:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Велико Търново било столица до 1879 г.

Иван Радев написа персонифицирана история на възрожденския град
"История на Велико Търново ХVIII-ХIХ век" на Иван Радев е голяма книга, откъдето и да се погледне (изд. "Слово"). Авторско съчинение от 800 страници, и то краеведско изследване - днес е нещо като рекорд.

"Търновград е столица на България до пролетта на 1879 г., когато Учредителното събрание натоварва с тази мисия град София! Поврага учебниците по история...", въодушевява се професор Радев и привежда серия от предосвобожденски цитати и примери за символното битие на "столичнаго града Терновъ". Местният патриотизъм пак е по-висок с градус и половина. А защо не - когато нихилизмът е въздигнат в държавна идеология?!

"Историята" на Радев е точно очакваното от него: политическа и духовна история на Търново. Стопанската е отстъпил другиму и си е запазил мегдан за оправдаване на заглавието. Професорът беше встрани от националното надвикване в последното десетилетие. Той е от оная прослойка, останала извън двата файтона муцуни, яхнали публичното пространство, която си трае и си върши работата. С кусури или без, Иван Радев сервира през това време завидно количество свои книги и издателски инициативи.

Най-интересното в "Историята" е нейната персонификация. Личностните портрети са част от традицията на българското краеведство, но Радев е направил от нея стил. Към 140 са обособените в книгата очерци за възрожденски деятели. Вградени в разказа, те внушават по особен начин идеята, че събитията - това са хората.
2070
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД