:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 360
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Партията на Томов прибрала 87 хил. лв. с неизвестен произход

Само 66 от 333 партии са отчели сметките си
Партията на Александър Томов - Българска социалдемокрация, е прибрала 87 093 лв. от анонимни дарители през 2003 г., сочи доклад на Сметната палата, и води първенството по този параграф. В документа не се посочва от колко благодетели са постъпили сумите, но се уточнява, че те са частни лица. Освен Томов, пари с неизвестен произход са взели БКП "Г. Димитров" и Българската работническа социалистическа партия. И трите формации не са нарушили досегашния закон, тъй като анонимните им дарения не надхвърлят държавната субсидия на най-малката парламентарно представена сила.

Общо 333 са регистрираните партии към края на 2003 г. Само 66 от тях обаче са подали отчети в Сметната палата, като срока са спазили едва 38.

Като основен източник на финансиране политическите формации са посочили приходите от дарения. Получените от благодетели суми общо за всички отчели се партии са над 5 млн.лв. Само 16 организации са декларирали, че не са получавали пари от спонсори. 11 пък са представили отчети с нулеви приходи и разходи. 3 партии са признали, че нямат никакви местни структури и това са Съюз Отечество, Национално движение за спасение на отечеството и Бирена партия на България.

Както "Сега" вече писа, Движението "Оборище" и Партията на българските жени в нарушение на закона са взели пари от държавни фирми. Тошо Пейков е отразил нарушението в декларацията. На името на формацията му са преведени 1 500 лв. от "Мини Марица Изток". Средствата са били поискани от изключената вече от "Оборище" Снежина Недялкова за благотворителен бал, но тя не уведомила партийното ръководство.

Партията на Весела Драганова е взела дарение от 2 500 лв. от "Електроразпределение - София област" и 3000 лв. от Националната електрическа компания (НЕК). С парите е трябвало да се купят храни за великденския концерт "За децата на България", организиран от партията. Полученото дарение не е отразено в отчета за миналата година.

Общо 4,5 млн.лв. са раздадените държавни субсидии. Декларациите обаче сочат, че партиите са изхарчили над 14 млн.лв. за 2003г.
6
533
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
01 Ноември 2004 22:47
Това е гнусен донос! Томов толкова малко никога не е вземал! При него е: Или нищо или много! Вся власть Томову!
01 Ноември 2004 23:08
Колко ли от тях е лапнал пруфесур Драгомир Драганов, дясната ръчичка на Томов? "Стандарт" писа наскоро, че Драганов бил кум на един чужденец - голям мафиот и контрабандист в Хасково.
02 Ноември 2004 08:58
Даренията никога не са "съвсем" анонимни.
02 Ноември 2004 08:59
Че Томов все нещо си лапа. Откакто е "известен" не е спирал да лапа и кого ли не е измамил.
02 Ноември 2004 10:21
едните анонимни дарения са от изп.директор на "Кремиковци" Вал.Захариев
02 Ноември 2004 12:06
Това е, което фигурира в официалните документи за пред Сметната палата. Така и вълкът е сит, и агнето е цяло. Хем има декларирани пари, хем всичко е законно. Който иска да доказва обратното - че агнето е сито и вълкът е цял. За разлика от останалите партии, които не са се потрудили дори да си осигурят някаква привидност на ред в документите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД