:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гюзелев пее на 27 януари, Гяуров на 31 май

Програмата на Софийската опера за 100-годишната от смъртта на Верди завършва през декември с българо-италианска копродукция
Снимки: архив "Сега"
Световноизвестният български бас Николай Гяуров идва в България през пролетта, съобщи директорът на операта Пламен Карталов. Прочутият певец ще направи концерт с арии из опери на Верди, в който ще участват и негови приятели. Това е само част от мащабната програма на Софийската опера, с която ще бъде отбелязана 100-годишнината от смъртта на Верди. 2001 г. бе обявена официално от световната музикална общност за година на именития композитор. Откриването на програмата съвпада с деня на неговата кончина - 27 януари. Софийската опера ще почете паметта на Верди с галаспектакъл на "Дон Карлос" със специалното участие на другия световен бас Никола Гюзелев заедно с Гена Димитрова и Димитър Петков. Постановката е на Пламен Карталов, а диригент е Георги Нотев.

Гена Димитрова настоява БНТ да заснеме спектакъла, за да може той да остане в съкровищницата на българската култура. Оперната прима лично се е обадила в телевизията с молба за това.

Другият акцент в програмата е концертът на Александрина Пендачанска с арии от опери на Верди на 1 март. Меломаните ще могат да видят през 2001 г. и "Риголето", "Трубадур", "Травиата", "Бал с маски". Ще бъде продължена и традицията на сцената на националната ни опера да гостуват както прочути артисти, така и млади певци - лауреати от конкурса "Борис Христов".

През декември Софийската опера ще зарадва своята публика с поредната българо-италианска копродукция. Този път това е малко известната в родината "Корсар" от Джузепе Верди. Спектакълът ще се осъществи съвместно с оперния театър в Триест, който носи името на композитора. Постановката ще осъществи гост от Италия. Именно той ще определи и кои солисти да покани за новия спектакъл на операта ни. По традиция обаче сценографията и костюмите ще бъдат правени от италианец. Постановката се осъществява със съдействието на Италианския културен център и е под патронажа на италианския посланик у нас Алесандро Графини. С премиерата на "Корсар" ще завърши програмата по случай 100-годишнината от смъртта на Верди.
 
***
334
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД