:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КАТ иска нови суперстроги санкции за алкохол

Три залавяния на шофиране в пияно състояние свършват със затвор
Нови суперстроги санкции, които предвиждат затвор и огромни глоби, предлагат от КАТ. Този път за шофиране след употреба на алкохол.

Исканията на Пътната полиция за промяна в Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата ще се разглеждат днес в комисията по транспорта в парламента. Ако бъдат одобрени, ще бъдат внесени в пленарна зала.

Най-тежкото наказание, което се предвижда, е, след като шофьор бъде хванат два пъти пиян за период от 2 г., на третия път да бъде съден по НК, като санкцията ще е до 3 години лишаване от свобода и глоба от 500 до 1000 лева, съобщи вчера шефът на КАТ полк. Алекси Стратиев. Той уточни, че няма значение с колко промила в кръвта е бил водачът.

В момента има разделение - водач с от 0,5 до 1,2 промила се наказва с глоба, а с над 1,2 промила - освен с парична санкция и с до 1 г. затвор по НК. Това важи при първо нарушение. Както "Сега" писа наскоро, от КАТ искат вторият случай да отпадне от НК и шофьорите да се наказват директно с глоба, защото лишаването от свобода на практика почти не се прилага. Вчера Стратиев обясни, че все пак настояват при рецидив да има наказание затвор.

От Пътна полиция предлагат още при първото залавяне с над 1,2 промила - да се отнема книжката до 3 години и глоба от 500 до 1000 лв. При повторно шофиране в пияно състояние, без значение какви са промилите - без книжка от 1 до 5 г. и глоба от 1000 до 1500 лв. В момента санкцията, само в случаите до 1,2 промила, е, от 6 месеца до 2 години и глоба от 200 до 500 лв.

Друго от новите предложения е при отказ да бъде извършена проба за алкохол да следва наказание - без книжка до 3 години и глоба от 1500 до 2000 лв. Сега наказанието е от 6 месеца до 2 години без книжка и глоба от 200 до 500 лв.



каре

ТРУДОВА ЗАЕТОСТ

Безработни учители ще бъдат привличани да сътрудничат в часовете по безопасност на движението, съобщиха от министерството на образованието. Даскалите ще участват в практическите уроци по пешеходни пътеки и кръстовища. Предвиждат се по 2-3 такива помощници на титулярните учители. За целта ще минават през обучителен курс. Като начало ще бъдат обучени 150 души, а ако инициативата даде резултат - около 1000. Берзработните учители ще получават за това минималната работна заплата.
78
7128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
78
 Видими 
28 Септември 2004 20:53
УСЕЩАМ КАК КАТАДЖИИТЕ СИ КАЧВАТ МИЗИТЕ ИНДИРЕКТНО!
Глобите са супер, както и другите наказания, но дали са приложими, както е споменато по-горе с примера за затвора!?

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
28 Септември 2004 21:44
Нали оня ден искаха да го махат затвора бе... дейбиш и кукуте, и они ако знаат кво искат...
28 Септември 2004 21:46
Извинете но карахте с 200лв в час.
А може да се е увиличила/ скороста/.
28 Септември 2004 22:58
Донякъде саправи .Който не го е изпитал той вне знае -става въпрос за ареста.
28 Септември 2004 23:15
Само най-долни корумпирани бандити и зверски изчадия могат въобще да си помислят за увеличение размера на глоби, налози, такси, във време когато българите масово измират от мизерия. Абсолютни несъразмерни глоби в сравнение с минималната заплата от 120 лв. Напълно антиконституционно, равносилно на геноцид. Няма ли други проблеми държавата с които да се занимават или това е истинската задача на продажните политици - да унищожат колкото се може повече българи. А за катаджиите ще настъпи златен сезон, както и за всички палачи на собствения си народ. За съжаление златният дъжд ще бъде много краткотраен и после няма да има кой да храни държавните копои.
28 Септември 2004 23:21
Абсолютно правилна мярка - които пие и сяда зад волана, трябва да знае че го чакат жестоки санкции.
28 Септември 2004 23:36
златния сезон за куките е докато има кой да им дава!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
28 Септември 2004 23:40
Коко Петров , не си във час !
Няма да ти казвам какви са глобите във Франция , само това ти стига
че ако има катастрофа и има ранен там някой си , отиваш за не по-малко от
1-3 години във затвора ! Да обжалваш имаш право , но при доказателство че си употребил алкохол , бегай легай нищо нема да стане та ако ще да е най-скъпия и силен адвокат да те защитава !
ПП- за това че си без билет във метрото е 50 евро глобата
Караш колата без колан 180 евро
Каране на кола пил е 580 евро , при първи случай , при втория книжката за няколко години и за да си я вземеш минаваш нов изпит !
При катастрофи както казах по-горе е и затвор без кой знае какви предимства !
Яко трябва да се натиска , за да се влезе у крачка по пътищата във БГ !
29 Септември 2004 00:16
Има принцип на реципрочност между доходи и наказание. И 10 лева да е, ако се прилага винаги и ефективно, ще има смисъл. Всичко друго е корупция.

29 Септември 2004 00:47
Деба и изедници! Нема да им пълним гушите! Не стига, че едвам им връзваме двата таквозто и нали, дето мизерия, глад, кофи за боклук и прочия геноцид антинароден. На сичкото отгоре, они седнале да ни глобяват. Йеничари с изверги продажни такива!


Долу глобите! Да оставят само затвора. Поне че ми плащат топлото храната вътре!
29 Септември 2004 01:32
"КАТ иска нови супер строги рушвети за алкохол."
Никой да не спира на рушветчийска палка, застанала на пусия. Спирането да става само отзад и то само, ако водачът е извършил нарушение.
Бойко Борисов в затвора час по-скоро.
29 Септември 2004 01:37
не сме безгрешни , но имаме добри души !
29 Септември 2004 01:37
Абе пичове тук работата е много сериозна. Всичко това го изпитах на гърбъ си.Като не можеш да пиеш - не карай.А ако убиеш човек?Гащи долу.
29 Септември 2004 01:52
Nes, не си прав.

Да нараниш някого виновно е едно. Да буташ двуколка на три бири е съвсем друго. Те така административно нарушение се превръща в углавно престъпление. Това няма нищо общо с безопасността на движението (и участниците в него - активни или пасивни). Има общо с философия/разбиране за държавност.

КАТ нема нищо общо с безопасност на движението, МВР и Геерала немат нищо общо с борбата против престъпността. Толкоз.

P.S. Не карам пил. DOn't drink and drive - You may hit a bump and spill your drink.
29 Септември 2004 02:10
Много сте ербап всички горе.
Молете се само когато някой пиян изрод прегази дете, да не е вашето.
29 Септември 2004 02:36
Абе бомбаец, нали за това говорим?!

Едно е да сгазиш някого, друго е да си в нарушение на строевия устав!

Има нюанс.

Аре ще ти кажа и к'во е нюанс: Питала мутра шефа си - Шефе, к'во е нюанс? Шефа казал - свали гащите и фатай палците. И го нафърфорил. И му рекъл - И ти имаш oIo в (o), и аз имам oIo в (o). Ама има нюанси.
29 Септември 2004 03:03
Бира , ако знаеш какви хайки им правят тука във Париж , ще се изприщиш и под езика ! За пиене и каране на кола сметай че си вързан без проблем !
Преди година и нещо сина на Белмондо го беха гепили , и няма отърване нищо че е Белмондо !
Жестоките закони тука крепят системата ! Нема това онова !
Във грешка си плащаш и толкова !
ПП- забравих да кажа
ако кучето ти сере на улицата , и ти не му събереш лайната глобата е 150 евро !

Редактирано от - nesnaecht на 29/9/2004 г/ 03:06:16

29 Септември 2004 06:12
Абе как чак на третия път бе?


Нема трети, нема втори. Пиян ли е - директно у панделата, и отнемане книжката завинаги. Само бой требе на тая сган!
29 Септември 2004 08:20




KOGA 6TE SE NAMERI NQKOI YMEN 4OVEK DA GI PRATI V REZERVA TIA ALEXOVCI. NE BQHA DAMSKI TOK4ETA , NE BESHE ZABRANA ZZ KRAVNA PROBA .SEGA POREDNATA 6TYROTIA ZA POVE4E PARI NA PATIA. BASTA PISNA NI . NAI MNOGO PIANI KARAT SLUJITELITE NA MVR.
29 Септември 2004 08:49
Всички са прави да скачат срещу рушветите, ама я да погледнем все пак обективно.
Хаосът, престъпната немарливост и агресия станаха "норма" по нашите пътища. Затова са и драконовските мерки. Само че като вдигат глобите, редно е да се въведат и мерки с/у катаджийския рушвет, т.е. да се вдигнат и наказанията за изнудване. Може да се въведат и различни глоби за различни доходи, както е във Финландия напр. или да се впише, че глобатане може да надвишава заплатата, както е в Германия.
29 Септември 2004 09:07
Az shte spodelya moya skromen opit ot USA.Tuk ako te hvanat pil/tova ste re4e pove4e ot edna bira ot 4-5% alkohol/ bez da bade izvarsheno proishestvie napravo ti vzimat knizkata i otivash na sad.Prisadite sa razli4ni.Pri vsi4ki polozeia lezish v zatvora.Razlikata e vav vremeto.Koeto e nai-losho, 4e tova ti otiva v dosieto i utre ne mozesh da si namerish prestizna rabota.Mnogo primeri moga da kaza kak hora sa si razbivali karierata samo zaradi edno hvashta ne , 4e e karal pil.Nema zna4enie koi si-dali si na Bill Gaites dete ili na Bush.Zakonat e ednakav za vsi4ki.
Moito mnenie: Trebva da badat bezkompromisni pred shofyorite, koito sa pili.Tova e prestaplenie spored mene.I ne samo tazi li4nost moze da ubie sebe si , a i nevinni drugi hora.
29 Септември 2004 09:21
Тъпота.
КАТ както винаги ще се бори със следствието, а не с причината, а даже е съмнително, че ще се бори с пияните шофьори.
Първото, което веднага се набива на очи е, че КАТ ще определя кой е карал пиян и кой не, което автоматично означава, че спре ли те катаджията и не му бутнеш вече не знам колко лева, той ще те изкара пиян с колкото си иска промила, независимо дали си пили или не. Тоест полковника се грижи за "хляба" на пдочинените си. Не това е пътя за борба със пияните шофьори - това, което непременно трябва да се спази е КАТ да няма право на алкохолна проба с доказателствена сила за съд и/или глоби и актове. Това да може да се извършва само чрез друг независим от КАТ орган - например болница.
А за произшествията по пътищата според мен алкохола като причина е някъде доста назад в класациятя - на първо място бих поставил дупките по пътищата, а на второ масовото неспазване на закона за движение по пътищата, най-вече от същите тези мутри, които не спазват и останалите закони в България.
Прав е коко петров, че наказанията трябва да са съизмерими с доходите - в общия случай не може цялата месечна заплата, че и в пъти повече да отиде за една глоба.

29 Септември 2004 09:31
Много не на място според мен са примерите от други държави като: САЩ, Франция, Германия и т.н. Там има много по-различни условия и много по-различен стандарт от този в България. Много по-близко до условията на България са страни като: Румъния, Албания, Македония, Русия, Украйна, Молдова и т.н., но тях никой не ги дава за сравнение с нас. Ако за САЩ е много лесно да влезеш в затвора, то у нас изобщо не е така. За нормалния българин това е огромен стрес. За него в затвора отиват само "голямите" престъпниците, а за останалите неща си има глоби и много по-рядко парична санкция наложена от съд. Нормалният българин не ходи на съд. А и съдебната ни система не е така устроена - то и сега делата се точат с десетки години, а какво ще стане ако съда се залее с куп "дребни" дела - съда ще престане да работи.
29 Септември 2004 09:33
Незнаещ,
едно въпросче, защо след като глобата за кучетата е толкова голяма
навсякъде по улиците е има кучешки лайна.
29 Септември 2004 09:48
v francia kak bilo abe golio ako v zegata piine6 1 biri4ka i pokaze 06 v zatvora li 6e vliza6 kakvo gledate kakvo bilo tam 6to ne gledate kakvo e tuk za6toto tuk kukite pove4e praviat haos ne moze da se krie v trevata da iska4a pred kolata kato 6ymkar i da kazva 4e ne e za 10 lv ne moze da te spira 4e si prekosil ne prekasnata osova linia s 1 ta guma i kato mo kaze6 ima6e dupka izvinete iama 6tiah da se obarna toi da kazva emi ne pla6tai danak as za tova ne ti go iskam ne moze da ima zadrastvane sfetofar ne raboti a toi sedi na benzionstanciata i da pie kafe tova e polozenieto v balgaria golio zatova si bii kam6ika kam franse i ne se vra6tai
29 Септември 2004 09:49
Аз предлагам смъртна присъда с конфискация на имуществото в полза на КАТ. Все едно ако някой не може да си продаде хляба (да си свърши работата де) да поиска закон, че всик трябва срещу подпис да си купува два хляба на ден. Отакакто се започна воя за повече правомощия (без да се използват съществуващите) де що има властимащ поиска извънредни права - данчни, ББ, прокуратура. Няма да се учудя ако се гласува закон, гласящ че контрольорите от градски транспорт могат да влизат по домовете без съдебно разпореждане за да предотвратят пътувания без билети.
29 Септември 2004 09:57
От тая работа може и да има ефект , макар и минимален. Вдигането на санкцията вдига рушвета, а в масовия случай реалната санкция е самия РУШВЕТ. Ще се радвам пияния да плаща повече, без значение на кого. За хазната недейте се притеснява, а дето се ражда корупцинна практика - нищо ново. Единствения проблем е , че по четвъртокласната пътна мрежа ще вървят еднакво пияни каруцари и шофйори, а за КАТ ще е неизгодно да се мотат по бедните села.

P.S. Изобщо не намеквам за КАРУЦАРЯ - той няма книжка, кола и дори много пиян е опасен само за някои дами.
29 Септември 2004 10:00
Ei, vsi4ki vie umnici koito roptaete sre6tu globite i nakazaniqta.
Ot takiva kato vas koito vse gledat da ottyrvat kojata 4engetata vzemat ru6veti
No iskam da vi vidq s vzeti knijki vsi4kite.
Mnogo e dobro predlojenieto sega ostava da zapo4ne da se prilaga i to naistina i za vseki.

i dano togava imame po malko blusnati deca, maiki i koloezda4i po ulicite.
29 Септември 2004 10:10
Нека наказанията да са строги. Пиещите шофьори са потенциални убиици.
Но ние и сега си имаме не лоши закони. Важно е кой и как ги спазва и кой и как следи за спазванито им. По мое нипрофесионална мнение, катаджийте работят само с 20 ~ 30 % от капацитета си. Нека шефовете на КАТ и бат Бойко накарат хората си да работят както трябва, а не само да се крият по храстите и да организират "хранилки" особено преди аванс и заплата. Катаджийте трябва да бачкат постоянно, а не само по кампании, тази седмица "светлини" след месец "зебри" и т.н. Спазването на законите и правилниците са непрекъснат процес и контрола трябва да е също непрекъснат.
29 Септември 2004 10:11
i ne deite zabravia 4e kato vi istekat kioravite vizi pak tuka 6e se varnete i ako ste s kola bat boiko da vi e na pomo6t za6toto as v policeiska darzava ne 6ta da ziveia a v takava se prevra6tame 6tom edna darzavna institucia iska da ti vzeme pove4e ot kolkoto cialata darzava ti dava
29 Септември 2004 10:23
abe glupak ti izliza6 li po sofiiskite ulici ili si ot selo dram6a ia izles da vidi6 koi e istinski opasen za6toto sutrin piani po4ti niama a s nekadarnici e palno za6toto pove4eto kni6ki vaop6te ne triabva da imat za6toto po opasen e skakaueca s moskvi4 bez spira4ki i gumi na galo6 te sa po opasni ot 4ovek piinal 1 biri4ka
29 Септември 2004 10:28
От 15 години пиша на разни инстанции да сложат един пътен знак! На ден стотици хора рискуват на едно опасно кръстовище до нас, полицейските коли си дежурят, а зад тях става катастрофите..но на никой полицай не му идва наум да подаде един доклад нагоре. Имам познат, офицер, говорил съм и с него, той вика прав си, възмущава се .. и резултат никакъв. Същевременно ненужни светофари и легнали полицаи-колкото искаш...
Катаджийските санкции са доведени до някакъв абсурд у нас. Общото е, че не се върви към условия за обективно намаляване на произшествията, чрез камери и подобряване на организацията на движението, а се набляга на субекта-Кат! Днес КАТ може да ти прати честитка- попълнен фиш за неправилно паркиране, без ти дори да имаш хабер-това вече ми се е случвало... Или ако си чукал жената на някой от тях и той се усети, може всеки ден да ти праща по фишче!
Пари може да събира всеки с униформа, нейде бях чел, че охранители-полицаи, си събирали помежду си пари за дрегер и ги избивали от извънредни пусии по нощните квартали за месец –два. След това-на печалба.
Мерките няма да спрат тези, за които не важат - мутрите и джиповете. Тези , които си нарушават закона, ще продължат да го правят, защото са недосегаеми.-едни си плащат, а други са наши хора..
Колко от големите катастрофи с употреба на алкохол са сторени от бивши или настоящи полицаи!
Тези санкции са си направени за нас, останалите, за по бързо избиване на дрегера..
Апропо, бат Бойко слага ли си колан, когато кара? А министрите?
29 Септември 2004 10:33
Ама как ще се превърнела в полицейска държава. Пияните шофьори да им се отнема книжката невъзвращаемо и една глоба да го помнят тоя ден от живота си. Нека да си се возят в градския транспорт да им дойде акъла в главата.
В България да те е страх да пресечеш на кръстовище. Хората на запад само да стъпиш на пешеходна пътека и спират моментално независимо дали са набутани в двучасов трафик или не. А тук шофьорите даже и трезви на пешеходна пътека карат с 100 км, ако могат да вдигнат 150 и това ще направят.
Надявам се глобите, които взимат от пияните шофьори да помогне на държавицата ни да обнови маркировките и да сложи светофари даже и в крайните квартали. Ние иначе няма да се оправим. Само здравия закон и големите санкции му е майката.
29 Септември 2004 10:37
Коко Петров, твой близък газил ли го е пиян шофьор? (ако не е - дай Боже НИКОГА да не се налага да преживяваш такъв ужас!). Защото явно не знаеш какво е да прекарваш часове в боница и минутите да ти се струват години, а от безпомощност да ти идва да скочиш от някъде. Явно и ти самият не си бил блъскан от кола. Не знаеш какво е да прекараш остатъка от живота си в инвалидна количка, да търпиш намусената социална работничка, докато ти бута подлогата отдолу, всеки да глада на теб като на шеста категория човек, да не можеш да си намериш работа и дистанционното от телевизора да се превърне в естествено продължение на ръката ти, да се чудиш как да се качиш на тротоара, защото почти никъде няма рампи. Нямаш представа какво е да не можеш да погледнеш дори през балкона, защото парапетът е висок, а инвалидната количка ниска. Вероятно всичките ти крайници са си на място и не ти се налага да мислиш от къде да събереш пари за протеза. Затова не казвай, че глобите са прекалено големи - уж народът беден, а за пиячка пари винаги има. Човек трябва да понесе последиците от собствената си безотговорност, от която, за жалост, често страдат други. И не казвай, че това не може да се случи на теб. Надявай се следващият път, когато чуеш да скърцат спирачки да си по-далеч.
29 Септември 2004 10:38
и понеже много отворковци почнаха да хвалят КАТ, един простичък въпрос. Преди 10 дни влезнаха в сила последните промени в Закона, с които се увеличиха два пъти глобите!
Що сега пак искат увеличение? А що КАТ искат да се правят и на следствие и на съд по пътя?
а колко катаджии могат да четат? а, колко да пишат
29 Септември 2004 10:39
ptt, и москвичите без спирачки са опасни и тези с 2 о/оо по рождение са опасни, ама и аз за това говоря, че никои не ги притеснява. А ако караш каква да е кола и напълно изправна, било ладичка на 20 г. или чистак нова Корсичка, с нормална разрешена скорост и се срещнеш челно с 3 t джип с пиян шофьор? Сещаш се че за теб изхода е един и същ независимо от колата, а той минава с натъртване и условна за 1 г.
29 Септември 2004 10:39
Възможно ли е човек да бъде виновен и съден за нещо което ЕВЕНТУАЛНО МОЖЕ да извърши? (Имам нож за рязане на хляб в кухнята си, очаква ли ме затвор за евентуално убииство?)

А как и кой определя справедливо кой и колко е пиян? Как се отчитат въпросните 0.5 промила? На какво се равняват и какво е въздеиствието върху водача на халба бира, чаша вино?

* * *

След всяка статия на тема КАТ следва лицемерен плач за загиналите по пътищата. Дава се кратка статистика с цифри. Причините винаги са във водачите и очевидното решение е да се скубят и кастрят още повече до пълното им ликвидиране.

И малко дете се съмнява в добронамереността и загрижеността на мотивите за все по-високи и все по-многобройни санкции.
29 Септември 2004 11:09
Такава фирма "КАТ" имо само в БГ. По света има полиция, която се назначава в наряд да носи службата на път или магистрала, и то за определен период, а може и само за една смяна, при което санкциите на водачите са с квалификация за "опасно движение". То включва дори и движение с ниска скорост!!! Нарушенията в 80-90 % се регистрират от технически средства, при което за всеки "несанкциониран случай на опасно шофиране/движение" полицейският патрул отговаря за "бездействие" или "лошо изпълнение на задължение" и при втори случай най-често ченгето отива на борсата...Така че, не размерйт на санкцията е решаващ. При такава организация, изпълнение и КОНТРОЛ над пол. дейност - дори за две седмици пилият да мете улиците, скоро жертвите на пътя ще намалеят поне със 70%.
29 Септември 2004 11:10
Как се печелят избори в България - не е важно как са гласували хората, важно е кой брои бюлетините. Същото е и с установяването дали даден шофьор е пиян - не е важно дали е пил или не, важно е какво иска отчитащия - в случая катаджията. Някой от вас има ли вяра на катаджиите, аз никога не пия, ако ще карам, но това няма да ми помогне, когато катаджията реши да си вземе рушвет от мен, а аз не искам да му дам - веднага ще ме изкара пиян с дрегера. Така, че да разделим едното от другото: наказанията за пияните шофьори и кой и как установява дали са пияни. Следващия момент е, размера на наказанията за наистина пияните шофьори, когато има и когато няма катастрофа и размера на доходите у нас или на шофьора. За мен най-нормалното е глобата да бъде процент от месечния му доход плюс процент от размера на собствеността му, а не твърда сума, надвишаваща за едни в пъти месечния им доход, а за други това да е малка част от ежедневния им разход.
29 Септември 2004 11:11
Проблемът за пияните шофьори и нашата безотговорност неуместно се интерпретира само в полето на КАТ и глобите.
В Труд имаше интересна публикации от един, вече бивш, автоексперт, който понадигна малко булото на тамошната мафия, чрез която убийци с джипове минават с условни присъди и глоби.
Никакви глоби нямат превантивен ефект, ако не се прилагат принципно.
Проблемите на безопасността на движението не бива да се стоварват само в полето на КАТ, защото там, по милиционерски, си ги интерпретират в тяхна полза и наша вреда.
29 Септември 2004 11:26
вижте какво - принципът отдавна е известен: когато човек се напие, не го бива много да шофира, защото е опасно - не толкова за самия него, колкото за околните - представете си само: карате си колата и изведнъж един дебил ви удря със 100км/ч и ако оживеете случайно за цял живот сте инвалид. никак не е приятно, нали ??!
затова подкрепям идеята да се опандизят пияните шофьори.
Но бедните куки дето строят вили в бояна и карат собствени коли за по 30000 евро, нямат далавера от тая работа - пак ще пускат пияните шофьори за срещу една почерпка от 50-100-200лв, символичната цена за 1 година свобода извън затвора - иначе няма да може да се довърши строежа на вилите в бояна и симеоново. скапана държава и скапан ред сме си устроили.
аз лично предпочитам като ме хванат в нарушение да си платя глобата по официалния ред, отколкото да храня бедните куки със стоп-палката.
29 Септември 2004 11:36
В допълнение към казаното от Влади - КАТ що не добавят нещо и за техните служители?
Например всяка седмица катаджията се подлага на детектор на лъжата. Задава му се въпрос дали е взел рушвет и ако детектора покаже, че лъже - затвор 5г, за засечена с радар друга кола, а не вашата - 3г, за несигнализиране за дупка на пътя - 1г.
Защо само водачите са набелязани за жертви? Пешеходци, каруцари, колоездачи няма ли? Водачите на парламентарни, катаджийски и т.н. коли с буркани влизат ли в списъка?
29 Септември 2004 11:39
Голямо значение имат и съответните шефове. Как си организират работата и как си гонят подчинените. Скоро бях във Велико Търново. Впечетляващо е, че хората пресичат предимно на пешеходните пътеки, а на зебрите им дават път. Местни ме открехнаха, че полицайте им били много строги и раздават глоби на поразия и на шофьори и на пешеходци. Никой не паркира на главната улица, защото ангелите веднага дохвърчават. Е към приходящите били по-строги, но и местните не пропускат.
Дано движението не да стане европейско, а не само самомнението ни. А за тази цел и полицията трябва да си застане на място.
29 Септември 2004 11:42
Санкциите са правилни, но би трябвало да те проверяват за алкохол само ако си извършил нарушение, а не както е практика след 23 ч. катаджиите застават на пусия и спират всички и недай си боже да покажеш 0, 51 промила. Веднага следва въпроса "Какво праим сега?" и хайде 50 или 100 лв.
29 Септември 2004 12:11
Значи... вижте сега .. почнал съм си една виличка, по средата съм, така ли да я зарежа. Нещо напоследък не се отчитате ..така.. като хората. Спирам един брат вика аз ей сега седнах и таман да си сложа колана ти ме спря. Друг вика е.. пиши там каквото искаш аз пари не давам. Ами аз как ще си зарежа проектчето. То МВФ-ето мен да пита как обедня народа, не пуска както преди. Викам виж там каквото можеш (това преди де) и човекът се отчиташе. Аз никога не казвам "И сега к, во ша пра, им?"Нема такова нещо. Казвам си директно - "Виж там каквото можеш". Та по-малко са можещите и затова ще вдигнем глобичките та де осъзнае народа. И ние душа носим, семейства храним. Ей го жената вика я смени тази таратайка стана на 5 години и ми омръзна.Ами как да го направя без вас?
29 Септември 2004 13:01
Срам ме е когато чета вайканията по темата във форума. Ама високи били глобите, високи били рушветите, ниски били заплатите! Абе хора, осъзнайте се! Който не иска да плаща глоби/рушвети да не порка когато кара. Четейки повечето мнения стигам до идеята, че тези хора съзнателно или подсъзнателно се поставят на мястото на пияния шофьор-убиец. Иначе казано СА потенциални убийци на невинни хора по пътищата. Иначе всички се възмущаваме, когато някой пиян шофьор помете хората на някоя спирка. После пием по 2-3 водки от възмущение и сядаме зад волана, за да направим евентуално същото. ЗАСРАМЕТЕ СЕ, ХОРА!

Относно промилите: доколкото знам в Аризона/САЩ край пътищата има табели, които информират, че глобата на превишена скорост е 1300 USD, независимо с колко сте превишили скоростта.
29 Септември 2004 13:16
Тия от КАТ станаха страшни рекетьори бе. Направо задминаха мутрите. Усещам как се вдига цената на съответния въпро: "И сега кво ще правим"
29 Септември 2004 13:19
анджък Wonderer! и аз това казвам!
ЗАСРАМЕТЕ СЕ БЕ ХОРА!!!
незнам кви са глобите в щатите, ама те отдавна не са ми критерии, защото са кретении! знам само, че като се приберат приятели от там за отпуските си в българия, карат като мухички и спазват всяко маркировченце и всяко знакченце... направо са неузнаваеми! там(в а.щати) явно голямо 'бане са ги 'бали докато ги направят на мушици! )) аз съм за драконовски мерки или по един дракон до всеки къркач! спомням си един линейкаджия, натаралянкан като талпа, разсипа цяла линейка пред министерски съвет... а тръгнал бил за салата да си допият... ами ако беше тръгнал за спешен случай!?! такива трябва да се дерат с кремък на публично място! три дни и три нощи! бавно и мъчително за да е назидателно!но ако ми се отдаде случаи да изместя темата, бих заплюл изпикаващата се в законотворство депутация, която е натоварила с 95% отговорностите на шофьорите по безопастността на движението... а в него учатват повече пешеходци, колездачи, каруцари, коняри, че и лодкари съм виждал...
ми за купените шофьорски лицензи изобщо дума не ми се отваря.... ако някой обърне внимание на шофьорската подготовка, може би ще види истинския "змей" по пътищата ни, които ежечасно поглъщат най-убавите ни невести - курбан .... ей ви на предложение за нов знак който да се лепи от катаджиите на хванати в нарушение шофьори
29 Септември 2004 13:33
Wonderer,
1500 долара глоба за превишена скорост в САЩ много ли е или малко. Каква би трябвало да е глобата в България при 120 лева месечна минимална работна заплата и около 30-40% безработни, за да съответства на тази в САЩ? Може би 10 или 20 лева, така ли е или нещо бъркам?
А в случая става дума според мен за законово вдигане на размера на катаджийския рушвет, а не за реални санкции против пияните шофьори. Тези, които създават най-вече проблеми по пътя, КАТ не ги лови - това са мутри, мутреси, депутати, депутатки и останалата пилитическа напаст в България. В България е нарушено основно правило - закона да важи за всички, а със сегашното предложение за изменение се създават условия катаджиите да смучат повече от хората с по-ниски и най-ниски доходи в България. Затова размера на глобата, ако не зависи от доходите на глобявания, трябва да бъде съобразен с най-ниските доходи в България - примерно с минималната работна заплата и процента на безработицата.
29 Септември 2004 13:52
абе Pesimista-bg, хем и аз те помолих да се засрамиш!
и тебе и всички като тебе с подобно мнение трябва предварително да ви глобяват - вие сте нарушителите!!! какъв ти е случая бе??? ако усещаш непосилна глобата - ми прави така, че да не се дъниш! тогава ще ти е все тая дали глобата е 5 лв или 5 милиарда кувейтски динара (1 кувейтски динар е почти 3USD ) а не сутри да виждам разни анални отвори да четат вестник докато чакат по светофари, други да шофират перпендикулярно на тротоарите докато си хортуват по телефоните... или такива дето ритат газта за да превъртат чивийте на гаджето до тях и да доказват мъжественото си Яз...
та мили ми Pesimista-bg, такива като теб, трябва да започват с три години условно! без пари - направо в тухларната..... и какво правиш! защото съществуват и хора... а не само Pesimist-и шизофреници!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД