:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 574
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Дискурс

Стигнахме ги американците! По безмозъчност...

Тамошен историк класира Стамболийски за личност на века
Водещ, Би Би Си: Български историци реагираха с изненада на резултатите от допитване, което определи президента Стоянов за личност на ХХ век. Как гледа на този резултат американският историк Денис Хубчик?

Денис Хубчик: Това е изненадващо и за мен. Мога да посоча 1-2 имена, които по мое мнение биха били малко по-значителни от Стоянов! Нямам представа защо може да го смятат за личност на века. За мен това е много странно.

Водещ: Не е ли възможно това да се дължи на непознаване на историята от обикновения българин поради изкривеното изучаване на историята по комунистическо време?

Хубчик: Възможно е, но мисля, че хора, които сериозно са изучавали българската история, я познават добре. Доколко това познание достига до училищната система, е под въпрос. Но ми е трудно да кажа категорично каква е причината, въпреки че, общо погледнато, се смята, че комунистическият период потискаше познаването на историята. Доколко това е решаващият фактор, ми е трудно да преценя.

Водещ: Възможно ли при допитване в САЩ Клинтън да бъде посочен като личност на ХХ век?

Хубчик: Всъщност в Щатите всичко изглежда възможно. Ние сега имаме президент, който дори не беше избран! Голямата демокрация с един вид неизбран президент! Моето впечатление от хората в Щатите е, че имат склонност да се фокусират върху съвременното и непосредственото, но не смятах, че българите реагират по подобен начин!

Водещ: Но това означава, че българите са стигнали американците в това отношение?!

Хубчик: Може би го посочват, защото Стоянов е толкова съвременен. Тук също има хора, които биха определили Клинтън за личност на ХХ век, и те дори може да посочат някакво обяснение. Дали хората могат да оправдаят посочването на Стоянов, не съм сигурен!

Водещ: Ако вие трябва да посочите българската личност на ХХ век, кое име ви идва наум?

Хубчик: Вероятно можем да споменем Стамболийски. Той, изглежда, е имал въздействие - независимо дали го харесвате или не, но в много отношения много повече от Стоянов по мое мнение!
357
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД