:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Иновация

Големите пилета край Люлин планина

Алпинист отвори край Банкя най-новата ферма за щрауси у нас
Барбекюто разнася апетитното си ухание над слънчевите ливади край Банкя. Мустакат мъжага пече месо, докато две жени се суетят около полева масичка и подхвърлят шеги към три танцуващи фигури. Това са Марко, 5-годишната му дъщеря Александра и малко ротвайлерче. Марко Анастасов ме посреща с широка усмивка. В първия момент респектира удивителната му прилика с олимпийската звезда Йордан Йовчев. Самият той навремето се е занимавал със спорт, но животът го люшка в бързеите на частния бизнес. Наследил е от баща си страстта към алпинизма, но, вместо непристъпните скали на Родопите и Пирин, често виси по лъскавите фасади на модерните сгради. Със съпругата си Лиза имат строителна фирма за височинна работа. В момента е



горд собственик на ферма за щрауси.



"Спайдър мен" слезе на земята, шегуват се двамата. Марко приема новия си бизнес като експеримент, от който не чака бърза печалба. Идеята за екзотичното стопанство му идва от известния щраусовъд и семеен приятел Димитър Чаталбашев. Подобни ферми в страната има не повече от десетина, тази е най-новата, едва на три месеца. Пионер е петричанинът Иван Михов, който през 1997 г. внася голямото пиле у нас. Животното е издръжливо и тукашният климат му понася добре. Не е капризно и яде "каквото го научиш". Лиза през смях разказва как брала коприва пред общината в Банкя.

"Много често като видя зеленко спирам колата и почвам да кося. И със сако да съм - не ми пука. Хващам се, че на моменти мисля като щраус", смее се Марко. Младият мъж е оптимист по душа и планира в скоро време да разшири фермата. Засега гледа трийсет пиленца и три възрастни животни. Големите са тук по-малко от седмица.



Мъжкарят се казва Пенчо, а двете му възлюблени -



Нана и Таня. Щраусите живеят на семейства, които променят рядко през целия си 80-годишен живот. Ако в територията на Пенчови влезе натрапник, рискува живота си, бил той животно или човек. Изключение правят стопаните им, които птиците познават. Зоя е човекът, който се грижи за тях от тъмно до тъмно. На нея Анастасови й имат пълно доверие и я приемат като част от семейството.

Месото е опечено и всички хвалят кулинарните умения на мустакатия приятел на Зоя. Мръвките са червеникави и по думите на фермерите напомнят цвета на щраусовото. Месото на Холивуд (с 0.0 холестерол) у нас се предлага само в най-изисканите ресторанти като скъп деликатес. Щраусът е животното, от което се използва почти всичко - от перата стават украшения, краката - за направа на орнаменти на мебели, мазнината - в козметиката, яйцата - като сувенири или за ядене. От едно щраусово яйце стават десет омлета.
 
Екзотика с почти софийски адрес - най-новата ферма за щрауси е само на 17 км. от столицата.
 
Нана не подбира зеленината, която й се поднася, дори да е брана пред общината на Банкя.
 
Малките пилета очакват скоро ново попълнение.
 
Щраусите не са капризни животни, но понякога предпочитат да гледат есенното люлинско слънце през тъмни очила - в случая на гледачката си Зоя.
 
Това щраусово яйце може да даде 10 омлета, но пък черупката му се пробива с бормашина.
 
Макар щраусовата ферма да е приземила Марко и Лиза на земята, двамата гледат с усмивка на живота и оптимизъм за новите си бизнесначинания.
4
1155
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Ноември 2004 22:25
Много хубави снимки.
02 Ноември 2004 05:25
Абе ша са оправиме, даже и лой от бръмбари ще изкараме, но първо чипа ще трябва да смениме.
02 Ноември 2004 09:51
мечтата на ресторантьорите:
омлет от половин яйце вместо от 3. не че сега слагат и три де.
02 Ноември 2004 11:43
"Много често като видя зеленко спирам колата и почвам да кося. И със сако да съм - не ми пука. Хващам се, че на моменти мисля като щраус", смее се Марко.

Ама тоя Марко голям простак бе хора !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД