:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Президентът Стоянов към почернените родители:

Децата ни са твърде доверчиви

Убиецът на момичето ми пак ще става полицай, плаче майката на застреляната край Сливен Станиела
Снимка: Емил Иванов
"За съжаление трябва да признаем, че българските деца не са обучени как да се държат в един враждебен за тях свят и имат прекалено доверие към всички." Това каза президентът Петър Стоянов на родителите на деца, станали жертви на насилие, и на представители на гражданското движение "Съвест".

На "Дондуков" 2 за среща с държавния глава дойдоха майката и бащата на жестоко изнасилената и удушена 6-годишна Деница от Нови пазар Пламен и Елена Георгиеви, бащата на изчезналия Съвестин - Тодор Деянов, Иванка Бугова - майка на 16-годишната Станиела, застреляна край Сливен от полицай с "Калашников" през 1998 г., майката на отвлечения Слав - Елисавета Камбурова, и др.

Президентът изказа съболезнованията си на родителите и обясни: "Всички сме длъжници на децата, на които не обясняваме добре, че не всички възрастни хора са добри." Стоянов обеща, че ще направи всичко в рамките на неговите възможности за защитата на българските деца.

Майката на Станиела Иванка Бугова разказа, че полицаят убил детето й - Здравко Петков, е на много лек режим в затвора в Бургас и даже си идва всяка събота и неделя в Сливен. "Виждаме се непрестанно. Чух, че след 2-3 месеца ще излежи присъдата си и отново ще е полицай", каза Иванка Бугова.

"Като убиха 16-годишната Елеонора, за втори път преживях смъртта на детето си", разказа Бугова през сълзи. Тя непрекъснато търсела среща с главния секретар на МВР Славчо Босилков, но безуспешно. За последен път в понеделник секретарката му казала, че Босилков не може да я приеме. "Само ме прехвърлят от човек на човек като футболна топка", изплака майката. Тя обясни, че президентът поел ангажименти към нея, но ще каже какви са едва щом станат реалност.

Бащата на Деница Пламен Георгиев каза, че макар убиецът на детето му да е в затвора и едва ли ще бъде пуснат, това не може да върне дъщеря му.

Дияна Калоянова отиде на срещата при президента с 11-годишното си момиченце Даниела, месеци наред преследвано от педофил. От районното в "Люлин" го задържали в края на 1999 г., след като си признал, че наблюдава от месеци Даниела. После обаче пуснали педофила, защото нямало консумирано престъпление. Преди повече от година майката напуснала работа и сега пази сама дъщеря си. "Всеки ден я водя и вземам от училище. Там има охрана на "Егида", но те не правят нищо друго, освен да проверяват личните карти на учениците", каза Калоянова.

На "Дондуков" 2 бе и Веселка Панайотова, чието момченце е станало жертва на педофил. Насилникът си признал, че се е гаврил с момченцето, но полицаите го пуснали, защото нямало свидетели и доказателства.

Почетният председател на "Съвест" - депутатът Христо Иванов, представи на Петър Стоянов националната програма на движението за защита на децата. "Искаме да въведем в училищата час на детския психолог", каза Иванов. От "Съвест" искат и промени в законодателството за по-тежки наказания на насилниците и по-ефективно издирване на изчезналите деца.

Иванов поиска още полицията да закупи софтуер за $ 15 000, с който е възможно да се пресъздава образът на дете, изчезнало преди години.
959
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД