:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 295
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Репортаж

По пътя на софийското метро

Уникална японска машина ще прокопае центъра на столицата. До 2007 г. подземната железница може и да стигне до "Младост", ако има пари
Снимка: Велислав Николов
Хората по света познават метрото повече от 150 години. Софиянци го познават едва от 7 г. И то не всички - в столицата още има хора, които така и не са се качвали на подземната железница. За 20 г., откакто е проектирано софийското метро, мащабите му трудно могат да впечатлят дори и най-оптимистичния пътник. Нашето метро е дълго около 8 км и има 8 станции. За сравнение най-старото метро в света - Лондонското - е дълго 408 км, това в Ню Йорк - 371 км, в Москва - 262 км, в Мадрид - 225 км. Не че можем да се мерим с техните мащаби, но пък в София даже и в обозримо бъдеще не е ясно дали ще бъде довършен планираният първи метрорадиус.



На час метрото извозва по 38 000 души



За сравнение автобусите в София за същото време могат да поемат не повече от 5-6 000 човека, казва Стоян Братоев, шеф на "Метрополитен" АД. Метрото е по-бързо и по-удобно, защото с него не чакаш на светофари и не зависиш от безкрайните задръствания. За да се възползват от удобствата му обаче жителите на "Младост" ще трябва да почакат поне до края на 2007 г. Ако не и повече - всичко зависи от парите.

Въпреки минусовите температури и снега изграждането на втората отсечка - до "Интерпред", продължава. Екипът ни се появява там по обедно време - десетината строители в стройна редичка се отправят към вагоните - време е за обяд. Станцията до "Интерпред" още е в груб строеж, но е затворена, което позволява да се работи в тунела и при лошо време. Строителите ще използват стар тунел под Борисовата градина, който е бил завършен преди около 20 г. Според Стоян Братоев обаче тунелът е проектиран така, че през него да може да мине и метрото. В момента се прави снижаването на нивото, защото влакът не може рязко да се изкачи на по-голямата височина на метростанцията при "Интерпред". Подът се изкопава и се снижава. Междувременно вече е изграден и покривът на станцията, върху който ще бъде разположен паркинг.

До края на 2007 г. метрото трябва да стигне от центъра до "Интерпред". Съвсем скоро беше проведен търгът за строежа на единия от участъците - от "Света Неделя" до стадион "Юнак". Той е финансиран от със заем от японската банка и ще струва 83 млн. долара. За изпълнител беше избрана пак японска фирма - "Тайсей Корпорейшън". Японците вече довършват проекта и започват подготвителните работи около станцията при стадион "Юнак" - канали, комуникации, изкопи. Оттам



през лятото ще влезе уникална машина - т.нар. "щит",



който последователно ще изкопае двата тунела от Ларгото до бул. "Драган Цанков". Машината, която тежи над 150 тона и струва няколко милиона долара, ще бъде докарана от Япония и после ще се върне пак там. Тя е уникална за България - досега в страната никога не се е строило по закрит способ - т.е. с подобна машина. Тя се управлява от компютърен център, която се намира в самото съоръжение. Човешкият елемент е сведен до няколко оператори, които могат да боравят със сложната компютърна система. И тях фирмата ще си ги внесе от Япония. Българи ще се заемат с по-простите неща - извозването на пръстта, например. Щитът ще влезе под земята при стадион "Юнак", на дълбочина 10-14 метра. С въртеливо движение машината ще изгребва земята и ще я препраща назад. Оттам почвата ще се извозва с вагонетки до шахтата, откъдето пък с камиони ще бъде пренасяна извън София. Първо щитът ще изкопае единия тунел, ще бъде изваден при президентството и ще бъде върнат, за да изкопае и следващия тунел. Това ще е и най-тежкият участък от метрото, защото няма изобщо да се копае на повърхността, както беше изградена вече отсечката от "Люлин" до центъра. Целта е



софиянци изобщо да не усетят, че под краката им се строи



метро. Пътят на машината минава през най-натоварената централна част на града - от стадион "Юнак" под бул. "Евлоги Георгиев", под Борисовата градина през Софийския университет и покрай парламента под жълтите павета до Ларгото. Това е и най-богатата на археологически находки част от София. Според Стоян Братоев обаче е невъзможно машината да се натъкне на ценни археологически открития. Според експерти те не били на по-голяма дълбочина от 4-5 метра, докато метрото ще мине доста под това ниво. Има дори идея след като се построи пътят на подземната железница, в района на Ларгото - между подлезите при Партийния дом и при президентството, да се изгради топла връзка с извадени на показ археологически разкопки. Проектът предвижда дори там, където сега са знамената на ЕС, да бъде изградено прозрачно покритие, за да могат столичани и отгоре да разглеждат разкопките. Това обаче е проект в бъдеще време, тъй като първо трябва да бъде пуснато метрото. За да може да работи нормално машината, трябва да има достатъчно голям слой пръст отгоре.

Щитът ще може да изкопае двата тунела за около година и 8 месеца. Именно затова



общината започна строежа на своя участък



- от "Интерпред" до стадион "Юнак", доста по-рано и е предвидила да го строи по-дълго - 3 г. Причината е в ограниченото финансиране. Общината сама осигурява 40 млн. лв. за строежа на отсечката, която при това е почти готова - поне тунелът под Борисовата градина. "Ако бяхме почнали едновременно, можеше да се окаже, че японците вече са готови, а ние не сме", признава Стоян Братоев. Двата участъка с почти еднаква дължина - 2,5 км. При "Интерпред" е предвидено и около 400 м открит участък, където ще обръщат вагоните.

В момента се подготвя проект за участъка от "Интерпред" до "Младост". Той ще е дълъг 3,2 км и ще е почти изцяло надземен. Предвидени са 3 метростанции. Първата ще е подземна - на кръстовището на "Г.М. Димитров" и "Климент Охридски". Дотам метрото ще стига над земята. Тъй като линиите му обаче не могат да се пресичат с друг вид транспорт, в района на кръстовището ще трябва да слезе под земята. Оттам до "Младост" ще продължи изцяло надземно. Втората метростанция ще е до Онкологията, третата - при пазара на "Младост" I.



Метрото трябва да мине през моста "Въртопа"



в "Младост", който е готов и също е пригоден за скоростните влакове. Проектът за удължаването на метрото дотам ще е готов до края на февруари и ще се търси финансиране. Ако тази година се намерят пари, и той може да е готов до края на 2007 г. Ако обаче не намерим пари, ще се забави, смята Стоян Братоев.

Общината подготвя дори проект за удължаване на подземната железница до "Дружба" и до летището. Това обаче едва ли може да стане скоро. Идеята е да се кандидатства по присъединителните фондове, след като България стане член на ЕС. Участъкът ще е дълъг 9 км. За построяването му ще са нужни 5-6 г.





---каре---

Софийското метро има близо 30-годишна история. Министерски съвет одобрява технико-икономически доклад през 1972 г. Две години по-късно започва планирането на първия участък, а през 1979 г. започва строежът на първия метрорадиуси от метростанции "Вардар" и "Люлин". Според проекта метрото в столицата трябва да има три диаметъра. Първото е това, което вече е строеж - по направление Изток - Запад - от "Люлин" през центъра до "Младост". Вторият диаметър предвижда метрото да минава от "Надежда" през Централна гара, НДК до "Хладилника". Третият е от кв. "Левски" през Подуене, НДК, "Пирогов" до "Княжево". Трите радиуса трябва да се пресичат в центъра в три метростанции. Първата е при "Света Неделя", където се пресичат първият и вторият. Другата е на Софийския университет, където се пресичат първият и третият. И третата е на НДК, където се пресичат вторият и третият диаметър. Трудно е обаче да се каже кога ще се реализира този проект.
 
Така изглежда перонът на станцията при "Интерпред" сега.
 
Станцията при стадион "Юнак" ще е надземна, до метрото ще се стига по 6 ексалатора.
 
Карта на маршрута на метрото. С червено е вече функциониращият участък, със синьо - този, който в момента се строи от "Св. Неделя" до "Интерпред", с лилаво - трасето до "Младост", което тепърва се проектира.
21
2807
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
09 Февруари 2005 23:00
Вече и аз се чудя-има ли редактори в "Сега"? Това, че жена пише за техника-ясно, че нищо не й е ясно, но как с толкова много думи казва толкова малко?!
Една от грешките на вече изградения участък е, че в "Люлин" има само една станция - дано в "Младост" това не се повтори...
10 Февруари 2005 08:04
...ех редник, редник...
...ако знаеше...
10 Февруари 2005 09:30
Крайно време беше и Софиянски да открие...топлата вода!
10 Февруари 2005 10:11
Чича, просвети новака, ще почерпя!...
10 Февруари 2005 10:13
редник, вземи и се разходи с метрото до "Люлин", ама излизай за малко и отгоре. Или поне питай люлинци... Май не е общинска тайна, че станциите са 3. Е, само едната се нарича "Люлин", ама това е за заблуда на не-люлинци.
10 Февруари 2005 10:15
Редник, в Люлин има три станции.
10 Февруари 2005 10:52
Изграждането на метрото показва на какво дередже е нацията ни като цяло.
Едно пикливо метро не може да построи в столицата. Не може да довърши сумати години автомагистралите започнати от Т.Живков. Не може да пробие поне два тунела под Балкана. Не може да построи мост над Дунава. Не може да се разбере със Сърби и Гърци за привеждане на тяхните пътища към нашите грнични пунктове в европейски вид и т. н.
Идете и вижте в Италия, Швейцария, Франция, Австрия, Германия и където и да в Европа как са направени стотици тунели, мостове, автомагострали, метра във всеки милионен град. И на този фон колко жалко мързеливи сме това българите!

10 Февруари 2005 10:57
Както обикновено пътя на метрото е "блестящо" замислен по възможност да обслужва по-малко хора. Младост, която е достатъчно много отдалечена от центъра и изпитва най-голяма нужда от метрото, на практика не може да го ползва. Станциите са изнесени извън отделните части на Младост и са практически трудно достъпни като време и начин за достигане.
Младост 1 - ще го ползват една малка част от живеещите откъм пазара, за по-голямата част от останалите няма и транспорт до най-близките станции на метрото
Младост 2 - същото
Младост 3 - изобщо няма близка станция на метрото, освен няколко блока до Деница за останалите или пеша за 20-30 минути бързо ходене или с прекачване.
Младост 4 - те ще имат 2 станции, в началото и в края, а дотам как, пеша за около 20-30 минути ли?
Младост 1А - и те са без станция на метрото, най-близката станция ще бъде до Деница и Билла, а дотам как, има няколко блока по-близко, а останалите? За тях и сега е така с автобусите.
По моя груба преценка от живеещите в Младост някъде около 10% ще могат да ползват метрото без прекачване с пешеходно време до 10-15 минути, около 30% ще могат да стигат до него с съществуващия транспорт, а останалите ще трябва да се оправят както и досега.
10 Февруари 2005 11:23

София започва да проектира метро през 1967 г., а не през 1972 г., както пише по-горе. Заедно със София започва и Прага. Сега в Прага има 30 км метро, три линии. В София има 1 линия със 7 спирки. И тя е построена още преди 1989 г. Тоест от тогава до сега - нищо.
Протакането започва още по времето на социализма. Но не заради него, а заради особеностите но българския мозък. Един отбор юнаци иска да строи метро, друг отбор вика - не е нужно. Всичко това ще продължи отново, като този път ще се карат откъде да мине. Вижте по-горе как разни умници вече дават акъл къда да са спирките. Амин.
10 Февруари 2005 11:39
...редник Павлов,
...Свободно!...
...прочети какво пише Дайнов днес...
...не му правя реклама и често съм го плюл, но когато е прав не е легнал...
...а и друго, извинявам го че намирисва от време на време, щом има проблеми с банята...
10 Февруари 2005 13:07
От всичко направено дотук по българското метро, може да се направи следния извод - достъп до него имат жителите на гетото на София - Люлин и село Обеля (които също се наричат софиянция, а всъщност са си прости селяни). Метрото ще е ефективно, когато започне да обслужва всички софиянци, а не само гражданите на София.
10 Февруари 2005 13:15
А, да, и по въпроса с прекачването. Сега, ако искам да ползвам метрото от Надежда, трябва да се придвижа до село Обеля. Да, обаче за една спирка вършеят контроли по трамвай 1, като за по-сигурно са придружени от поне две ченгета. Та миналата година двама такива момци ми написаха фиш, за да не ме водят заптиетата до районното, че било събота и щели да ме пуснат чак в понеделник. Като най-големия престъпник! На всичкото отгоре билетът ми беше продупчен, но онези казаха - това не е от този трамвай! Върви доказвай, че нямаш сестра. Единственото, което можаха да ми предложат, за да не ме държат евентуално до понеделник в районното, беше, срещу 40 евра (по 20 за двамата ушеви) да ме пуснат, но само след като ми напишат фиш. Оттогава спрях да пътувам с метрото и винаги държа GSM-а нащрек с готов за включване микрофон, нали за да ги обвиня в корупция ми трябват доказателства. Така, по мои изчисления, за една събота и неделя корумпираните свини си докарват поне по две мои заплати. Ще влезем в Европа, шъ знайте!
10 Февруари 2005 13:15
Уникална машина Схтит а? абе ...., Схтом е толкова унукална защо в нас има чертейи на така, И как мислиш че е изкопан тоя стар тунел под борисовата с такава машина бе т...к, Вапроса е каде е тази машине с която до сега е копано че трябва да докарват нова?... Да бяхте проучили малко нещата

Редактирано от - bot на 10/2/2005 г/ 14:33:43

10 Февруари 2005 13:40
Умно беше, че започнаха да го строят от Люлин, защото дотам се стигаше много по-трудно, отколкото до Младост - все пак нямаше нищо, което поне малко да прилича на "Цариградско шосе". Иначе първоначалният проект за мен е удивителен най-вече с гениалната липса на отсечка до летището...
10 Февруари 2005 13:46
DemonWind, тия мошеници като видят някоя "мека мария" като теб и я рекетират.

Първо, това, което си извършил е административно нарушение и те нямат право да те задържат за него. Могат само и единствено да ти напишат акт, който акт можеш да обжалваш пред съда. Добре е да си пазиш билетчето, и да си записал номера на трамвая, където си го продупчил.

А на ония т.нар. ченгета само им поискай служебните номера, и им кажи, че ще пуснеш жалба срещу тях, затова че си превишават правата, да видиш как друга песен ще запеят.

Редактирано от - гошо на 10/2/2005 г/ 13:49:16

10 Февруари 2005 16:27
Голяма глупост беше, че запонаха метрото от Люлин, а не от Младост както беше предвидено първоначално. Вярно е, че тогава Люлин нямаше добра връзка с центъра, освен бул. Сливница, но полежението на Младост и Дружба е още по-лошо, защото те първо са по-далеч и второ през Цариградското шосе минава повече половината от потока коли от България и веднага идва тясното място - Орлов мост. С тунела между Люлин и Западен парк, нещата за Люлин коренно се измениха, докато Младост стана много по-зле, особено с запушването появило се с постряването на Билла. Практически Младост има един изход - по бул. Людмила Живкова (сега е прекръстен не знам как) - на Цариградско шосе и от там към Орлов мост. Подобно е положението и на друг огромен комплекс - Дружба. Сега с мафиотското определяне на трасето на метрото през Младост, а после така ще бъде и за Дружба, положението ще се влоши много, вместо да се подобри. Ще намалее сегашния градски транспорт, нали ще има метро, нищо, че ще е неизползваемо за повечето жители на Младост.
10 Февруари 2005 17:20
Изграждането на метрото в София се забави защото нямаше достатъчно негри и араби да го ползват. С нарастване на техния брой, особено в Дружба, Младост и Люлин се пристъпва към ускореното му изграждане.
10 Февруари 2005 17:22
10 Февруари 2005 18:05
Не че съм голям песимист, относно кога ще се реализират трите часи на метрото но си мисля /доколкото мога да мисля, но това е друга тема/ че никога няма да станат готови.
10 Февруари 2005 18:25
Се не бойте, момци. Нема пари? Щом копат, ша ги намерат.
10 Февруари 2005 22:53
Чича, четох Дайнова, ама не усещам да ми се наточва...разума...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД