:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Задава се глад в орбита

Екипажът на Международната космическа станция остана без храна
Снимка: НюзРу
Руският Център за управление на полетите потвърди вчера, че екипажът на Международната космическа станция (МКС) може да бъде спешно върнат на Земята до края на годината, съобщи ИТАР-ТАСС. Причината е, че руският космонавт Салижан Шарипов и американският му колега Лерой Чиао са останали без храна. Ако товарният кораб "Прогрес" не излети както е планирано - на 24 декември, ако се взриви или не успее да се скачи с МКС, двамата ще бъдат върнати на Земята на 30 декември.

Пръв за проблема писа в. "Ню Йорк таймс", който се позова на източници от НАСА. Космонавтите вече били съкратили дневните си порции. Сокове и сладки храни имало достатъчно, но запасите от мляко и месо били минимални.

Директорът на проекта за МКС от страна на НАСА Уилям Герстенмайер коментира, че полетът на товарния кораб "Прогрес" ще има възлова роля. След прекратяването на полетите на совалките заради катастрофата на "Колумбия" цялото снабдяване се извършва от руската страна, поради което се допускат "компромиси", обясни той.

По сметки на НАСА храната в МКС ще свърши през първата седмица на новата година, ако двамата космонавти продължат да се хранят както досега. Миналата седмица те започнаха да ядат от "неприкосновения запас", който е разчетен за 40-45 дни.

Професор Шон Роден - лекарят, отговарящ за здравето на екипажа, коментира, че двамата няма да гладуват. Традиционната норма от 3000 калории е съкратена с 5-10%, обясни той. Ограничение за пиене на вода не се предвижда. Запасите са достатъчни до средата на януари. "Двамата са отлични професионалисти и ще постъпят както им се каже", заяви д-р Роден, цитиран от "Гардиан". Той добави, че духът им е висок. Космонавтите са прекарали едва два от планираните шест месеца престой в орбита.

Директорът по полетите Анет Хасбрук каза, че станцията може да остане необитавана няколко месеца след завръщането на екипажа. Подготвяйки консервирането й, космонавтите ще изключат част от оборудването и ще настроят електрониката така, че всички процеси на МКС да могат да се контролират от Земята.

НАСА смята за отговорна за случилото се руската страна. Причините са две. Първо, полетът на "Прогрес", който беше насрочен за края на ноември, бе отложен за края на декември. Второ, при предишния полет на "Прогрес" част от храната в товара бе оставена на Земята и вместо нея заминаха резервни части за генератора за кислород, който е руско производство.
10
447
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
10 Декември 2004 22:12
11 Декември 2004 01:35
Сигурно имат добар апетит......добре са загладили косама.
11 Декември 2004 02:14
И аз така миля, като гледам как са надули б(л)узките ...
11 Декември 2004 03:47
А на мен ми е интересно какво правят там над главите ни толкова време. Плетат чорапи или шият пердета.....
11 Декември 2004 07:48
Малоумници, това, на което викате издуване на бузките е нормална реакция на организма в състояние на безтегловност.
11 Декември 2004 09:35
Руснаците са виновни !!! защо пращат части за компресора за кислород????
Космонавтите могат и да не дишат ама без храна за къде са ???
Срам и позор за Велика Русия !!!



На чайчето - лимончето.
11 Декември 2004 09:37
да ядат пасти
11 Декември 2004 10:17
Понеже ние се осрахме със совалките, а се оказа, че "несъвършенните" руски кораби са по надежни, трябва да ги окаляме малко за да не се вдига рейтинга на партньорите. Иначе как ще твърдим, че сме най-напред технологично?
Типично американско мислене!
За нас студената война може и да е завършила, но оттатък океана продължават да си карат по стария манталитет!
А, да и руснаците са виновни, че совалките вече повече от година не летят, а НАСА не разполага с други космически кораби с които да доставя товари на орбита?!
11 Декември 2004 16:34
Бе к'во ги борите пак американците и руснаците, международната космическа станция е постижение на цялото човечество ! Ако има некъде извънземен разум ще бъте потресен да се сблъска с такива жестоки противопоставяне в рамките на един вид...
12 Декември 2004 07:38
Паисий, по-добре така да се карат Русия и САЩ, отколкото да се сочат с балистични ракети. Поне сеир да става, че и не е опасно за никой.
Както е известно, конкуренцията води до прогрес.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД