:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Чиновникът си отива, ако парадира с имане

"Държавният служител придобива и управлява личното и на семейството си имущество по начин, който да не създава съмнение за злоупотреба със служебното му положение." Това пише в Кодекса за поведение на държавния служител, утвърден вчера от премиера Костов, който е и министър на държавната администрация.

Чиновник, който нарушава кодекса, "би следвало да се оттегли от държавна служба", пише в документа. Етичният кодекс обаче няма правна сила.

В последния, трети, вариант на кодекса не пише колко скъпи подаръци могат да получават чиновниците. Авторите на документа предлагаха служебните подаръци да са до 50 лв. В кодекса са останали само общите норми, че чиновникът не бива да получава облаги, които могат да се възприемат като компромис с неговата честност и справедливост, и че той не трябва да допуска да бъде поставен във финансова или друга зависимост от лица или организации, която би могла да повлияе на служебните му задължения.

Дисциплинарни съвети по ведомства ще следят за нарушения по Закона за държавния служител и по кодекса. От август към МС е създадена и Държавна административна комисия начело с бившия управител на Пернишка област Чародей Чернев.

Не всички чиновници имат статут на държавни служители - само 12 000 от тях ще работят по служебно правоотношение тази година.



КАК ТРЯБВА ДА СЕ ОТНАСЯ ЧИНОВНИКЪТ С ГРАЖДАНИТЕ

- Да изпълнява задълженията си без пристрастие или предубеждение, като създава условия за равнопоставеност на разглежданите случаи и лица и прави всичко възможно, за да бъде обслужването достъпно за всеки.

- Да се отнася любезно, възпитано, с уважение и разбиране към гражданите.

- Да извършва административното обслужване законосъобразно, своевременно и точно.

- Да предоставя на гражданите цялата необходима информация с оглед защитата на техните законни права и интереси.

- Да информира гражданите относно възможностите за обжалване.
1373
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД