- до доказване на противното в Съд! А и никой НЕ ги обвинява в НИЩО престъпнопри Проверката! Чети книжки , за да знаеш що е то Обвинение! КАЗАХ!



10 Февруари 2005 19:53
В заключение - единствениъа забогатял незаконно се оказа Пешо Мастиката. Очевидно след това искрено самопризнание на петчленката няма да е трудно да намери точниъа отговор на такива антисоцялни проъави.

Редактирано от - bot на 10/2/2005 г/ 20:06:22

10 Февруари 2005 20:59
Значи трябва ли да се създаде съдебно определение за "Богат"?
А богатството в какво ще се изразява? и ако един от изразите са пари, то колко ще бъде прагът от който ще смятат някой за богат?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД